pierogi le - 2000 przepisów (strona:72/134)

Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 148

dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki nie powinny już długo leżeć, wyschną i będą gorzej się piec. Wymagana jest teraz synchronizacja wałkowania z nakładaniem placuszków na gorącą, niczym nie smarowanej patelni.  Kładę

I tu będę miała takie te
Ogórkowy chłodnik z pieczonymi młodymi ziemniakami 195

zależy mi na tym aby jadła to co my. Od dawna nie gotuję specjalnie dla niej, ale dotychczas pod jej gust, ależ ile można jeść makaron ze szpinakiem albo pierogi (Miśka mogłaby codziennie). Tak więc, nie ma zmiłuj, je to co my. Do zjedzenia chłodnika skłoniła ją (uwaga!) różyczka z ogórka, którą tak naprawdę zrobiłam w ostatniej chwili, zupełnie

greenscarf
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 170

rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto

WojnaNaSmaki.pl
Botwinka z mlekiem kokosowym 163

się od pęczków botwinki o hipnotyzujących różowych łodygach. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. Młode liście, łodygi i buraczki świetnie nadają się do chłodnika (przepis) , wytrawnej tarty (przepis) ,  pierogów (przepis) , wiosennej zupy jarzynowej. Botwinka w połączeniu z mlekiem kokosowym to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Dodatkowo zupie wyrazu dodaje imbir i kilka innych aromatycznych przypraw. A robi się

Smakowity Blog Kulinarny
Wałek do ciasta Fiskars 108

Niesamowity design od razu przyciąga wzrok. Na dodatek jest lekki, a rączki tak wyprofilowane, że praktycznie nie trzeba wkładać siły, by rozwałkować ciasto. Ktoś, kto często robi makaron lub pierogi, od razu poczuje różnicę, oczywiście na plus. Wałek zrobiony jest z metalu, pokryty teflonem, dzięki czemu ciasto nie przywiera do wałka. Uchwyt zrobiony jest z powłoką Softach, zapewnia doskonały

R'n'G Kitchen
Wypiekane Pierożki z Jabłkami II 132

musi:)) Stolnicę posypać lekko mąką, ciasto rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 10-12 cm. Na jednej połowie ciasta rozkładamy letnie nadzienie. Końce jednej połowy polakierować mlekiem i skleić jak pierogi. (Gdy popędzlujecie brzeg półkola mlekiem, wówczas nasze Pierożki trzymają się mocno i nadzienie nie wypływa w czasie pieczenia). Wierzch Pierożków popędzlować białkiem jajka. Oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec

Kuchnia smaków
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 127

słońcem, topniejącego asfaltu, w którym “maczało się” palce – to dopiero była zabawa! Wielu z nas zapachy dzieciństwa kojarzą się w szczególności z babcią – najwspanialszym drożdżowym ciastem czy pierogami. Ja niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było jej poznać. Choć przyznam szczerze, że w sferze kulinarnej mama w 100% potrafiła zastąpić babcię. Wypiekała cudownie smaczne wypieki

Wędrówki po kuchni
Produkty zbożowe 152

głównie o zwartość glutenu – białka, które odpowiada za spulchnianie i wiązanie produktów wykonanych z mąki. To właśnie dzięki mocy glutenu wypieki są pulchne, ciasto na pizzę się ciągnie, a pierogi łatwo się lepią. Jednak niektórzy ludzie nie tolerują glutenu. Większym problemem jest niestety fakt, iż pszenica jest modyfikowana genetycznie, przez co nie zawiera zbyt wielu wartości. Puste kalorie sprzyjają

Codogara
Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu 140

orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej itd. Święta, święta i po świętach - znajdziemy tutaj przepisy na: gęsina na św. Marcina, śledź w oleju lnianym, śledź w cieście piwnym, pierogi wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne, skórka pomarańczowa, pierniczki świąteczne itd. Dziękuję, nie marnuję - czyli jak wykorzystać i nie marnować, wyrzucać jedzenia. Przepisy jakie tu znajdziemy to: grzanki winogronowe, lane kluski, omlet

kruche babeczki
Jak gotować bób? Przepis na gotowany bób. 278

wykorzystać bób : 1. Przekąska: ugotowany bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad:  kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską

Ale Proste
Ciasteczka pierożki z serem na słodko. 348

waniliowy. Białko ubić na sztywno dodać do sera i delikatnie wymieszać. Stolnice posypać odrobiną mąki, rozwałkować ciasto nie za grubo, wycinać koła, nakładać po łyżeczce sera i zlepiać jak pierogi. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Pamiętajmy że zawsze wcześniej rozgrzewamy piekarnik. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Pyszne i proste:) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Jak nie przytyć na urlopie 159

lody i smażone ryby prosto z morza – to tylko przedsmak poezji smaków, które grają na naszych kiszkach przy każdym stoisku w nadmorskich kurortach. W górach mijamy kramiki z oscypkami, pierogami i gospody z wybornym piwem i golonką. Wystarczy dodać dwa do dwóch, o to by na koniec urlopu zobaczyć na wyświetlaczu wagi kilka kilogramów więcej. Jeżeli chcesz zapinać spodnie

Codogara
Swojski makaron ;) 137

ilość zwrotna. 5 jaj woda Do mąki dodajemy jaja lub nie i dolewamy dobrze ciepłą wodę,  tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Podobnie jak na pierogi.  Nie dodajemy oleju do ciasta makaronowego. Musi być bardziej twardsze niż pierogowe.  Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego ciasta to chyba jedyne, co mogę podpowiedzieć to:  ostrożnie z wodą

Ukojenie Podniebienia
Szybki słodki sos śmietanowo-cytrynowy do deserów 200

Termomixu (niestety) nie mam, wykonałam go w tradycyjny sposób na gazie. Prosty, pyszny i po prostu super. Do czego można użyć sosu śmietanowego? Do pancakes, naleśników, omletów na słodko, pierogów z owocami.... Z czym dusza zapragnie. :) Zamiast cytryny można dać sok pomarańczowy lub z pomarańczy. Można też poeksperymentować z innymi smakami. Na pewno jeszcze do tego wrócę

Anioszek w kuchni
pierogi z mięsem 119

Polecam pierogi mięsne z mięsa gotowanego z rosołu

Ugotujmy Coś

Proponowane wyszukiwania