pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:184/458)

Czy to pierożek czy to pasztecik o to jest pytanie.... 142

trzepotanie rzęs Polonesy, proszę, proszę Cunhady  - te piękne zdjęcie zawdzięczamy dopiero przybyciu Naszych Niedzielnych Gości. Pasteis z kształtu i tzw. procesu przygotowania przypominają nasze swojskie polskie pierogi. Stolnica i wałek będą niezbędne. Składniki ciasta również będą podobne. Farsz - no cóż to jak rzekł Brasileiro kwestia gustu. Nasz farsz oczywiście będzie mięsny, jakkolwiek wegetariańskie też(...)dużo siły w rękach albo niewystarczająco je "wymiętosiliśmy"). Ciasto rozwałkujemy kawałkami na bardzo cienkie kawałki (im cieńsze tym pasteis będą bardziej chrupiące).  Lepienie - sama przyjemność analogicznie jak pierogi. Jedyna mała wskazówka - dobry efekt daje klejenie ciasta na rogach za pomocą zmoczonego widelca. Pasteis się nam nie rozkleją a poza tym wygląda to bardzo ładnie. Filmik instruktażowy poniżej. Smażenie

Smaki Brazylii
Uszka z grzybami 147

minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Kieliszkiem lub małą foremką wykrawamy kółka (średnica 4 cm), nakładamy porcję farszu. Lepimy, jak pierogi i łączymy końcówki, sklejamy nadając im kształt uszek .  W dużym garnku gotujemy posoloną  wodę.  Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące podajemy(...)Moje zostały zrobione tylko z farszem z grzybów, ale równie smaczne są z kapustą i grzybami.  Co do ilości farszu, zawsze robię go więcej. To co zostanie wykorzystuję do pierogów  (oczywiście z kapustą i grzybami).  Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Uszka z grzybami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Koalicja ruskich z naleśnikami ! 178

Bardzo lubię ruskie pierogi, nie! Uwielbiam ruskie! :) Ale robienie ich jest pracochłonne, więc dlaczego by nie zrobić naleśników z owym farszem? :)Składniki na naleśniki:szklanka mąki1 jajkoszklanka mlekaszczypta soliłyżka olejuSkładniki na farsz:1 kg ugotowanych ziemniaków500 g twarogu chudego (2 kostki)2 cebuleząbek czosnkusól i pieprzNaleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól oraz olej. Zmiksować. Można dodać(...)naleśnika dajemy farsz z ziemniaków i sera. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym.naleśniki z ruskim farszem jak na pierogi

Bon Appetit Małgorzaty
Uszka, farsz do uszek 205

ciasto i dwa "rogi" wyciagamy trochę palcami i ściskamy. Uszka to po prostu takie małe pierogi ;) Najlepiej żeby ciasto było bardzo cieniutkie. Wskazówki:Zarówno uszka jak i pierogi można zrobić w dniu wigilii żeby były świeże, ale jeśli ktoś nie ma tyle czasu w natłoku obowiazków, można świeżo zrobione poukładać w zamrażarce pojedynczo, żeby się nie stykały

upichcic
Pierożki z grzybami i kapustą 374

oryginalnym przepisie.  Trochę się obawiałam, czy ciasto wyjdzie dobre, ale  po wyrastaniu stało się miękkie i pulchne.  Z podanej porcji wyszło mi około 25 sporych pierogów, plus zostało mi ciasta na jedną bułeczkę (swoją drogą też smaczną).  Polecam jako alternatywę do uszek.  Składniki: 500 g mąki 100 g suszonych borowików lub 250 g pieczarek(...)masa była gęsta (u mnie 2 - 3 łyżki).  Ciasto rozwałkować.  Filiżanką wycinać kółka.  Na środku każdego kółka układać porcję farszu i skleić brzegi.  Posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.  Piec 25 minut w 180 stopniach

Sto kolorów kuchni
Święta, święta, święta 184

chociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań.1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone.2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę.3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed(...)ciągu kilku dni, nie wyrzucam jedzenia, nie objadamy się do nieprzytomności chociaż ilość dań może na to wskazywać, każde danie jest w ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię sos, gotuję np, ryż i jemy obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie

NA MOIM TALERZU
Najlepsze uszka wigilijne 499

Serdecznie Wam je polecam. Zaczynamy.Składniki: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Wykonanie: Składniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi.Łączymy składniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne I łatwo odchodzące od reki. Babcia mówiła, by wyzywać się na ciescie :) to będzie bardziej się poddawało lepieniu(...)muszę powiedzieć ze coś w tym jest. :) Rozwałkowujemy , wycinamy kólka o średnicy 4-5 cm. Im mniejsze tym lepsze :) Na ciasto wykładamy pół łyżeczki  farszu. Sklejamy jak pierogi I łączymy końcówki - ja nazywam to pracami plastycznymi- przy których relaksuje się I uspokajam :)Uszka gotujemy 3-5 min w osolonej wodzie. Podajemy z barszczem. Polecam I pozdrawiam

Smaki Edyty
Zamiast barszczu 187

blogu Posadzone i zjedzone znalazłam przepis na krem z buraczków, stwierdziłam, że będzie on świetną alternatywą dla barszczu, którego zrobić po prostu nie potrafię. A ostatnio przygotowałam najlepsze pierogi świąteczne (o nich już niebawem) i jakoś tak nie mogło się obyć bez wyrazistego smaku buraczków... To chyba ten grudzień(...)mnie działa.Przepis mnie nie zawiódł - zupa wyszła pyszna. Chilli nadaje jej ostrzejszego smaku, dodatek dyni, choć sam w sobie niezbyt wyczuwalny, idealnie łagodzi smaki. Całość rewelacyjnie smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać.Zupa krem z buraków i dyniSkładniki:(na 4 porcje)2 szalotki500 g buraczków1 jabłko750 ml bulionu1 łyżeczka mielonej kolendry1/4 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowe rogaliki drożdżowe 169

dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania

UgotujmyTo.pl
Calzone z kiełbasą 281

połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając również 3 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe

Świat Domowej Kuchni
KASZANKA Z PATELNI 155

maja 2011 roku w Nikiszowcu , zabytkowej dzielnicy Katowic.Można ją jeśc na zimno , smażyć na cebulce , zapiekać w piekarniku lub też używać do nadziewania np. pierogów.Przepis : Pierogi z kaszankąJedni kochają kaszankę … inni jej wręcz nienawidzą … a jeszcze inni nawet nigdy nie próbowali a z góry zakładają , że nie lubią.Wielokrotnie zdarzyło mi się stac

Ostra na Słodko
Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety 169

Pieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię(...)choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi  sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party...  Nadzienie: kilka różyczek brokuła, 250 g fety 2 ząbki czosnku, pieprz, tymianek, zioła do pizzy Ciasto

Czerwień i błękit
Postna kapusta wigilijna 338

zastosowań. To baza do mnóstwa świątecznych przysmaków, dlatego warto zapamiętać przepis. Kapusta może stanowić odrębne danie na wigilijnym stole, ale świetnie nadaje się też na nadzienia. Można nadziać nią pierogi, uszka czy paszteciki do barszczu. Będzie też wyśmienitą podstawą świątecznego bigosu czy łazanek. Im dłużej się ją podgrzewa tym jest lepsza – najlepiej poświęcić jej co najmniej(...)będzie zdecydowanie lepsza, gdy poddusimy ją trzeciego dnia (ja duszę 4-5 dni – jest idealna). Podajemy na stół wigilijny samą lub z łazankami albo używamy do nadziania uszek, pierogów czy pasztecików. Z powodzeniem można ją długo trzymać w lodówce i mrozić. Post Postna kapusta wigilijna pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Calzone 310

Calzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki.Calzone - Składniki:ciasto:500 g mąki240 ml ciepłej wody30 g drożdży świeżych2 łyżki miodułyżka oleju lub oliwyłyżeczka solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprzsos pomidorowy (passata(...)części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem. Składamy, zlepiamy jak dużego pieroga i całość smarujemy mlekiem. Można oprószyć ziołami.Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 7-10 minut do zrumienienia ciasta.Moje posty

Słodka Strona
Leniwe poduszeczki 167

Wszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki.Składniki farszu:-25 dkg chudego twarogu-5 ugotowanych ziemniaków-cebula-ząbek czosnku-1 jajko-warzywko-pieprz   Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymyz ziemniakami, dodajemy jajko, cebulę(...)przyprawy do smaku.Dokładnie mieszamy.                           Farsz gotowy.   Wykorzystujemy ciasto przygotowane jak na pierogi z pieca.   Kroimy kwadraty. Na jednym układamy farsz.   Przykrywamy drugim i dociskamy brzegi.   Na poduszeczce robimy wzorek.Możemy jeszcze zawiązać wstążeczkę z ciasta

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania