pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:181/458)

Pieczone pierożki z wytrawnym farszem 354

fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierogów suszone zioła Farsz: 30 dag wędzonego boczku 1 łyżeczka masła 1 mała cebula 1 jogurtowy serek Almette 5 pomidorków koktajlowych 3 gałązki natki pietruszki   Wykonanie: Normal 0 21 false(...)smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki i odstawić do ostygnięcia. Do farszu dodać serek Almette i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać łyżeczką na ciasto i zlepiać jego brzegi kształtując pierogi.  Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać suszonymi ziołami. Pierogi piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez

Pasja Smaku
PIEROGI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 209

Pyszne, delikatne, bardzo sprężyste ciasto , z kapustą bardzo borowikową. Od kilku już lat pierogi z kapustą i grzybami przygotowuje u nas moja Córka. Dzisiejsze również. Do mnie należało przygotowanie kapusty i późniejsze ich mrożenie, do niej wykonanie reszty. Dotychczas bywały w wersji pszenicznej, dzisiaj dopracowałyśmy przepis na mąkę orkiszową. Są jeszcze smaczniejsze , no i zdrowsze. Gorąco polecam. My przygotowałyśmy(...)kładziemy ok.łyżeczki farszu i dokładnie zaklejamy. My dociskamy jeszcze widelcem. Odkładamy na podsypany mąką blat. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta aż do wyczerpania składników. Gotowe pierogi albo partiami mrozimy w zamrażarce albo wrzucamy od razu do garnka z wrzącą, osoloną wodą (z łyżką oleju) i gotujemy od wypłynięcia ok.5-7 minut. Podajemy polane stopionym masełkiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe grzebienie z dżemem 375

kopiastą łyżeczkę dżemu. Już sprawdziłam, że najlepiej pod mój smak pasuje tu nadzienie w postaci dżemu z przetartej czarnej porzeczki lub wiśniowy z kawałkami owoców. Złożyć na kształt pieroga i zlepić brzegi, tworząc szerokie(...)krawędzie. Można też dodatkowo pomóc tu sobie widelcem i podociskać nim brzegi, aby mieć pewność, iż dżem nie wypłynie podczas pieczenia.  Krawędzie takiego pieroga naciąć w 5-6 miejscach - uważać aby nie przeciąć do nadzienia.Delikatnie (a u Ewy jeszcze z uczuciem :P ) naciągnąć drożdżówki w kształt grzebienia, aby przerwy między nacięciami powiększyły się.Grzebyki układać na blasze

Grunt to przepis!
Pierogi z kapustą i grzybami 197

mnie nie ma Świąt bez pierogów. Oczywiście takich domowych, własnoręcznie lepionych... W tym roku mam to już za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie

Z miłości do słodkości
Dyniowe szalenstwo 216

moje pierozki tradycyjnie powyjadalam nieco z miski tej pomaranczowej, smacznej papki. Nie martwilam sie jednak, ze mi jej zabraknie, bo akurat tym razem farszu zrobilam wiecej niz ciasta na pierogi. To co zostalo nastepnego dnia zmienilam w sliczne i smaczne placuszki. Dorzucilam tylko kilka skladnikow niezbednych do upieczenia ksztaltnych placuszkow. Jak widac nic sie nie zmarnowalo, a rodzina byla(...)wrecz zachwycona takim menu. Pierogi z dynia skladniki Przepis na ciato pochodzi stad . Do wyrobienia ciasta tym razem uzylam maki krupczatki. farsz 500g ziemniakow 1kg miaszu z dyni 0,5 szklanki tartego parmezanu sol, pieprz galka muszkatalowa 1 cebula wykonanie: Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Walkujemy i wycinamy za pomoca szklanki krazki, ktore napelniamy farszem. Przygotowanie farszu: Ziemniaki obieramy

Przysmaki Karolki
Pierogi z farszem fasolowym i pomidorowym sosem 191

która by nie lubiła pierogów ( znam co prawda takich , którzy nie lubią ich lepić- ale już przeciw jedzeniu nic nie maja ).Fascynują mnie farsze z którymi robi się pierogi. Jest ich tyle odmian , że w zasadzie jeśli mamy w domu mąkę to nie ma opcji żebyśmy czegoś nie mogli wymyślić . A , że ja uwielbiam wyzwania postanowiłam przeprowadzić eksperyment

Buniabaje w kuchni
Piegowate pierogi z marchewką 171

Pierogi robię z tyloma farszami(...)już zaczynam się gubić. A jak można ze wszystkim to może i marchewka z zupy na coś się przyda :).Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Sami sprawdźcie jak takie pierogi smakują. Ja wiem jedno- będę robić. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami 166

Tradycyjnie jak co roku na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. I są to moje ulubione pierogi. Po ugotowaniu i odsmażeniu są podwójnie pyszne!    Składniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki pszennej  * 2/3 szklanki wrzątku * szczypta soli  Nadzienie : * kilogram kapusty kiszonej * 2 garście suszonych grzybów * duża cebula * 4 łyżki oleju rzepakowego  * sól , pieprz

Magiczne Życie Marty
Calzone po hawajsku 228

akcji „gotowanie za głosowanie” wybraliście włoskie danie, które jest bardzo podobne do pizzy, ale ma kształt „pieroga”. Bardzo długo miałam zagwozdkę, co zrobić, aby ten przepis nie był banalny. Cały czas chodził za mną ananas i kurczak, więc chciałam te smaki połączyć. Niestety w tej kwestii musiałam użyć siły przekonywania w stosunku do brata, który unika tego owocu(...)smaku. Bierzemy kawałek ciasta, wałkujemy go lub rozciągamy w formie koła w dłoni. Na jednej połówce kładziemy sos, na to kurczaka, trochę ananasa, posypujemy serem żółtym i zamykamy jak pieroga. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania ciasta. Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.  Pieczemy na złoty kolor 20-25 minut w temperaturze

Fabryka pomysłów
calzone klasyczne 153

forujemy cztery okrągłe placki. Na połowę każdego placka wykładamy farsz: plasterki mozzarelli, plasterki pomidora, plastry szynki, listki bazylii, doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Brzegi zwilżamy wodą i zlepiamy jak pierogi. Wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 20 min. składniki na farsz: ok. 300 g mozzarelli pokrojonej na plasterki 2 pomidory pokrojone

Domowy Smak Jedzenia
Calzone 555

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plCalzone to pizza w kształcie pieroga. Nadziana farszem z pieczarek, boczku, cebuli, papryki, czarnych oliwek i oczywiście żółtym serem. Tak naprawdę możemy użyć do niej dowolnego farszu, czyli to co lubimy Smakuje super, powiedziałabym nawet, że lepiej niż zwykła pizza. Post Calzone pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
1448. Placek z szynką 194

Włosi taki pieróg nazywają pizzą"...tak wyczytałam w książeczce z serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem bywa..Taki pieróg, placek ..pizza..nie wiem sama jak to właściwie nazwać..robiłam pierwszy raz...zaintrygował mnie dodatek surowych ziemniaków..jak dla mnie ..było smacznie...cytuję z książki plus moje małe zmiany(...)kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką] , posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przepis pochodzi z książeczek z serii  Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej

Moje domowe kucharzenie
Calzone z kurczakiem 332

Pizza stała się nudna? Warto wtedy sięgnąć po calzone, czyli pewien rodzaj pizzy zawijanej na kształt dużego pieroga(...)Nadzienie pieroga to kwestia smaku, zawartości lodówki, czy wyobraźni. Zero ograniczeń. Ja proponuję klasycznie, czyli pierś z kurczaka, pieczarki, oliwki i ser. A żeby pieróg był pięknie wyrośnięty proponuje pewien trik czyli dmuchnięcie pieroga, o którym przeczytacie w przepisie. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pyszne pierogi na chłodne dni 142

Dzień dobry. Nadeszły już chłodne, smutne, pochmurne  dni. Na taki paskudny czas zawsze na poprawę humoru robię te pierogi. Rozgrzewające, pachnące grzybami. Rozpływają się w ustach. Sprawdźcie, proszę czy mam rację.  Potrzebujemy: 10 dag kaszy gryczanej 40 dag mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 5 dag suszonych podgrzybków 1 jajko olej do smażenia pieprz mielony, majeranek

Co w garnkach piszczy
2 obiady z całego kurczaka 124

wołowina ale również i kurczak. Gotowany kurczak to praktycznie dwa obiady. Bulion z kurczaka przeznaczam na zupę, natomiast mięso wykorzystuję jako nadzienie do popularnych dań jak krokiety , ravioli, pierogi lub knedle . Obiad z kurczaka to tani obiad, ponieważ z jednego kurczaka można wyczarować kilka dań. Pierwszym z nich rosół z kurczaka, który jest podstawą do większości zup, które gotuję

codojedzenia