pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:121/167)

Czekoladowe Ciasto Cukiniowe 133

bardzo smaczne a dodatkowo powstaje bardzo szybko. Składniki: 350 g maki pszennej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 175 ml oliwy z oliwek 375 g cukru kryształu 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 500 g obranej cukinii 100 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Mąkę, kakao, proszek

Made By Mom And Son
CREATIVE BLOG TOUR 136

inspiracji i pomysłów na to co ugotować i upiec, ale już rozpoczęłam przygotowania. W lodówce już leżakuje angielski pudding (przygotowuje się go na 2 miesiące wcześniej) oraz ciasto na piernik staropolki (ciasto leżakuje 6 tygodni przed pieczeniem, a potem trzeba go upiec tydzień przed świętami). Oczywiści przepisy pojawią się na blogu w okolicy świąt. Czym moja praca różni się

Mama Gotuje
Tort kakaowy z masą chałwową i wiśniami 149

chałwą. Tort udekorowałam czekoladą plastyczną i masą cukrową . Tort wyszedł fajny, niezbyt słodki. Składniki: biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ½ szklanki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika krem: 600 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody dodatkowo: ¾ szklanki likieru kawowego słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) wiśnie w zalewie

Mama Gotuje
Angielski pudding 129

jest on o niebo lepszy. Składniki: ½ szklanki brandy 250 g masła ¼ szklanki brązowego cukru ¼ szklanki białego cukru 3 jajka 1 szklanka mąki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g tartej bułki 150 ml mleka 360 g rodzynek (2 ½ szklanki) 135 g daktyli (1 szklanka po posiekaniu) 145 g suszonych moreli (1 szklanka po posiekaniu

Mama Gotuje
Muffinki piernikowe z pijaną pigwą i olejem rzepakowym 141

pijaną pigwą   SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszenne 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 0,5 opakowania przyprawy do piernika 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka pigwy w spirytusie rodzynki cukier puder kropla aromatu migdałowego i waniliowego    W misce wymieszać

MarciochaKucharzy
Gorące maliny z piernikiem i bitą śmietaną 168

Kwaśno- słodki deser Gorące maliny z piernikiem i bitą śmietaną SKŁADNIKI: mrożone maliny pierniczki śmietana 30% lub 36% cukier kakao Malinki powolutku zagotować. Jeśli są zbyt kwaśne można dodać łyżeczkę cukru. Pierniczki zmiksować a śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Do dużej szklanki wsypać zmiksowane pierniczki, dodać gorące maliny a na sam wierzch ułożyć bitą śmietanę. Całość posypać kakao

MarciochaKucharzy
Czekoladowo – kokosowe babeczki 104

Jeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty

Pink Envelope
Świąteczne muffinki choinki 130

Czekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam Was, że również takie babeczki będą smaczną ozdobą na stole. Składniki (na 8 szt. babeczek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku

Pink Envelope
Pierniczki 144

widzieli z jakim zaangażowaniem to robiła... I oczywiście tradycyjnie podjadała ciasto na surowo! Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli

Kulinarne Inspiracje
Miodownik pszczelowolski ("Kalendarz pszczelarski" z 1974r.) 193

jedno z ciast obwiązkowych na Święta w naszej rodzinie. Babcia mówiła na nie "piernik", ale jego właściwa nazwa to "Miodownik pszczelowolski". Przepis pochodzi z Kalendarza pszczelarskiego z 1974 roku, który od kiedy pamiętam, co roku wyciągany jest z szafki tuż przed świętami. Po latach już sam otwiera się na odpowiedniej stronie... Ciasto jest pyszne - piernikowe, miodowo-korzenne, z każdym dniem

Kulinarne Inspiracje
Jabłecznik 197

wiadomo święta są czasem ciast i słodkich wypieków. My na te święta oprócz pierników i ciasteczek kosztowaliśmy snickersa na zimno , różne rodzaje makowca i oczewiście jabłecznik który uwielbiam. Tym razem przedstawiam przepis na jabłecznik i powiem tylko że zeszły nam jego trzy blaszki... później niech broni się sam. Składniki: 3 szklanki mąki kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lubczyk i Wanilia
Miodowo-imbirowe 142

Muszę się pochwalić, że trafiłam na wspaniały przepis, który właśnie dziś wypróbowałam. I już nie wiele zostało z tego placuszka. Podciągnęłabym go pod piernika na szybko, który nie musi dojrzewać. Jest wilgotne, puszyste, a zapach ma niebiański. Wspaniałe ciacho na co dzień i od święta. Składniki: 1 szklanka i 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu

Ciasteczkowy Potwór
Babka z buraków czerwonych z kremem czekoladowym 157

jest i już. Więc co zrobić w takiej sytuacji? Ano, wymyślić coś samemu. Tak oto powstało moje własne ciasto buraczane.  Sama nie wiem jak mi smakuje.... coś pomiędzy piernikiem, a ciastem ucieranym, z bardzo intensywnym posmakiem...hmm... sama nie jestem pewna czego. Buraka ogólnie nie czuć, ale po przełknięciu zostaje taki dziwny posmak na kubkach smakowych. I to mnie

Ciasteczkowy Potwór
Bułeczki krucho-drożdżowe 106

Czas płynie nieubłaganie, wielkimi krokami zbliżają się Adwent, a ja jeszcze nie zaczęłam robić piernika, który ma dojrzewać od 2 do 4 tygodni. Za to, jak na razie, upiekłam pyszne drożdżówki, które zniknęły w mgnieniu oka. Polecam!!! Składniki: 10 dag drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek cukru 1 kg mąki 4 jajka 1 kostka masła 5 łyżek kwaśnej śmietany

Ciasteczkowy Potwór
Makowiec na biszkopcie pod pierzynką 199

roku zagościły na moim świątecznym stole:) Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag mielonego maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu olejek migdałowy

Ciasteczkowy Potwór