banan 1 jajko 1 i 1/2 łyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali
Chocolate Muffin Blognagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż słonecznik ładnie się przyrumieni (proszę obserwować, żeby nie przypalić). Piekłam na środkowej półce piernika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 9. Masło ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około
Mała Cukierenkaprośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam… Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3/4 szklanki purée z dyni
Mała Cukierenkaprzestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce. Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełożyć marmoladą i polać polewą czekoladową
Gotowanie jest łatweJest bardzo aromatyczne i wilgotne. Doskonale smakuje ze szklanką mleka. Chlebek można wzbogacić dodając do niego orzechy lub bakalie np. żurawinę, a także przyprawy (choćby cynamon lub przyprawę do piernika). Chlebek upiekłam z podwójnej porcji. Przepis zaczerpnięty z bloga Pani Doroty z mojewypieki.com Składniki (na małą keksówkę): 3 dojrzałe banany 1/3 szklanki roztopionego masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru
MyCookBook.plpokojowej 150 g cukru trzcinowego 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 300 ml śmietany 30% (w temperaturze pokojowej) 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta zmielonych goździków) Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zaczynamy
MyCookBook.plzłotą jesień... Zachęcam do usmażenia prostych i bardzo smacznych placuszków. :) Składniki: 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub do piernika 1 jajko 1 łyżka miodu naturalnego 6 łyżek mleka Sposób przygotowania: Jajko ubijamy na puszystą masę, dodajemy proszek do pieczenia miód i pozostałe składniki. Bardzo dokładnie miksujemy
Truskawkowa Fiestamiodu 1 szklanka cukru 4 jajka 1 kostka margaryny łyżka smalcu 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao 4 paczki korzeni do piernika 1 opakowanie kardamonu Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, sodę rozpuścić w mleku. Miód, cukier, margarynę rozpuścić w garnku, jak przestygnie dodać korzenie, cynamon, kakao, kardamon, na końcu dodać roztrzepane
Darcia w kuchniŚwięta tuż tuż. Jednak, aby przygotować ten pyszny piernik akurat na święta, najwyższy czas na jego przygotowanie: Tutaj znajdziecie przepis. Zapraszam również do wykonania pierniczków według tego przepisu. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comZbliża się chanuka, więc ćwiczcie jabłka z miodem. Macie miesiąc. Potem robimy pierniki. Składniki: 2 jabłka garść orzechów laskowych, włoskich i nerkowców garść suszonych śliwek, suszonej żurawiny i rodzynek 2 łyżki miodu kruszonka łyżka masła łyżka mąki łyżka cukru Wykonanie Masło, mąkę i cukier mieszacie i robicie kruszonkę. Jabłka myjecie, ścinacie górną część, usuwacie gniazdo nasienne (najlepiej ostrym nożem) wraz
GRUBY WAŁEKobym i tym razem miała szczęście ;) A placuszki polecam nie tylko na niedzielne, ale i świąteczne lub codzienne śniadanie. Do świątecznego wydania dodałabym jeszcze szczyptę cynamonu lub przyprawę do piernika ;) P.s. szczypta chili jedynie wyostrzyła smak, nawet moja Córcia zajadała się plackami - ostatnio miałam Jej nie dawać słodkiego, ale na 2 pozwoliłam ;) inaczej sama nie miałabym sumienia żadnego zjeść :) Składniki
Kolorowy Przepisownikdomowe ciasteczka z orzechami. Tak troszeczkę udziela nam się już ten przedświąteczny klimat, dlatego postanowiliśmy zrobić coś orzechowego i słodkiego. Jesień to okres z którym kojarzą nam się poza piernikami, również ciasteczka i orzechy. Przepis jak większość na naszym blogu jest bardzo prosty, a jedzenia dużo i wiele, wiele przyjemności. Przepis Składniki: 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KasiaiKrzysiu.pldlaczego mam takie rozbudowane ramiona ? ps. Drogi Święty Mikołaju, nigdy Cię nic nie proszę, bo od lat sama kupuję sobie prezenty, ale tym razem, jeżeli chcesz jak co roku pierniki pod choinką, to przynieś mi proszę porządny sprzęt kuchenny, bo piekąc rogale św. Marcina wszystko co miałam w domu to padło, skończyło się na tym, że mak przeciskałam w akcie
greenscarfzimowe wieczory. Składniki na ciasto: 30 dkg mąki pszennej krupczatki 20 dkg masła 2 żółtka 10 dkg cukru pudru łyżeczka kakao łyżeczka przyprawy do piernika ( można pominąć jeśli ktoś nie lubi lub dodać tylko cynamon) szczypta soli Nadzienie: 10 dkg orzechów włoskich 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego łyżka masła ewentualnie 1 łyżka likieru
Maślane ciasteczkoaromatyczna) Składniki: ½ kg mąki 35 dag miodu pszczelego 15 dag cukru pudru 3 dag płatków migdałowych 5 dag skórki z pomarańcza 5 gram sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki mleka masło do formy mąka do formy Wykonanie: Mąkę wsypać do miski i wlać miód. Wymieszać drewnianą łyżką, dodać migdały, skórkę z pomarańcza, przyprawy i sodę - wyrobić ciasto
Tradycyjna Kuchnia