pierś - 15998 przepisów (strona:175/1067)

Pierś gęsi pieczona z suszonymi śliwkami, żurawiną i pomarańczą 113

Świętem Niepodległości, niestety w mojej rodzinie nie było tradycji jadania jej tego dnia. Pierwszy raz miałam okazję ją przyrządzać i jeść. Bardzo mi smakowała. Składniki (na 2 porcje): 2 piersi gęsi ze skórą 1 jabłko 1 pomarańcza sok z 1 pomarańczy garść suszonej żurawiny 8-9 śliwek suszonych sól pieprz świeży rozmaryn (2-3 gałązki) majeranek Kasza gryczana z żurawiną(...)szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 łyżka tłuszczu wytopionego z pieczenia gęsi 1 łyżka żurawiny pozostałej po pieczeniu gęsi sól i pieprz szczypta majeranku Piersi gęsi myjemy, osuszamy, nacinamy ostrym nożem i kładziemy na rozgrzanej patelni od strony skóry. Smażymy przez 4 minuty z jednej strony, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Mięso przekładamy

Mango Papaja
lekki obiad z ryżem i paprykarzem na piersi kurczaka... 113

Składniki: ryż 1 szklanka, pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1,4 szklanki, kucharek 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, pieczarki 10 mniejsze, papryka 4 różne/większe, natka pietruszki 1/2 pęczka pieczarki obrać ze skórki(...)pokroić na kawałki, papryki oczyścić z pestek i pokroić na kawałki, cebule pokroić w kostkę grubszą, natkę pietruszki rozdrobnić w rozdrabniaczu, piersi pokroić w średnią kostkę na oleju podsmażyć piersi, posypać paprykami, kucharkiem wsypać cebulę, zamieszać i podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu wsypać pieczrki, paprykę, zamieszać i podsmażać na większym ogniu z 2 minuty zmniejszyć ogień, dodać przyprawę

W Mojej Kuchni Lubię
Stripsy/ skrzydełka a’la KFC 146

można zwiększyć ilość pieprzu i ostrej papryki. Idealnie pasują do frytek i sosu czosnkowego, jak również są pyszne z samą surówką. Zapraszam!!!!   Składniki: 60 dag skrzydełek, 60 dag piersi z kurczaka, 2 łyżeczki pieprzu Cayenne, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,   Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu(...)łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 1 szkl. mąki, 0,5 szkl. mleka   Panierka: mąka pszenna   Dodatkowo: olej do smażenia   Wykonanie: Skrzydełka i pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem. Skrzydełka przekrajamy na pół, okrajamy też tzw. „lotkę” . Pierś z kurczaka kroimy w paski. Przekładamy mięso do miski i posypujemy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek

Passion of Cooking
Roladki z kurczaka z prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym 203

Pyszna propozycja obiadowa: roladki z piersi kurczaka z szynką prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym, podane z kaszą pęczak i ogórkiem kiszonym. Pyszności <3 Zamiast kaszy pęczak, możecie dodać do dania gniecione ziemniaczki lub ryż. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Wulkan smaku . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 roladki: 2 łyżki oleju 2 piersi z kurczaka 4 plastry prosciutto(...)szalotka, drobno posiekana 1/4 szklanki białego wina 3 szklanki wrzątku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż, każdą na 2 cienkie kotlety. Przez woreczek foliowy bardzo delikatnie rozbijamy kotleciki przy pomocy tłuczka do mięsa. Kotleciki z jednej strony posypujemy solą, pieprzem, papryką ostrą

My Culinary Art
Kurczak, holenderski ser i suszone pomidory! 123

mnie otulone magią. Lubię to uczucie. I jeszcze bardzo lubię jesień. I suszone pomidory. I Ciebie - mój drogi czytelniku - też lubię :) Składniki dla 4 osób: 3 połówki piersi z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów żółty ser 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano chili sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy. Każdą połówkę nacinamy nożem i tworzymy kieszonkę(...)wewnątrz. Ważne żeby nie rozciąć przy tym jej boków. Środek wypełniamy serem oraz suszonymi pomidorami. Pierś z kurczaka przyprawiamy z zewnątrz przetartym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, przenosimy na puree i polewamy

Kuchnia Pani Wiosny
Kurczak duszony w pomidorach 190

Obiadu czwartkowego część druga. Kurczak duszony w pomidorach ok 1h dla 2 osób Składniki 1 kurczak - ja dałam pierś z kurczaka  1 kg pomidorów lub mały przecier lub puszka pomidorów w zalewie 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 papryka  jak ktoś lubi to kolka oliwek sól, pieprz, słodka papryka Do dzieła!!! Jeśli używamy świeżych pomidorów to obieramy(...)obieramy ze skórki ( mi skóra nie przeszkadza więc oszczędziłam sobie tej pracy), kroimy w paski. Cebulę kroimy w talarki. Czosnek posiekać. Kurczaka podzielić na ćwiartki i umyć ( ja pokroiłam pierś w takie dość duże kawałki). Cebulę zeszklić na dużej patelni, wyjąć i odłożyć. Na tłuszczu który został na patelni obsmażyć kurczaka na złoty kolor, następnie dodać warzywa. Chwilę smażyć ciągle

sierotka maRysia w kuchni
Włoska kolacja 176

Rysiem wymyśliliśmy wspaniałe danie - lekkie, pożywne. Jest to połączenie włoskich smaków które stworzyły cudowną całość. Kurczak po włosku ok 30 minut dla 2 osób Składniki cukinia połowa dużej piersi z kurczaka oliwa z oliwek kilka suszonych pomidorów tymianek sól, pieprz 3 ząbki czosnku Do dzieła!!! Czosnek kroimy z kosteczkę. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki 2/2, cukinię kroimy w plasterki(...)obieraczką do warzyw.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, dusimy na niej czosnek aż wydobędzie się z niego cały smak, wrzucamy pierś posypaną solą i pieprzem. Ciągle mieszamy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego cukinię i dusimy aż plasterki cukinii staną się prawie przeźroczyste. Posypujemy tymiankiem  i dalej dusimy jeszcze przez chwilę. Już na talerzu dodajemy pokrojone suszone pomidory

sierotka maRysia w kuchni
Potrawka z kurczaka i marchewki na styl arabski 219

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bo mi bardzo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Potrawka z kurczaka w stylu arabskim Składniki: 3 duże marchewki pierś z kurczaka ząbek czosnku pół cebuli 3/4 szklanki kus kus sól, pieprz papryka słodka harissa masło Do dzieła! Gotujemy marchewkę w całości w osolonej wodzie, następnie kroimy w kostkę(...)dusimy na maśle. Na patelni szklimy cebulę z czosnkiem i wrzucamy do niej pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Gdy pierś będzie miękka łączymy ją z marchewką (cebule i czosnek także). Całość chwilę dusimy i dodajemy harissę - moja harissa jest wyjątkowo łagodna więc dodałam ok 1 łyżeczki jednak wiem, że potrafi być baaardzo ostra

sierotka maRysia w kuchni
Szaszłyki z kurczaka w majonezie i cebuli 261

Pierś z kurczaka jest bardzo chudym mięsem dlatego też pieczenie jej np. na grillu jest troszkę trudne gdyż mięso szybko robi się suche. Szaszłyki te zostały wykombinowane z myślą o grillowaniu jednak pogoda nie dopisała i wylądowały w piekarniku. Ostateczny rezultat przerósł moje oczekiwania - koniecznie spróbujcie! Szaszłyki z kurczaka Składniki pierś z kurczaka (lepsze by były filetowane udka(...)mogłam dostać ;-( ) 2 - 3 łyżki majonezu duży ząbek czosnku jedna spora cebula sól, pieprz, papryka słodka Do dzieła!!! Pierś kroimy w dość grubą kostkę. Majonez mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na dnie naczynia układamy cebule pokrojoną w grube talarki a na niej układamy kurczaka wymieszanego w marynacie. Odstawiamy na klika godzin a najlepiej na noc. Kawałki kurczaka

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak słodko-kwaśny 158

jest sos. Tutaj sos jest lekko gęsty, słodkawo-kwaśny z nieco octowym posmakiem i doskonale wiąże całą potrawę. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę, cebule, papryki, ananasa, pierś pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i wrzucić na patelnie cebulę z marchewką. Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut, tym razem pod przykryciem. Po tym czasie(...)dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać piersi. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Wymieszać. Kiedy piersi z kurczaka będą już usmażone dodać sos, poddusić aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. Smacznego :) Źródło:  mojagaleriasmaku linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami 132

gotowanie, wówczas można w końcu zjeść coś - coś przez duże Ś . To coś jest proste, smaczne i konkretne, soczyste i daje poczucie wyzwolenia od byle jakości. Po prostu - panierowana pierś z kurczaka pod mozarellą i domowymi frytkami.  Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami Zaczynamy od frytek. Wybrałem długaśne dwa ziemniaki, z których otrzymałem łącznie 16 frytek(...)łyżeczką soli i kilkoma szczyptami ostrej papryki. Po dokładnym obtoczeniu ziemniaków w majerankowej miksturze, układamy je na tacy, która wędruje do piekarnika na jakieś 15 minut (temp. 200 stopni). Pierś z kurczak przecinamy na pół aby rozłożyć mięso na dwie równe części - dzięki temu kurczak będzie smażył się równomiernie na całej powierzchni. Przyprawiamy z obu stron porcją soli i pieprzu

Right Behind The Kitchen
Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek - czyli kura na kurach 160

kurek - pięknych i złotych. Te małe cudeńka potrzebują tak nie wiele aby zabłysnąć. Szybko, prosto i na temat - przystawka, którą można jeść dniami i nocami - kura na kurkach czyli pierś z kurczaka grubo ciachana na sosie ze świeżych kurek. Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek Garść oczyszczonych kurek smażymy na maśle i oliwie (proporcje pół na pół(...)paru minutach solimy i pieprzymy, dolewamy ok. 100 ml rzadkiej śmietanki kremówki (30%). Czekamy kolejne parę minut na wolnym ogniu aby sos zgęstniał. W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy w poprzek na kilku centymetrowe kawałki. Smażymy na bardzo gorącej patelni podlanej delikatnie oliwą. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso mocno "sprężynuje" przekładamy je do miski

Right Behind The Kitchen
Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem 190

kilkoma innymi składnikami, które nadają pasztetowi ciekawego charakteru. Przepis na pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem Oddzielić z kurczaka (ok.1 kg) poszczególne partie mięsa - piersi oraz całe nogi od korpusu. Korpus ze skrzydełkami można zamrozić albo od razu nastawić rosół. Ściągamy skórę z piersi i nóżek. Od wewnętrznej strony nogi nacinamy mięso wzdłuż kości(...)sukcesywnie, etapami oddzielamy nożem mięso. Możemy to robić niezbyt starannie bo i tak mięso będzie później mielone. Tak oczyszczone mięso z nóg oraz piersi kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia - dwukrotnie na najgrubszych oczkach, raz na najmniejszych. Przez maszynkę także przepuszczamy chleb żytni na naturalnym zakwasie - 2-3 kromki wraz ze skórką, który uprzednio moczony był

Right Behind The Kitchen
Pierś z gęsi duszona w warzywach 120

błąd. Zawsze kojarzy mi się z ogromną ilością tłuszczu - a przecież tłuszcz zawsze można usunąć. Wyszło pysznie. Była to znikająca gęś. Pojawiła się i tyle ją widziałam. Składniki: Pierś z gęsi ( z kością ) 3 marchewki 2 małe cebulki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki Kilka gałązek natki pietruszki i selera Sól Pieprz Olej Wykonanie: Skórę na piersi nacinamy ( w romby(...)nacieramy solą i pieprzem. Pozostawiamy na godzinkę do zamarynowania. Warzywa obieramy, bez cebuli. Cebulę tylko myjemy i pozostawiamy bez obierania. W wysokiej patelni ( do duszenia ) wlewamy odrobinę oleju. Podsmażamy pierś z gęsi. Tak aby ją przyrumienić z każdej strony. Następnie dokładamy wszystkie warzywa. Podlewamy wodą ( ostrożnie ). Przykrywamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu sprawdzamy, przewracamy, ewentualnie

Smaki Ewy
Pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym 113

Pierwszy raz przepis na pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym zobaczyłam na Pintereście. Urzekło mnie zdjęcie, które nie było stylizowane, ale sprawiło, że od razu zrobiłam się głodna. Przepis przypomina ten na kurczaka piccata, ale zamiast wina jest sos na bazie śmietanki. efekt? Niezwykle aromatyczne danie, które od tej pory jest jednym z ulubionych mojego Męża. A jemu wcale(...)łatwo dogodzić…     Składniki: podwójna pierś kurczaka 1 cytryna Czytaj dalej... Artykuł Pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania