Sałatka na bazie grillowanej piersi kurczaka z miksem letnich warzyw: sałatą, fasolką szparagową i grillowaną cukinią. Dopełnieniem całości jest przepyszny sos cezara o wyrazistym parmezanowo-musztardowym smaku. Podajemy z świeżą bagietką lub grzankami
Milion Smakówzdrowszą i przy okazji kolorową dzięki wykorzystaniu sezonowych warzyw. Do tego dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu do czasu sosem żeby nie było suche. Całość podałam z kaszą kuskus wymieszaną z świeżymi warzywami i podprażonymi ziarnami słonecznika. Pycha
Milion Smakówgrzybowa (Borowikowa z łazankami) Medaliony z polędwiczki wieprzowej z puree ziemniaczanym, szparagami, kawałkami ciasta francuskiego oraz maślaną gruszką z chili Pierś z kurczaka w świeżych ziołach ,z borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami. Na deser obłędny sernik ( strzał w 10! Idealny, puszysty- genialny) i szarlotka ( bardzo smaczna, domowa z lodami waniliowymi
Wielki apetytmakaronem sojowym czy też ryżowym. Stir fry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 5 pieczarek 1 marchewka garść kiełków fasoli mung kilka różyczek brokuła sos sojowy czarny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, delikatnie skrapiamy sosem sojowym, pieprzymy i mieszamy. Cebulę i marchewkę obieramy
Kulinarne przygody Gatitysmaków postanowiłam połączyć sos sojowy i miód. Był to strzał w dziesiątkę, gdyż marynata doskonale podkreśliła smak kurczaka :) Składniki: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta cayenne 1 ząbek czosnku Pół dużej piersi z kurczaka (1 pojedyńcza) Przygotowanie: Pierś pokrój na mniejsze kawałki, ok. 4. Czosnek posiekaj, połącz zresztą składników marynaty. Wymieszaj w marynacie kurczaka
Fabryka pomysłówGalantyna: 4 piersi z kurczaka 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 szklanka mleka Sos tatarski: 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 ogórki korniszony 1 słoik grzybków z octu 1 szalotka 3-4 łyżki majonezu 1 opakowanie żelatyny z przyprawami Mięso zmielić, bułkę namoczyć w mleku, odsączyć i dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem i przyprawami
Jadło i czytadłotrafiała się podeszwa, a robiłam kilka podejść, ale jeżeli lubicie wołową gumę do żucia to polecam, koniecznie spróbuj. Wspomnieć należy o sosie mole na bazie gorzkiej czekolady z chilli, mniej lub bardziej czekoladowy lub migdałowy(SMACZNY) do piersi z kurczaka. Warte grzechu. A co do picia? Oczywiście tequila !! Im starsza tym lepsza !!! Mezcal i Reposado. Są i smakowe. Migdałowe
Pasje Jolkimamy do przygotowania kilka potraw. CHRUPIĄCE BUŁECZKI: SKŁADNIKI: 9 bułek - kajzerek, czy zwykłych - jak kto woli około 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawę gyros około15 dag sera żółtego SAŁATKA: ćwiartkę pekińskiej, pomidor, ogórek zielony, kiszony,sos grecki sól, pieprz SOS I: 3 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu można dodać ostrą paprykę lub chili SOS II: 3-4 ząbki
Kuchnia BeatyDołożyłam konserwową fasolkę szparagową i podałam na ryżu. Szybko i smacznie. Czas : 30 minut Składniki: 20-25 dag mielonego z piersi indyka 1 żółtko 2,5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem ) * sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego
Buniabaje w kuchniprzepis to taka wykorzystana wiedza tego, co znalazłam w Internecie, jednak mojego autorstwa. Nie kopiowałam żadnego przepisu. Połączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można do niego
Fabryka pomysłówPost Sałatka z grillowanym kurczakiem, papryką, ogórkiem i sałatą lodową pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeDziś przepis na mój ulubiony makaron z dodatkiem kurczaka, pieczarek i oliwek w sosie śmietanowo-pomidorowym ze słodką papryką i oregano. Pycha :)składniki:300-400 g makaronu wstążki ze szpinakiem i pomidorami400 g piersi z kurczaka10 pieczarek1,5 łyżki koncentratu pomidorowego1-2 garście czarnych oliwek150 ml śmietanki 30 %1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamissól z pieprzem Kamisolej(...)dodać słodką śmietankę, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilę jeszcze dusić i dokładnie mieszać aby składniki się połączyły. Makaron ugotować aldente i osączyć z wody, wrzucić do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i wykładać na talerze
Monia miesza i gotujecukru 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 3 żółtka sól Farsz: 1 pierś kurczaka 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg 1 puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera 1/2 kg pieczarek sól przyprawa kebab-gyros Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku(...)mąki, rozpuszczone i przestudzone masło, roztrzepane żółtka i sól. Ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie mięso z piersi kroję w kostkę, posypuję przyprawą kebab-gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok. Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła
Bea(u)ty kitchenSkładniki:1 pierś z kurczaka4 pieczarki1 łodyga selera naciowegomała cebulka1 jajko2 łyżki kaszy mannysól, pieprz1/2 opakowania makaronu kolanka Mamma MiaCebulę, pieczarki, seler umyć, oczyścić. Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błon i chrząstek, pokroić na kawałki.Warzywa i mięso wrzucić do blendera - zmiksować.Do mięsa dodać jajko, kaszę, doprawić do smaku - wymieszać.Na patelni rozgrzać olej. Przy pomocy łyżki(...)formować z masy małe pulpeciki, smażyć z obu stron na złoty kolor.Makaron Mamma Mia kolanka ugotować według przepisu na opakowaniu.Makaron podawać z pulpecikami drobiowymi. Dla urozmaicenia dania, można polać sosem serowo-musztardowym. Sos serowo-musztardowy1/2 serka topionego Lactima Blue Chees lub śmietankowego serka topionego innej firmy1 łyżka musztardy francuskiej - z całych ziarenCałość podgrzać, połączyć składniki.Sosem serowo-musztardowym polać
kolorowotorcikowołyżki słonecznika 2 łyżki płatków migdałowych 4-5 gałązek selera naciowego przyprawa do kurczaka z ziołami Sos light 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1/2 łyżeczki curry 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku WYKONANIE Filet płuczemy, osuszamy i przyprawiamy. Pierś przekrawamy na połowę tak, by była cienka. Grillujemy z obu stron
W kuchennym oknie EwyWitam Was!Często dostajemy pytania jak to naprawdę z nami jest... kto tego bloga prowadzi, kto gotuje, kto co robi...Nie ma żadnych tajemnic i szczerze
Pora coś zjeśćUwielbiam makarony z sosami serowymi, dzisiaj postanowiłam trochę urozmaicić to danie, dodając zieloną herbatę i świeżą bazylię... w końcu obiecywałam Wam, że już niebawem pojawi się nowy przepis z wykorzystaniem herbaty :)Składniki: 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 100 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego, 100 g mozzarelli 50 g parmezanu, 400 ml śmietany 12%, 1 torebka(...)łyżki świeżej bazylii, 400 g makaronu tagliatelle. Przygotowanie: Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy. Następnie podsmażamy je na oleju. Dodajemy do nich starte sery (lub pokrojone w drobną kosteczkę) i zalewamy śmietaną. Mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia wszystkich serów. Na końcu wsypujemy do sosu zawartość torebki zielonej herbaty oraz drobno posiekane listki świeżej bazylii. Podajemy z ugotowanym
Aga w kuchnikurczaka, 1 podwójna pierś kurczaka, 50 g żółtego sera, sól, pieprz, Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Podsmażamy kurczaka, następnie dodajmy rukolę. Wlewamy kremówkę i dodajemy starty ser, mieszamy, aż do rozpuszczenia sera. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy z sosem
Aga w kuchnipierś z kurczaka- 250 g pieczarek- dwie małe cebule- 200 ml śmietany 18%- pół pęczka natki pietruszki- 100 g masła / margaryny- sól, pieprz, czerwona słodka papryka Zaczynamy od kurczaka - pierś myjemy, a następnie kroimy w dość drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką, mieszamy, odstawiamy do lodówki. Teraz nadchodzi pora na krojenie pozostałych składników - cebuli w kostkę, a obranych(...)dodajemy pieczarki z cebulą i trzymamy chwilkę wszystko razem na ogniu, doprawiamy do smaku. Pora na śmietanę. Mieszamy ją z odrobiną wody, hartujemy poprzez dodanie do niej łyżki składników sosu, a następnie wylewamy na patelnię przy wyłączonym gazie. Mieszamy, kosztujemy, jeśli trzeba doprawiamy dodatkowo. Gdyby sos wyszedł za gęsty, możemy rozcieńczyć go wodą. Standardowo - szkoły podawania są dwie - gotowym sosem
Kulinarne zapędy KokosaBardzo lubię gotowane pulpeciki. Zresztą zawsze przedkładałam gotowane mięso nad smażone. Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, była garść żółtej fasolki, pierś z kurczaka i mięso gulaszowe(od szynki). Postanowiłam w ramach porządków połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe. Będę wracać(...)niego często, bo to zestawienie podbiło nasze smaki! Składniki: pierś z kurczaka 400g mięsa gulaszowego 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera garść żółtej fasolki koperek 1 łyżka mąki śmietana 18% szczypta cukru Wykonanie: Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy
Walijskie Pichceniesię że jednak nie...Składniki:4-6 łodyg trawy cytrynowej3 cm galangalu lub imbiru2 łyżeczki pasty curry2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki sosu rybnego3-4 liści kaffiru czyli liści limonki1 puszka mleka kokosowego1 pomidor1 łyżeczka pasty chilli1 papryczka chilli2 piersi z kurczaka lub 6 krewetek tygrysichwarzywa opcjonalnie( fasolka szparagowa, marchewka,groszek)1 i 1/2 szkl bulionusok z limonkikolendraolejTrawę cytrynową kroimy
Olikowa kuchnia