uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą(...)minut aż wierzch babki się zarumieni. Wyjmujemy babkę z piekarnika, aby odpoczęła. Z perliczki ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kości. Najlepiej podzielić na 6 części, nogi, skrzydła, piersi wtedy łatwiej sie luzuje mięso. Mięso kroimy w słupki w poprzek włókien. Pieczarki kroimy w plastry, a cebule w piórka. Na kostce masła szklimy cebulę, dodajemy mięso i pieczarki, obsmażamy całość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszerszym końcu piersi z kurczaka, po czym zwijamy całość w rulonik, dociskając, i spinamy wykałaczkami, by nic nie wydostawało się ze środka. Każdy rulonik obtaczamy w mące i smażymy z każdej ze stron na rozgrzanym oleju. W garnku lub rondlu zagotowujemy około 1,5 szklanki wody i przyprawiamy ją kostką rosołową (jeśli nie chcesz zbyt słonego sosu wystarczy
Moje Qulinariaostatniej z sosem z czarnej porzeczki naszła mnie ochota na zdecydowanie więcej!Wolną niedzielę postanowiłam wykorzystać właśnie do obradowania w kuchni.Zamarynowana dzień wcześniej w ziołach i piwie Książęce chlebowo – miodowe zyskała fantastyczny wyrazisty aromat.Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )MIĘSO:* pierś z gęsi
Ostra na SłodkoKaczka, kaczuszka. Pyszna jest. I nóżki ma takie piękne, ładnie zbudowane. Tylko zęby w nie wbić Kiedyś już gościła u nas na blogu. Ale wtedy piersi
slodkokwasnaplziemniaki z sosem jogurtowym (Indie).Podsumowując - "Smak tropików" to książka dla każdego, kto interesuje się egzotyczną kulturą i kuchnią regionu Pacyfiku lub chciałby ją lepiej poznać, a także poeksperymentować i pobawić się przepisami. Punktem wyjścia do tej zabawy będą oryginalne, regionalne receptury. Nie znajdziemy tu przepisów na "chińszczyznę" w stylu europejskim typu mrożonka z pędami bambusa + pierś z kurczaka
Kraina Tysiąca Smakówwarzywami Najpierw pokroilam piersi z kurczaka , wrzucialam na patelnie do podsmazenia, wrzucialm 2 cebule I smazylam jeszcze ok 3 min. W miedzyczasie wlozylam papryki do piekarnika , by zciagnac skorki. Zblanszowalam tez brokuly. Wlozylam do naczynia zaroodpornego kurczaka, na to brokuly , pokrojona papryke I posypalam serem mozzarella.Wlozylam do nagrzanego na 180 C piekarniaka na 15 min Przygotowalam sos czosnkowo pomidorowy, podalam
Smaki EdytyKURCZAKOWO SZPINAKOWE TAGLIATELLE / CHICKEN SPINACH TAGLIATELLE Kolejne wydanie włoskiej prostoty! Makaron, sos z kilku składników i fenomenalne danie gotowe w pół godziny. Banalnie proste i do zrobienia przez każdego, smakuje za każdym razem zaskakująco – taka mała ilość składników i pracy a taki efekt! Another edition of Italian simplicity! Pasta, sauce made of few ingredients and a phenomenal dish(...)made by anyone, the taste is always surprising – so little ingredients and almost lack of work and the final effect speaks for itself! SKŁADNIKI: 250 g piersi kurczaka 1 średnia czerwona cebula 250 g szpinaku baby 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego 200 g makaronu tagliatelle czosnek, sól, pieprz parmezan/grana padano do posypania INGREDIENTS
Martyna Cookspiersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie, gdzie możemy jeść bez skrępowania. Golonka z indyka pieczona z warzywami: 2-4 golonki z indyka (podudzia) 1/2 szklanki sosu sojowego
Poezja smakuaromatycznym sosie z brokułów i wiórek kokosowych. Pomysł na danie narodził się już jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj zabrałam się za jego realizację. Z początku nie byłam pewna, co wyjdzie z takiego połączenia smaków, ale końcowy efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Wyszło pysznie i nawet trochę ,,orientalnie" ;). Oczywiście koniecznie do powtórzenia! Składniki (na 2 porcje): -pierś z kurczaka
Kuchnia EllieKolejny sympatyczny dzień; Pablo po niemal dwóch tygodniach w przedszkolu, a tu już dzwonią, że znowu chory. Tym razem blady, z bolącym brzuszkiem i ogólnie nie
BaRepasoleju. Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia).Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:).Po usmażeniu kurczaka kroimy w kostkę. Słonecznik podprażamy na patelni, a ananasa kroimy w kostkę.Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy solą
Czerwona Porzeczkarazem z sosem mlecznym wstawić do lodówki na 12 godzin i też będzie pyszny. Ja wstawiałam sam schab, tak jak w orginale przepisu.Można użyć dowolnych, ulubionych przypraw do przyprawienia mięsa.Najlepiej użyć mleka o 2 lub 3,2 % zawartości tłuszczu.Schab nie przesiąka smakiem mleka podczas pieczenia.W ten sam sposób można także przygotować filet z piersi indyka.Źródło
Gospodyni MiejskaPrzepis Pierś kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym
Mój Smak na Życiepojedyncze piersi z kurczaka 5 ziemniaków 2 marchewki 200g pieczarek cebula Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany łyżka przecieru pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, szczypta cukru, liść laurowy *W przygotowywaniu tej potrawy mąkę można pominąć. Zapiekanka nie traci na smaku, jednak powstały sos będzie rzadszy
Kolizje Smakówbazie piersi. I choć poprzedniej wersji nic nie brakowało, to wersja gulaszu z udźca jest po prostu cudowna, delikatna, bardzo soczysta i meeega smaczna. U nas bywa zwykle z dodatkiem ryżu basmati, kaszy gryczanej lub jaglanej i jarzyny, np.marchewki lub marchewki z groszkiem, itp. Ale dodatki pozostawiam już do Waszego wyboru. Jako, że jest to wersja bez sosu (sosy bywają
Smaczne ZdroweSmarujemy pierś białkiem i smażymy na patelni starając się nie używać tłuszczu. Może być patelnia grillowa albo, jeśli posiadamy - grill elektryczny Następnie usmażone plasterki kurczaka tniemy w paseczki lub kostkę Na patelni rumienimy 2-3 kromki chleba pokrojone w kostkę Pomidory kroimy na kawałki (jeśli używamy pomidorków koktajlowych - w ćwiartki) Sałatę przekładamy do salaterki i łączymy z sosem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsmażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pierś oczyszczamy , kroimy w drobną kosteczkę.Cebulę i pora drobno siekamy.Kukurydzę odsączamy z zalewy.Do miski wsypujemy mąkę.Dodajemy rozbełtane jajka , mleko i majonez.Dorzucamy mięso , cebulkę i kukurydzę .Wszystko razem dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą , pieprzem i papryką.Smażymy okrągłe i nie bardzo grube placuszki na mocno rozgrzanym oleju.Odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy z sosem czosnkowym( jogurt + majonez + czosnek
Ostra na Słodko