będzie mi smakowało. Udało się! :) Udało się doskonale i była naprawdę niesamowicie pyszna! Oto przepis, bardzo prosty: Najpierw gotujemy bulion. Czyli na 3 litry wody wrzucamy taką podwójną pierś z kurczaka, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól i sporo pokrojonej w kosteczkę marchewki. Gotujemy czas jakiś aż smak będzie przyjemny :) Następnie zdejmujemy z ognia, wyławiamy ziele, liść laurowy i piersi(...)kurczaka (pierś kładziemy na bok, resztę wyrzucamy) i wsypujemy paczkę żelatyny. Taką na 2,5 litra wody (z pół litra z naszych 3 litrów się zredukuje podczas gotowania). Mieszamy aż żelatyna się rozpuści, czyli postępujemy tak jak jest napisane na opakowaniu. Teraz przygotowujemy miseczki, w których będziemy robić galaretę. Czyli na dno kładziemy pokrojone w ćwiartki gotowane na twardo jajko
Marder&Marder Manufacturebyło to aż tak oczywiste, to zamiast kurczaka zrobiliśmy indyka :) Staramy się na naszym blogu prezentować rzeczy tak naprawdę proste. Ale jednocześnie zachęcające. Dlatego też prostą w sumie pierś wzbogaciliśmy o daktyle, a całość podaliśmy z ziemniakami polanymi sosem morelowym. Wszystko się idealnie ze sobą skomponowało. Wygląda świetnie, smakuje świetnie, a w zrobieniu w zasadzie proste. Czyli dokładnie(...)jakby zagęszczony sos, taki podkręcacz smaku do obiadu. Osobiście nie widzimy nic złego w stosowaniu takiego czegoś. Przejdźmy zatem do przepisu. Dzisiaj mamy dla was wspomnianą wcześniej indyczą pierś faszerowaną daktylami w towarzystwie puree ziemniaczanego z dodatkiem chrzanu, polanym sosem morelowym. Tak na marginesie: aż drgawek dostaję jak ktoś właśnie w takim kontekście używa słowa "w towarzystwie". I może
Marder&Marder Manufacturedzisiaj podzielimy się z wami dwoma: kurczakiem faszerowanym suszonymi pomidorami zrobionym na parze i zupą krem z kukurydzy i kurczaka. Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami na parze Składniki: 1 pierś z kurczaka (ok. 280 g) 5 sztuk pomidorów suszonych (ok. 100 g) Solidna szczypta czosnku granulowanego 1 brokuł 1 l wody Sól i pieprz do smaku Pierś kurczaka(...)okazji sprawdzimy możliwość robienia wszystkiego razem, czyli kurczak (czy coś innego) się paruje, a poniżej w wodzie gotuje się ryż/kasza/ziemniaki. Zupa krem z kukurydzy i kurczaka Składniki: 1 pierś kurczaka (ok. 250 g) 200 g kukurydzy z puszki 2 ziemniaki (ok. 120 g) 1 pomidor (ok. 80 g) 1 marchewka (ok. 50 g) 3 listki bazylii 1 łyżeczka słodkiej
Marder&Marder Manufacturemięsem kaczki. Dania te zawsze kojarzyły mi się ze źle przyprawionymi wiórami. Jednak kiedy tylko sama wzięłam się za przygotowanie gęsiny, od razu zaczęła mi smakować. ;) 1 podwójna pierś gęsia ze skórą 1 ząbek czosnku kilka goździków sok z dwóch cytryn pół szklanki oleju rzepakowego pół łyżeczki tymianku, cząbru, i estragonu suszonego łyżka majeranku natka pietruszki, sól pół szklanki jasnego(...)piwa folia aluminiowa Pierś gęsią myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Dolewamy sok z cytryn i olej i taką mieszaniną dokładnie nacieramy gęsinę. Następnie wbijamy goździki w mięso (niezbyt gęsto) tak, by w każdej części znalazła się ich taka sama ilość. Odstawiamy
Kuchenna KontrrewolucyaSoczysta, lekko słodkawa wersja piersi indyczej. Powidła od spiżarni doczekały się wreszcie godnego wykorzystania. :3 0,5kg filetów z piersi indyczej 200g powideł śliwkowych 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cynamonu na czubku łyżki kardamonu mielonego pieprz cytrynowy świeżo mielona sól morska oliwa z oliwek Mięso kroimy na plastry grubości 2 centymetrów i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy obsypujemy równomiernie(...)cynamon. Za pomocą blendera miksujemy glazurę na gładką masę. Gdy mięso przejdzie przyprawami wyjmujemy je z lodówki, by doszło do temperatury pokojowej. W tym czasie glazurę lekko podgrzewamy. Kawałki piersi smarujemy oliwą z oliwek i obsmażamy je lekko z obydwu stron na suchej, rozgrzanej patelni. Po obsmażeniu każdy kawałek smarujemy dobrze glazurą, zmniejszamy temperaturę pod patelnią i obsmażamy glazurowaną stronę
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, boczek parzony 20 dag, papryka czerwona 1 duża, pieczarki 2 duże, cebula 3 średnie, ząbki czosnku 10 duże MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, grill - przyprawa pikantna 2 łyżki z podanych składników wymieszać marynatę i zostawić w lodówce umytą pierś osuszyć(...)ręcznikiem papierowym, każdą połowę piersi pokroić na 2 cm paski i przeciąć je na połowę pozostałe składniki pokroić na porcje odpowiedniej wielkości, grubości na patyczki nadziewać : pierś, cebula, pieczarka, boczek, papryka, czosnek i tak na przemian do 3/4 długości patyczka szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej folią, z każdej strony posmarować pędzelkiem maczanym w marynacie, dodałam również pozostałą paprykę, cebulę, czosnek
W Mojej Kuchni Lubięsuszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wymyślone i zjedzone ze smakiem ;) Podaję z miksem ulubionych surówek. Polecam :) Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem Piersi z kurczaka ( kurczaki najlepsze z wolnego wybiegu, kupisz KLIK ) Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią- łyżeczka na roladkę Oscypek ( kupisz KLIK ) -2 plasterki na jedną roladkę(...)Szpinak -10 listków na jedną roladkę Panierka –mąka, jajka + sól, bułka tarta Nie podaję ilości mięsa, bierzemy tyle ile potrzebujemy, jedna pierś na osobę. Każdą pierś myję i przecinam wzdłuż na połowę, uzyskuję dwie roladki z jednej piersi. Delikatnie rozbijam tłuczkiem ( tobie to przez woreczek foliowy) Posypuję każdą suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią
Takie tam pichceniesmakowe. Niestety, nie jestem autorem tego przepisu. Lata temu wymyśliła ją Zosia, ale jako pojętna uczennica sztuki kulinarnej staram się dorównać oryginałowi. Składniki 1 opakowanie mixu sałat 300 g piersi z kurczaka 1 pomarańcza 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej papryki sól sos musztardowo - miodowy ( tu przepis ) Pierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi(...)ostrą papryką oraz solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Tak przygotowane mięso pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy i osuszamy na sicie. Pomarańczę myjemy, obieramy i kroimy
My Chcemy Jeśćzastanawia się, co zrobić na obiad ... Pomysł na obiad szybki, smaczny i tani? Dziś mój przepis na obiad - niewiele kalorii, kilka składników i zaskakujaco smaczny efekt. W roli głównej pierś z kurczaka oraz warzywa na patelnię , świeży jarmuż i lubczyk . Obowiązkowo moje przepisy kulinarne i kuchnia , zawierają wiele świeżych ziół oraz oryginalnych i ekologicznych przypraw , kurkuma prosto z Indii(...)domowa vegeta bez glutaminianu sodu i chemicznych dodatków, które to możesz kupić tutaj. Klik. Pierś z kurczaka i warzywa na patelnię to przepis na szybki obiad w kilka minut. Kaloryczność porcji to około 150-200 kcal , więc to także pomysł na dietetyczny obiad. Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka 1szt., Warzywa na patelnię 1 opakowanie, Świeży jarmuż, lubczyk, czosnek
IzaGotujePyszny kotlecik z piersi kurczaka..tym razem bez żadnych dodatków [ pieczarek, sera ] ..tylko pierś z kurczaka i przyprawy.. 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu z czosnkiem Kielecki 2 łyżki ketchupu śliwkowego Kielecki 3 jajka sól ,pieprz, wegeta przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Dodać pozostałe składniki
Moje domowe kucharzenieJako propozycję obiadową z udziałem szpinaku, chciałybyśmy zaproponować bardzo prosty przepis. Szpinak mieszamy z serkiem i przyprawy. Umieszczamy w nacięciach w piersi kurczaka, całość skrapiamy oliwa, obsypujemy bułką tartą i gotowe. Można wrzucać do piekarnika i cieszyć się w międzyczasie świecącym za oknem słońcem i aromatycznym zapachem roznoszącym się po całym mieszkaniu. Po 30 minutach oczekiwania na talerz wykładamy pięknie(...)zarumienione mięso z fantastycznym farszem. Przepis zainspirowany wpisem z gazety GoodFod Polska nr 1. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten* Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki puszystego/kremowego białego serka 200g szpinaku 50g bułki tartej 2 łyżki oliwy Starta skórka z cytryny Sok z cytryny Odrobina mielonej gałki muszkatołowej Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Kolizje SmakówWyglądają, jak gołąbki, ale smakują inaczej i wyjątkowo. Składniki: -filety z udek kurczaka -podwójny filet z piersi kurczaka -główka białej kapusty -2 marchewki -10 dkg kaszy gryczanej -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy -2-3 łyżki masła -olej Udka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy. Zdejmujemy tyle(...)liści, ile mamy udek. Filety z piersi kurczaka drobno siekamy. Czosnek kroimy w drobną kostkę a marchewkę w plasterki. Roztapiamy masło i podsmażamy delikatnie czosnek. Łączymy pokrojoną pierś kurczaka z kaszą i czosnkiem. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na liściach układamy udka i porcje piersi z kaszą. Zwijamy, jak gołąbki. Posypujemy papryką. Podsmażamy na oleju z niewielką ilością masła. Gołąbki
Maminek kulinarnymięsa użyłam jedynie staropolskiej przyprawy do mięs od Rafex , w której znajduje się: sól, chili, papryka słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka czarnego sezamu 2 łyżki otrąb żytnich Pierś kroimy na plastry(...)poprzek włókien, oprószamy je staropolską przyprawą do mięs i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb. Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut. Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół
MamaOskarkaobiad na co dzień. Przyjemny i łatwy do przygotowania, bo gotowy do podania w pół godziny. Kalafior upieczony z kuminem rzymskim i pieprzem cayenne smakuje doskonale, do tego soczysta pierś z kurczaka polana sosem z tahini. Kurczaka najpierw krótko obsmażamy na patelni, następnie dopiekamy w piekarnku. Tak przygotowany zawsze wychodzi super! Składniki: 1/2 dużego kalafiora 1 cebula 3 łyżki oleju(...)łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne sól, pieprz 2 piersi z kurczaka cytryna 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy 2 łyżki tahini 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: włączyć piekarnik i nastawić na 200`C. Z kalafiora odzielić małe różyczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Różyczki kalafiora i cebulę wymieszać z 1 łyżką oleju, kminem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nadrabiam weekendową nieobecność. Dzisiaj ciekawa propozycja sałatki z karmelizowaną piersią z kurczaka. Sałatka należy do tych dietetycznych. Sos robimy na bazie jogurtu. Nie ma tu nic, co zaszkodzi naszej lekkiej diecie. Zapraszam. SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 pierś z kurczaka 1 ogórek 1 pęczek szczypioru z cebulką niewielka ilość sałaty lodowej garść słonecznika 1 małe opakowanie sera mozzarella 1 łyżką(...)drobiu 1/2 łyżki oleju Na sos: pół dużego pojemnika jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/4 łyżeczki miodu 1/4 łyżeczki musztardy delikatesowej 2 łyżeczki przyprawy curry WYKONANIE: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą , pieprzem , ziołami. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Obsmażamy do momentu ,aż wszystkie płyny odparują. Dodajemy łyżkę miodu, mieszamy
W kuchennym oknie Ewy