dwie porcje): główka sałaty lodowej łyżka majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego sól pieprz ząbek czonsku cebula dymka ze szczypiorkiem pomidor 2 jaja 2 małe piersi kurczaka chilli w płatkach ser pleśniowy złocisty Lazur pół papryki białej pół papryki zielonej zielona fasolka szparagowa-50 gram 4 rzodkiewki Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek(...)osolonej wodzie. Jaja gotujemy na twardo. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Pierś smażymy na patelni grillowej przez 10-12 minut, co jakiś czas obracając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, by pierś odpoczęła. Sałatę rozkładamy na dwa talerze. Na niej układamy pokrojoną w kosktę białą i zieloną paprykę. Teraz czas na fasolkę szparagową, kroimy ją na mniejsza części
Mango Papajasałatka staje się daniem obiadowym, smacznym zawiniątkiem do zgarnięcia do pracy lub na piknik. Składniki (na około 10 tortilli): 10 pszennych, dużych tortilli 2 duże piersi z kurczaka po połówce zielonej, żółtej i czerwonej papryki 1 duży pomidor 1 ogórek szklarniowy połówka średniej kapusty pekińskiej 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka czerwona papryka, granulowany czosnek do oprószenia kurczaka(...)czosnku 100g drobno startego sera żółtego sól i pieprz do smaku Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i przekrawamy na pół – proponuje przekroić je wzdłuż tak aby kawałki były cienkie i dopiekły się w środku. Każdy kawałek kurczaka oprószamy z obu stron solą, pieprzem, czerwoną papryką i czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący układamy kurczaka i smażymy
Smaczna Stronapatelni – dodanie wszystkich składników na raz mogłoby obniżyć temperaturę, a potrawa zamiast smażyć – zaczęłaby się gotować. Składniki na 2-3 porcje: 250-300g piersi kurczaka (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne) 2 średnie czerwone papryki (najlepiej podłużnej odmiany – mają cieńszy miąższ i zwykle są słodsze) około 200g broccolini lub zwykłego brokułu (broccolini posiada mniejsze różyczki a większe łodyżki – świetnie nadaje(...)łyżki sosu sojowego z przyprawami, łyżeczką octu i startymi na tarce o drobnych oczkach imbirem oraz czosnkiem. Piersi kurczaka pokroić na cienkie paski, przełożyć do miseczki i starannie wymieszać całość – odstawić na minimum godzinę (najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej). Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w cienkie paseczki, brokuł podzielić na małe różyczki, łodygę brokuła obrać i pokroić w paseczki (broccolini
Even Better Foodjest skomplikowany, a smak jest wyjątkowy.Stripsy - Składniki:2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawa do kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkuodrobina chilli w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki na panierkęciasto:jajko1/2 szklanki mąkiodrobina mlekaszczypta solipieprzStripsy - Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy
Słodka StronaSkładniki: 1 pierś z kurczaka (pojedyncza) 1 woreczek ryżu czerwonego 3 plastry ananasa z puszki pół puszki kukurydzy 1 żółta papryka pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny majeranek, sól, czosnek (do pieczenia mięsa) Sposób wykonania: Pierś kurczaka nacieramy solą, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem, pieczemy (można upiec kurczaka w całości a dopiero później oddzielić piersi, wtedy
Qchnia po prostumożna sobie szybko zrobić coś pysznego, kolorowego, bogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food"SKŁADNIKI: czas przygotowania ok 40 minpodpłomyk : ok 10szt(...)pęcherze i ciasto się lekko zrumieni.jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię o wiele mniejsze.- gdy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję farsz - pierś z kurczaka myję osuszam i kroję w małe paseczki, wrzucam kurczaka na rozgrzaną oliwę z gałązką rozmarynu solę, pieprzę i dodaję przyprawy pomidor z bazylia i czosnkiem- resztę składników myję i kraję w drobne
Basia w kuchnipapryką, ananasem i marchewką w sosie słodko-kwaśnym. Najlepiej smakuje z ryżem. Z przepisu wychodzą dwie duże porcje obiadowe. 300 g mięsa z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka 1/2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego szczypta soli szczypta suszonego chilli 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki sosu
BullioChciałam Wam dzisiaj zaproponować zupę dyniową, ale... nie z imbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków, 1/3 puszki pomidorów bez skórki, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule(...)ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ
Kuchnia Pełna Pasjiprzygotowujemy. Potem składniki ze sobą mieszamy i smaczne, kolorowe z chrupiącymi warzywami w kilka minut danie mamy. Składniki: 150 g makaronu rurki, 1 pierś z kurczaka, 1 biała cebula, 1 marchew, 150 g cukinii, ½ papryki czerwonej, 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta cukru(...)bazylii, mieszanka przypraw z czosnkiem do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawą z czosnkiem. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a cukinię, marchewkę i paprykę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim mięso. Dodajemy marchew, paprykę, cebulę, 2 łyżki oleju
Moniki Smakołykinieduże cukinie około 1 szkl. śmietanki 30% 100 g serka topionego (np tylżycki) czosnek granulowany opcjonalnie – 1 kostka cebulki pieczonej Knorr szczypta ostrej papryki sól, pieprz Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi kurczaka kroimy w niewielkie paseczki. Cebule kroimy w średniej wielkości kostkę (nie za dużą, ale nie tak drobną jak np do sałatek). Por kroimy na półplasterki. Cukinię(...)lubi). Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pora i smażymy chwilę wszystko razem. Następnie wrzucamy pokrojone w paseczki kawałki kurczaka, doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu, czosnku granulowanego i dalej smażymy. Gdy mięso jest już usmażone dodajemy cukinię, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy chwilę. Do niedużego garnuszka wlewamy śmietankę i pokrojony
Smaki Na Talerzumała papryczka chili [ u mnie suszona] 1 marchewka 1 cebula 4 ziemniaki 1 cukinia [ u mnie ogórek zielony] kawałek zielonej i czerwonej papryki 20 dag białej kiełbasy 40 dag karkówki [ u mnie pierś z kurczaka] natka pietruszki jogurt typu „grecki” 2 łyżki musztardy sarepskiej [ u mnie delikatesowa ] mieszanka suszonych warzyw z ziołami i przyprawami sól, pieprz cayenne 4 ziarna ziela(...)angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 liście laurowe kolendra majeranek przetarty kminek – opcjonalnie ostra papryka – opcjonalnie Mięso pokroić w kostkę., dodać mieszankę suszonych warzyw i gotować około 30 min [ u mnie krócej, bo miałam pierś z kurczaka] w 2 l wody.Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz resztę przypraw[pomidory wcześniej należy sparzyć, obrać ze skórki]. Gotować
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, puszka brzoskwiń, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, zielona papryka, czerwona papryka, 1 kostka rosołowa, łyżka estragonu, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżka tymianku, 1 łyżka curry(...)łyżka cynamonu, 2 łyżki sosu słodko- kwaśnego chili, sól, pieprz, łyżka mąki tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Estragon, zioła prowansalskie, tymianek i curry mieszamy w miseczce. Ziołami obsypujemy kurczaka. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, czosnek kroimy w plasterki. Brzoskwinie kroimy w kostkę, zalewę zostawiamy. Warzywa podsmażamy na patelni około 15 minut, żeby
Pobite gary BarbarySmak potrawy zależy od ilości dodanych przypraw i ziół. Składniki: - duża pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku - 300 g śmietany 18% - 200 g makaronu świderki lub rurki - brokuł - 2 cebule - około 150 ml wywaru drobiowego (z połowy kostki) - sól, pieprz - pół łyżeczki gałki muszkatołowej - płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku(...)żółty około 10 dag - olej Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku i smażymy dalej. Pierś z kurczaka kroimy w duże kawałki doprawiamy solą, pieprzem, papryką i dodajemy do cebuli. Całość razem smażymy przez około 15 min. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 min. Odcedzamy i dodajemy do reszty
Pan i Pani Smith w kuchniznika ze stołu jako pierwsza, jest pyszna i chyba nigdy nam się nie przeje :-) Rodzinna impreza ....sałatka warstwowa - GYROS Składniki: -1-2 piersi z kurczaka - puszka kukurydzy - kilka ogórków konserwowych -czerwona papryka - 4-6 jajek - kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby - 1-2 cebule - 2 łyżki ketchupu - majonez kielecki , jogurt naturalny , - kapusta pekińska(...)oleju Sałatka warstwowa Gyros Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, w trakcie przyprawić przyprawą gyros. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik, tak żeby tłuszcz wsiąkł w papier. Po ostudzeniu przełożyć na dno szklanej miski (w takiej najlepiej sałatka się prezentuje).Pokroić drobno cebulkę i przełożyć na kurczaka. Następnie cebulę posmarować warstwą ketchupu. Odsączyć
Aromatyczne Podróżefirmy Fanex .Sos ma wyjątkowy smak i aromat,idealny do hamburgerów. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Rafex . Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka majonezu Przyprawa Shoarma od Rafex Słodka i ostra papryka Sól Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Bułki: 750 gram mąki pszennej 450 ml. Letniej wody 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka(...)wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami sezamu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut. Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka, słodka i ostrą papryką oraz solą. Masę dokładnie mieszamy, formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Bułeczki rozcinamy
Bajeczna Kuchnia