Pierś z indyka w taki sposób jak poniżej opisałam piekę od kilku lat. Przepis pozostaje niezmienny, jedynie modyfikuję skład marynaty, aby danie nie znudziło się rodzinie. Nie byłam fanką indyka, ale życie zmusiło mnie do polubienia jego mięsa. Moje dziecko nigdy nie chciało jeść(...)wędlin ani czerwonego mięsa (wyjątkiem są kotlety mielone;) Jedynym akceptowanym mięsem w kanapkach okazał się pieczony indyk lub kurczak. I tak musiałam znaleźć sposób na uczynienie zjadliwym mięso, którego nie lubiłam. Najbardziej przeszkadzał mi zapach i ,,wiórowatość" piersi indyka. Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach dopracowałam przepis. Mięso przygotowane wg tego przepisu jest soczyste i dobrze przyprawione
Codziennik KuchennyFavorite Zrobiłam ten obiad dziasiaj przed pracą. Nie miałam dużo czasu, więc musiałam wymyśleć coś szybkiego. Wszyszło super, mam to jedzonko w pracy i bardzo mi
Kuchnia Pokoleńnich zabijany i oprawiany. Brzmi drastycznie, ale jest przejawem ich dbałości o świeżość składników. My możemy wykorzystać całego kurczaka pokrojonego na ćwiartki lub też nogi kurczaka , które znacznie lepiej zniosą długie duszenie niż piersi. Ważne, aby użyć mięso ze skórą i kośćmi - tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania. Gotowy tażin ma ciekawy, złożony smak - kwaśny i słony(...)wiejski gulasz. P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów: tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem . Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 1.5 kg kurczaka
Chilli Czosnek i Oliwaostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej więc piersi też zostały na następny dzień bo łatwo się wysuszają . Reszta kawałków wylądowała na dwie godziny w marynacie ( składniki na marynatę(...)przykryły całkowicie ryż z fasolką . Całość zalewamy ketchupem wymieszanym z wodą ( 3 szklanki ) , lekko dosalamy gdyż ryż mocno wciąga smaki i doprawiamy chilli . Na samym końcu układamy kawałki kurczaka , tak żeby przykryły sobą wszystkie pozostałe składniki . Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C , podpiekamy 10 minut , po czym zmniejszamy temperaturę do 150 C i całość nakrywamy folią . Po upływie
Ogrodnik w podróżywcale nie musi oznaczać, że nudno. Jest bardzo wiele sposobów na proste i apetyczne dania z kurczaka. Jednym z nich mogą być drobiowe eskalopki z pieczarkami. Eskalopki, to nic innego, jak kotleciki tylko w odpowiedni sposób przygotowane. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 600g) - czerwona sól hawajska - świeżo zmielony pieprz czarny - 2 łyżki jasnego oleju sezamowego - 2 łyżki soku
mojewypiekiinietylkoupiecze wyłączamy piekarnik i wyjmujemy po 10-15 min. Tłuszcz odlewamy na potem ...będzie na sos lub do zupy... kurczaka porcjujemy i serwujemy :) Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka i udka, to z piersi możemy jeszcze coś przygotować. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy blade placki do odsmażenia. Po upieczeniu nakładamy szpinak, ser, mięso... i zawijamy. Na kolację
chleba naszegoWitajcie :) U mnie co niedzielę tradycyjnie musi być rosołek z kluseczkami lub makaronem no a na drugie danie oczywiście kurczak lub indyk i dla córki kaczuszka :) po prostu ją uwielbia :) dzisiaj mam propozycję pysznych piersi z musem jabłkowym.Jeśli mi zostanie np: na drugi dzień lubię ją sobie pokroić na kanapki do tego surówka, smakuje wybornie :) Zapraszam do wypróbowania
Sama słodycz i szczypta chiliChrupiąca i soczysta pierś z kaczki podana z żurawiną. Idealny przepis na świąteczny obiad czy też przystawkę. Kaczka wydawać się może trudnym mięsem do obróki, ale
SMYKWKUCHNIkurczaka garść żurawiny suszonej natka pietruszki, pęczek jabłka suszone- garść przyprawa do kurczaka 3 łyżki sosu sojowego WYKONANIE Kurczaka musimy pozbawić kości, trochę to potrwa, ale nie jest takie trudne, należy przeciąć wzdłuż piersi i następnie powoli oddzielać mięso od kości. Chyba najtrudniej przy udkach, ale na pewno poradzimy sobie . Jak już mamy
W kuchennym oknie EwyChicken in tomato sauce with capers Składniki. 2 piersi 1 łyżka mąki 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki wina białego 150ml
Kulinarny karnet ChristopheraTo danie najlepiej podawać z ryżem. Ja użyłam dzikiego ciemnego ryżu. On jest pół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić
Kuchnia Pokoleńzioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy w naczyniu dodając sól morską, pieprz i masło. Kurczaki myjemy, czyścimy i suszymy. Cytryny kroimy na plasterki. Oddzielamy rękoma skórę od mięsa na piersi, grzbiecie i na udach. Pod skórą dokładnie rozprowadzamy nadzienie oraz wkładamy kawałki cytryny. Do środka kurczaków wkładamy wyciśnięte cytryny i zioła. Ciasto: Jedną
OstryKęslubczyku . Jak zacznie bulgotać po pięciu minutach wyłączamy gaz . Wkładamy do wrzątku pęczki majeranku i lubczyku , a także półtuszki kurczaka . Od zimnego mięsa temperatura spadnie . Utrzymujemy temperaturę wody na poziomie 70 C tak długo aż mięso w najgrubszym miejscu ( np .pierś ) przy kości zrówna się z temperaturą wody . Czyli osiągnie temperaturę 70 C . Ja robię to raz włączając(...)skutku . Woda nie stygnie powoli, więc trzeba zajrzeć co około 10 minut . Jest to parzenie i macerowanie w jednym . Zawsze tak robię i skórka jest miękka , a kurczak aromatyczny Choć pewnie i są inne sposoby to ten lubię najbardziej Wracając do kurczaka , wyławiamy półtuszki , osuszamy papierowym ręcznikiem i wieszamy na przynajmniej 4 godziny do obsuszenia , żeby podczas wędzenia skórka miała
Ogrodnik w podróżySOSU CHILI 1 ŁYŻKA OLEJU WARZYWNEGO albo smalec gęsi 2 ŁYŻKI DŻEMU ŚLIWKOWEGO 150ML.BULIONU Z KURCZAKA RYŻ WARZYWA NA PATELNIE CHIŃSKIE POLECAM SUPER SPRAWA 1 DUŻA CEBULA CUKROWA I JEDNA CZERWONA OGÓREK DO DEKORACJI sól,pieprz do smaku SPOSÓB; Umyta i osuszoną pierś z kaczki oczyszczamy i nacinamy skórkę. Robimy mix z czosnku,soku z limonki,sosu sojowego,sosu
Viola cooks with passion