połączenie drobiu ze szpinakiem, ryżem, orzechami jest niezłą alternatywą dla popularnych roladek z pieczarkami czy też z serem. ROLADKI DROBIOWE Z RYŻEM I RODZYNKAMI Składniki 2 piersi kurczaka 1 cebula 10 dag pieczarek 5 dag szynki 2 ząbki czosnku 15 dag mrożonego szpinaku 10 dag ugotowanego ryżu 5 dag rodzynek kilka orzechów włoskich 2 szkl bulionu łyżka masła sól, pieprz(...)olej Piersi przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Cebulę drobno posiekać, lekko podsmażyć na małej ilości oleju, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Wymieszać i chwilkę smażyć razem. Szynkę pokroić w paseczki, czosnek przecisnąć przez praskę, rozmrożony szpinak osączyć z nadmiaru wody i wszystko połączyć z pieczarkami. Doprawić i dusić około 10 minut. Ryż połączyć
Pieguskowa KuchniaSkładniki: 400 g piersi z indyka 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek 1/2 marchewki 1/2 dużej cebuli lub 1 średnia cebula 1 łyżka soku z cytryny bazylia, papryka ostra mielona, pieprz, sól mąka żytnia pełnoziarnista (może być każda inna) wrzątek 4 łyżki śmietanki 18% Pierś z indyka kroimy w plastry, jeśli mamy kupioną już pokrojoną to oczyszczamy z niepotrzebnych rzeczy(...)godzinę. W między czasie pieczarki myjemy i kroimy w talarki same kapelusze, później talarki jeszcze na pół. Marchewkę tak samo jak pieczarki - talarki i na pół. Cebulkę kroimy w kostkę. Po godzinie wyciągamy nasze piersi z lodówki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym! oleju tylko chwilkę z każdej strony. Na osobnej patelni w tym samym czasie smażymy marchewkę
Moje-pitraszenieProsty, a jednocześnie smaczny pomysł na ciepłą kolację, to połączenie 3 podstawowych składników takich jak: ciasto francuskie, kurczak i pieczarki. 2 op. ciasta francuskiego xl 2 pojedyncze piersi kurczaka 300-400 g pieczarek 1 cebula 1 op. tartej mozzarelli sól, pieprz jajko Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem (ewentualnie przyprawą do gyrosa). Odstawiamy
Smaki Na TalerzuPieczarki były dodatkiem do faszerowanej piersi kurczaka ( przepis tutaj ). Dopełniły całości Składniki: 4 pieczarki portobello (lub inne naprawdę duże) 250 g sera ricotta 2 łyżki zielonego pesto 2 garści świeżych liści szpinaku baby garść startego sera mozzarella 2 ząbki czosnku 1/2 świeżej, ostrej czerwonej papryczki 1 szalotka ok. pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 2 miski Wykonanie
gutfutsądziłam że będzie mi aż tak smakować. Pychotka Składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek pół puszki kukurydzy 3 duże ziemniaki 2 marchewki 3 jajka 3 ogórki konserwowe 60g żółtego sera 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz przyprawa gyros olej szczypiorek koperek majonez Sposób wykonania: Marchew(...)obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać i drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i doprawić przyprawą. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka. Ostudzić. Koperek i szczypiorek drobno posiekać
Cukiernia Pychotkiwygląd, a o smak chodzi, a do smaku jakoś nie możemy się przyczepić;) 200 g ryżu 2-3 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 500g) około 200 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 350-400 g pieczarek 100 g tartej mozzarelli lub innego żółtego sera szczypta curry 2-3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki
Smaki Na TalerzuSkładniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 350g pieczarek, 1 cebula, kilka kawałków suszonych pomidorów (ok.12), 1 szklanka mrożonego groszku, 1 szklanka makaronu ( np. w kształcie małych muszelek), serek topiony śmietankowy (100g), sól, pieprz, olej, mąka pszenna. 1 szklanka = 250ml Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plastry, cebulę pokroić w paski. Posolić i popieprzyć, dodać niedużą ilość oleju i razem podsmażyć. Piersi kurczaka
W kuchni u Monikisałatek bardzo dużo różnych,to mój mąż stwierdził , że jest najlepsza-mi również bardzo posmakowała i na pewno jeszcze nie raz ją zrobię-polecam Składniki: 1 pierś z kurczaka 30 dag pieczarek pół puszki kukurydzy 3 ogórki korniszony 1 cebulka czerwona pół czerwonej papryki makaron w kształcie ryżu 3-4 łyżki majonezu łyżka ketchupu pikantnego łyżeczka musztardy olej(...)smażenia sól,pieprz Przygotowanie: Pierś pokroić na kawałeczki i przyprawić ulubionymi przyprawami, usmażyć na złoto.Pieczarki również pokroić w półplasterki i usmażyć na oleju na złoto,na końcu odrobinę posolić.Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odcedzić,dodać do kurczaka i pieczarek.Jak już wszystko wystygnie to kroimy korniszony,paprykę i cebulką w kostkę ,dodajemy do pozostałych składników ,dodajemy również kukurydzę
Swojskie jedzonkoszczypioru 1 łodyga trawy cytrynowej sok z 0,5 limonki 1 litr bulionu drobiowego 400ml mleka kokosowego (u mnie obniżonej zawartości tłuszczu) 0,5kg piersi z kurczaka lub indyka 250g pieczarek 1 papryka czerwona lub żółta (ja użyłam 2 połówek obu dla dodatkowego koloru) 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego olej kokosowy(...)pokrojenie wszystkich składników. Imbir, czosnek, chilli, dymkę oraz trawę cytrynową drobno siekamy lub miksujemy w blenderze. Jeśli używacie gotowej pasty, to po prostu pomijacie ten krok. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki. Pieczarki kroimy w półplasterki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W sporym garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego
Cooking MonsterSzybkie i pyszne danie. Idealne na imprezy. Piersi kurze umyć, osuszyć i pociąć na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodatkowo obsypać suszonym
Kuchnia Pokoleńszklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju słonecznikowego 3 łyżki siemienia lnianego Składniki na farsz: 1 pierś z kurczaka 100 g kapusty kiszonej 6 dużych pieczarek 1 duża, czerwona cebula sól pieprz Naleśniki: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam mleko, siemie lniane, olej i wymieszałam(...)wazowej nalewałam ciasto. Kiedy naleśnik był lekko podrumieniony i lekko odchodził od patelni, przewróciłam go na drugą stronę, by obrumienić go z drugiej strony. Gotowe:) Farsz: Pierś z kurczaka ugotowałam. Cebulkę i pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przygotowałam maszynkę do mięsa. Mięso, kiszoną kapustę, cebulkę i pieczarki zmieliłam w maszynce. Do farszu
nietadietaBardzo dobre danie i szybkie w przygotowaniu. Następne danie Madziuni, dziękuję. Piersi kurze pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem ,pokruszoną kostką rosołową, papryką, polać odrobiną oliwy, obsypać mąką. Wymieszać i odstawić. Pora umyć, pokroić w cienkie poprzeczne paseczki, pieczarki umyć i pokroić w grubsze plasterki. Na patelni roztopić masło i obsmażyć pora i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka obsmażyć
Kuchnia PokoleńSkładniki Naleśniki - 1,5 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - ½ szklanki wody - 2 jajka - 1 łyżka oleju - szczypta soli Farsz - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 10 dag pieczarek - 5 plasterków szynki - 1 cebula - 10 dag sera żółtego - Vegeta, sól, pieprz Panierka - bułka tarta - 1 jajko - olej do smażenia Wykonanie Składniki na naleśniki wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki(...)Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić i usmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki umyć, osuszyć pokroić w plasterki i usmażyć osobno na rozgrzanym . Szynkę pokroić w drobną kostkę i również usmażyć osobno. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po podsmażeniu cebulę, pieczarki i szynkę wymieszać razem z startym
Świat SmakuSkładniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sól, pieprz * 1 duża cebula * 25 dag pieczarek * szklanka kremówki * zupa cebulowa w proszku * 1 jajko * płaska łyżka tymianku * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstały 4 kotlety. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Jak cebula zmięknie dodajemy pieczarki
Pobite gary BarbaryBardzo dobre danie, lubię czuć smak szparag. Najlepiej jak są świeże, ale czasami trudno je dostać. Tym razem też użyłam ze słoiczka. Piersi kurze pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Z ostrą delikatnie, to danie nie ma być pikantne. Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Białe szparagi obrać i odłamać twarde końcówki. Zielone obrać tylko(...)odcedzić. Wszystkie szparagi pokroić na 5 cm kawałki. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i obsmażyć cebulkę pokrojoną drobno i czosnek. Cebulka tylko musi zmięknąć, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć aż pieczarki puszczą wodę. Wlać wino i gotować na małym ogniu aż wino prawie wyparuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wywarem i wlać na patelnię. Zagotować dokładnie wymieszać. Dodać gałkę
Kuchnia Pokoleń