faszerowane szynką, papryką i ogórkiem Sałatka warstwowa z szynką i rzodkiewką Tatar wołowy rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami Rolada serowa z mięsem mielonym i warzywami Galareta bez żelatyny Dania główne Bigos Karkówka korzenna w sosie pomarańczowym Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto
Ola la LCHFłyżki keczupu 2 szklanki wody 10 różyczek brokułu 100 g serka topionego (kremowego) Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, paprykę w długie, cieniutki paseczki. Warzywa przesmażamy na patelni. Dodajemy mięso i dusimy kilka minut (aż mięso zmieni kolor, a warzywa zmiękną). Na patelnię
VioletoweKucharzeniesałatka to świetna przekąska w ciągu dnia, a także świetny pomysł na imprezowy stół. Wzbogacając ulubione warzywa o kawałek jakiegoś mięska, poczynimy ją bardziej syta i dzięki temu może byc też samodzielnym daniem. Polecam te brokułową! Zapraszam Składniki: 30 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebulka dymka plus szczypiorek kilka gałązek natki pietruszki
Z Majeczką w kuchniszczypta soli opcjonalnie suszone zioła, czarnuszka, kminek, papryka łyżeczka oleju do smażenia Dodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem), sałata, czerwona kapusta, papryka czerwona możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki
Powiedz dietom nieżółtego sera 3 jajka 3 łyżki majonezu 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolna przyprawa do kurczaka lub po prostu sól i pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na drobnej tarce do warzyw. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, i najlepiej odstawiamy na godzinę do lodówki aby wszystko dobrze się przegryzło i lepiej
na moim stole...bardzo :D Ale tylko i wyłącznie takie jak poniżej :D Z duża ilością pysznych warzyw, pełnoziarnistym makaronem i delikatnym akcentem pomidorowym :) Pychotka! Szybko, łatwo, smacznie, zdrowo! Składniki: mała cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor bez skórki 100 g piersi z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oleju rzepakowego 30-40 g makaronu
Zdrowie na języku :Pnaciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem, kapusta kiszona zasmażana, rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej
Kuchnia Beatyangielskiego 1 liść laurowy ( w moich stronach babkowy )ugotowany makaronposiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia:Kurczaka pokroić na części i wszystkie oprócz piersi włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posolić, odstawić na pół godzinki. W tym czasie umyć wszystkie warzywa pokroić w słupki. Cebulę przekroić na pół i opalić nad gazem. Z każdej strony in będzie
pieprzny smaczekwiększą kostkę, a parówki w większe kawałki. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi kurczaka (przyprawione pieprzem i solą). Dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy paprykę i na samym końcu parówki. Mieszamy. Doprawiamy koncentratem, bukietem warzyw oraz solą, pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Gotujemy jeszcze ok. 30-40 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem
Aga w kuchniświetną podstawę do przygotowania lunchboxów. Wystarczy dodać warzywa oraz mięso, aby powstało smaczne danie, które można zjeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Jeżeli mięso zastąpicie strączkami np. cieciorką, wtedy powstanie także wersja wege tego dania. Składniki na 6 porcji: 400 g kaszy bulgur razowej Radix-bis 1 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie szpinku baby 500 g pieczarek(...)Pierś z kurczaka i czerwoną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w półtalarki. Podsmażyć na kolejnej łyżce oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek, pokrojone w paski suszone pomidory i szpinak. Smażyć chwilę do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Do warzyw
Fabryka pomysłówChciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z serii: dania z makaronem. Tym razem będzie to makaron z bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako bazę do przygotowania różnorodnych potraw. Przez innych nazywany tzw. bober świetnie sprawdzi się jako główny składnik do farszu pierogów, do sosów, zup, makaronów, czy sałatki. Bób jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych(...)białko. Dodatkowym atutem jest to, że można go mrozić i zachowuje swój smak i wygląd. Składniki: 0,5 kg makaronu kokardki, 0,3 kg bobu, pierś z kurczaka, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 duże łyżki śmietany, 3 duże łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Bób myjemy, wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Odstawiamy
Kuchnia Pełna Pasjisłony ser feta i orzeszki, bukiet warzyw. Do tego delikatna domowa bagietka z czosnkiem, przesmażona na oliwie z oliwek. Bagietki: 390 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka: 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka
VioletoweKucharzeniejuż mam. Idę więc do moich ulubionych miejscowych zieleniaków i warzywniaków, bo warzywa potrzebne do tego dania są ogólnie dostępne. Ratatouille można podawać jako osobne danie pamiętajcie, że jest to takie warzywne leczo ale również można je podawać jako dodatek, na przykład do grillowanej piersi z kurczaka, polędwiczek wieprzowych czy tam innego mięsa, które akurat macie coś w lodówce(...)bazylii Przyprawy : Ostra papryka lub pieprz cayenne Słodka papryka Bazylia suszona i świeża rozmaryn świeży i/lub suszony tymianek (można używać również mieszanki tj. Zioła prowansalskie) sól Nasze warzywa najpierw trzeba dokładnie wymyć, to iż z ulubionego zieleniaka nie oznacza, że czyste. Wymyte warzywa trzeba przygotować do obróbki termicznej. Tak więc paprykę obieramy ze skórki, polecam pociąć
Kuba Gotujewarzyw albo grillowanymi warzywami. Puree z dyni Poniżej znajdziecie także łatwy przepis na puree z dyni, które możecie przygotować w słoikach na zimę lub zamrozić. Puree dyniowe może być składnikom wielu wypieków, zup i sosów albo zastąpić ziemniaki. Pożywny i zdrowy mus dyniowy to bogactwo witamin i antyoksydantów, w tym beta-karotenu, witaminy C i błonnika. Kurczak pieczony w cydrze(...)zrobić kurczaka pieczonego w cydrze Piersi obsypujemy kminem po czym podsmażamy na tłuszczu od strony skóry do momentu aż nabierze ciemno złotego koloru. Następnie przekładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni, zalewamy cydrem i pieczemy około 30 minut. Upieczone piersi przecinamy na pół, oprószamy rozdrobnioną w moździerzu kolendrą. Serwujemy na puree dyni w towarzystwie kiszonych warzyw. Jak zrobić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzaszłyki z kurczakiem i warzywami są już z nami od majówki. Czasem w samej wersji warzywnej (jako dodatek do karkówki), a czasem w wersji mięsnej. Gdy pogoda nie dopisuje, można upiec je w piekarniku i cieszyć się lekkim obiadem w domu. Marynata ajvarowa sprawdza się do nich doskonale. Najlepiej przyrządzić je kilka godzin lub dzień wcześniej. Gotowe szaszłyki podaję(...)sosem czosnkowym w wersji konkretnej, a w wersji lekkiej po prostu z ajvarem. Składniki (na 10 szaszłyków): 1 podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie 3 papryki (mogą być kolorowe) ok. 20 sztuk małych pieczarek (lub 10 dużych) 10 szalotek (lub 2 białe lub czerwone cebule) 10 pomidorków koktajlowych Marynata: 3 łyżki ajvaru 2 duże, wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki
Poezja smaku