poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości kręgosłupa razem z kuperkiem i szyjką zostawiamy do przygotowania sosu, odwracamy kurczaka(...)gęsty i będziecie chcieli go dalej rozcieńczać – rozcieńczycie niepotrzebnie jego smak. Podgrzejcie sos na chwilę przed samym podaniem. Upieczonego kurczaka porcjujemy nożycami do drobiu po kolei na dwie pałki (nóżki), dwa uda(podudzia) i dwa skrzydełka. Następnie odcinamy piersi ze skórką, usuwamy spod nich kości żebrowe i kroimy mięso razem ze skórką na połowy lub na trzy części w poprzek
Karo in the KitchenMój domowy, niedzielny obiad z akcentem włoskim :) Do tego ziemniaczki i surówka :) Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kurczaka 4 płaty suszonych pomidorów z oliwy 100 g mozzarelli kilka listków świeżego szpinaku sól, pieprz olej do smażenia Piersi delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą pierś układamy liście szpinaku, pomidor suszony oraz pasek sera
Bon Appetit Małgorzatyprzygotowania sosu, uzyskujemy niesamowitą kompozycję słodko-słonych smaków. Tak przygotowany sos będzie pasował zarówno do drobiu, jak i do schabu, więc możecie kombinować do woli. Składniki: – 500g piersi z kurczaka/indyka – 300-400g marynowanej papryki (czerwonej) – 2 czerwone papryki – 2 garści szpinaku baby – 70ml śmietanki 30% (lub śmietany 18%) – 50ml bulionu warzywnego lub wody(...)paski lub pozostawiamy całe listki i dodajemy na patelnię, mieszamy. Gdy szpinak zwiędnie, dodajemy kurczaka i dusimy 5 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy sezamem. Smacznego! Artykuł Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongSkładniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki majonezu sól, pieprz 2 jajka olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, majonez, sól, pieprz i żółtka. 2. Z białek ubić pianę. Wszystko razem połączyć, kłaść łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoto z obu stron. Smacznego!!! Przepis ponoć
Kuchnia domowa AniCześć :) Witam w ten bardzo zimny wieczór, w sumie mogę nawet powiedzieć, że lodowaty... Mimo, że nie ma bardzo niskiej temperatury, to jaką odczuwamy sami po
Pora coś zjeśćFajna alternatywa dla smakoszy roladek. Wariant śmietany, papryki i sera pleśniowego najbardziej mi odpowiada. Gdy tradycyjne roladki wieją nudą, koniecznie wypróbujcie ten przepis ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka kostka sera pleśniowego 1 papryka czerwona 250ml śmietany 30% opcjonalnie: mąka, olej, sól, pieprz Przygotowanie: Piersi kroimy na 4 płaty.Paprykę kroimy w paski, tak samo postępujemy z serem
Garnkowe fanaberieSzukacie czegoś szybkiego i dobrego na obiad? To polecam danie z chlebkami pita:) Składniki: 4 chlebki pita 1 opakowanie mix sałat szczypiorek lub zielona cebulka 2 pomidory 1 pierś z kurczaka przyprawa do drobiu 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu sól Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od mięsa - pierś myjemy, kroimy w kosteczkę i obsypujemy przyprawą do drobiu. Smażymy na oleju
Kuchnia domowa Anikurczaka i postanowiłam je wypróbować - jest to jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Jeśli ktoś uważnie ogląda programy Nigelli to na pewno zauważył, że ona często podkreśla, że pierś z kurczaka nie jest dobra do wszystkich dań. Faktycznie jest łatwa w ,,obsłudze" co nie znaczy, że jej mięso nadaje się do wszystkiego. Tak to się ostatnio u nas porobiło(...)uważa się, że pierś jest idealna do każdego dania - wcale nie... Ma ona mało wyrazisty smak i gdy dodamy do niej np intensywne hinduskie przyprawy to nie czujemy w ogóle smaku mięsa. Z udkami tak nie jest. Doskonale przechodzą smakiem przypraw zachowując jednocześnie swój mięsny smak. Naprawdę wspaniałe - polecam! Kurczak tikka masala 4 filetowane udka z kurczaka 150 g gęstego
sierotka maRysia w kuchninatką pietruszki i sałatą przygotowaną ze świeżych warzyw i sałaty batawskiej, pekińskiej, maślanej, dowolnym mixem sałat lub mini sałaty rzymskiej z domowym ziołowym dressingiem. Składniki: 2 nieduże podwójne piersi z kurczaka lub kurczak upieczony (lub ugotowany w warzywnym bulionie) 2 szklanki bulionu drobiowego 5 dag masła masło do formy roztarty duży ząbek czosnku połowa puszki czerwonej fasoli 1/4 szklanki mąki(...)parmezanu 4 łyżki bułki tartej 40 dag makaronu penne Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 210 C. Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Jeśli w przepisie wykorzystujemy kurczaka to oddzielmy mięso od kości i kroimy na nieduże kawałki. Jeśli wykorzystujemy piersi to po ich umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy fasolę. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu
Zasmakuj Kuchnibiałymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml śmietany kremówki 100ml gorącej wody Olej do smażenia Sól, pieprz Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy(...)równoległych podłużnych nacięć. Doprawiamy piersi solą, pieprzem i słodką papryką. Boczek kroimy w paski. Nastawiamy wodę z odrobiną soli i cukru na szparagi. Póki nam się nie zagotuje odłamujemy zdrewniałą końcówkę, pozostałą część myjemy i obieramy. Kroimy na trzy kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody na jakieś 7 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z obu stron. Zdejmujemy
Kolizje SmakówKawałki kurczaka w płatkach kukurydzianych, pieczone w piekarniku są rewelacyjne. Mięso jest soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. SKŁADNIKI : 1 kg skrzydełek lub piersi z kurczaka 200 g płatków kukurydzianych ( corn flakes ) sól, przyprawa do kurczaka ziołowa 1 jajko 2 duże łyżki majonezu 2 duże łyżki pikantnego ketchupu blaszka wyłożona papierem(...)PRZYGOTOWANIE : Skrzydełka przecinamy na pół, piersi kroimy w paseczki. Mięso doprawiamy do smaku przyprawami. W misce mieszamy jajko, ketchup i majonez. Kawałki mięsa maczamy w marynacie i następnie w pogniecionych na małe kawałki płatkach. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg. Kawałki mięsa podajemy ciepłe
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki (na 2 -3 osoby) : 1 podwójna pierś kurczaka 1 jajko 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 8 łyżek wiórek kokosowych Szczypta cukru Olej do głębokiego smażenia Przepis: Do miski przesypujemy mąkę, sól, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, dolewamy mleko oraz wbijamy jajko.Ciasto dokładnie mieszamy (ma być dość gęste). Pierś kroimy(...)paski o grubości ok. 1 cm, a następnie w kostkę. Pokrojoną pierś dodajemy do ciasta i całość mieszamy, tak aby ciasto pokryło kurczaka. Olej nagrzewamy do 160C i łyżką nakładamy kawałki kurczaka. Smażymy na rumiano z każdej strony. Po wyciągnięciu z oleju osuszamy kąski na ręczniku papierowym. Podajemy z ryżem lub ulubionym dipem. insertCookd("c120f66b2608b434fa4bacded8ee386e
Emcia Pichcipojemnika i zabrać do pracy. Na zimno też dobrze smakuje. Z podanych składników przygotowałam danie dla dwóch osób. Składniki: 100 g. kaszy jęczmiennej 300 g. piersi z kurczaka 150 g. pieczarek 1 mała cebula 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1 ząbek czosnku 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz(...)łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Piersi pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać paprykę, sól i pieprz ziołowy. Rozprowadzić przyprawy po patelni. Następnie dodać pokrojone piersi i smażyć często mieszając. Usmażone piersi przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać pokrojoną w kostkę
Agusiowe smakołykiChicken fillets marinated in yoghurt Składniki. 2 piersi z kurczaka duże Marynata. 15 dag jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego 1 liść limety pieprz sól 1 łyżka wina białego 1 ząbek czosnku 1 cm strączka chilli Salsa owocowa. 1 jabłko 1 gruszka 1/2 cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wieloowocowego(...)łyżka wina listki melisy Wykonanie. Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść limety i dodać resztę składników. Piersi pokroić pod skosem na 6 płatów, posmarować marynatą i odstawić przykryte na całą noc. Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami
Kulinarny karnet Christopheraostatnio udało mi się dostać ptaszysko z wolnego wybiegu, więc postanowiłam jednak coś z niego wyczarować. Rosół, wiadomo. Z piersi – sałatka, z resztek – pasztet. Miałam też ochotę na połączenie selera naciowego i rodzynek. Tak powstała sałatka z kurczaka, selera, pora i rodzynek. Dokładnie taki(...)smak chciałam uzyskać. W ogóle ta sałatka przypomina mi część sałatek, które można spotkać na imprezach rodzinnych. Wiecie, zimna płyta, galarety i inne tego typu. Składniki: 2 ugotowane piersi z kurczaka mały por (biała część) 1 łodyga selera naciowego garść rodzynek garść pestek dyni pół pęczka natki pietruszki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Kurczaka
Kardamonovyostatnio udało mi się dostać ptaszysko z wolnego wybiegu, więc postanowiłam jednak coś z niego wyczarować. Rosół, wiadomo. Z piersi – sałatka, z resztek – pasztet. Miałam też ochotę na połączenie selera naciowego i rodzynek. Tak powstała sałatka z kurczaka, selera, pora i rodzynek. Dokładnie taki(...)smak chciałam uzyskać. W ogóle ta sałatka przypomina mi część sałatek, które można spotkać na imprezach rodzinnych. Wiecie, zimna płyta, galarety i inne tego typu. Składniki: 2 ugotowane piersi z kurczaka mały por (biała część) 1 łodyga selera naciowego garść rodzynek garść pestek dyni pół pęczka natki pietruszki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Kurczaka
Kardamonovy