sól pieprz bazylia suszona ostra papryka w proszku przepis Ryż gotujemy. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałeczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i pierś z kurczka , doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy , dolewamy ćwierć szklanki wody i dokładnie mieszamy. Pod koniec smażenia
Smakowite DaniaStaram się zrobić coś co nie jest kaloryczne. Osoby które chcą zgubić kilka kilogramów mogą zjeść bez wyrzutów sumienia danie bardzo dobre, polecam. Przygotowanie mięsa –
Kuchnia PokoleńKolejny obiad dla moich gości. Delikatne curry, mięsko i warzywa. Wystarczy pół godziny i danie gotowe. Smacznego. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Pora umyć, przeciąć
Kuchnia PokoleńPrzygotowując ryzykowałam jak zawsze. Postanowiłam zrobić coś innego z tego co mam w domu i w ogrodzie. Miałam na obiad siostry mojej mamy. Mieszkają dość daleko
Kuchnia PokoleńNasza dzisiejsza wersja kurczaka alla cacciatore powstała z dodatkiem chilijskiego wytrawnego wina Cono Sur Bicicleta Merlot. Kurczak po myśliwsku w pomidorach 1 średniej wielkości kurczak Zagrodowy (2 uda, 2 pałki i 2 filety z piersi przekrojone dodatkowo na pół) 1 cebula pokrojona kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 czerwona papryka pokrojona w paski 15 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki(...)suszonego pół szklanki oliwek, czarnych lub zielonych opcjonalnie 1 łyżka kaparów oliwa lub olej do smażenia natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz do smaku Przepis na kurczaka po myśliwsku w pomidorach Kurczaka porcjujemy. Korpus, szyjkę i skrzydełka odkładamy (można je później wykorzystać np. do przygotowania rosołu). Kawałki kurczaka oprószamy mąką i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataproponuję przepis na gulasz z indyka i salsiccia . Jest to smaczne danie, które świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu lub kaszy. Gulasz z fileta z piersi indyka, więc trzeba go traktować podobnie jak filet z kurczaka, tak aby mięso było miękkie i soczyste. Uwielbiam mięsne gulasze . U mnie to najczęściej obiad na dwa dni. Gotuję zatem większą porcję gulaszu, dzisiaj jedliśmy(...)salsiccia. Znacie tą znaną włoską kiełbasę na surowo? Świetnie pasuje na mielone lub do gulaszu z indykiem. Gulasz z indyka 4 – 6 porcji Składniki: 400 g fileta z piersi indyka 300 g surowej salsiccia 3 duże cebule 50 g masła 1 łyżka miodu 2 łyżki natki pietruszki 500 ml śmietany, 30 % 100 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany
codojedzeniaKolejna jesienna, rozgrzewająca propozycja- gulasz z delikatnej piersi z indyka z dodatkiem warzyw- fasolki szparagowej żółtej i zielonej, cukinii oraz warzyw korzeniowych, doprawiony ulubioną przyprawą do kurczaka, no i oczywiście kurkumą oraz szczyptą ostrej papryki i pieprzu, które zapewniają lepsze wchłanianie kurkuminy (tym samym jej prozdrowotnych właściwości). Do kaszy gryczanej- idealny! 3-4 porcje: 450 g piersi z indyka
Kraina Miodem Płynącaziemniakami Hasselback, pieczoną brukselką i sałatą Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu. Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny
Niedzielny kucharzmnie w domu danie smakowało, ale jakoś tak baardzo rzadko jest robione. Natomiast u Mamy smakuje mi mega - często w opcji z kurczaka - wtedy kotleciki są jeszcze delikatniejsze. Jednak uważam, że pierś z indyka pasuje doskonale. Mimo, że to suche mięso - w tej wersji jest bardzo soczyste i miękkie. Podane z ziemniaczkiem i surówką za kapusty pekińskiej (przepis
Kuchnia po mojemuDziś mam dla Was najprostszy przepis na bardzo smaczną zapiekankę drobiowo- serową. Swoją zapiekankę zrobiłam z filetów z piersi indyka, ale równie dobrze można ją zrobić z kurczaka, albo wymieszać kurczaka z indykiem i zapewniam, że smak będzie tak samo rewelacyjny. Spróbujcie koniecznie Składniki (forma silikonowa 18cm): – 450g mięsa z filetów indyka – 100g twardego sera żółtego (u mnie
Smaki ArmineSKŁADNIKI 4 filety z piersi indyka 500 g zielonych szparagów 500 g pomidorków 100 g wędzonej szynki oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI
La grande e la piccola cuocaczosnku, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pastę ajwar, oraz kaszę manną. Całość solimy i pieprzymy po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Na blasze układamy tuszkę kurczaka ( skórą do dołu), nożem odcinamy cześć mięsa z piersi i układamy w miejscach w których był kręgosłup ( staramy się aby mięso na całej tuszce było rozłożone równomiernie). Teraz na tuszce u kładamy farsz
Miód i pieprzPrzepis Liście kapusty pekińskiej oddzielamy i odparzamy w gorącej wodzie około 4-5 min.Piersi kurczaka kroimy na kawałki i rozbijamy jak schabowe.Następnie pierś przyprawiamy ulubionymi przyprawami .Układamy kolejno jedno na drugim. Zaczynamy od kapusty następnie pierś potem ser żółty i plastry szynki lub boczku i zwijamy ściśle.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 150 mili litrów wody lub bulionu (rosołu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Warto rozpoznać i docenić walory drobiu na talerzu - nie tylko kurczaka, który najczęściej gości na polskich stołach. Mięso z piersi kaczki jest delikatne, zdrowe i zachwyca intensywnym smakiem. Bez problemu kupicie je w wielu popularnych sklepach, np. w Lidlu. Ja jestem wielką fanką dań z kaczki, często wybieram te opcje w restauracjach porównując różne sposoby przyrządzenia. Poniżej przepis podpatrzony właśnie
Milion SmakówTrudność: Łatwy Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 20 min Całkowity czas: 50 min Ilość porcji: 10 porcji Składniki sałatka Gyros: 25 g przyprawy Gyros 1 kg filetów z piersi (około 3 filety) 1 kapusta pekińska (średniej wielkości) 280 g kukurydzy konserwowej (cała puszka, waga po odsączeniu wody) 120 g (5 szt.) ogórków konserwowych 250 g (2 szt.) cebuli(...)patelnię wlej olej i smaż mięso bez dodatku przyprawy. Cebulę pokrój w piórka i niech czeka na swoją kolej. Pokrojone filety z kurczaka smaż przez około 20 minut. Musisz obserwować mięso, pamiętaj że nie możesz fileta z piersi usmażyć na chrupko. Idealne mięso będzie, gdy cała woda z piersi odparuje, a filet będzie delikatny i miękki. Dopiero pod koniec smażenia
ugotuj-przepis.pl