pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:67/319)

Sakiewki z truskawkami 129

Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli około 1 szkl ciepłej wody Farsz: truskawki zasypane cukrem Ciasto wyrabiam jak na pierogi, jeśli uznam, że należy dolać ciut więcej wody, robię to. Rozwałkowuję ciasto. Wykrawam okręgi. Wkładam kilka truskawek i zamykam sakiewkę by powstało takie zawiniątko. Gotuję w wodzie. Podaję z posłodzoną śmietaną. Artykuł Sakiewki z truskawkami pochodzi

MojaQchnia.pl
Calzone z kurczakiem i pieczarkami 509

ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść, podzielić na 6 w miarę równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy mniej więcej 20 cm, jeśli ciasto(...)temu łatwiej będzie skleić pieroga). Przy jednym brzegu ułożyć kilka kawałków podsmażonego kurczaka oraz ok 2 łyżki podsmażonych pieczarek i całość posypać startym żółtym serem. Ciasto złożyć na pół formując dużego pieroga, brzegi dokładnie zlepić. W ten sam sposób przygotować pozostałe pierogi. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać

Monia miesza i gotuje
Pierogi ze szpinakiem 133

Pierwszy raz jadłam je w Żaganiu w barze DUET przy ulicy Warszawskiej. Wtedy były chyba też z fetą. U mnie będzie wersja z mrożonego szpinaku oraz twarogu. Ciasto klasyczne jak na pierogi. I pyszny farsz pachnący cebulą i czosnkiem. Kto jeszcze nie robił(...)Musi koniecznie spróbować. Składniki : Ciasto na pierogi : * pół kg mąki pszennej * jajko * szczypta soli * ciepła przegotowana woda Przygotowanie : Składniki na ciasto dobrze wyrobić i odstawić. Można przykryć ściereczką. Rozwałkować na cienkie ciasto. Wykroić kółka szklanką. Farsz do pierogów : * kostka mrożonego szpinaku * cebula * czosnek * łyżka śmietany 12 % * 2 łyżki twarogu półtłustego * oliwa z oliwek  * sól , pieprz , gałka muszkatołowa

Magiczne Życie Marty
Pierogi leniwe tradycyjne 230

potem ucierała w makutrze żółtka z twarogiem. Mieszała te składniki z mąką, na końcu dodawała ubite białka, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała w lekko osolonej wodzie. Na blogu są już przepisy na pierogi leniwe z bułką tartą, i na bardzo leniwe , ale ten przepis jest najbardziej tradycyjny, taki domowy. Jak przygotować klasyczne pierogi(...)widelcem. Masa będzie się lepić, ale nie dosypujemy więcej mąki do masy serowej, pierogi będą pulchniejsze. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką pszenną, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy, możemy naciąć ciasto w krateczkę. Wałek tniemy na ukośne kawałki 2-3 cm, wrzucamy pierogi na lekko osolony wrzątek, gotujemy chwilę i wyjmujemy zaraz po wypłynięciu. Podajemy leniwe z roztopionym masłem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszanką 171

domu wszystkim smakowały, a szczególnie synowi który nie przepada za kaszanką. Składniki: farsz 500 g kaszanki 1 cebulę 2 ząbki czosnku smalce do smażenia majeranek sól, pieprz ciasto na pierogi tu Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę z czosnkiem. Kaszankę obrać z osłonek pokroić na mniejsze kawałki i dodać(...)cebuli. Smażyć aż się rozpadnie i odparuje cały płyn. Dodać majeranek, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem (farsz ma być pikantny).  Dokładnie wymieszać, wystudzić. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na każdy nakładać łyżkę farszu, zlepić brzegi formując pierożki. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać na wrzątek, gotować około 4 minuty. Podawać z cebulką lub skwarkami

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem 175

ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól  nadzienie:  250 g świeżego szpinaku 250 g półtłustego twarogu 1 cebula  1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć(...)smażyć przez kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.  Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać ze szpinakiem. Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.  Pierogi podawać

Kolorowa kuchnia Elki
Pierogi z serem lub truskawkami 153

Najlepsze, sprawdzone i niezawodne ciasto na pierogi :) Tak wiem - najlepsze robi babcia, ale dlaczego nie spróbować zrobić ich własnoręcznie? Nadzienie do wyboru: twarożek waniliowy lub truskawki. Na pewno nie pożałujecie, satysfakcja gwarantowana :) Moje są z serkiem :) Ciasto: 250 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju 560 g mąki pszennej Nadzienie : 500 g twarogu 1 żółtko 1/2 opakowania cukru waniliowego(...)zalepić. Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z truskawkami: nakładamy po jednej średniej, zamrożonej truskawce na środek krążka i zalepiamy. W garnku zagotować dużą ilość wody, posolić dwie łyżeczki. Pierogi kłaść na wrzącą wodę i gotować 3 minuty. Odcedzić. Dla odważnych - podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem :) Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 214

pierogi: Ciasto: 800 g mąki pszennej 2 jajka 200-220 ml wody szczypta soli Farsz: 1,5 szkl. soczewicy czerwonej 1 duża cebula garść suszonych leśnych grzybów 250 g pieczarek sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym. Pieczarki i grzyby(...)cebulą, doprawić solą i pieprzem. Farsz zmiksować niezbyt dokładnie. Schłodzić. Z mąki, jaj, soli i wody zagnieść miękkie sprężyste ciasto pierogowe. Uformować kulę i przykryć ciepłą miską. Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać koła, napełniać farszem, zlepiać pierogi. Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką. Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi

kolorowotorcikowo
Pierogi z jagodami 244

około 1/2 szklanki ciepłej wody. Gdy ciasto jest już gładkie i  elastyczne uformować kulę i schować na 20 minut pod misę. Po tym czasie przystąpić do lepienia pierogów. Ciasto wałkować nie za grubo i nie za cienko, szklanką lub foremką wykrawać koła. Na każdy krążek układać owoce, posypać 1/4 łyżeczki cukru i zlepiać pierogi. Pierogi gotować

kolorowotorcikowo
Pizza calzone z pieczarkami i tuńczykiem. 187

brzegów), następnie posmarować keczupem i posypać oregano. Pamiętajcie żeby zostawić wolne brzegi. Na jednej połowie wysypać utarty ser żółty, a na to wyłożyć 1/3 farszu. Skleić jak pieroga. Gdyby ciasto się nie kleiło, to można brzegi lekko posmarować wodą. Moje dość ładnie się kleiły. Na wszelki wypadek sklejone brzegi wywinęłam do góry. Gotowe pizze wyłożyć na blaszkę do pieczenia

Agusiowe smakołyki
Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką 146

razem z cukrem i bułką. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki.  • Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać(...)mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Zagotować wodę w dużym garnku z solą i łyżką oleju

To co kocham
Ciasteczka-pierożki z jabłkami + film 115

stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o grubości około 1/2 cm i szklanką wykrawamy z niego krążki. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i formujemy pierogi, brzegi ciasta zlepiamy widelcem nadając im ciekawszy kształt. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut. Upieczone ciasteczka

Smakowite Dania
Klasyczne mule w białym winie 199

Mule w białym winie to najbardziej klasyczny przepis na te owoce morza. Odpowiedniej ich przygotowanie sprawi, że będą delikatne w smaku, soczyste i wilgotne. Tym razem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mule w winie 214

Mule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie tej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIEROŻKI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO 148

Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia(...)solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości. Do dyni dodajemy soczewicę i miksujemy na gładki farsz. Dodajemy kaszę mannę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz majerankiem. CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ). Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki. CAŁOŚĆ

Ostra na Słodko