dzisiaj bardzo chciałam przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Jedząc, zamknęłam oczy i był to smak jak z mojego rodzinnego domu Jeśli macie na tyle odwagi – spróbujcie Składniki: Ciasto na pierogi: 2 szkl. mąki ok 1,5 szkl ciepłej wody szczypta soli 2 łyżki oleju Z powyższych składników zagniatam ciasto. Powinno być miękkie. Należy je cienko rozwałkować i szklanką wykroić(...)krążek nakładam masę serową wykonaną z połączenia powyższych składników, zamykam na pół a później robię specjalne fale, których także nauczyła mnie babcia. Tu jest pokazane jak robię takie wykończenie pierogów 3:08 minuta filmu. To jest film z wykonania pierogów ruskich, ale liczy się technika falbanki pierogowej według babci Kazi Podaję pierogi z cebulką zeszkloną
MojaQchnia.plzaczynamy nucić kolędy. Jeszcze chwila a będziemy mogli degustować nasze świąteczne pierogi. Dopełnieniem tych cudownych chwil jest szklaneczka schłodzonej Coca-Coli. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody Farsz: 800 g kiszonej kapusty(...)oraz pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj masło i zagnieć składniki do połączenia. Wbij jajka i żółtko, wyrób. Powoli wlej gorącą wodę, całość wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki
kuron.com.plzaczynamy nucić kolędy. Jeszcze chwila a będziemy mogli degustować nasze świąteczne pierogi. Dopełnieniem tych cudownych chwil jest szklaneczka schłodzonej Coca-Coli. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody Farsz: 800 g kiszonej kapusty(...)oraz pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj masło i zagnieć składniki do połączenia. Wbij jajka i żółtko, wyrób. Powoli wlej gorącą wodę, całość wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki
kuron.com.pltwarogiem Ciasto: 300 g mąki + trochę do podsypywania 1 jajko ok. 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 100 g słoniny Farsz: 100 g kaszy gryczanej 200 g półtłustego twarogu 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego czarny pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Ciasto Do przesianej mąki dodaj: sól, jajko, wodę i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki(...)solą oraz pieprzem do smaku. Lepienie pierogów Oderwij kawałek ciasta, uformuj wałeczek i rozwałkuj na kształtny okrąg o średnicy ok. 6 cm. (Okręgi możesz również powycinać szklanką). Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżeczce farszu, a następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Uformowane pierogi odkładaj na stolnicy podsypanej mąką. Pierogi
Food Squarelubi truskawek? Pierogi z truskawkami zawsze sa doskonałym pomysłem na letni obiad. Najlepsze są takie które mają cieńkie i smaczne ciasto. Ten przepis to tajemnica sukcesu pierogów mojej teściowej. Ciasto jest miekkie i bardzo smaczne a farsz nieco odmieniony nutą róży i chrupiącymi migdałami. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody 2jajka M ¼ łyżeczki soli Nadzienie: truskawki(...)rumienimy na suchej patelni. Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy na około 15 minut przykryte czystą ściereczką. Cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego truskawkę, kilka płatków migdałów oraz trochę konfitury z róży. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego warto umieścić
Pyry na Gaztrio doskonałe. Musiałam się nieźle namęczyć by farsz trafił do pierogów ponieważ za często zaglądałam do patelni z łyżką ;) Zatem, jeśli macie jeszcze trochę dyni - gorąco Wam polecam te pierożki :) A przepis znalazłam w książce kucharskiej Świata Kobiety, tom 25. Składniki na 4 porcje Na ciasto: 40 dag mąki (ja dałam 20 dag mąki pszennej i 20 dag mąki(...)czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki i na każdym kłaść farsz. Brzegi ciasta zlepić. Pierogi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Można polać je np. śmietaną lub zrumienioną cebulką. A teraz pora na bardzo miłą
My simple kitchenprzygotować: Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i masło - zalać bardzo gorącą wodą. Najpierw mieszać łyżką następnie wyrabiać w rękach. Następnie podzielić ciasto na dwie części jedną włożyć do miski i przykryć ścierką, drugą bardzo cienko rozwałkować. Aby ciasto nie było zbyt twarde należy ograniczać mąkę, tą którą podsypujemy ciasto aby nie przywierało do blatu. W rozwałkowanym cieście(...)wyparuje, dodajemy pieprz. Zagęszczamy mąką. Na wykrojone koła, nakładamy po łyżeczce farszu i zaklejamy. Ważne aby ciasto było cienkie - smakuje wtedy zupełnie inaczej. W osolonej wodzie z łyżeczką oliwy gotujemy do 3 minut (jeśli ciasto jest rzeczywiście cienkie) Pierogi układamy na sosie grzybowym. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQforemek o nieco mniejszych rozmiarach. Ciasto w foremkach powinno sięgać do ¾ ich wysokości. W zależności od wielkości foremek chleb pieczemy od 40 – 60 minut. Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać samą wodą i dodatkowo posypać ziarnami. Ciasto w trakcie pieczenia
Leśny Zakątekforemek o nieco mniejszych rozmiarach. Ciasto w foremkach powinno sięgać do ¾ ich wysokości. W zależności od wielkości foremek chleb pieczemy od 40 – 60 minut. Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać samą wodą i dodatkowo posypać ziarnami. Ciasto w trakcie pieczenia
Leśny Zakątekdługo się przygotowują. Postanowiłam dzisiaj pierogi sobie przygotować i kapustę inaczej, szybciej niż zawsze ugotować. Plany w trakcie gotowania mi się pozmieniały i tak moje pierogi powstały. Zamiast ciasta pierogowego, drożdżowe z dodatkiem jogurtu naturalnego wyrobiłam i między dwoma krążkami kapustę skleiłam. Jajkiem posmarowałam, kminkiem posypałam, do piekarnika wsadziłam i już ich smakiem, zapachem się cieszyłam(...)która powstała podczas duszenia, nie zapominamy o ciągłym jej mieszaniu. Dodajemy posiekany szczypiorek i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy sól, jogurt, stopniowo mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy jak na pierogi (grubość ok.3 mm), wykrawamy krążki za pomocą szerokiej szklanki (moja miała średnicę 9 cm). Na środku
Moniki Smakołykipełni bezglutenowe i wegańskie. Co prawda ciasto trochę sprawiało mi trudności, ale wybrnęłam i powstałe pyszne kluski wypełnione dyniowo-jaglanym farszem, który przerósł moje oczekiwania, był przepyszny! Ciasto jest niecko "klejące", czuć, że nie ma glutenu, ale nadal jest smaczne. Gotowe pierożki zajadałam polane sojową śmietanką :) Ciasto: 300 g mąki gryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej(...)masę. CIASTO: Mąki wsyp do miski, dodaj sól i wlej wodę. Wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie ugniataj rękoma. Nie zapominaj o podsypywaniu ciasta mąką, ponieważ bardzo się klei. Wyrobione ciasto pozostaw do ostygnięcia, gdyż ciepłe będzie sprawiać trudności podczas lepienia. Ciasto rozwałkuj na grubszy placek i za pomocą szklanki wycinaj koła. PIEROGI: Do dużego
Zdrowie na języku :Podmierzając proporcji. Wszystko bowiem zależy od tego jakiej użyjemy mąki, wtedy ilość wody trzeba dobrać tak, aby ciasto nie było za luźne ani za twarde. Ja np. pomijam dodawanie jajka, bowiem powoduje ono, że ciasto jest twardsze. Dodaje podczas wyrabiania odrobinę oleju, ciasto jest wtedy elastyczne i miękkie. Ten przepis zasięgnęłam z „Kuchni Polskiej” wydanej w 1984 r. Składniki(...)Wlewamy stopniowo wody i zagniatamy wolne ciasto, starannie wyrabiamy. Podzielić na części. Jedną rozwałkowujemy dosyć cienko, pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy, najlepiej szklanką, krążki, łyżeczką nakładamy na środek farsz, składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Uważamy, aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Pierogi wtedy łatwo pękają podczas gotowania. Zlepione
Kulinarne przemysleniaNaszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków. ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowo śliwki wędzone suszone(...)łyżki stopionego masła 1 łyżeczka cynamonu Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Gdy zrobimy dolek na środku to dodajemy roztopione masło i śmietanę. Nastęnie dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy na kilkanaście minut, przykryjcie talerzykiem lub ściereczką. W tym czasie przygotowujemy nasze wędzone sliwki. Wsypujemy do miseczki i dosypujemy cukru,obtaczamy dokładnie w cukrze
Z Kuchni Do Kuchniwigilijne uszka . * * * Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 500 g pieczarek ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz, oregano oliwa z wytłoczyn do smażenia bułka tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz będzie gotowy. Pieczarki obieramy, myjemy(...)cebulkę i przysmażone wcześniej starte pieczarki. Wszystko razem chwilę smażymy. 4. Gotowy farsz przekładamy do miski i jeszcze zasypujemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto na pierogi . 5. Lepimy pierożki i... 6. ...i układamy pod ściereczką. W międzyczasie kroimy boczek w kosteczkę i smażmy na skwarki "na złoto". 7. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut
Kawa z mlekiemkońca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli farsz(...)kawałki orzechy oraz żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy odrobinę wodą, aby się nie przypalało. Krok 4 Dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Krok 5 Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę. Krok 6 Gotujemy pierogi aż będą miękkie. Nigdy nie mierzyłam tego czasu, robię
CoolinarniePL