foremki do babeczek. Pieczecie w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Podajecie z dżemem jeżynowym, jagodowym albo z serkiem. Albo z jednym i z drugim! Smakują trochę jak piernik, trochę jak scones’y, przede wszystkim jednak mają mocny aromot miodu gryczanego. Coś niesamowitego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKpodsypywania przy wałkowaniu) 300g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym) 100g cukru pudru 120g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g przyprawy do piernika Wykonanie: Miód podgrzać z masłem w rondelku - zostawić do przestudzenia. Po przestudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite, gładkie. Wałkować podsypując mąką na grubość około
Mania Wypiekaniapodsypywania przy wałkowaniu) 300g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym) 100g cukru pudru 120g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g przyprawy do piernika Składniki do dekoracji: landrynki owocowe - pokruszone (2 paczki) Wykonanie: Miód podgrzać z masłem w rondelku - zostawić do przestudzenia. Po przestudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie
Mania Wypiekaniaszklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki Polewa: 160 g serka naturalnego lub śmietankowego 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Najpierw miksujemy cukier
Kuchenne Wariacjenajbardziej chodzi żeby smakowało – co nie? Najpierw składniki: - 250g mąki pszennej - 70g cukru - 125g masła - 1 jajko - 2 łyżki płynnego miodu - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Najpierw ucieramy masło z cukrem. Kolejny krok to dodanie jajka i miodu i dalsze ucieranie aż do momentu kiedy składniki się połączą. Następnie przesianą
Kuchenne WariacjePyszne babeczki o smaku piernika wzbogacone nadzieniem śliwkowym, a właściwie czekoladowo-śliwkowym, jako że wykorzystałam do niego czekośliwkę (przepis na nią w następnym poście). Smakują wybornie i długo zachowują świeżość.” Czytaj więcej
Wiem co jemciasta, które pozostało od piernika staropolskiego , upiekłam duże piernikowe serca. Były dodatkiem do świątecznych prezentów. Każde ozdobiłam lukrem i perełkami cukrowymi. Później zapakowałam w celofan przypięłam kokardę i dołączyłam bilecik z życzeniami. Moje serca miały wysokość 14cm i szerokość u góry 12,5cm. Wcześniej przygotowałam sobie szablon z kartonu o tych właśnie wymiarach przy pomocy którego wycinałam serca z ciasta
Wiem co jemposiada niską kasowość i spory poziom alkoholu. Jego bukiet jest intensywny i złożony. Charakteryzują go świeże, tropikalne aromaty (liczi, marakuja, mango, ananas), kwiaty (zwłaszcza róża), skórka pomarańczowa i przyprawy (piernik, miętą, goździki i pieprz). Z reguły serwuje się je do przystawek, deserów i dań kuchni tajskiej. Po degustacji i konsultacji z mężem zdecydowałam się na przystawkę. Z każdym łykiem wina
Wiem co jemwilgotne i aromatyczne. Idę po kolejną :) Składniki (na 12 szt.): 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (proponuję tę ) szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree dyniowego 3/4 szklanki oleju Dekoracja: 150 g naturalnego serka o obniżonej zawartości tłuszczu (użyłam tego ) 2 łyżki
Domowa Cookierenka Agipowinny mieć temp. pokojową): 2 szklanki puree z dyni 750 g gładkiego, mielonego twarogu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki mielonego imbiru 200 g cukru pudru Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. 2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać pokrojone na kawałki masło, miksować
Domowa Cookierenka Agiścieły się. Gdy obrócimy je na drugą stroną nie jest już to konieczne. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) Święta coraz bliżej, może pokusicie się o zrobienie domowej przyprawy do piernika ? :) Kliknij na zdjęcie i poznaj przepis
breakfast of dreamsniebo lepsza od sklepowej! Pełnaaaa bakalii! Aż trudno ją było rozsmarować na omlecie :D Przepis też dodam, spokojnie :) A dzisiaj będę jeszcze lepić uszka i piec placki na piernik staropolski, który już dojrzał :) Chyba nie wyrobię się z opublikowaniem wszystkich przepisów do Świąt...na razie zapraszam na kolejny przepis na pierniczki! :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie poniżej
breakfast of dreamsmałej ilości wody i pod koniec gotowania dodałam do kaszki - tak samo jak robię "budyniową". Smakowała równie dobrze i była taaaka gęsta ♥ Wczoraj proponowałam pierniczki, a dziś zapraszam na piernik w wersji pełnowymiarowej :) Szybki i pyszny. Nie wymaga leżakowania, możecie upiec go w dzień Wigilii i od razu delektować się pysznym smakiem tego ciasta :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreamspiekarnika, kiedy ma się wolne poranki, prawda? :) Wieczorem piekarnik też zostanie włączony - a to żeby upiec sernik cynamonowy z powidłami , który już chyba stał się świąteczną tradycją zaraz obok piernika staropolskiego . Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam TUTAJ (klik) :). Dodałam również przepis na domową masę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii
breakfast of dreamspapierem do pieczenia i wylać masę. Wstawić do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 120*C i piec ok.10-15min , następnie zwiększyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze 60min. (nie otwierać piernika w trakcie pieczenia!) Potem wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostudzenia (ok. 1,5-2h). Włożyć na noc do lodówki, następnego dnia udekorować polewą lub sosem
chili & sugar