można szaleć do woli!:) Ta jest idealnym połączeniem ostrego farszu ryżowego, delikatnego i aksamitnego sosu serowego oraz aromatycznego kurczaka... Ech... Szkoda, że smaku nie da się tak idealnie opowiedzieć ;) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Porcja dla 3-4 osób. Składniki: pierś z kurczaka 2 torebki ryżu nieduży brokuł czerwona papryka 200g pieczarek puszka kukurydzy cebula(...)szklanka mleka łyżka masła łyżka mąki serek topiony śmietankowy (100g) masło do smażenia żółty ser do posypania (opcjonalnie) Ryż gotujemy 5 minut krócej niż mamy podane na opakowaniu. Studzimy. Pierś z kurczaka posypujemy curry i przyprawą gyros. Smażymy, ale dość krótko, staramy się nie doprowadzić do nadmiernego zarumienienia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy ryż i zalewamy
Czerwona Porzeczkafiletu z piersi kurczaka 200 g płaskiego makaronu ryżowego (podobnego do tagliatelle) 2 duże ząbki czosnku olej smakowy np. olej arachidowy lub oliwa (używam oleju kokosowego lub smakowej oliwy np. z papryczką chili i liściem laurowym ) 200 g różyczek brokuła (uważam, że to za mało – można spokojnie dać więcej) kilka kropel sosu sojowego 2 roztrzepane jaja sól, pieprz cząstki(...)należy ich absolutnie rozgotować). Przygotuj pierś z kurczaka: Umyj, oczyść i osusz. Następnie przekrój wzdłuż, ale nie do końca. Tak, żeby pierś można było rozłożyć jak książkę :) Rozłożoną pierś lekko rozwałkuj, aby uzyskać cienki filet, a następnie pokrój nożem pod skosem na mniej więcej szerokość 1 cm. Dzięki temu otrzymamy długie i płaskie paski filetu z kurczaka, które dość szybko
Moja Delicjamałym ogniu, aż papryka stanie się miękka, a sos gęsty i aromatyczny.Do ugotowanego sosu dodać usmażone kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków. Ewentulanie przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.Podawać gorące.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja zmieliłam filety z piersi kuraczaka maszynką do mięsa, ale można użyć gotowego drobiowego mięsa mielonego. Mięso drobiowe można(...)ketchupu tej samej marki. Ja użyłam koncentratu pomidorowego 30% Pudliszki i ketchupu pikantnego Pudliszki.Zółtą paprykę można zastąpić zieloną lub użyć papryki w trzech kolorach.Pieczarki można, przed dodaniem do sosu, obrać - ja tego nie robię, jedynie dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki.Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni.Danie doskonale
Gospodyni Miejskamagicznej maszyny (którą opiszę niebawem). Klopsiki te są naprawdę przepyszne. Z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą i polane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad. Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :) Na pulpeciki potrzebujemy 200 g piersi z kurczaka 200 g schabu 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki(...)wyrabiamy.Wilgotnymi dłońmi formujemy nie za duże kuleczki i układamy w naczyniu do gotowania na parze.Parujemy je min.30-40 min.W mojej maszynie, podczas gdy klopsiki się parują, na dole robi się sos i zazwyczaj jeszcze gotują się ziemniaki ( taka spryciula z tej maszyny:) ) :)Do sosu będziemy potrzebować: 100 g papryki czerwonej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 0,5l bulionu
Olikowa kuchnianadaje temu kurczakowi z rożna autentyczny hawajski smak. Możemy go podawać z grillowanymi warzywami lub szaszłykami warzywnymi z grilla. Składniki: 1 cały kurczaka (około 1 ½ kg)1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego¼ szklanki soku z limonki¼ szklanki miodu3 łyżki brązowego cukru3 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżki ketchupu½ łyżeczki Tabascosól i pieprz do smaku1 łyżeczka oleju sezamowegoPrzygotowanie: Czas przygotowania: 20 minut, Czas grillowania(...)zewnątrz. Mieszaninę starać się tak rozprowadzać aby jak najwięcej wmasować w okolice piersi, najlepiej pod skórę. Odstawić go na 20 minut do marynowania. Kurczaka umieścić na rożnie i piec z użyciem tacki ociekowej. Co 20 minut nacierać kurczaka pozostałą mieszaniną. Kurczak z rożna z sosem z melasy i cherrySkładniki: 1 cały kurczaksól i pieprz¼ szklanki melasy½ szklanki sosu sojowego½ szklanki
naRuszcieciekawa i smaczna odmiana zwykłego fileta z kurczaka, pomidory doskonale przełamują mdły smak sosu, idealnie też skomponuje się z grubym, makaronem. Ja uwielbiam takie dania, w sumie robi się samo, a jak smakuje...poezja! Spróbujcie :) Składniki 1 podwójna duża pierś z kurczaka 1 łyżka ziół dalmatyńskich 250 ml słodkiej śmietanki 1/2 czerwonej papryki 7 pomidorków cherry 3 plastry suszonego(...)połówki. Wrzucamy do tłuszczu warzywa-cebulę paprykę czosnek oraz suszone pomidory przesmażamy około 3 minuty, po czym dodajemy mięso wrzucamy świeże pomidory zalewamy słodką śmietanką i dusimy aż sos zacznie gęstnieć mieszając od czasu do czasu.Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podawać gorące z gotowanym na sypko ryżem
Wanilia i Kardamonsuszonymi pomidorami w delikatnym śmietanowym sosie. Długo poszukiwałam podobnego smaku, aż do tego weekendu, kiedy postanowiłam wykorzystać część przepisu z książki Ani Starmach "Pyszne 25" z prostym sosem śmietanowym. mmmm ;) Ania Starmach w swoim przepisie oprócz kurczaka i suszonych pomidorów dodaje cukinie. Nigdy nie korzystałam z takiego połączenia, ale zainspirowało mnie ono do próby odtworzenia, choćby w części, smaku(...)patelni, a to nie wymaga przecież żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Czego potrzebujesz? 1 pierś z kurczaka 6 suszonych pomidorów pół cukinii makaron kokardki mała śmietanka 30 % 2 ząbki czosnku 1/4 cebuli sól, pieprz, oregano Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do czasu przygotowania sosu. Teraz potrzebujesz wyłącznie 1 patelni. Zacznij razem ze mną... Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą
Mój Smak na Życiemnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś z kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki
karmelowydzieciństwa. Dzisiaj w troszkę innej odsłonie, zdrowszej – z komosą ryżową, kurczakiem i groszkiem w sosie pomidorowym. Zapraszam. Do przygotowania 10 porcji (połówek papryk) potrzebujemy: – 5 czerwonych papryk – 5 łyżek komosy – 2 filiżanki groszku – ok. 400 g piersi z kurczaka – koncentrat pomidorowy Zaczynamy od przygotowania papryk – przekrawamy je na połówki, a następnie wycinamy gniazda nasienne
Szybko Tanio Smaczniemixu sałat (150 g) 1 czerwona papryka świeża 10 szt. zielonych oliwek 100 g sera typu feta 2 piersi kurczaka (300 g) 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka 4-5 pomidorów suszonych 5 pomidorków daktylowych lub cherry 1/2 cebuli czerwonej Sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy (ostrej) 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu (płynnego
Emcia Pichcikawałków. Ostrość kiełbasy regulujemy dodając więcej lub mniej pieprzu kajeńskiego. Podajemy ciepłe z ryżem i np dowolnym sosem jogurtowym Na podstawie przepisu z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 500 g filet z piersi indyka lub mieszane jasne i ciemne mięso (można ze skórą) 500 g udo z kurczaka bez kości ( można
Stare Garyjego przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. ;) Jest lekkie, zdrowe, a przede wszystkim naprawdę pyszne!Składniki (na 2 porcje) :-mięso z piersi kurczaka (ok. 300 g)-makaron pełnoziarnisty tagliatelle (100 g)-mały jogurt naturalny (ok.180 g)-brokuł świeży lub mrożony-duża marchewna sos : -3/4 szklanki wody (do rozpuszczenia serka)-2 łyżki serka kremowego-1 łyżka oliwy-1 ząbek czosnku-biała
Kuchnia Ellieszybki obiad - kurczak po chińskuSKŁADNIKI- 2 piersi z kurczaka - 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki curry- 1 łyżeczka ostrej papryki - pół łyżeczki cynamonu- pół łyżeczki imbiru- 3 łyżki sosu sojowego- sól, pieprz- dymka- olej do smażeniaPRZYGOTOWANIEKurczaka
Moje Kuchenne Rewelacjewieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia 1 łyżka sosu
Mania Gotowaniakoszyka to, co akurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się z nim w pełni zgadzam. Zjedliśmy ją z sosem czosnkowym, który dodatkowo nadał jej charakteru. Całość wyszła naprawdę fantastyczna, zjedliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrze