kurczakiem można i z sardynkami. Dzisiaj zaprezentujemy empanada z kurczakiem:Farsz: Jako pierwszy przygotujemy farsz gdyż ten zajmie nam trochę więcej czasu.Składniki:1) 0,5 kg piersi kurczaka pokrojonego w małe kawałki2) 1 cebula pokrojona w kostkę3) 1 pomidor pokrojony w kostkę4) 1 papryka również w kostkę5) garść posiekanej świeżej kolendry6) szczypta Kuminu i kostka rosołowa Knorr7(...)zagotowanej wody, przykrywamy pokrywkę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę i pozwalamy wodzie trochę wyparować. Ale uwaga efektem naszej pracy nie jest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia.Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy
Smaki Brazyliiradę! Efekty i przepis znajdziecie poniżej. Kurczak curry z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym (Dokładnej ilości i proporcji nie podamy, gotujemy na "smak" i na "oko") Kurczak: Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Następnie kroimy w małą kostkę, przyprawiamy przyprawą curry, dodajemy koncentrat pomidorowy, wegetę, sproszkowaną słodką paprykę oraz odrobinę oleju. Całość mieszamy i wrzucamy na rozgrzany olej(...)Pieczone ziemniaki: Ziemniaki obieramy i przez 5minut gotujemy w osolonej wodzie. Po podgotowaniu wykładamy na wysmarowaną olejem blachę, posypujemy pokrojoną w piórka cebulkę, przyprawiamy pieprzem oraz wegetą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na pół godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy, mieszamy i wkładamy na kolejne 15minut. Sos czosnkowy: Czosnek zetrzeć na tarce, posypać odrobiną cukru by puścił
Sprawni w smakuTak przygotowane filety są niezwykle soczyste, po prostu rozpływają się w ustach, a sos na bazie wina, masła i śmietany, no cóż… poezja 😀 Składniki 1
czarrna od kuchniszklanki mleka 50 gram mozzarelli 1 kalafior 300 gram piersi kurczaka dowolne, ostre przyprawy sól W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kalafiora podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej wody i obgotować około 10 minut. Gdy kalafior będzie al dente odcedzić go i odłożyć. Na patelni rozgrzać olej, Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w ostrych przyprawach i włożyć na rozgrzaną(...)patelnię. Smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez 15-20 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać masło i posiekać. Dodać 1 jajko, 1 żółtko i 2 łyżki śmietany. Całość zarobić na jednolite ciasto. Formę do tarty wyłożyć ciastem równomiernie razem z bokami. Nakłuć widelcem i zapiekać w 180C przez 15 minut. Ser pokroić
Czerwony GupikSmaczny obiad, który jest bardzo prosty do przygotowania. Kurczak idealnie komponuje się z ryżem i mozzarellą :) To smaki do których chętnie się wraca- Zapraszam! Zapiekanka
Tagebuch po polskupuszki 1 pierś z kurczaka 1 cebula zielona cebulka do dekoracji czosnek granulowany, papryka ostra mielona Kurczaka kroimy na duże kawałki, polewamy oliwą, z jednej strony posypujemy czosnkiem granulowanym, z drugiej ostrą papryką mieloną. Kukurydzę smażymy na odrobinie masełka razem z cebulą, posypaną oregano i bazylią. Usmażoną kukurydzę układamy w naczyniu żaroodpornym, na nią wykładamy kurczaka, posypujemy zieloną cebulką. Zapiekamy(...)rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Smacznego
Moje-pitraszeniegotowały się szparagi ugotować makaron al dente. Przelać na sitko i odsączyć. Pierś pokroić w kostkę doprawić pieprzem, solą morską prowansalską, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Podsmażyć na maśle klarowanym. Pieczarki pokroić w plasterki podsmażyć na maśle klarowanym. Makaron, pokrojone szparagi, pieczarki i kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z mleczkiem kokosowym(...)żółtkami i doprawionej solą i pieprzem. Na górze posypać tartą mozzarellą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut. Pod koniec zapiekania możemy włączyć funkcję grilla by ser lekko się zapiekł
Ala piecze i gotujejest jedno- nie było w nim dyni. Ale z dynią-i to z naszą ogródkową, jest genialny! KURCZAK I DYNIA PIŻMOWA W SOSIE CURRY 2 łyżki oliwy 1 podwójna pierś kurczaka ok 1/2kg dyni piżmowej sól i pieprz ok 4 łyżki masła ok 6 łyżek mąki ok 3/4 szklanki mleka 4-5 łyżeczek curry ryż (miałam 2 worki(...)jest super bo się nie klei) Do dużego garnka, na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w średniej wielkości kostki mięso- podsmażamy. W międzyczasie obieramy dynię- można ją wcześniej zapiec w piekarniku, wtedy sztywna skóra lepiej odchodzi. Ja kroiłam swoją dynię w plastry jak arbuza i usuwałam skórkę z poszczególnych kawałków, potem kroiłam w kostkę. Dorzucamy dynię do kurczaka, solimy i podsmażamy
les mirabellesPierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem cayenne, solą, kurkumą i curry. Podsmażamy na patelni. 3. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy chwilę szpinak. 4. Ciasto rozkładamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta. Wylewamy przygotowany wcześniej sos na ciasto, a następnie układamy pokrojoną w plasterki cukinię i kurczaka(...)przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 15min. Po tym czasie wyjmujemy ją, umieszczamy na niej pozostałe składniki – groszek, szpinak i ser. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15min. 5. Przed wyjęciem z piekarnika upewniamy się, że ciasto ładnie się zarumieniło, jeżeli nie to zostawiamy jeszcze na chwilę. Smacznego ! CZY WIESZ, ŻE? Warzywa Bonduelle uprawiane
Podwójnaporcjakurczaka (ja miałam średnią) 100-150 g sera żółtego warzywa (kapusta pekińska, pomidor, cebula, ogórek kiszony, papryka) olej do smażenia frytek przyprawa gyros Pierś pokroić na małe kawałki.Natrzeć olejem i przyprawą gyros.Odstawić. Usmażyć frytki ,a następnie pierś (na patelnię nie trzeba lać oleju bo wystarczy ten z mięsa) Frytki wyłożyć do foremek, na to usmażoną pierś. Posypać utartym(...)serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut,aż ser się rozpuści. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietany sól,pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Upieczone frytki z mięsem i serem polać delikatnie sosem czosnkowym, na to wyłożyć pokrojone warzywa
Agusiowe smakołykiwkładamy do miski boczek, wątróbkę, oraz kawałki piersi z kurczaka, przyprawiamy pozostałym majerankiem, łyżką oleju, solą, oraz pieprzem c ałość dokładnie mieszamy. Na blasze układamy tuszkę kurczaka, do wnętrza wkładamy wymieszany farsz a następnie obwiązujemy całość nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo spiąć za pomocą wykałaczek(...)Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju, kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy kurczaka przez dalsze 40-50 minut. Galantynę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając jej ostygnąć. Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika
Miód i pieprzSkładniki: piersi z kurczaka ser rokpol (bądź inny pleśniowy) parę suszonych pomidorów w oleju przyprawa do kurczaka sól,czarny pieprz słodka czerwona papryka ząbek czosnku plasterki szynki parmeńskiej Piersi z kurczaka umyłam. W każdej z nich zrobiłam kieszonkę, którą nafaszerowałam suszonymi pomidorami i serem rokpol. Następnie posypałam je przyprawami i natarłam startym czosnkiem. Zawinęłam roladki(...)oleju przez około 5 minut z każdej strony aż się zarumieniły. Po usmażeniu przełożyłam je do żaroodpornego naczynia, podlałam odrobiną wody, przykryłam i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Pod koniec pieczenia w temperaturze 200 stopni-odkryłam je, żeby się zrumieniły. Smacznego
potrawyregionalnemasła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Nadzienie: 3 pory (białe części) łyżka masła 2 małe piersi z kurczaka pół opakowania WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią 3 ogórki kiszone 80 g sera feta Masa: 150 ml śmietany 12 % 2 jajka pieprz, sól Mąki siekamy z masłem po czym dodajemy jajko(...)Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Pokrojone drobno pory podsmażamy na maśle aż zmiękną. Kurczaka kroimy na długie paski. Układamy w pergaminie i na suchej patelni smażymy z obu stron
Mienta blogsmarujemy twarożkiem. Składamy razem i przyozdabiamy. Najprostszy przepis na świecie zrealizowany, smacznego oraz dla Dagmary za Kapsalon Składniki: foremki aluminiowe 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży sos czosnkowy Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/ Sposób przygotowania(...)Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować. 2.Przygotowa
Z Kuchni Do Kuchniboczku wędzonego 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy(...)Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Dno i boki foremki wykładamy plastrami boczku, mięso przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy
Z Majeczką w kuchni