może być podstawą do wykonania pysznego gulaszu. Dziś w wersji z kiszonym ogórkiem i sosem pomidorowym. Danie proste i szybkie do przyrządzenia. Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ... Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szkl gęstego soku pomidorowego (ew. koncentrat pomidorowy) 1 cebula biała część
Walijskie PichcenieDziś przedstawiam pomysł na szybki i pyszny obiad w zabieganym tygodniu. Makaron w sosie pomidorowym z kawałkami kurczaka, szpinakiem i grzybami, zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli. Takie połączenie zawsze i wszystkim smakuje. Polecam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami (6 porcji) Składniki: 220 g ulubionego makaronu 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka(...)czosnku przeciśniętego przez praskę 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku, podgrzanego przez 4 minuty w mikrofalówce, odciśniętego z nadmiaru wody 2 piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w kostkę 220 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g serka śmietankowego 2 szklanki startej na tarce mozzarelli 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich sól
karmelowytemperaturze na zewnątrz staram się, by mięso dało się przyrządzić jak najszybciej. Unikam też gęstych, ciężkich sosów na bazie mąki czy śmietany. W przypadku drobiu doskonale można zastąpić je sokiem z cytryny z dodatkiem ziół. Składniki (dla 2 osób): 1 podwójna pierś kurczaka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego garść siekanych listków kolendry olej (użyłem
W SMAKskładniki się połączą. W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy mozarellę w plastry. Układamy na talerzu makaron, sos, mozarellę, przyozdabiamy listkami bazylii. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Bon appetit! Ze swojej strony proponuję również do tego dania dodatek w postaci piersi z kurczaka. Pierś należy umyć, pozbawić błon i następnie pokroić w podłużne paski. Obsypać solą
Garniec Magaliepasty red curry 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki) 1 puszka plasterków bambusa 1/2 piersi drobiowej pokrojonej w kostkę 1 tarwa cytrynowa lub 4-5 listków limonki lub (mogą być suszone) 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego 2 łyżki sosu jasnego rybnego/ostrygowego (u mnie tajski-Nam Pla) kilka listków kolendry a najlepiej tajskiej lub zwykłej bazylii. Red curry podgrzać razem
Sztuka gotowania w/g Samiryrafex.eu/ . Zapraszam :) Składniki : 2 upieczone udka kawałek upieczonej piersi z kurczaka 2 ogórki korniszony 1 cebula 2 , 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta Kminu rzymskiego Rafex 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs i sosów Rafex pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta chilli
Sama słodycz i szczypta chiliwszechstronne – będzie pasowało do większości dań, dojrzałe i bardzo smaczne. Nam podano do niego, do wyboru: - grillowaną pierś z kaczki podaną na puree dyniowym z burakami karmelizowanymi w miodzie z tymiankiem - pieczonego sandacza podanego na musie z zielonego groszku z cieciorką i sosem ostrygowym Ja wybrałam kaczkę – wybór bardzo dobry, chociaż słyszałam głosy, że sandacz też był dobry. Desirée
królestwo garówpieczarki i solę, aby puściły wodę. Wszystko duszę na małym ogniu około 20 minut. Międzyczasie przygotowuje kurczaka. Pierś kroję w kostkę i przyprawiam solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym, estragonem oraz tymiankiem, podsmażam na osobnej patelni. Gotowe mięso dodaję do pieczarek. Aby nadać konsystencje sosu, łyżkę skrobi rozcieńczam z wodą (pół szklanki) następnie zalewam pieczarki z kurczakiem, jednocześnie mieszając. Gotowe! Mój
Pause Gotowanie!Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Składniki:0,5 kg piersi z indyka (lub kurczaka)pół porakawałek czerwonej paprykikawałek zielonej papryki5 dużych pieczareksól, pieprzprzyprawa do drobiu1 łyżka sosu sojowego1 łyżka koncentratu pomidorowegobazyliaoreganoSposób przygotowania:1. Umyte mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.2
Kuchnia domowa Aniósemki. Podobnie postępujemy z awokado, zdejmujemy skórkę, rozdrabniamy. Brokuły i kalafior gotujemy, ostudzamy i kroimy na kawałki. Pierś z kurczaka siekamy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dodatkiem curry i papryczki chilli dla chętnych. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sosy oraz przyprawy i mieszamy. Smacznego
Taste Of My DaySkładniki:1 kg młodej kapusty150 g oscypka1 pęczek koperku50 g orzeszków ziemnych uprażonych Sos:200ml śmietany kwaśnej100 ml jogurtu3 łyżki octu balsamicznego białego3 łyżki oliwy z oliweksól ,pieprz młotkowanyKapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać posiekany koperek i starty na "łezkach" oscypek .SosŚmietanę wymieszać z jogurtem ,ubijając dodać ocet balsamiczny i oliwę .Doprawić pikantnie solą i pieprzem.Sos wymieszać z kapustą. Odstawić(...)godzinę. Sałatka dzięki dłuższemu macerowaniu staje się bardziej pikantna.Sałatkę nałożyć do miski i posypać orzeszkami.Wersja z kurczakiem, Piersi kurczaka pokroić w paski ,dobrze przyprawić solą ,pieprzem i papryką słodką i usmażyć.Wymieszać z sałatką z kapusty
Kulinarny karnet Christopheradoczekać obiadu ;). Do kurczaka upiekłam chlebki pita, z doskonałego przepisu bajaderki. Posłużyły nam jako sztućce do wyjadania sosu z miseczek. Spróbujcie koniecznie, nie będziecie żałować! Kurczak balti Składniki na 4 porcje: 1 kg kurczaka (w oryginale wszystkie jego części, u mnie tylko piersi) 3 łyżki oleju do smażenia 3 średnie cebule pokrojone w piórka3 średnie pomidory pokrojone w półplasterki1/2 łyżeczki
Obiad za dychę200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: połówka piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek Dodatkowo: ser żółty Wykonanie:Ciasto
Czerwona Porzeczkamoja kolejna propozycja makaronowa. Przepis wygrzebałam ze starej książki kucharskiej o makaronach. Pyszny sos serowy plus moja mała modyfikacja, wyszło pysznie i szybko! Składniki na 4 osoby: 25 g masła 200 ml śmietany kremówki 460 g makaronu kokardki (ja użyłam Makarony Czanieckie Kokardka Tłoczona) 90 g sera parmezan świeżo startego oraz trochę do posypania bezpośrednio przed podaniem, 1 pojedynczy(...)pozostawiłam na mniej więcej 1 1/2 minuty, aż zgęstnieje. W tym czasie pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, posypałam solą i pieprzem i usmażyłam na maśle. W tym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek ugotowałam makaron al dente. Odcedziłam i polałam sosem. Ciągle podgrzewając wymieszałam makaron z sosem za pomocą dwóch widelców. Dodałam pozostałą śmietanę, parmezan
Blondynka Gotujerąk)ewentualnie ulubione zioła lub czosnek w proszku Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) – może też być tomatera, pomidory w puszce, przecier pomidorowy Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Sól Zamiast w/w ziół możemy też użyć gotowej mieszanki prymat – przyprawa do pizzy Farsz: Pół puszki ananasa - krojony Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 15-20 dag sera żółtego Olej(...)drożdże oraz opcjonalnie przyprawy. Stopniowo wlewać wodę. Zagnieść ciasto tak, aby było elastyczne. Następnie przykryć je ścierką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Teraz należy przygotować sos do pizzy. Do miseczki dodać koncentrat, wlać trochę wody (tak, aby była konsystencja sosu). Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. W przypadku pomidorów w puszce należy je uprzednio udusić
Fabryka pomysłów