pierś z kurczaka pieczona - 3795 przepisów (strona:115/253)

Kapsalon 428

Olej do smażenia 4 foremki  Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą do grosa, wstawiamy na godziną do lodówki. Kapustę pekińską drobno siekamy, pomidora i ogórka kroimy na małe kawałki, cebulę kroimy w krążki. Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju. Frytki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy frytki i pieczemy do momentu aż będą

Bajeczna Kuchnia
Piersi z kurczaka z brzoskwiniami i boczkiem babci Basi 159

kurczaka umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą pierś przekroić na 3 części (w poprzek) i natrzeć solą i papryką. Odstawić na minimum 30 minut. Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na kawałkach kurczaka. Całość owinąć plastrami boczku. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać trochę oleju i wody i piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Uwaga

Pysznosci Babci Basi
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 134

czarną żyłkę****. Na patelni rozgrzej olej, przyrumień piersi kurczaka. Mięso powinno być miękkie, ale dobrze upieczone w środku. Pokrój na małe plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek. Na talerzach ułóż roszponkę, a na niej kiełki soi. Na wierzchu ułóż wyłuskane krewetki, kawałeczki grejpfruta i awokado, a następnie plasterki marynowanego kurczaka polane sosem z pieczenia. Dopraw sosem winegret, posyp szczypiorkiem i podaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Boczek faszerowany kurczakiem 335

deski. Na mięsie rozłożyć masę z piersi  kurczaka. Boczek zwinąc w roladę i związać sznurkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki. Po tym czasie boczek w naczyniu podlać szklanką wody i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, podczas pieczenia można polać wytworzonym

Monia miesza i gotuje
1470.Gulasz z piersi kurczaka 791

przyprawy według własnego gustu 1 łyżka oliwy koperek Pierś z kurczaka pokroić w kostkę [ ja miałam mięso gulaszowe drobiowe już pokrojone].Miód , lutenicę, musztardę i przyprawy wymieszać.Dodać do mięsa , wymieszać razem i odstawić na 1-2 godziny.Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą , dodać cebulę i marchewki pokrojone w kostkę.Piec w piekarniku do miękkości mięsa, pod koniec dodać

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w jogurtowej pikantnej marynacie i zapiekane rozmarynowe ziemniaczki z cytryną 215

połączyć. Pierś z kurczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na min 3 godziny. Pieczarki przekroić na połówki, posmarować oliwą i posypać papryką, ananasa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec(...)minut, od czasu do czasu zamieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub więcej, wszystko zależy od wielkości ziemniaków, piec do momentu aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku. Od czasu do czasu można przemieszać, starając się aby czosnek znajdował się na wierzchu ziemniaków. Pieczone rozmarynowe ziemniaczki  idealnie pasują do kurczaka i ryb! SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 140

butelce, stojący pionowo i dumnie, z generalską gwiazdą wyciętą z buraka i umocowaną wykałaczką na piersi.   Pamiętam, że zaroiło się na blogach od stojących kurczaków, jednych zrobionych lepiej, drugich zdecydowanie gorzej. Sam sposób jest genialny w swojej prostocie, idiotoodporny i niewymagający. Kurczaka nadziewało się na otwartą butelkę pełną piwa, nacierało mięso przyprawami i wstawiało konstrukcję do zimnego piekarnika – żeby(...)żeby zaczęło w butelce buzować i polewało jednocześnie kurczaka. Prawda jest taka, że takie dosalanie nie zawsze skutkowało mocno pieniącym się złocistym trunkiem. Zdarzyło mi się wielokrotnie sypanie i ćwierć kilograma soli do butelki, która zostawała totalnie niewzruszona.   Jakie są plusy takiego postępowania z mięsem? Stojący kurczak piecze się równomiernie. Tłuszcz z mięsa ścieka do naczynia pod spodem, skórka

Karo in the Kitchen
Cytrynowa pierś kurczaka i warzywny makaron 184

mnie, przerobić na trójbarwny makaron i przygotować go szybko na patelni. Całości mojej propozycji dopełnia sos z jogurtu, cytryny i kolendry. Składniki na 2 porcje : podwójna pierś kurczaka (bez skóry) 300g jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki posiekanych liści kolendry sól i pieprz 1 gruba marchew 1 gruby korzeń pietruszki 1/2 średniej cukinii łyżka oleju rzepakowego gałązki(...)bronią się smakiem bez dodatkowych przypraw. Resztę zimnego jogurtu wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami świeżo siekanej kolendry. Przed podaniem jeszcze schłodzić w lodówce. Kawałki piersi kurczaka podawać na warzywnym makaronie z zimnym jogurtem cytrynowym, udekorować gałązkami kolendry. 1 porcja to ok. 385 kcal , węglowodany: 15g, białko: 43g, tłuszcz: 17g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje

Dietolog
Pierogi z pieca ! PYCHOTA ;-) 706

pieca Ciasto: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej bądź mieszanka: 400 g żytniej razowej i 100 g pszennej; 250 ml mleka 2%; 2 łyżki masła roztopionego bądź oliwy z oliwek; jajko; 25 g drożdży świeżych; szczypta soli do smaku, czasem dodaję do ciasta bazylię lub oregano; pół łyżeczki cukru do wyrośnięcia drożdży. Farsz: duża pierś z kurczaka bądź indyka(...)kulkę i formuję płaski krążek. Następnie dodaję farsz i sklejam widelcem :-)         Po ułożeniu wszystkich pierogów na blasze, smaruję je żółtkiem i posypuję koperkiem. Do rozgrzanego pieca 180 stopni wsuwam pierożki na 30 minut do uzyskania pięknej, rumianej skórki. Można podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym bądź pyszną surówką. Życzę smacznego

Życie na widelcu
Grillowane Tortille... 135

sosu słodko ostrego i pieprzu cayenne. Wkładamy kurczaka do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Kolejny etap, to mieszanie przypraw na panierkę z mąką. Przed smażeniem można sobie od razu pokroić papryczki pepperoni na paski i mozzarelle na plasterki. Teraz nadszedł czas na panierowanie naszych piersi. Więc wkładamy każdy pasek mięsa do mąki(...)powtarzamy z każdym kawałkiem mięsa i następnie smażymy na głębokim oleju. Na sam koniec układamy mięso w brytfance i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do pieca na  5-10 minut, nagrzanego do 180 °C. Jak już mamy wszystko gotowe, to zaczynamy składać naszą tortillę :)  Najpierw układamy kawałki kurczaka --> ser cheddar --> mozzarelle

Zainspiruj się kuchnią
Obiad na niedzielę: Kurczak pepsi-coca-cola 121

popularny w Stanach sposób przyrządzania kurczaka, stosowany nie tylko przez grillujących Amerykanów, lecz również znanych szefów. Techniki są różne. Można wykorzystać napój jako bejcę do smarowania kurczaka lub mięsa w ostatniej fazie pieczenia. Inny sposób polega na połączeniu napoju z przyprawami i sporą ilością cukru. Następnie miksturą zalewane jest smażące się mięso w rondlu celem wytworzenia słodkiej, lepkiej glazury. Można(...)maślanka, czyli zmiękczającą mięso. Z tą różnicą, że mięso jest później delikatne, lekko słodkie o wyczuwalnym, choć bardzo odległym posmaku znanego napoju. W coli można zamarynować piersi, udka i skrzydełka z kurczaka. Generalnie przeważają przepisy na smażone mięso, wcześniej zapanierowane w mące z przyprawami, ale kurczska można też spokojnie upiec w piekarniku. Przepis pochodzi z serwisu nytimes.com. Składniki: Podwójna pierś

Niedzielny kucharz
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 186

pozostałych gęsich przepisów: Gęsie nogi pieczone z ziemniakami Gęsie szyjki faszerowane Czulent Pierś gęsia pieczona II - z imbirem   Pierś gęsia pieczona w majeranku Pierś gęsia pieczona na jabłkach składniki (7 - 8 szyjek) 7 - 8 skór z  gęsich szyjek (kupiłam na rynku) farsz wieprzowy  300 g mielonej wieprzowiny 110 g wątróbki drobiowej(...)cebula,posiekana 1/2 pęczka pietruszki posiekany 1 jajko majeranek sól, dużo pieprzu 1 łyżka gęsiego smalcu farsz drobiowy 300 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie mięso z uda kurczaka) 110 g wątróbki drobiowej ok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona)  4 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę  1 cebula 1/2 pęczka

Stare Gary
Kurczak po hiszpańsku. 1328

papryka. Do tego dania można użyć dowolnego mięsa z kurczaka - może to być obrane mięso z całości, mogą być to pokrojone piersi, czy udźce. Całość natomiast warto podać z np. ryżem. Świetnie uzupełni to danie. Składniki : mięso z kurczaka - około 1 kg - 1,5 kg 2 puszki pomidorów w zalewie własnej (mogą być krojone) - 800 g 2 czerwone papryki(...)pieprz, bazylia, sól, ostra papryka, słodka papryka, curry - jako przyprawy łyżka cukru jeżeli sos z pomidorów ma gorzkawy smak Wykonanie : Mięso z kurczaka natrzeć solą i pieprzem najlepiej poprzedniego dnia, lub choć 2-3 godziny przed pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego włożyć kurczaka z odrobiną tłuszczu. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. W tym czasie przygotować sos (zajmie to kilka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Nadziana pierś z przyjacielem pomidorem 236

patelnię przyprawa curry mały jogurt typu greckiego jeden ogórek przyprawa tzatziki sól, pieprz, zioła mąka ETAP I - Przygotowanie kurczaka 1. Piersi faszerujemy suszonymi pomidorami, poprzez zrobienie nacięcia, tzw. kieszonki. Zróbmy to uważnie, tak aby nie przeciąć mięsa. 2. Pierś solimy, pieprzymy, obsypujemy ziołami z dwóch stron i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. ETAP II - Przygotowanie pomidorów(...)piersi. ETAP III - Smażenie piersi 1. Przygotowujemy trzy talerze. Jeden z mąką, drugi z płatkami migdałowymi, trzeci z jajkiem. Pierś maczamy w następującej kolejności: mąka, jajko, płatki migdałowe. 2. Pierś smażymy na gorącym oleju po 4 minuty z każdej strony.  Nie trzymajmy na patelni piersi zbyt długo, aby płatki nie zrobiły się gorzkie. 3. Piersi przekładamy do naczynia. Pieczemy

Mój Smak na Życie
Piersi z bakaliowym nadzieniem i śliwkowym sosem 104

składniki mieszamy ze sobą. Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka nacinamy w ich najszerszej części tworząc tak zwaną kieszeń. Wypełniamy ją przygotowanym bakaliowo-pierniczkowym nadzieniem. Zewnętrzną część mięsa oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Następnie przekładamy na kratkę i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około

Smaki Na Talerzu
Szparagi z pesto z rukoli i kurczakiem 135

zapiekania przekładam pesto, układam na nim szparagi. Pierś z kurczaka kroję na trzy części , posypuję przyprawą do kurczaka i odstawiam na 30 minut. Układam na szparagach, dodaję pomidorki. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni, wstawiam pokrojoną bułkę na kromki. Jak będą chrupiące wyjmuję je z piekarnika i wstawiam naczynie do zapiekania i piekę 20 minut. Na końcu dodaję mozzarellę pokrojoną

wesoła kuchnia
Ryż z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym (z piekarnika) 191

oregano a następnie wszystko mieszam. Kroję pierś z kurczaka w kostkę, przyprawiam obficie curry, solą, papryką słodką (najlepiej jest zostawić na jakiś czas przyprawione mięsko wtedy lepiej smakuje ale nie jest to konieczne) i wykładam na wcześniej przygotowane warzywa. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C z termoobiegiem i piekę przez ok 1,5 godziny. Na koniec wykładam

Kuchnia Viki
Zapiekanka z sosem serowo-muszkatołowym na szybko 139

pokojową. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Z podanych składników zrobić sos, mieszając wszystko ze sobą. Do naczynia żaroodpornego wsypać pół paczki warzyw, na nie wyłożyć pół kurczaka polać wszystko połową sosu z serem, przykryć pozostałymi warzywami, kurczakiem zalać wszystko resztką sosu. Piec około 30 minut. Uwaga! Przed wyjęciem

Pychotkaaa
Kolorowa pasta i basta. Na poniedziałkowy obiad antykryzysowy mini - roladki drobiowe na penne brokułowym :) 146

tartego sera żółtego kilka wiórków masła Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na małe kotleciki, które dobrze rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Smarujemy cienko serkiem topionym. Kładziemy na każdym po plasterku sera żółtego i kawałeczek masła. Zawijamy ścisło w małe roladki. Oprószamy szafranem dla uzyskania intensywnie żółtej barwy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie pieczemy przez 45 minut w foli. W tym czasie

Kuchnia po mojemu
Kurczak w cytrusach 266

masła (skórka będzie chrupiąca a pierś bardzo soczysta) - resztę kurczaka nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny (solimy również we wewnątrz kurczaka) - w środek kurczaka wkładamy pół cytryny, 2 gałązki tymianku, 3 przekrojone w pół ząbki czosnku - kurczaka wiążemy bawełnianym sznurkiem (skrzydła wywijamy pod spód, aby się nie spaliły podczas pieczenia) - przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, resztę oleju(...)dołu,aby spokojnie się piekł - przydatny jest tu termometr do mięs (koszt ok 10 zł) wbiłam termometr w kurczaka i piekłam go do uzyskania tem.  kurczaka 82 stopni. Wtedy mamy pewność, że jest dobrze wypieczony.Mi upieczenie kurczaka  1,9 wagi) zajęło ok 1,5 godziny w tem. 180 stopni. Pierwsze 30 minut piekłam bez przykrycia folią potem przykryłam

Basia w kuchni
SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z SOSEM JOGURTOWYM 157

koperku pieprz Kamis sól Kamis Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę większą.Doprawiamy solą i pieprzem.Marynata:cebule i 2 ząbki czosnku siekamy,łaczymy zpołową jogurtu oraz chili.Tą marynatą zalewamy kurczaka,dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godz do lodówki.Po tym czasei kurczaka osączamy z marynaty,nabijamy na patyczki szaszłykowe,pieczemy ok.20 minut wpiekarniku o tem.170

Z Majeczką w kuchni