słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) białko do posmarowania Mięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku tworząc kieszonkę. Oprószyć solą prowansalską. Serek pokroić w paski. Do kieszonek napchać sera(...)żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zpiekać
Monia miesza i gotujeSzybko zagnieść ciasto, zwinąć je w folię, włożyć na ok 30 minut do lodówki. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić skropić cytryną. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju podsmażyć piersi, po czym dodać tymianek. Ser pokroić w drobną kostkę. Gdy podsmażone piersi przestygną, mieszamy do z serem oraz jeśli lubimy więcej tymianku, możemy do jeszcze dodać. Schłodzone ciasto(...)rozwałkujemy na ok 3-4 mm. Wycinamy szklanką kółka, nałożyć na nie 1 łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki. Układamy je na blaszce i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jeśli nasze pierożki nam trochę popękały, nie ma się czym przejmować, z 1 jajka i 1 łyżki mąki robimy zawiesinę. Smarujemy ją pierożki, nada im to złotego koloru, oraz poskleja niedoskonałości
Basia w kuchnipodwójna pierś z kurczaka pomysł na .... soczyste skrzydełka z miodem płatki kukurydziane 3-4 łyżki mąki 2 jaja Sposób przygotowania: Kurczaka pokrój na kawałki według uznania. Posyp przyprawą z pomysłu na. Następnie obtocz mięso w mące, potem w jajku i płatkach. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. * Panieruj dopiero przed smażeniem. * Jeśli chcesz, aby twój kurczak był(...)mniej kaloryczny zamiast smażyć go na oleju, upiecz go w piekarniku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytgłębokim oleju, ale równie dobrze można je upiec w piekarniku. Zarówno ciasto, jak i farsz możemy przygotować dzień wcześniej, a potem pozostaje nam tylko zlepienie pierogów i smażenie. Pierogi możemy jeść również na zimno, dzięki czemu sprawdzą się jako przekąska do pracy. Polecam. Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori Składniki: Ciasto: 500 g mąki(...)ciepłej wody ¼ szklanki stopionego masła 1 jajko 50 g drożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki soli olej do smażenia Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 cebula 5-6 pieczarek ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie)100 g sera żółtego 1 łyżka przyprawy bombay masala (np. firmy Kotani) Sos czosnkowy: ½ szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka
Mania GotowaniaPodwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 /4 łyżeczki soli 1 /4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego Wykonanie jest banalnie proste :) Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nacieramy nią piersi. Ja podzieliłam pojedynczą pierś na pół. Odstawiamy(...)lodowki na 2h a najlepiej jeszcze dłużej :) Piersi wkładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy przez 30min
Mamuśka wraca do formysera sól, ostra papryka Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w 0,5 cm plastry. Brokuł myjemy, kroimy w różyczki i razem z ziemniakami gotujemy na parze do miękkości. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na oleju i przyprawiamy solą oraz ostrą papryką. Ananasa wyciągamy z zalewy i kroimy również w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwami(...)spodu: ziemniaki, brokuł, mięso, ananas. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawiamy solą oraz ostrą papryką. Masę rozlewamy równomiernie po zapiekance. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Krokusowy Domkurczakiem w pomidorach i serem feta. Uwaga! Uzależnia! 2 porcje: 120 g makaronu gryczanego 2 piersi kurczaka 1/2 kostki sera feta (100 g) 1 puszka pomidorów (400 g) Makaron gotujemy ok. 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Kurczaka kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy pomidory i dusimy ok. 20 minut, pod przykryciem. Doprawiamy solą(...)majerankiem. Dodajemy makaron i mieszamy. Dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 2-3 minut, dodajemy pokruszoną fetę. Można jeszcze podgrzać pod przykryciem lub zapiec w piekarniku z funkcją grilla – maksymalnie przez 5 minut. Smacznego
Kucharzycaktóre znalazły się na moim stole. Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka pokrojona w kostkę 1 średniej wielkości cebula posiekana drobno w kostkę 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru albo 1 łyżeczka pasty imbirowej 2 łyżki przyprawy korma curry ( jest to mieszanka na bazie jogurtu) 150 ml wywaru z kurczaka np. z kostki rosołowej 400 ml mleka kokosowego(...)migdałów drobno przetartych w blenderze 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki masła albo oleju roślinnego Sposób: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180C W głębokim garnku z podwójnym dnem albo wysokiej patelni topimy masło albo rozgrzewamy olej . Dodajemy cebulę ,imbir i smażymy często mieszając około 3-4 minut do zmiękczenia a nie zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy przeprawę korma curry
Viola cooks with passionpapryka (ewentualnie ½ czerwonej i ½ żółtej) 2 pomidory 20 dag startego sera żółtego 1 cukinia 2 cebule sól pieprz mieszanka przypraw kuchni włoskiej 1 łyżka masła klarowanego 30 dag piersi z kurczaka WYKONANIE: z podanych produktów przygotowujemy ciasto, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy do jednolitej masy, odkładamy do lodówki na 2-3 godz. paprykę, cukinię, pomidory, cebulę kroimy(...)końcu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser, ciasto wałkujemy (grubość 0,5cm), wykrawamy koła, na ciasto nakładamy farsz,zamykamy w pieróg, smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(20 min, następnie 180), pieczemy aż ciasto się zrumieni około
Kuchnia Beatynaleśników 1 czerwona papryka 420 g fasoli czerwonej konserwowej papryka ostra mielona, sól, bazylia mozzarella 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego słodka papryka mielona, oregano, sól Pierś z kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju kiedy już mięso nam się zrumieni dodajemy fasolę wraz z zalewą - przyprawiamy papryką, solą oraz bazylią. Na gotowe naleśniki wykładamy(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę oraz koncentrat mieszamy wraz z solą papryką słodką oraz oregano - wykładamy na nasze naleśniki. Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 25 minut. Smacznego
Moje-pitraszenieżeby mięso nam się nie rozpadło. Solimy i pieprzymy z każdej strony i przekładamy na folię aluminiową (każda pierś na osobną). Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy i doprawiamy papryką i solą - dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną fasolę przekładamy na kurczaka i zwijamy w roladkę. Zawijamy w folię i z obu stron zawijamy ją tak jak zawinięte są cukierki(...)przygotowane paczuszki obsmażamy z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 20 minut w rozgrzanym do 20 stopni piekarniku. Smacznego
Moje-pitraszenie400g filetu z piersi kurczaka 500g pomidorków cherry puszka białej fasoli konserwowej 4 ząbki czosnku świerzo mielony pieprz, sól 1-2 łyżeczki bazylii, tymianku i oregano Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy wzdłuż na pół na kotlety. Obsypujemy solą i pieprzem z obu stron i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Metalową brytfannę rozgrzewamy na gazie(...)średnim ogniu po ok. 3 minuty z obu stron. Dorzucamy całe pomidorki, dosypujemy przyprawy i wciskamy czosnek przez praskę. Delikatnie rozprowadzamy przyprawy, żeby nie porozgniatać pomidorów. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 minut. Po tym czasie wyjmujemy, wsypujemy odsączoną fasolę i wkładamy spowrotem do piekarnika na kolejne 5 minut
Gotuj z RumcajsemWszystko razem wymieszać. Ciasto wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia Farsz: cebulkę pokroić w piórka, zeszklić na patelni,przestudzić pierś umyć pokroić w paski, podsmażyć na patelni z dodatkiem ostrej przyprawy do kurczaka paprykę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Wykonanie: Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, uformować koło. Położyć(...)pomidorowym, położyć cebulkę, posypać przyprawą do pizzy i ostrą papryką. Wyłożyć ser , i resztę składników wg uznania. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. Sos czosnkowy: Do miseczki przełożyć jogurt, dodać majonez, czosnek przepuszczony przez praskę ( dałam 5 ząbków ). Do smaku doprawić solą pieprzem
Darcia w kuchnijeszcze około 2 minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem ( tłuczek do mięsa Hendi )na cienkie kotlety (uważając, aby nie przedziurawić mięsa). Następnie piersi z kurczaka przyprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz papryką z dwóch stron. Na każdym filecie rozsmarowujemy musztardę, nakładamy natkę pietruszki i pieczarki, kładziemy pasek tofu o szerokości około(...)dbając by miejsce złączenia zakryte było szynką. Przekładamy roladki na blaszkę (np. brytfanna Hendi ) lub do naczynia żaroodpornego, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik ( opiekacz 390 Hendi ) rozgrzewamy do 200ºC. Roladki polewamy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 30 minut. Smacznego
Symfonia smakowapojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka czarnego sezamu 2 łyżki otrąb żytnich Pierś kroimy na plastry w poprzek włókien, oprószamy je staropolską przyprawą do mięs i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb. Pierś maczamy najpierw w jajku(...)później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut. Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie kroimy ja w kostkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do marchewki. Masło rozpuszczamy w rondelku
MamaOskarka