pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:113/167)

Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem 172

pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie, że można ale chleb czy bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę to trzeba. Uwielbiam bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym serem i owocami. Poranna kawa i literatura

codojedzenia
Ciasto miodowe 160

formę o średnicy 28 cm) 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 2 jajka 250 g masła 3 - 4 łyżki miodu naturalnego 300 ml mleka Krem: 1/2 szklanki cukru pudru  1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki

Kuchcik gotuje
Dyniowy sernik z musem czekoladowym 197

cukru 3 żółtka 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej MUS CZEKOLADOWY: 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 500ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny Przygotować spód rozkruszając pierniki w dłoniach lub za pomocą rozdrabniacza. Połączyć z miękkim masłem, uzyskując konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25cm lekko dociskając do dna. Wstawić do lodówki. Wszystkie składniki

https:KKuchniaMniam
Dyniowo – Owsiane Ciasteczka 150

pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przenośmy z blachy. Przechowujemy w szczelinie zamkniętym pojemniku. * Z dyni usuwamy miąższ z pestkami. Resztę dyni kroimy na mniejsze kawałki

Made By Mom And Son
Kebab w chlebku pita 195

odstawiam, aż podwoi swą objętość. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką, robię wałek i kroję na sześć części, każdą lekko rozwałkowuję  i układam na dużej blasze od piernika wyłożonej  papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę. Opłukaną i osuszoną pierś

Bea(u)ty kitchen
Ciastka,którymi udobruchasz współlokatorów 139

mieszkamy razem! Składniki: 1kostka masła 1szklanka brązowego cukru 1jajko 2,5szklanki mąki pszennej 1/2łyżeczki soli 1łyżeczka sody tabliczka czekolady 1szklanka orzechów i żurawiny/kandyzowanych wiśni cynomon/przyprawa do piernika chociaż i bez są pyszne! *rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w czasie rozgrzewania...* 1. Miękkie masło zmiksować wraz z cukrem i jajkiem. 2. Dodać przesianą mąkę,sodę i sól

Fiolka w kuchni
Ciateczkowy pingwin z masła orzechowego 132

cukier . Utrzyj masła z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. 2. Do gara dodaj dwa jajka , ekstrakt waniliowy .     Jeśli masz  w szafce: sypnij przyprawy do piernika lub cynamonu. 3. Przesiej mąkę do osobnego naczynia.     Dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj ją z mąką. 4. Dorzuć do gara z masą właściwą maślaną mąkę

Fiolka w kuchni
Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami 105

pół gorzkiej goplany) pół szklanki posiekanych ananasów pół startego i odsączonego bądź posiekanego jabłka 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki Przyprawy 1 łyżeczka cynamonu 1łyżeczka przyprawy do piernika (lub szczypta zmielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej i szczypta ziela angielskiego) szczypta soli morskiej       Wykonanie 1. Rozbełtaj jajka z olejem. Dodaj cukier. 2. Dorzuć przesianą mąkę, sodę oczyszczoną

Fiolka w kuchni
Comfort drink czyli kakao cywilisty na dzień dziecka raz! 122

dzisiaj jedna porcja czy trzy? Składniki kubek/szklanka mleka krowiego bądź roślinnego kopiasta łyżeczka kakao starta czekolada mała płaska łyżeczka cukru/ksylitolu bądź miodu opcjonalnie : cynamon kardamon anyż przyprawa do piernika wanilia łyżka rumu łyżka słodkiego syropu smakowego Wykonanie: 1.Mały rondelek przepłucz wodą. Wlej do niego mleko. 2. Zagrzej mleko. Gdy będzie ciepłe a)wsyp kakao przesiewając je przez sitko/zaparzacz

Fiolka w kuchni
Ciasto dyniowe 153

łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 szklanki puree z dyni 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli pół szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) Lukier: 1 szklanka cukru pudru ok. 3 łyżki soku z cytryny szczypta kurkumy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Tortownicę

Domowa Cookierenka Agi
Piernik z dynią i bakaliami 125

moja kolejna dyniowa propozycja. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka chwil. Zapach ciasta podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Piernik zachwyca zarówno smakiem, jak i zapachem. SKŁADNIKI: 3 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka startego miąższu w dyni 150 ml oleju 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki przyprawy korzennej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bezy z figami 170

Smacznego! U nas, niestety, coraz chłodniej... Przy laptopie siadam w ciepłym swetrze, z parującym kubkiem tuż obok. Zastanawiam się już nawet, czy to nie czas, aby przygotować przyprawę do piernika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownie Serowo – Dyniowe 125

około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Nadzienie serowo-dyniowe: 1 jajko 120 g serka kremowego np. Philadephia 100 g puree dyniowego 55 g cukru kryształu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki mąki pszennej Z dyni wyjmujemy miąższ i blednujemy. Serek, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera łączymy z jajkiem, cukrem, przyprawą, puree dyniowym i mąką. Wykładamy na lekko podpieczony

Made By Mom And Son
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 157

owidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki

SzczyptaSmaQ
DŻEM ŚLIWKOWO - GRUSZKOWY 97

wybierać. Tym razem podzielę się z Wami pomysłem, na bardzo aromatyczny dżem. SKŁADNIKI: 1 kg śliwek 2 gruszki 300 g cukru żelującego (2:1) 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika A jak to zrobić: Śliwki wydrylować,  a z gruszek wykroić gniazda nasienne. Owoce zblendować na gładką masę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać przyprawę korzenną.  Smażyć około

Kuchnia w opałach