pierś - 15998 przepisów (strona:181/1067)

Soczyste burrito 192

ćwiartki- skórka dojrzałego owocu łatwo odejdzie sama, kroimy miąższ w drobną kostkę, skrapiamy mocno limoną bądź sokiem z cytryny. Mieszamy z drobno pokrojoną bądź porwaną sałatą.     Piersi z kurczaka oczyszczamy, równo z każdej strony obtaczamy w przyprawie do szaszłyków (ta której użyłam jest przyjemnie, wielowymiarowo pikantna) i smażymy na oleju, na średnim ogniu, aż sok wypływający z mięsa(...)będzie przeźroczysty a na wierzchu z przypraw utworzy się skorupka. Przy małych piersiach nie będzie to dłużej niż po 5-6 minut z każdej strony, większe kawałki mięsa smażcie odpowiednio dłużej ale tak, żeby kurczak został soczysty. Jak trochę przestygnie- kroimy go w cienkie plastry, i te plastry jeszcze na pół- łatwiej zawijać w tortillę mniejsze kawałki. Składamy nasze puzzle

Karo in the Kitchen
Strucla szpinakowa z kurczakiem w cieście francuskim 132

Szpinak bardzo dobrze komponuje się z serem feta i z kawałkami piersi z kurczaka.Dzisiaj propozycja strucli ze szpinakiem w cieście francuskim. Doskonała potrawa zarówno obiadowa, jak również gorąca przystawka. SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 kg szpinaku mrożonego 1/2 opakowania serka feta  sól pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1  cebula 1 mała pierś z kurczaka przyprawa(...)kurczaka WYKONANIE Pierś z kurczaka  płuczemy, osuszamy, kroimy na drobne kawałki; Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na ok 1 godz. Cebulkę pokrojoną w kostkę lekko podsmażamy.  Dodajemy kurczaka i dalej smażymy ,aż mięso będzie gotowe, odparuje woda, a kurczak się przypiecze. Szpinak rozmrażamy, wstawiamy na durszlak, by ociekł z wody.  Dodajemy do mięsa

W kuchennym oknie Ewy
Pierś w czosnkowym sosie 128

Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 2 jogurty greckie (500 g) * 2 ząbki czosnku * 10 pomidorków cherry * płaska łyżka rozmaryny * sól, pieprz Sposób przygotowania : Piersi przekrawamy wzdłuż, żeby powstały 4 kotlety. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Pomidorki przekrawamy na pół. Jogurty mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy piersi

Pobite gary Barbary
Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, wędzonym boczkiem i białym winem PRZEPYSZNA! 120

jest tak pyszne, że powinno być zakazane. Kruche ciasto o maślanym smaku, mięciutkie kawałki mięsa, intrygujący posmak wina i karczochów. Po prostu się zakochałam. Ach! WYTRAWNA TARTA Z KARCZOCHEM, PIERSIĄ KURCZAKA, WĘDZONYM BOCZKIEM I BIAŁYM WINEM Składniki na ciasto: - 225 gram mąki - 1 łyżeczka soli - 150 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę - 1 średnie jajko (wiejskie) rozkłócone - 4 łyżki wody(...)boczku wędzonego pokrojonych w paski - 1 czerwona cebula - 4 ząbki czosnku - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek bazylii - 100 mililitrów białego wytrawnego wina - 400 mililitrów bulionu z kurczaka - 2 pojedyncze piersi z kurczaka Przygotowanie nadzienia: Po pierwsze przygotowujemy miskę z wodą i sokiem z cytryny. Następnie zajmujemy się karczochami - odcinamy nogę, zdejmujemy "łuski" aż do momentu, gdy ukaże się nam coś

Życie zamknięte w smaku
Sajgonki majonezowe z piersią kurczaka i kolendrą 137

dań, a oto jedno z nich. Te sajgonki są delikatniejsze w smaku od tradycyjnych , idealne dla takich wielbicieli kolendry jak ja. A zniknęły ze stołu błyskawicznie! :) SAJGONKI MAJONEZOWE Z PIERSIĄ KURCZAKA I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram piersi kurczaka - 1 szalotka - 1/4 papryki czerwonej - 4 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - papier ryżowy - olej - kolendra - sól Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy

Życie zamknięte w smaku
Kurczak pieczony z maślanym nadzieniem ziemniaczanym ze szczypiorkiem, porem i kolendrą + masterchef 167

zaszywamy. Układamy mięso w brytfance. Jeżeli zostało nam jakieś nadzienie, możemy uformować z niego kulki i ułożyć wokół kurczaka. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni. Najpierw, przy 30 minut, piersią do góry, a następnie, przez 15 minut, piersią do dołu.  Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Przyjmuję zasadę 35 minut na każdy jego kilogram, gdzie ostatnie 10-15 minut(...)pieczenie go piersią do dołu. Co jakiś czas smarujemy kurczaka mieszanką kurkumy, cukru i wody. Dzięki temu zrobi się słodszy, z chrupiącą skórką i fantastycznym kolorkiem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Nuggetsy w panierce kukurydzianej 124

typu - nuggetsy w panierce kukurydzianej. To idealny sposób na pozbycie się zalegających w szafce płatków kukurydzianych, które skryły się przed wcześniejszym spałaszowaniem. NUGGETSY W PANIERCE KUKURYDZIANEJ Składniki: - dowolna ilość piersi kurczaka - mleko - mąka kukurydziana - 2 jajka - olej - płatki kukurydziane - papryka ostra - papryka łagodna - pieprz - sól Przygotowanie: Płatki kukurydziane rozdrabniamy - nie na proszek, ale wyraźne kuleczki. Pierś kurczaka oczyszczamy z błon(...)myjemy, kroimy na grubszą kostkę. Mięso zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pierś osuszamy i doprawiamy paprykami, pieprzem i solą. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function

Życie zamknięte w smaku
Sałatka z makaronem gryczanym i gotowaną piersią kurczaka 213

się zarówno na co dzień, jak i od święta. Można przygotować i coś wyszukanego, i resztkowego. Dzisiaj coś pół na pół. Przyczynkiem do zrobienia sałatki był pozostały gotowany kurczak - pierś.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SAŁATKA Z MAKARONEM GRYCZANYM I GOTOWANĄ PIERSIĄ KURCZAKA Składniki: - ugotowana pierś z kurczaka - 1/2 opakowania makaronu gryczanego - 2-3 marynowane papryczki chilli - 2-3 papryki konserwowe - 1 cebula czerwona - 1 puszka białej fasoli - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy

Życie zamknięte w smaku
Nuggetsy – czyli mini kotleciki z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych 147

Wcześniej pisałam jak wiele pysznych potraw można zrobić z piersi z kurczaka a dodatkowo szybko. Dzisiaj prezentuję piersi z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych, danie ekspresowe i smaczne. Może być to danie obiadowe jak i przekąska podawana z dipami, sosami. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Płatki kukurydziane Sól Pieprz Papryka słodka Olej Wykonanie: Kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki

Smaki Ewy
Kolorowy szaszłyk ukryty w piersi z kurczaka 246

Propozycja na dzisiejszy obiad to szaszłyk ukryty w mielonej piersi z kurczaka. Danie efektowne, smaczne, zaskoczy zapewne wszystkich domowników. Polecam. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( 1 mała pojedyncza na głowę ) Pomidorki koktajlowe ( 1 na 1 szaszłyk ) Kawałek boczku parzonego Kawałki kolorowej papryki Marynowane pieczarki Sól Pieprz Jajko Bułka tarta Olej do smażenia Patyki do szaszłyków Wykonanie: Pierś z kurczaka

Smaki Ewy
Cordon bleu – klasyka kotleta 131

Inaczej panierowany kotlet „na bogato” nadziewany szynką i serem, najczęściej cielęcy. Z braku cielęciny ( z rzadka jest ona dostępna, chyba, że ją gdzieś zamówię lub zdobędę ) zrobiłam go z piersi kurczaka. Taka wersja też jest dopuszczalna. Więc do działa - odmieniamy kotleta. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry sera żółtego Plastry szynki Sól pieprz Mąka Jajko Bułka tarta Olej Wykonanie(...)Piersi z kurczaka kroimy na plastry, rozbijamy przez folię aby nie uszkodzić mięsa. Posypujemy solą i pieprzem. Na każdego kotleta kładziemy plaster sera i szynki. Składamy drugą polową kotleta. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z surówkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Sałatka z gotowanym kurczakiem i bobem 111

Sałatek nigdy nie jest za wiele, w mojej rodzinie wszyscy je lubią ( pewnie się powtarzam, ale trudno ). Jeżeli planujecie gotować zupę warto dorzucić dwie marchewki więcej i oczywiście pierś z kurczaka. Pozostałe warzywa z rosołu można również wykorzystać. Pokroić, dodać pozostałe składniki i doprawić tak aby była trochę pikantna. Ale to już kwestia gustu. Polecam. Składniki: Gotowana pierś z kurczaka(...)gotowane marchewki Bób z puszki 2 jabłka ( średnie ) 1 mała cebula 2 ogórki kiszone Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Majonez Chili Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę ( wielkości naszego bobu ). Marchewkę, jabłka ( obrane ), cebulę i ogórki kroimy w mniejszą już kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Bób z puszki przepłukujemy zimna wodą, pozostawiamy do odcieknięcia. Wszystko razem łączymy. Dodajemy majonez

Smaki Ewy
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i żółtym serem 114

Uwielbiamy suszone pomidory. Jako dodatek do mięs, sałatek, różnych kasz czy po prostu położone na kanapce. Nadają fajnego aromatu i smaczku każdej potrawie. Dziś padło na pierś z kurczaka. Polecamy! 1 podwójna pierś z kurczaka kilka suszonych pomidorów kilka plasterków żółtego sera sól pieprz jajko i mąka do panierki Pierś z kurczaka pokroić na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Naleśniki z kalarepą i kurczakiem 159

mleka szczypta soli do smaku  jajo 1 szt  sos czosnkowy develey 200 g sos hot-dog develey  150 g   Składniki na farsz do naleśników:   pierś drobiowa 500 gram kalarepa 400 gram papryka czerwona 1 szt papryka zielona 1 szt pomidory 3 szt papryka czerwona mielona słodka sól i pieprz do smaku    Wykonanie(...)naleśników : Do misy wlewamy mleko i wodę, wbijamy jajo i miksujemy na gładką masę. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy . Smażymy cienkie placki .   Wykonanie farszu : Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę posypujemy papryką mieloną czerwoną dodajemy sól i pieprz . Zostawiamy na około 30 minut w lodówce . Pomidory sparzymy

Różowa kuchnia
szaszłyki drobiowe z grilla 158

jedna z prostszych potraw, którą możemy przygotować przy okazji spotkań z najbliższymi na świeżym powietrzu. Łatwe w przygotowaniu, szybkie i zawsze chętnie konsumowane przez amatorów grillowanych posiłków. Składniki : 1 pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cukinia 2 małe czerwone cebule oliwa z oliwek marynata czosnkowa Provitus Sposób przyrządzenia : pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)kroimy na kawałki pokrojoną pierś marynujemy w : marynacie i odstawiamy na 2-3h do lodówki papryki kroimy w spore kawałki, a cebulę i cukinię na 1cm krążki warzywa smarujemy oliwą z oliwek by się nie wysuszyły na przemian nabijamy wszystkie składniki na patyki (drewniane wcześniej moczymy by się nie przypalały) kładziemy na mocny żar i pieczemy obracając

zobacz ich smak