piernik z jabłkami - 523 przepisów (strona:28/35)

Korzenna tarta z dynią i mascarpone 146

więc znów jesień i połowa zimy upłynie pod znakiem dyni u nas. A resztę babcia przerobi na pure do zamrażalnika i na pasteryzowany sok z dyni i jabłek. Połowa tej dyni leży teraz w mojej lodówce ( w weekend zrobię curry) a połowa została od razu upieczona i przerobiona na pure, z którego potem powstała ta tarta z dynią(...)gęstego pure z dyni ( jak pure będzie zbyt wodniste trzeba je najpierw odparować na suchej patelni) 2 jajka 4 łyżki cukru trzcinowego 250 g mascarpone 1 łyżeczka przyprawy do piernika Instructions Mąkę i kakao wymieszać. Dodać zimnie, pokrojone w kostkę masło i całość wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i wyrobić ręką ciasto. Jak ciasto będzie zbyt suche można

Cooking for Emily
Pierniczki 151

widzieli z jakim zaangażowaniem to robiła... I oczywiście tradycyjnie podjadała ciasto na surowo! Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli(...)najbardziej podobało się dekorowanie pisakami spożywczymi, kupionymi niedawno w osiedlowym sklepiku. Uwaga! Ciasteczka po upieczeniu są dość twarde, chrupiące. Można je "zmiękczyć" wkładając na kilka dni do słoja z jabłkiem. Jabłko odda im swoją wilgoć

Kulinarne Inspiracje
Pierniczki w czekoladzie (szybkie) 271

migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być) Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto będzie(...)zestawiamy z ognia i każdy pierniczek maczamy w czekoladzie i posypujemy migdałami i układamy do zastygnięcia czekolady na kratce. Aby pierniczki dobrze zmiękły trzymamy je w pojemniku z kawałkiem jabłka. U mnie po 3 dniach były idealne. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Piernikowe serca z lukrem 465

Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3  łyżeczki przyprawy do pierników Kotanyi karmel i wanilia w młynku Kotanyi Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko(...)dekoracyjnym i srebrnymi perełkami Dr. Oetkera. Zostawiamy aby lukier zastygł, następnie przekładamy pierniczki do metalowego pudełka, a jeśli chcemy by świąteczne pierniczki szybciej zmiękły, wkładamy do puszki skórkę od jabłka. The post Piernikowe serca z lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernikowe muffinki 126

więc pachną i smakują piernikowo. Wychodzą ładnie wyrośnięte i lekko wilgotne. Składniki (na ok. 16 muffinek): 370 ml mąki pszennej 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta mielonej kolendry łyżeczka imbiru w proszku szczypta świeżo i grubo zmielonego pieprzu 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 5 łyżek cukru 160 g miodu(...)Ozdobić według uznania. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C Po upieczeniu wyjąć muffiny na kratkę. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) ------ Podobne: Pasteis de nata Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami Kanelbullar   https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierniki z koglem moglem i alkoholem 129

papier do pieczenia Wykonanie: Miód, masło i połowę cukru podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. W misce przesiewamy i łączymy ze sobą: mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Jajka z szczyptą soli miksujemy na puszystą pianę. Dodajemy pozostały nam cukier i miksujemy jeszcze przez jakąś chwilę. Do jajek dodajemy roztopiony miód, masło i cukier - spokojnie gęsty płyn może(...)czasu potrzebują) moje gotowe były po 10 minutach, ale wszystko zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Ciastka bardzo szybko miękną. Dla pewności można zamknąć je w pojemniku z plastrem jabłka dla jeszcze szybszego efektu. Oczywiście można udekorować czym tylko sobie zamarzymy :) ja zazwyczaj wykorzystuje to co posiadam w domu: kokos, posypka,  no i polewa w dwóch kolorach :) Smacznego

W Moim Magicznym Domu
Szarlotka II 98

pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, przykryć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów   zastawa

królestwo garów
mięciutkie domowe nadziewane pierniczki 3546

maki pszennej 150 g mąki żytniej 45 g cukru 125 g miodu 2 łyżki mleka 50 g masła 1 jajko 1 łyża kakao 30 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki pieprzu, czarnego mielonego dodatkowo: powidła śliwkowe, dobrze wysmażone lub twarda marmolada lukier czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej wykonanie: W rondelku na małym podgrzewamy masło, cukier, mleko(...)upieczeniu studzimy je na kratce a następnie dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w puszcze lub słoiku. Gdyby zdarzyło się, że pierniczki stwardniały do pojemniczka z pierniczkami wkładamy kawałki np. jabłek, które zapewnią wilgoć pierniczkom, aby zmiękły lub umieszczamy je w wilgotnym pomieszczeniu. Polecam zrobić je z podwójnej porcji

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki 444

 Jak to mówią lepiej późno niż wcale… Z lekkim poślizgiem ale są.Są i u nas, pierniczki świąteczne, zrobione i udekorowane przez nas.Już rok

Made By Mom And Son
Ciasto francuskie innym sposobem 146

trzeba trochę więcej umiejętności. Ale jest łatwiejszy sposób na ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega na połączeniu dwóch ciast. ciasto(...)mowy o soli. Ja soli nie dodałam i jej braku nie zauważyłam :) Ciasto francuskie pieczemy w gorącym piekarniku, około 200 stopni, a nawet więcej.  Ja przygotowałam ciastka z jabłkami

królestwo garów
Pierniczki z biało-niebieskim lukrem 202

więcej do podsypywania) 300 g miodu 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao (dla koloru) 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 40-60 g przyprawy do piernika kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki) Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować(...)się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu), schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. http:/majanaboxing.blox.pl/2015/11/9-Festiwal-Pierniczkow.html

Czerwień i błękit
CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ 183

oczkach pietruszki 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2/3 szklanki brązowego cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1 łyżeczce: cynamonu, przyprawy do piernika, imbiru 1/4 łyżeczki soli masa jabłkowa: 2,5 szklanki musu jabłkowego 2 pełne łyżeczki agar-agar 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki wody   wierzch: 100 ml mocno schłodzonej kremówki(...)tężeć, co nastąpi znacznie szybciej niż w przypadku żelatyny. Masą przekładam ciasto. Ubijam kremówkę wraz z cukrem pudrem i cynamonem na sztywną masę. Pokrywam nią wierzch wystudzonego i przełożonego jabłkami ciasta. Wstawiam na 30 minut do lodówki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Świąteczne pierniczki 1083

margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3-4  łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy(...)łyżki wody +barwniki spożywcze, oraz różne posypki od Dr. Oetkera. Można je przechowywać w metalowym pudełku , a jeśli chcemy by świąteczne pierniczki szybciej zmiękły, wkładamy do puszki skórkę od jabłka. * zdjęcia wykonała Ewa Waszkiewicz The post Świąteczne pierniczki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki 122

mąkę . Mód rozpuścić na małym ogniu. Gdy będzie już rzadki, wlać do mąki i siekać nożem aż do połączenia. Następnie dodać resztę sypkich składników, czyli cukier , sodę , przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać. Otrzymamy sypką, brązowawą zaprawę. Wtedy należy dodać dwa jajka oraz stopniowo po łyżce mleka (może się okazać, że nie będzie potrzeby dodawania wszystkiego). Wyrabiamy ciasto aż składniki(...)upieczeniu są pulchne i mięciutkie, jednak następnego dnia będą już twarde jak kamień. Aby zmiękły, należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Najlepiej dodać na wierzch obierki z jabłka i codziennie je wymieniać (można nawet częściej) – to bardzo przyspiesza ten proces. Szczelnie zamknięte pierniczki można przechowywać przez kilka tygodni. Smacznego! Post Pierniczki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami

Za drzwiami kuchni
Rozwiązanie konkursu PYSZNE.NA SŁODKO! 147

Wszystkie składniki w misce zacząć wyrabiać na jednolitą masę. 4. Do mleka dodać sodę i sól. Wlać do miski i w dalszym ciągu ugniatać ciasto. 5. Kakao, przyprawę do pierników wsypać do miski. I już ostatecznie wyrobić masę , która będzie odchodzić od ręki. Ciasto gotowe odstawić na MINIMUM tydzień w miejscu o pokojowej temperaturze, przekryte ręcznikiem. 6. Po upływie czasu(...)słoiczkach przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. (zdjęcie wysyłam na maila) Karolina za miniszarlotkę Składniki na miniszarlotkę (na 6 porcji) na masę jabłkową: - 1 kg jabłek, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 łyżki miodu (ok. 48 g), na ciasto: - 1 szklanka płatków owsianych (ok. 110 g), - 1 szklanka mielonych

Z Kuchni Do Kuchni
Pierniczki 130

mąkę . Mód rozpuścić na małym ogniu. Gdy będzie już rzadki, wlać do mąki i siekać nożem aż do połączenia. Następnie dodać resztę sypkich składników, czyli cukier , sodę , przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać. Otrzymamy sypką, brązowawą zaprawę. Wtedy należy dodać dwa jajka oraz stopniowo po łyżce mleka (może się okazać, że nie będzie potrzeby dodawania wszystkiego). Wyrabiamy ciasto aż składniki(...)upieczeniu są pulchne i mięciutkie, jednak następnego dnia będą już twarde jak kamień. Aby zmiękły, należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Najlepiej dodać na wierzch obierki z jabłka i codziennie je wymieniać (można nawet częściej) – to bardzo przyspiesza ten proces. Szczelnie zamknięte pierniczki można przechowywać przez kilka tygodni. Smacznego! Post Pierniczki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami

Za drzwiami kuchni

Proponowane wyszukiwania