pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:178/458)

pieczone pierogi z kaszą i kapustą 131

Mój mąż zażyczył sobie na obiad pierogi. Zrobiłam ich za dużo, zamrażalnik pełny więc nie miałam co z nimi zrobić. Wpadłam więc na pomysł upieczenia ich, choć nie byłam przekonana, czy to się uda, bo w końcu ciasto pierogowe jest nieszczególne. Mile zaskoczył nas efekt takiego eksperymentu, wyszły z tego świetne chrupiące paszteciki, które mogłabym spokojnie podać na spotkaniu(...)Położyć na podsypanym mąką blacie i przykryć miską, odstawić na 10 minut.  Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote czyli około 10 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Artykuł w CDC 152

Tarta malinowa Pierogi z kaszą i serem Pierogi z bobem i kiełbasą

Gotowanie jest łatwe
Pieróg z jabłkami 146

cynamonem, do jednego dodałam troszkę suszonej żurawiny, zlepić pierogi i ułożyć w blaszce na papierze. Po ok 15 min uruchomić piekarnik 170 st. Przed włożeniem do piekarnika posmarować pierogi rozmąconym białkiem. Piec ok 40 min. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/

Gotowanie jest łatwe
Czebureki z pieczarkami 243

Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Pierogi z pysznym farszem smażonego na głębokim tłuszczu. Podajemy z barszczem albo sosem pomidorowym czy czosnkowym. Składniki: 2,5 szklanki mąki 250 g twarogu 2 jajka łyżka oleju łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soliFarsz: ok. 450 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ser ucieramy z jajkami, octem(...)kostkę i podsmażamy na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przyprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy duże koła np. od talerzyka. Na koło nakładamy farsz i sklejamy w kształt pieroga. Czebureki smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
Tradycyjne kotlety mielone - z cyklu "Podstawy domowej kuchni" 147

Kotlety mielone, to chyba podstawa każdej polskiej kuchni. Lubicie? U mnie w domu wszyscy wprost za nimi przepadają. Takim samy uwielbieniem darzymy również pierogi ruskie . Dlatego często te obiady następują po sobie. Jakiś czas temu zastanawiałam się czy ma sens publikowanie takich podstawowych przepisów, ale odpowiadając na Wasze liczne maile z pytaniami dotyczącymi właśnie tego typu obiadów postanowiłam stworzyć(...)zaczynał :) Już niedługo na blogu w prawej kolumnie pojawi się nowa zakładka zatytułowana "Podstawy domowej kuchni", aby ułatwić Wam wyszukiwanie takich przepisów. Znajdziecie w niej np. przepis na pierogi ruskie, domowy makaron, kotlety mielone, gołąbki, zupy i wiele innych przepisów, które goszczą na stołach w każdym domu. * pamiętajcie jednak, że są to podstawy mojej domowej kuchni. Zapewne wiele

Słodkie okruszki
Ciasto pierogowe.Pierogi z mięsem 140

Chyba wszyscy lubimy pierogi. Choć są pracochłonne, myślę że warto spędzić troszkę więcej czasu w kuchni żeby później zajadać się ze smakiem.  W sezonie letnim grzechem byłoby nie wykorzystać obfitości owoców. Ja lepię z jagodami, wiśniami, truskawkami i czym się jeszcze da. Natomiast jeżeli zostanie nam np. z rosołu mięsko to warto również taki(...)zrumienioną cebulkę zmielić w maszynce (ewentualnie z warzywami). Dodać wywar (taką ilość aby farsz był zwarty, ale nie suchy), doprawić. Ciasto na ok. 40sztuk pierogów: 45 dkg mąki pszennej 3/4szkl. ciepłej wody szczypta soli 3 żółtka 1 jajko łyżka masła Mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli,  zrobić dołek i wbić do niego jajko

Maślane ciasteczko
Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego 129

jedzenia. Podpłomyki to nieco więcej zabawy, wyrabiamy ciasto, które twardością i konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi, ale również i grubość rozwałkowanego ciasta powinna być podobna jak przy pierogach. Takie placuszki ciasta układamy na patelni i suszymy je. Nic się nie stanie jeżeli się przypalą. Tak wysuszone podpłomyki powinny być kruche i chrupiące. Faszerowane kapelusze pieczarek, jak sama

Kuba Gotuje
Zupo-potrawka kuchenna szafka 123

Mogłabym zalać blożka przepisami świątecznymi,które chcąc czy nie chcąc-robiło się w domu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż

Fiolka w kuchni
Ryby i studenty głosu nie mają.Ale mają do wkucia międzynarodowe. Ma love? 134

tygodniu kolokwium już będzie. Toteż student mrużąc oczy i leniwie oblizując usteczka niczym kot na swą ofiarę-przewraca kolejne kartki konwencji i podręczników wcinając pierogi z wiśniami. Pierogi jednak nie sycą na długo,prawo morza co chwilę się pojawia to tu,to tam... Człowiek musi sięgnąć po rybę. A ryba to już wyższy poziom jazdy. I potrzebne

Fiolka w kuchni
Pieczone pierożki z mięsem. 148

Dzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni"  w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI

Kuchnia Beaty
22 NAJLEPSZE PRZEPISY Z ZIEMNIAKAMI 261

wyczarować wiele pysznych dań, np. te, które pokazałam poniżej :). Przepis otworzy się w nowym okienku po kliknięciu w nazwę dania lub zdjęcie :) 1. Placki ziemniaczane na gotowanych ziemniakach 2. Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem 3. Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem 4. Kotlety ziemniaczane  5. Zapiekanka ziemniaczana 6. Zupa ziemniaczana z mięsnymi roladkami 7. Ryż po persku(...)jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem 14. Zupa ziemniaczana z grzybami 15. Knedle z mięsem i porem podane z szafranowym sosem 16. Sałatka "Grzybowa polana" 17. Ruskie pierogi 18. Poznański gzik 19. Placki ziemniaczane 20. Shepherd's Pie, zapiekanka ziemniaczano-mięsna 21. Ruskie naleśniki 22. Tymiankowe gnocchi z ricottą i groszkiem Smacznego

Przepisy Aleksandry
Calzone z mięsem i warzywami 109

Calzone z mięsem i warzywami to smaczna włoska potrawa. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt wielkiego pieroga. Potrawa jest nie trudna do zrobienia i zawsze zawsze się udaje .Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po upieczeniu jest pyszne i chrupiące. Można dawać różne farsze, takie jakie lubimy. Składniki: Ciasto(...)mąką na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na połowie nałożyć mięso z czosnkiem i kukurydzą i posypać wszystko z tarkowanym żółtym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia . Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i p iec w temperaturze

Smaczne Potrawy
Calzone 197

może być zimna). Ciasto zgiąć w pół i dobrze skleić brzegi, formując pieroga.  Na blaszkę położyć papier do pieczenia, który należy lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Można posypać majerankiem lub kminkiem. Nie trzeba pozostawić do drugiego wyrośnięcia, można od razu piec. Włożyć do rozgrzanego piekarnika ( 200stopni) i piec ok.25min. Kilka minut przed

W kuchni u Moniki
Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym 160

byłabym sobą gdybym nie nakombinowała.... Drożdżowy pieróg nadziany farszem z mięsa mielonego, kurek, cukinii, doprawiony szczyptą pikantnego chilli posypany startym serem to doskonały pomysł na obiad, ciasto drożdżowe dzięki dodatkowi majonezu jest wspaniale puszyste, rozeszły się w mig więc smakowało, polecam! Danie prezentuje się na talerzu  Jesień-Autumn Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto drożdżowe: 25 dag mąki pszennej(...)dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach,    układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 197

pół ‘krówki’ – można wsypać pół łyżeczki cukru, ale krówka jednak jest szybszą i pyszniejszą opcją – do moreli pasowała idealnie.   Szkół lepienia knedli tyle, co sposobów na lepienie pierogów. Mój jednak jest szybki i idiotoodporny Gdy ziemniaki już wystygną, w tym samym garnku w którym je gotowaliśmy, szykujemy ciasto. Nie dotykając go rękami, naszykujcie tylko widelec lub łyżkę. Ziemniaczane(...)dłoniach i na taki placek połóżcie morelkę. Ciasto po złożeniu dłoni powinno ciasno obejmować owoc, możecie teraz ciasta dołożyć. Ciasto zamknijcie, zlepiając otwory w nim tak jak zlepiacie pieroga i utoczcie w dłoniach kulę. Moje knedle były dość spore. Jeśli wolicie mniejsze, możecie korzystać tylko z połówek owoców. Knedle dla wygody gotowałam w bardzo dużym garnku, a garnek

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania