bardzo smakuje. Musicie spróbować tego prostego połączenia, bo warto! Tym razem panierka została przygotowana z pełnoziarnistych Corn Flakes wymieszanych z czerwoną papryką Najlepsza Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem: SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 sałata lodowa 1 pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku pomidorki koktajlowe 1 czerwona cebula 1 jajko + 1 łyżka mleka płatki(...)Corn Flakes Lubella ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella wraz z papryką wsypujemy do woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa, następnie wykładamy na talerz. Mix ziaren prażymy na suchej rozgrzanej patelni. Pierś kurczaka kroimy na pół, wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcały weekend ;) Składniki na 2 porcje: ok. 8-10 liści jarmużu (albo ulubionej sałaty) 200-300 g obranej dyni opcjonalnie 1 pierś z kurczaka 100 g koziego sera ok. 6 pomidorków suszonych z oliwy 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka poszatkowana w cienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej do smażenia(...)Dynię kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm. Doprawiamy solą i pieprzem następnie smażymy na patelni grillowej z dodatkiem oliwy albo oleju. Pierś z kurczaka kroimy na podobne paski, następnie nacieramy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej z obu stron. Myjemy i osuszamy warzywa. Jarmuż rozrywamy w palcach na mniejsze cząstki
Bon Appetit Małgorzatywersji fit. Bardzo smaczna i apetyczna w dodatku efektownie wyglądająca. SKŁADNIKI : 1 ananas 1 podwójna pierś z kurczaka 2 gałązki selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy 1 mała czerwona papryka 200 ml jogurtu naturalnego, greckiego 1 ząbek czosnku 1 łyżka ostrego ketchupu sól, szczypta cukru do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Ananasa przecinamy na pół, środek wydarzamy i kroimy jadalną część w kostkę. Piersi z kurczaka, myjemy kroimy w kostkę, doprawiamy według uznania i podsmażamy na odrobinie oleju aż będą upieczone. Do miski przekładamy kurczaka, ananasa, pokrojoną paprykę i seler naciowy oraz kukurydze. Jogurt mieszamy z przeciśnięty czosnkiem, ketchupem i przyprawami. Sałatkę nakładamy do połówek
Kulinarne Fantazje MarioliWyśmienita sałatka z kurczakiem i rukolą na kolacje. Sałatka z rukolą kurczakiem i słonecznikiem Składniki: piersi z kurczaka - 1 szt podwójna ogórek zielony - 1 szt papryka czerwona - 0,5 szt papryka żółta - 0,5 szt rukola - 3 garście słonecznik - 2 łyżki przyprawa do kurczaka - 1 łyżka tłuszcz do smażenia SOS oliwa z oliwek - 4 łyżki sok z cytryny(...)łyżka sól czosnek - 1 ząbek Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osączyć na sicie, przełożyć do miski. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w słupki, wymieszać z przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć na tłuszczu, ostudzić. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski. Ogórka obrać, pokroić w słupki. Kurczaka, ogórka
Kuchnia Danusiszczypiorku 1 podwójna pierś z kurczaka 2 duże marchewki 2 duże ziemniaki 3 jajka puszka kukurydzy 3 ogórki kiszone 3 płaty papryki konserwowej majonez sól pieprz przyprawa gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki i kukurydzę odcedzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą gyros, odstawić na godzinę do lodówki, po czym usmażyć i ostudzić. Marchewki i ziemniaka ugotować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekurczaka 3-4 średnie marchewki 1 duża cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 jajka sól i pieprz do smaku olej rzepakowy papryka słodka i ostra mielona do smaku 1 łyżka majeranku suszona żurawina PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. W tym czasie płuczemy soczewicę i gotujemy ją do miękkości (można rozgotować), solimy do smaku(...)cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i podduszamy całość przez około 10 minut. Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrabniamy i blendujemy (można zmielić lub użyć malaksera), dodajemy soczewicę i mieszamy. Następnie dodajemy marchewkę z cebulą – mieszamy. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprze, paprykami oraz majerankiem – dokładnie całość mieszamy. Foremki do pasztetu smarujemy masłem i oprószamy mąką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałatka z grillowanym kurczakiem w towarzystwie fety i warzyw. Lekko i smacznie. Z powodzeniem może zastąpić obiad :) SKŁADNIKI 1 mała podwójna pierś z kurczaka 5 liści sałaty lodowej 5 dużych pomidorków cherry 1/2 żółtej papryki 120g fety kilkanaście czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula sól, pieprz przyprawa gyros/kebab oregano oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka(...)pół godziny, po czym grillujemy (lub obsmażamy) na złoto na patelni. Studzimy. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Układamy w misce. Na sałatę kładziemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, paprykę pokrojoną w kostkę. Cebulę kroimy w półkrążki i kładziemy na warzywach. Następnie dodajemy kurczaka, pokrojoną w kostkę fetę i oliwki. Polewamy dresingiem przygotowanym z dwóch łyżek oliwy, łyżki soku
Moje Kuchenne RewelacjeKotlety szarpane z kurczaka i warzyw nauczyłam się robić od babci. Babcia nazywa je po prostu „ szarpańce ” i zazwyczaj używa do nich piersi z kurczaka, kukurydzy, sera oraz pieczarek. Ja dodatkowo dodałam jeszcze paprykę i pora, które świetnie łączą się z pozostałymi składnikami. Kotleciki mają jedną, ogromną zaletę – smakują zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Robi się(...)sztuk. Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw: 500 g filetu z piersi kurczaka (2-3 pojedyncze piersi) 150 g pieczarek (ok. 6-8 sztuk) 100 g tartego, żółtego sera (np. gouda lub cheddar) 100 g kukurydzy konserwowej (ok. 6 łyżek) 1 czerwona papryka 4-5 cm kawałek pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej 2 małe jajka
Poezja smakunatka pietruszki posiekana 1 łyżka, woda 10 łyżek, dodatkowo: tortille 8 szt, sałata lodowa pół główki, kukurydza konserwowa 3/4 puszki, pomidor 2 szt, papryka czerwona pół szt, ogórki konserwowe 4 szt, pierś z kurczaka 2 szt, przyprawa gyros 1 łyżka, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty(...)kroimy na grubsze paski. Następnie posypujemy piersi przyprawą gyros, mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki do wrapów dzielimy na 8 części. Tortille smarujemy hummusem, następnie nakładamy poszarpaną sałatę lodową, pomidory, paprykę, kukurydzę, pół ogórka konserwowego pokrojonego w półplasterki oraz kurczaka. Tortille zwijamy jak krokieta. Podajemy na zimno
kulinarne odsłony patismaczne. Można je przygotować wcześniej a potem tylko zapiec w piekarniku jakieś 15-20 minut. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana Składniki: 10 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 łodyga selera naciowego 1/4 żółtej papryki 1 mała cebula 1/4 szkl kaszy kuskus 4 łyżki krojonej mozzarelli 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Pierś pokroić w drobną kostkę(...)rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać pierś i przesmażyć. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła dodać cebulę przesmażyć 1-2 minutki dodać paprykę, seler i dalej podsmażać około 5 minut. Na samym końcu dodać pokrojone pieczarki i podsmażać do momentu odparowania płynu. Zdjąć z ognia dodać z powrotem kurczaka i kaszę kuskus. Wymieszać
Ala piecze i gotujerodziny. Kolacja czy obiad…Wspaniałe danie na każdą porę dnia. U mnie spaghetti Florentine to hit! Spaghetti Florentine Składniki: na 4 porcje 400 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów w oliwie 400 g pieczarek 3 gałązki tymianku 1 łyżka sherry, półwytrawne 350 ml śmietanki
codojedzeniainnymi warzywami ale również z mięsem i drobiem. Pilaf z quinoa Składniki: 2 porcje 150 g quinoa 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki po ½ łyżeczce mielonego kminu rzymskiego, kajeńskiego pieprzu i kurkumy sól do smaku Wypłucz quinoa w zimnej wodzie pocierając nasiona, wtedy pozbędą
codojedzeniaczasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego rozmarynu Łyżeczka octu balsamicznego 5 łyżek oleju Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Po tym każdy kawałek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby marynata przedostała się do środka
Kuchnia Łukaszaciasta francuskiego pierś z kurczaka 1 mały krążek sera camembert 1 kulka mozarelli (125g) 60 g żółtego sera kilknaście pomidorków koktailowych ostra i słodka papryka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, wymieszać z czosnkiem i przyprawami i usmażyć na oleju. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków i wylepić nim foremki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapyszne danie, w dodatku podane z ryżem. Danie zaliczam do dań lekkich i szybkich w przygotowaniu w dodatku bardzo smacznych. SKŁADNIKI : 1 duża pierś z kurczaka 250 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka do smaku 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżeczka miodu(...)PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż na 3-4 części. Górę nacinamy nożem w paseczki. Do miski wlewamy jogurt, curry, płynny miód, przeciśnięty czosnek i resztę przypraw. Wkładamy mięso do marynaty i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 30 minut aby naszło. Kalafior, marchew kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze na półmiękko, studzimy. Ryż gotujemy, na miękko, odkładamy. Do blaszki
Kulinarne Fantazje Marioliśmietany 30% lub 36% (do sosów powinno się dawać 30%, ja akurat miałam 36% i też była dobra) łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy szczypta imbiru papryka ostra, sól, pieprz do smaku Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do mięsa dodajemy por pokrojony w półplasterki i marchew pokrojoną w paski. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy pół
e-PrzepisyKulinarnegryczanej w torebkach250 ml przecieru pomidorowego200g pieczarekcebulapołówka piersi z kurczaka120g mozzarellinatka pietruszkipieprz, sól, papryka słodka,masło pomidorKaszę gotujemy ok. 10 min. Podsmażamy na maśle cebulę i pieczarki, następnie dodajemy przecier pomidorowy, chwilę dusimy, następnie dodajemy posiekaną natkę z pietruszki doprawiamy pieprzem i solą.Pierś z kurczaka przyprawiamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie smażymy, może być lekko surowa
Czerwona Porzeczka