pierś z kurczaka - 16854 przepisów (strona:929/1124)

Szynka drobiowa 122

Gdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce. Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg) - olej sezamowy - sos sojowy light - ocet ryżowy - papryka wędzona - czosnek

mojewypiekiinietylko
Kaczka z sosem hoi sin 171

Piersi z kaczki, obłędnie chrupiące, mięciutkie i smaczne! Wyszły mi idealne, chociaż z kaczką mam wiele przygód, i za nim nauczyłam się ją przyrządzać troszkę mi

SMYKWKUCHNI
Sałatka drobiowa z mango i miętą 144

Składniki: 1 filet z kurczaka (około 220g) 1/2 główki sałaty lodowej 1 średnie mango 1 cebulka dymka papryczka chili (opcjonalnie) 1 łyżeczka oliwy   Sos: 100

Moja Galeria Smaku
PIECZONY KURCZAK W MAŚLE I OLIWIE Z OLIWEK Z ŻURAWINĄ I WINNYM JABŁKIEM! 209

konfitury z żurawiny - 1/2 kostki masła - pęczek natki pietruszki - 3 winne jabłka - 6-7 łyżek oliwy z oliwek - przyprawa do kurczaka tradycyjna - sól morska Kurczaka myjemy, osuszamy, skórę na piersi nacinamy tak abyśmy mogli pod nią umieścić kawałki jabłka, w okolicach udek, również. Całego Kurczaka, nacieramy masłem i oliwą, przyprawiamy, pod skórę wkładamy kawałki jabłka, resztę jabłek kroimy w kostkę

SMYKWKUCHNI
Pikantne kotleciki na fasolce 164

Mięso mielone drobiowe to u mnie żelazny zapas. Mielę sama ( pierś indyka lub kawałki kurczaka - bez skóry).Dzielę na małe porcje i mrożę. Z reguły porcja 20-25 dag starcza mi na zrobienie potem 2 obiadów , ale mniejsze porcyjki też mam ( najwyżej je łączę.) Dziś miałam ochotę na coś pikantnego . Pomieszałam to co miałam :) . Dołożyłam konserwową fasolkę szparagową i podałam(...)ryżu. Szybko i smacznie. Czas : 30 minut Składniki: 20-25 dag   mielonego z piersi   indyka 1 żółtko 2,5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem ) * sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron

Buniabaje w kuchni
Rolada pasztetowa z kaszą jaglaną, szpinakiem i boczkiem 239

jaglanej 200 g mozzarelli ok 50-70 g świeżego szpinaku baby kilka plasterków boczku gałka muszkatołowa tymianek kolendra czosnek granulowany Galeo olej sól, pieprz Kurczaka myjemy, kroimy ostrym nożem na mniejsze porcje. Skrzydełka, udka, piersi oraz korpus przekładamy do większego garnka. Zalewamy 2 l zimnej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu. Wybieramy część tworzącej się szumowiny. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy

Smaki Na Talerzu
Kurczak w sosie koperkowym. 290

kurczaka to bardzo wdzięczne mięso. Przygotowuje je dużo częściej niż piersi, bo piersi u nas nikt nie lubi, bo one lubią wysychać, łe. Udka pozostają soczyste i można z nich zrobić o wiele więcej niż Wam się może wydawać. ;) Potrzebujemy: 4 udka z kurczaka z wolnego wybiegu 2 cebule ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki przyprawy warzywnej

MamaOskarka
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 137

godziny. Teraz wkładamy do miski bakalie, zalewamy je alkoholem i odstawajmy na godzinę.  Na blasze układamy tuszkę kurczaka ( skórą do dołu), nożem odcinamy cześć mięsa z piersi i układamy w miejscach w których był kręgosłup ( staramy się aby mięso na całej tuszce było rozłożone równomiernie). Teraz na tuszce  u kładamy suszone owoce

Miód i pieprz
Tradycyjna Paella valenciana 262

czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 0,5 kg ryżu do paelli np. bomba lub, jako zamiennik, do rissotto, np. arborio lub carnaroli 500 g mięsa kurczaka (różne elementy, jak piersi, nóżki itd) 300 g mięsa królika bez skóry i kości 200 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki 3 cm. (może być też mrożona) 100 g białej fasoli(...)rozmarynu sól do smaku opcjonalnie: 250 g ślimaków Przygotowanie: 1. Rozgrzej patelnię. Obsyp brzegi patelni solą, a na środek wlej oliwę (to podobno zapobiega przypalaniu się paelli). Pokrój mięso kurczaka i królika w kostkę. Pałki kurczaka zostaw w całości. Wrzuć mięso na patelnię, duże kawałki z kością połóż na jej środku. Obsmażaj mięso na wolnym ogniu ze wszystkich stron

Chilli Czosnek i Oliwa
Kaczka pieczona z jabłkami 162

prosty do przyrządzenia. Najczęściej wybieramy kurczaki, ale lubimy też indyka i kaczkę, choć tę ostatnią traktujemy nieco po macoszemu, a to duży błąd. Dlatego  dziś zapraszam  na parę słów  o tym dlaczego warto jeść  kaczkę i jakie wartości odżywcze skrywa jej mięso. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kaczkę: pierś z kaczki z jabłkami według(...)mięso kacze jest bardzo tłuste i w związku z tym szkodliwe dla naszego organizmu. Faktycznie mięso kaczki ma więcej kalorii, niż to z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera ok. 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to ok. 140 kcal, ze skórą – ok. 200 kcal. Natomiast mimo, że jest kaloryczne, warto je jeść, ponieważ jest źródłem wielu

Kulinarne przygody Gatity
Kasza gryczana smażona z kurczakiem i warzywami 222

Składniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 100 g (1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej) 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka

Moja Galeria Smaku
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 322

Moja ulubiona część kurczaka to ... udka :))  Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw.  Pyszne są sporządzone z udek  roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety

Walijskie Pichcenie
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 240

zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy w naczyniu dodając sól morską, pieprz i masło. Kurczaki myjemy, czyścimy i suszymy. Cytryny kroimy na plasterki. Oddzielamy rękoma skórę od mięsa na piersi, grzbiecie i na udach. Pod skórą dokładnie rozprowadzamy nadzienie oraz wkładamy kawałki cytryny. Do środka kurczaków wkładamy wyciśnięte cytryny i zioła. Ciasto: Jedną

OstryKęs
Kurczak pieczony z cytryną. 98

składniki na marynatę razem ze skórką. Rozmaryn należy rozetrzeć w dłoniach, aby uwolnić więcej olejków eterycznych w nim zawartych. Delikatnie oddzielamy skórę od piersi, tak aby swobodnie weszła dłoń i nacieramy dokładnie przyprawami. Resztą przypraw nacieramy kurczaka zewnątrz, a to co zostanie dajemy do środka. Cytryną nacinamy tak aby powstały ćwiartki, ale nie do końca aby nam się owoc(...)rozpadł. Wkładamy do środka kurczaka nienaciętą stroną na zewnątrz. Pakujemy w jakiś woreczek i wstawiamy do lodówki na noc. Aby mięsa nie ,, szokować" należy je wyjąć z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem i trzymać w temperaturze pokojowej. Przed pieczeniem układamy paski słoniny ( można użyć boczku), ja dałam co  miałam. Zapobiegnie ona wysychaniu piersi, która jest pozbawiona tłuszczu. Dzięki

Dieta moja pasja