pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:67/319)

Wegańskie pierogi ruskie 285

połowy cytryny lub kilka łyżek wody z kiszenia ogórków 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju sól, pieprz Wegańskie pierogi ruskie – ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 i ¼ szklanki bardzo gorącej wody 1 łyżeczka soli Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie(...)solą do smaku i sporą ilością pieprzu (jeśli pieprzu będzie za mało, mogą być mdłe). Aby było łatwiej lepić pierogi, możemy podzielić farsz lepiąc kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Z mąki pszennej, gorącej wody, oleju i soli zagniatamy jednolite ciasto. Najłatwiej zrobić to w malakserze lub mikserze z hakiem. Odkładamy na 10-15 minut – koniecznie nakryte bawełnianą ściereczką

Poezja smaku
Uszka, czyli w kręgu świątecznych inspiracji 98

Nadszedł czas na poświąteczne podjadanie, na przykład ciast i ciasteczek, ale też potraw obiadowych. Agata poczęstowała mnie właśnie uszkami własnej roboty, z dodatkiem pieczarek i cebulki

KulinarneImpresje.pl
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami ( jarskie) 215

najczęściej z okazji imienin.  No dosyć tej historii. Ściślej mówiąc przepis na dobre ciasto pierogowe, powinno składać się jedynie z dobrej jakości mąki oraz gorącej wody, która zaparzy całość. Potem z odpowiednią dbałością należy wyrobić ciasto i odpowiednio cienko je rozwałkować. Ja osobiście uwielbiam pierogi a te z kapustą i grzybami to moje ulubione. Zatem zapraszam. Ponieważ dbam(...)grzybami. Całość studzimy.  Ciasto: 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól oraz wlać wodę. Ciasto początkowo posiekać nożem a później wyrobić ręcznie.  2. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm. U mnie były nieco cieńsze,  3. Z ciasta wykrawać okrągłe kształty. Nadzienie układać centralnie. Pierogi składamy na pół i dokładnie łączymy

vaniliowoczekoladowa
Kulebiak z kapustą i grzybami 179

Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży   25g margaryny(...)roladę). Kulebiaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Odcięte kawałki ciasta rozwałkować, wyciąć z nich dekoracje (wg uznania), przykleić do kulebiaka i także posmarować jajkiem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40-45 minut w 170 stopniach. (Pieróg powinien być zarumieniony

Di gotuje
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 181

pożałujecie – jestem tego pewna. Pamiętajcie też, że kimchi należy przygotować minimum kilka dni przed przygotowywaniem pierogów. Przepis na czarne pierogi z karpiem i kimchi Drukuj przepis Porcji: 50 Czas gotowania: 2 godziny Składniki CIASTO: 500 g mąki, 50 g masła, łyżeczka soli, łyżeczka atramentu z mątwy, 300 ml wody FARSZ: 200 g kimchi, 300 g filetu(...)rakowych, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku Przepis 1 CIASTO: mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy sól, atrament oraz rozpuszczone masło. Czekamy, aż ciasto ostygnie, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie postępujemy z nim jak z tradycyjnym ciastem na pierogi. 2 FARSZ: kolendrę i kimchi drobno siekamy - odsączamy z kimchi na sicie

Kuchnia Bazylii
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 169

razowa   ziarno pozbawione otrębów miele się tylko raz, efektem czego jest ciemna, gruba mąka zawierająca wszystkie składniki ziarna. Taka mąka świetnie nadaje się na chleb, rzadziej na pierogi czy ciasta.  Mąka razowa , wbrew powszechnemu mniemaniu, może być zarówno żytnia jak i pszenna .  Mąka pszenna razowa nazywa się graham i jest używana do wypieku pieczywa pszennego właśnie(...)ciast tortowych. Mąka typ - 450 , przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500 , mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500 , mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500 , szerokie zastosowanie w kuchni domowej do  wypieku  babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta

NaKońcuJęzyka
Pierogi z podrobami 89

będę narzekać i marudzić, bo pierogi wyszły mi pyszne, mięciutkie, a to za sprawą niezawodnego ciasta na maślance. To zdecydowanie moje ulubione ciasto pierogowe, nic się nie rozkleja, nie lepi do rąk, nie rozpada, pierożki mają cudowny, aksamitny wygląd. Pierogi z podrobami Ciasto 0,5 kg mąki 0,5 l maślanki naturalnej Farsz 0,5 kg ugotowanych podrobów(...)ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Podroby zmielić przez maszynkę do mięsa, cebulkę podsmażyć na oleju, dodać do podrobów, doprawić. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ze zrumienioną cebulką. Artykuł Pierogi z podrobami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pierogi z serem i pysznym sosem z czerwonego wina i malin. 166

malinami.  Nie będę się rozpisywała się nad doznaniami  smakowymi  i wizualnymi tego dania, ponieważ na samo wspomnienie  już cieknie mi ślinka. Składniki: Ulubione ciasto na pierogi. Każdy z nas ma inny przepis, przepis mamy, teściowej, babci, na oko.... Ja robię na oko bez jajek, taki rodzaj(...)najbardziej pasuje. Czasami wykorzystuję przepis na ciasto do ravioli. Jest ono chrupkie i nie papkowate. Należę do osób, które lubią wiedzieć i czuć co jedzą.  Moje ukochane ciasto na ravioli. 300 g mąki pszennej 3 jajka 3 łyżki oliwy z oliwek Składniki wszystkie razem zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić

Malinowe Pocałunki
PIEROGI CHLOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIELBASA DO BARSZCZU 218

ugotowanych wystudzonych ziemniaków 300g dobrej, wędzonej kiełbasy 50g surowego, wędzonego boczku 1 posiekana cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia ziarenka smaku Winiary, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy 1 całe jajko + 1 żółtko szczypta soli Z podanych składników zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto - odstawiamy(...)Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy  krążki ( najlepiej szklanką o niewielkiej średnicy, gdyż takie 'na raz' są najlepsze) , na każdy nakładamy porcje farszu, dokładnie zalepiamy, na koniec łączymy końce pierożków, tak aby powstały niewielkie okrągłe pierożki. Krok 4. Gotowe pierożki wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny masła, gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podajemy do barszczu

Moja Książka Kucharska
Biszkopt z prostymi kremem, owocami i polewą 285

Mieliśmy mieć gości, którzy po wędrówce w górach mieli być głodni. Dlatego oprócz ciasta przygotowałam też treściowe drożdżówki z owocami. Jak się okazało goście najedli się po drodze pierogów i ciasta prawie nikt nie ruszył, podobnie jak i drożdżówek. Nic to, zostało więcej dla nas. Zwłaszcza mój mąż nie narzekał No i wiem, że nawet po trzech dniach ciasto

Relaxtime
Pierogi z farszem wieprzowym, z indyka i marchewką 133

się udało. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: 1/2 kg mięsa wieprzowego, 1/2 kg mięsa z indyka, 3-4 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, kawałek słoniny, 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Farsz: mięso(...)wzięłam 3 marchewki) i słoninę. Dodajemy jajka, solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy razem. Ciasto rozwałkowujemy, ja lubię cienkie ciasto wiec rozwałkowałam go bardzo cieniutko i wycinamy szklanką najlepiej jakąś trochę większą koła. W środek wkładamy farsz i zalepiamy brzegi. Pierogi wkładamy do wrzącej wody, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 minut. Po ugotowaniu wykładamy

Państwo Wojtczuk gotują
Wegańskie pierogi "ruskie" z kaszą jaglaną 130

odrobinę czasu na pobawienie się w lepienie. Do tego pietruszkowe skwarki i można się zajadać ze smakiem! Wegańskie pierogi "ruskie" z kaszą jaglaną Przepis na ok. 30 pierogów Potrzebujemy: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody Farsz: 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 3-4 średniej wielkości ziemniaki 2 duże cebule 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz - sporo(...)ciasta. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy wody. Dokładnie ugniatamy - ciasto nie powinn lepić się do rąk. Jeżeli tak jest, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Następnie ciasto dzielimy na małe kuleczki, które zaraz będziemy "rozgniatać" w palcach i uzupełniać farszem - można też tradycyjnie rozwałkować ciasto i wyciąć kółka np. kubkiem, ale tak jest szybciej i mniej sprzątania :) Lepimy! Kiedy pierogi

Bananowe Pole
Pierogi z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami 245

pieczarek 1 garść suszonych grzybów leśnych 50 g śliwek suszonych 1 łyżka miodu prawdziwego płynnego sól pieprz czarny majeranek olej rzepakowy Sem Co olej rydzowy Sem Co CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oleju rzepakowego Sem Co szczypta soli Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie(...)zrobić wgłębienie, wlać olej i dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 min, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek porcję nadzienia i zlepiać pierogi. Gotować w dużym garnku ok 5 minut

https:KKuchniaMniam
Pierogi z jarmużem, twarogiem, kurczakiem i ziemniakami - nie do końca ruskie 202

półtłustego, 200 g piersi z kurczaka, 2 duże ziemniaki, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, olej do smażenia Ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki pszennej, 1 małe jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju lub oliwy, około 250 ml gorącej wody Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej(...)ziemniaków. Farsz dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i wbić jajko - wymieszać. Dodać gorącą wodę i całość wyrobić na elastyczne ciasto (gdyby ciasto było za luźne to podsypać je mąką i jeszcze wyrobić). Ciasto odstawić aby przestygło "odpoczęło". Ciasto cienko rozwałkować, wykroić krążki i napełnić  farszem, skleić. W dużym garnku

Nie tylko w kuchni
paszteciki z pasztetową 190

Żukowie :) Wyjąłem ciasto, rozwałkowałem i podzieliłem jak na pierogi. Pasztetową obrałem ze skórki, rozrzuciłem po wyciętych plackach i polepiłem... Gdy pasztet się skończył, a ciasta zostało:) ulepiłem pierogi z różnymi serami i szpinakiem. Wyłożone na blachę specjały posmarowałem mlekiem i niektóre obrzuciłem kminkiem. Tak przygotowane piekły się w 200 st. C przez 30 min :)  Smacznego

chleba naszego
Konkurs Tygodnika Zamojskiego - dania i desery z serem białym 135

można zrobić z sera. Wszystkie przepisy można znaleźć na stronie www.tygodnikzamojski.pl w zakładce "Gotuj z TZ" Moje przepisy wysłane na konkurs to: Pasta z makreli i twarogu Pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem ruskim z domową przyprawą do sera białego Pasta twarogowa z krakersami Francuskie pierogi z kaszą i serem Sernik na kruchym spodzie (Sernik królewski) Sernik

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania