Uwielbiam proste i szybkie dania, które wykonuję się w niecałe 20 minut. Kurczak, pieczarki i makaron - idealne połączenie! Składniki: 100g piersi kurczaka 300g pieczarek 50g makaronu pełnoziarnistego przyprawy: kebab-gyros, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy olej do smażenia Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron, Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Między czasie na patelni z olejem smażymy umyte(...)pokrojone pieczarki. Smażymy, aż całkowicie nie będzie wody z pieczarek. Następnie dodajemy pierś kurczaka. Dodajemy przyprawy. Smażymy do lekko złocistej barwy. Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego
Truskawkowa FiestaSkwar leje się z nieba, więc na dzisiejszy obiad proponuję stosunkowo lekki posiłek, tagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i pieczarkami. Przygotowanie tego dania nie wymaga dużego wysiłku, dzięki czemu więcej czasu można spędzić na odpoczynku w ten upalny dzień. Polecam. Składniki: Makaron tagliatelle ( opakowanie ) Opakowanie mrożonego szpinaku 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( spora ) 8 pieczarek 4 ząbki czosnku(...)pieprzem. Odstawiamy na chwilę do zamarynowania. W między czasie pieczarki kroimy w plasterki. Na patelnię wykładamy 2 łyżki masła klarowanego ( można użyć oleju )i podsmażamy paseczki piersi z kurczaka. Po chwili dodajemy pieczarki i również przesmażamy. Następnie na tej samej patelni umieszczamy szpinak, rozmrażamy i chwilę razem dusimy. Po chwili dodajemy śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ewentualnie doprawiamy solą
Smaki Ewyszalona ale kurczak to to nie jest :) Składniki (na ok 8 dużych placków): ziemniaki 2 kg jajko 2 szt. mąka ok 4 łyżki sól pieprz pieczarki ok 700 g pierś z kurczaka ok 1,5-2 (trzy połówki lub cztery) cebula 3 średnie bulion warzywny 1 litr koncentrat ok 300 g olej oregano ser Zaczynam od pokrojenia(...)później z dodatkiem oleju. Gdy pieczarki będą usmażone przekładam je do miski i smażę pokrojoną w piórka cebulę przyprawioną pieprzem. Gdy będzie usmażona dodaję ją do pieczarek. Teraz czas zająć się piersią z kurczaka. Po zmieleniu przyprawiam ją solą i pieprzem (ja lubię dodać jeszcze albo przyprawę do gyrosa albo curry) i przekładam na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju
Kuchnia Vikipolecam wypróbować przepis a bigos każdemu powinno smakować. Do przygotowania bigosu z młodej kapusty będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg około 500 g piersi kurczaka 500 g pieczarek 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki(...)cebulą przekładam do miseczki. Teraz na rozgrzanym oleju smażę pokrojoną pierś z kurczaka do miękkości mięsa – około 15 minut. Gdy kapusta jest miękka dodaję do niej podsmażone pieczarki z cebulą, usmażoną pierś z kurczaka, dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam przyprawami i ziołami. Bigos dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 10 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam
Uwaga Babcia Gotujetemat roladek z piersi kurczaka faszerowanych pieczarkami z cebulką i zawiniętych w bekon bądź boczek nie będę się rozpisywać. Dlaczego? Ponieważ mogę pisać i pisać jak są smaczne i nachodzi mnie na nie ochota. A dopiero wczoraj jadłam je na obiad. Składniki: 450g piersi z kurczaka ( trzy piersi - sześć kotletów) cienkie plastry bekonu lub boczku, cebula, 350g pieczarek, sól, pieprz(...)Przygotowanie : Piersi umyć, przekroić wzdłuż i rozbić. Lekko osolić i popieprzyć - uważać z solą, ponieważ bekon może być słony i można łatwo przesolić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć - również lekko doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz jest już gotowy rozkładamy plastry bekonu bądź boczku, na nie położyć piersi z kurczaka, i farsz. Zawinąć. Gdy roladki są już
W kuchni u Monikipatelnia lub rondel Link do filmu z przygotowania: Pierś kurczaka z brokułem Przygotowanie: Do przygotowania dania możemy użyć rosołu lub wywaru warzywnego. Umytą i osuszoną pierś kurczaka kroję w nie za dużą kostkę, pieczarki kroję w półplasterki. Dokładnie wypłukany brokuł pod bieżącą wodą, dzielę na małe różyczki. Czosnek drobniutko kroję ale możemy przecisnąć przez praskę, obrany korzeń imbiru ścieram(...)oleju podsmażam przez około 2 minuty czosnek z imbirem, następnie dodaję pozostałe składniki sosu: cukier, sos sojowy, mąkę, bulion, dokładnie mieszam i zagotowuję. Gdy sos się zagotuje dodaję pierś kurczaka, brokuł, pieczarki, dokładnie mieszam i całość smażę na małym ogniu jeszcze około 5 minut – danie jest gotowe. Tak przygotowaną pierś kurczaka możemy podać z ryżem, kaszą lub makaronem. Życzę smacznego
Uwaga Babcia Gotujesię słupek żółtego sera. Ja lubię takie połączenie, a Wy? Całość fajnie smakuje z ostrym majonezowym sosem i lekką surówką:) około 600 g piersi z kurczaka (3 pojedyncze piersi) 200g pieczarek 2 cebule około 150g żółtego sera w kawałku (u mnie sokół) przyprawa do gyrosa oregano 4 łyżki mąki krupczatki 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz
Smaki Na TalerzuPotrzebujemy: 3 piersi z kurczaka 500 g pieczarek dużą śmietanę do zup i sosów pół cebuli sól, pieprz i majeranek Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i na patelnię z lekko rozgrzanym olejem :) W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił
Kolejny blog o gotowaniuKurczak w cieście francuskim. Na niedzielny obiad proponuję przygotować Kurczaka Wellington. Kurczaka a la polędwica Wellington to nic innego jak pierś z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem w cieście francuskim . Przepis został zaczerpnięty z ostatnich warsztatów kulinarnych, gdzie światowe dania były przygotowywane w tańszej, domowej wersji. My często przygotowujemy piersi kurczaka w cieście francuskim, ale bez dodatku farszu. Dodatek dwóch(...)pieczarek 50 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 1 jajko olej rzepakowy sól, czarny pieprz, papryka, czosnek granulowany do smaku świeża lub suszona pietruszka Przygotowanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z 1 drobno pokrojoną cebulką na oleju, doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem. Drugą pokrojoną cebulkę podsmażamy na maśle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny, szybki obiadek na dobry początek tygodnia. Kilka składników, parę chwil w kuchni i mamy gotowy makaron ze szpinakiem, pieczarkami i piersią z kurczaka, mniam! :) Składniki na 4-5 porcji: 400 g makaronu penne 1 opakowanie świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku ok. 500 g piersi z kurczaka 400 g pieczarek przyprawa do gyrosa sól, pieprz Makaron ugotować według instrukcji(...)wrzucić szpinak, gdy się skurczy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, chwilkę podsmażyć i przełożyć na talerz. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i wrzucić na rozgrzany na patelni olej, podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić i przykryć na chwilę. Gdy pieczarki puszczą sok odkryć, dodać szpinak, całość oprószyć pieprzem i wymieszać. Chwilę
Simply FoodPełne smaku, kotlety drobiowe z pieczarkami i serem. Składniki: pierś z kurczaka (około 500 g) 500 g pieczarek 200 g sera żółtego 4 jajka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 3 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka (z małym czubkiem) soli ------------------------------------------- olej do smażenia Wykonanie: Pierś tniemy na malutkie kawałeczki. Pieczarki kroimy
Smak mojego domuRoladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto(...)piekarniku rozgrzanym do 200 C 20 min. Ostudzić ciasto i zdjąć papier. Na ciasto wyłożyć surowe, rozbite i posolone piersi (składniki wykładamy na mniej podpieczoną stronę. Zaś na piersi położyć przesmażone pieczarki (doprawione sola i pieprzem - pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min. Zamiast pieczarek można dodać: szpinak
IMPRESJA SMAKUbyło i wczoraj! Tradycyjną , wszystkim dobrze znaną pierś z kurczaka przyrządziłam w taki sposób , że zapachy z kuchni totalnie podbiły serducha domowników( a może i sąsiadów ;) ). Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami i zapieczone w formie muffin nie tylko świetnie smakują , ale i rewelacyjnie wyglądają. Takie mięsne muffiny nadają się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie czy też ważną
Ostra na Słodkoobiad był szybki do przygotowania i wszystkim smakował. Latem w moich daniach obiadowych często można znaleźć cukinię, która świetnie smakuje i jest lekkostrawna. Tym razem połączyłam ją z piersią z kurczaka, pieczarkami i makaronem pappardelle. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2 - 3 Składniki: 2 młode cukinie 2 piersi z kurczaka 300 g pieczarek cebula 100 g serka mascarpone(...)dodać tymianek. Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Następnie dodać pierś kurczaka pokrojoną na niezbyt duże kawałeczki i smażyć około 10 minut, aż pierś z wierzchu będzie biała. Do kurczaka dodać pieczarki i cukinię, przyprawić majerankiem, papryką, pieprzem i solą. Wymieszać i smażyć około 10 minut, po czym dodać serek lub śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością gorącej wody
Kuchcik gotujeLubię tradycyjne polskie dania. Kuchnię góralską także. Składniki na kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami (5 porcji): pierś z kurczaka około 500 g mąka jajko (jedno lub dwa) bułka tarta sól oscypek (po 3 plasterki na filet) pieczarki 500 g Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, podzielić na kotlety. Mięso ubić i posolić. Kotlety panierować w mące, jajku
Karola gotuje