piersi z kurczaka, 2 torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa, średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera 500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut
królestwo garówwołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości 1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki sosu sojowego 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapapryką i mąką ziemniaczaną i mieszamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucam kawałki piersi i obsmażamy z każdej strony od czasu do czasu mieszając. Mięso przekładamy do rondla zalewamy sokiem z ananasa i uzupełniamy wodą, tak żeby mięso było przykryte płynem, dusimy pod przykryciem do miękkości, dodajemy ananasa z puszki . Sos zagęszczamy łyżką mąki zmieszaną z połową szklanki wody, dodajemy szczyptę cukru
Smakowite Daniaminut w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie. Osączyć, pozostawić wywar. Piersi z kurczaka, przekroić wzdłuż, rozklepać przez folię, przyprawić. Usmażyć z obu stron na patelni grillowej. Na każdym plastrze rozłożyć szparagi, zwinąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Z masła, mąki, mleka i wywaru ze szparagów, zrobić sos podobny do beszamelowego, polać nim szparagi, posypać startą mozzarellą i zapiec
Kulinarny karnet Christopheragotujemy w osolonej wodzie al dente. W drugim garnku gotujemy brokuł. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i słodką papryką. Smażymy na patelni. Zalewamy kremówkę i dodajemy sery- brie i fetę, mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy różyczki brokuła. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Zalewamy sosem śmietanowo- serowym. Całość posypujemy startą goudą. Zapiekamy ok. 15 minut
Aga w kuchniduży lub 1 awokado, pół cebuli, 2 garści nachos kukurydzianych lub paprykowe (ostre), 3 łyżki oliwy z oliwek, papryka ostra, ząbek czosnku, pieprz, sól Przygotowanie: Rukolę myjemy, następnie osuszamy. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą gyros. Wykładamy na rozgrzany olej i smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. Fasolę i kukurydzę odsączamy. Wykładamy do salaterki. Pomidory myjemy, kroimy(...)kosteczkę dodajemy do pozostałych składników. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę dodajemy do salaterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ser żółty kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos: ząbek czosnku wyciskamy przez praskę, dodajemy oliwę z oliwek, paprykę, sól oraz pieprz. Mieszamy. Sos dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki z sosem. Nachosy wkładamy gdzie nie gdzie pomiędzy składniki
Kuchnia Pełna Pasjiprzyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie.Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku, który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam(...)Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko wymieszać drewnianą łopatką, przy okazji odrywając od dna patelni przypalone kawałki - to one mają najwięcej smaku).I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity obiad. Saltimboccę
Chilli Czosnek i Oliwapieprz 1-4 trawy cytrynowe (w zależności od grubości) duża puszka mleka kokosowego pół cebuli olej Ryż ugotować bez soli w podwójnej ilości wody. W czasie gotowania ryżu pokroić pierś kurczaka w kostkę. Posypać papryką w proszku i pieprzem. Wymieszać. Podsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju. Przełożyć kurczaka do rondla. Wlać mleko kokosowe i wrzucić trawę cytrynową. Jeśli używamy kupnej grubej(...)jednego końca, miażdżymy ją tłuczkiem. Ustawiamy rondel na ogniu i podgrzewamy. Na patelni po kurczaku zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać ją do kurczaka. Gotować kurczaka z sosem ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą. Sos musi być słony, bo nie solimy ryżu. Podawać potrawkę z ryżem. Zaproponowane danie jest bardzo delikatne w smaku. To był zamierzony manewr
Weekendy w domu i ogrodziechrupią. Polecam!! Sałatka ze szparagami i granatem Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 70 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej dojrzewającej garść rukoli około 1/3 główki sałaty lodowej około 6-7 szparagów zielonych cebulka dymka (1/2 zielonej części) 100 g pomidorków koktajlowych 1/2 granatu bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżka keczupu sól
Mania GotowaniaKuropatwę, umyć, oczyścić, osuszyć, oprószyć solą. Podważyć delikatnie skórę na piersiach, włożyć tam dwa plastry słoniny. Do środka włożyć jeden plaster słoniny. Kuropatwę ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć dwom plasterkami słoniny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Jest to danie raczej dla jednej osoby.... ;) zastawa
królestwo garówskładniki na 3 porcje:2 piersi z kurczaka1 marchewka - ugotowanasól, pieprz1 jajkobułka tartaolej do smażeniaPiersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz marchewką. w dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z sosem pomidorowym.siekane kotlety drobiowo-marchwiowe
Bon Appetit Małgorzatyrozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu obsmażamy piersi po kilka minut - zaczynając od strony ze skórą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy po 1 szklance wina i soku jabłkowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Pieczemy przez godzinę, od czasu do czasu polewamy powstałym sosem. Gruszki obieramy,kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy
Moje Kuchenne Rewelacjeużyłam schabu, ale z powodzenie możecie użyć innego mięsa, np. piersi kurczaka. Zapraszam do wypróbowania. Schab z makaronem Chow Mein Składniki: 170 g makaronu chow main (użyłam makaronu zakupionego w Lidlu- dostępny jest zazwyczaj podczas tygodnia azjatyckiego) 4 plastry schabu Marynata: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki imbiru Warzywa
Mania Gotowaniażelową konsystencję. Makaron Skinny Noodles nie posiada smaku dlatego doskonale absorbuje smaki potraw takich jak sosy oraz zupy. Dlatego też zdecydowałam się go połączyć z intensywnym smakowo sosem pomidorowy. Jak moje wrażenia? Faktycznie makaron nie ma żadnego konkretnego smaku, nie przypomina tradycyjnego makaronu, o jego smaku decyduje to z czym go podamy, syci i urozmaica zwykłe dania, a jedząc(...)korzyść danej potrawy. To czy będzie komuś smakować zależy od indywidualnego gustu każdego z nas. Ja zdecydowanie jestem na TAK :) Składniki (2 porcje): opakowanie makaronu Skinny Noodles 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy pod względem smakowym jest z NETTO, lepszego nie jadłam) zioła prowansalskie, sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka Sposób
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwłasnie przez telefon, potem dodałam stronę do ulubionych :) Dzisiejszy przepis to moja interpretacja tego przepisu. Spróbujcie sami, a jak będziecie mieli chwilę, to zajrzyjcie do Monique :)Składniki nuggets'ów:piersi z kurczaka,ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, etc.),jajko,mąka, bułka tarta,otręby - dodałam żytnie,olej.Piersi opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałeczki. Przyprawić dowolnymi przyprawami, według gustu(...)swoje nuggets'y smażyłam na rozgrzanym tłuszczu, ale można je upiec na blasze skropionej lekko tłuszczem, a wtedy staną się mniej kaloryczne.Nuggets'y podawać z ulubionym sosem. Ja dzisiaj przygotowałam do nich sos musztardowo - miodowy.Składniki sosu:2 łyżki musztardy,1/4 szklanki miodu - polecam miód akacjowy z Anielskich Przysmaków,1/2 szklanki majonezu
Codzienna kuchnia niecodzienna