pszennej1 jajko2 łyżeczki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia30g przyprawy korzennej do piernikówJak to przygotować? Miód,masło i cukier rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy na elastyczne ciasto, posypujemy mąką(...)pierniczki . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-13 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczków, wsadziłam je do szczelnego pojemnika do którego wsadziłam też skórki od jabłka,dzięki czemu pierniczki były miękkie w ciągu dwóch dni! Dziękuję Paulinie za ten genialny przepis!Wy macie jeszcze czas,żeby ten przepis wypróbować, więc polecam! Miłego
Chocolate Stop Temptingstronicowa książka składająca się z dwóch rozdziałów i dziewięciu podrozdziałów: I. Przepisy podstawowe II. Ciasta i ciasteczka: - Ciasta drożdżowe, - Ciasta ucierane, - Ciasta kruche, - Ciasta biszkoptowe, - Babki, - Serniki, - Pierniki i pierniczki, - Ciasteczka, - Torty. Książka " Wypieki Siostry Marii" jest adresowana dla każdej przeciętnej gospodyni domowej. Przepisy na ciasta i ciasteczka nie są skomplikowane, do ich przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności(...)Między innymi jest tam wiele przepisów na ciasta wielkanocne: baby, mazurki czy serniki. Książka koniecznie powinna się znaleźć w każdej domowej biblioteczce. Poniżej przedstawiam przepis na "Ciasto z jabłkami i orzechami" przygotowane na podstawie książki Siostry Marii: Ciasto z jabłkami i orzechami SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, 3 duże jabłka, 2 łyżki
Tradycyjna kuchnia KasiSmakują za pączkiem, ale mają korzenny posmak, bo ciasto w dużej części pełnoziarniste (mamy błonnik) podrasowałam przyprawami korzennymi (poprawiają trawienie), farsz daktylowy (źródło cukrów prostych idealne dla biegaczy) pokręciłam jabłkiem (znowu błonnik), cynamonem i aronią (bogactwo witaminy C), nikt by się nie spodziewał, że pączki to samo zdrowie, co nie ? Składniki na około 20 szt. średniej wielkości pączków(...)innego roślinnego) pół banana lub jeden mały 250 g puree z upieczonej dyni (puree z marchewki też się nada) płaska łyżeczka soli 20 g drożdży łyżka przypraw do pierników 1 l oleju roślinnego do smażenia pączków Farsz: 250 g daktyli (namoczyć w ciepłej wodzie min. 30 minut) 100 g aronii suszonej łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny wszystkie składniki
greenscarfkakao Wykonanie Do miseczki wsypujemy mąki i sodę. Wbijamy jajko. Całość mieszamy i dolewamy wody tyle aby została nam dość gęsta masa. Na koniec wsypujemy kakao oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy małe placuszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Wartości odżywcze: 170 kcal(...)Smażymy na rozgrzanej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Wartości odżywcze: 150 kcal w tym: B: 17,4 g; W: 11 g; T: 3,6 g. V Placuszki z jabłkiem Składniki - pół jabłka - jajko - 20 g mąki owsianej - szczypta sody oczyszczonej - odrobina wody - 0,5 łyżeczki cynamonu Wykonanie Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Mąkę mieszamy z sodą oraz jajkiem
Health-Fit-Liferoku zaszalał i przyniósł mi same książki i łakocie :). Co jedliśmy gdy apetyty wcale nie dopisywały? Z okazji Świat przygotowałam tradycyjnie dużo słodkości, m.in. fińskie ciasto świąteczne, makowce, piernik dojrzewający , moje ukochane szwajcarskie pierniczki oraz ciastka owsiane z wiśniami i czekoladą. Z wytrawnych smakołyków były zawiezione do teściowej na Wigilię: barszcz i pierwszy raz poczynione uszka z leśnymi grzybami oraz(...)surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty. Gdy w drugi dzień Świąt w porze bardziej kolacyjnej odwiedził nas mój brat przygotowałam cudownie lekką i chrupiącą sałatkę z czerwonej kapusty z orzechami, jabłkiem i... komosą ryżową oraz dla mięsożerców Sałatkę Gyros . Składając Wam życzenia apelowałam o niemarnowanie jedzenia, niewyrzucanie i dzielenie się... niestety sama w tym roku mimo szczerych chęci musiałam część jedzenia
Dzieje kuchennej WiewióryDodatkowo: lukier lub polewa czekoladowa Przygotowanie: 4-6 tygodni wcześniej : Miód, masło i cukier podgrzewać, do czasu rozpuszczenia cukru, wystudzić. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika, szczyptę soli, jajko i wyrobić ciasto. Ciasto ma bardziej płynna konsystencję, ale pod wpływem czasu powinna stać się twardsza. Przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego, bądź emaliowanego, przykryć folią spożywczą(...)temperaturze 180 st. Dowolnie dekorować. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde. Dlatego najlepiej przechowywać je przez parę dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, do którego wrzucić pokrojone świeże jabłko. Smacznego
My sweet a lifemąki żytniej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65 g cukru pudru 125 g miodu płynnego 120 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 10 g przyprawy do piernika 100 g bakali (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka oraz pozostałe składniki oprócz białek. Białka ubijamy na sztywno i dopiero dodajemy(...)patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na wkładkę: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 165 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżeczka sody 4 jabłka 250 g bakali (orzechy, rodzynki, żurawina) wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą
Domowy Smak JedzeniaJeśli ktoś ma wątpliwości czy coś słodkiego może być zdrowe i jednocześnie pyszne, to powinien koniecznie spróbować tego smarowidła.Jest to bardzo mocno zagęszczony sok z gruszek i jabłek, bez cukru i żadnych sztucznych dodatków. Smak smarowidła jest intensywny, bardzo "esencjonalny" ale jednocześnie łagodny, doskonale zrównoważony - ani zbyt słodki, ani zbyt kwaśny. Ma ciemny, złocistobrązowy kolor(...)wiele innych zastosowań w kuchni, np.: dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak, poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba
głodny alergikjedna niekończąca się przygoda. Jak wiadomo dzieci ze szczególnym namaszczeniem oczekują Świąt Bożego Narodzenia, które niosą ze sobą przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje, zapach i smak korzenno - miodowych pierników, oraz chwile radości z otwierania prezentów. Zwyczajem przedświątecznym w Bullerbyn było właśnie pieczenie pierniczków. Dzieci miały do dyspozycji tylko jedną, jedyną foremkę w kształcie małego prosiaczka. Każde dziecko(...)był najbliżej liczby ,,trzysta dwadzieścia dwa,, wygrywał nagrodę główną czyli ,, Piernikowego Zlepiucha,, !. W dzień Wigilii pachniało w domu lasem, bo w pokoju stanął dumnie świerk ozdobiony czerwonymi jabłkami, Aniołkami z waty, pierniczkami - prosiaczkami oraz mnóstwem cukierków. Dom był odświętnie przybrany kolorową bibułką i nowymi dywanikami z gałganka. Jedną z piękniejszych tradycji jaka dzieci pielęgnowały co roku był
Apetyczna babeczkapodać dzieciom, gdyż zawiera w sobie mało cukru. Ciasto Shrek bez pieczenia pięknie prezentuje się na talerzu i na pewno będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu. Wśród ciężkich makowców i pierników to ciasto będzie przyjemnym orzeźwieniem. Zazwyczaj do tego ciasta piekę spód, ale tym razem poszłam na skróty i wykonałam je na biszkoptach. Zabieg ten sprawił, że ciasto stało się delikatniejsze(...)lżejsze ciasta? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Składniki na ciasto Shrek bez pieczenia: Masa zielona: 900 ml zielonego soku owocowego typu Kubuś lub Pysio (kiwi+jabłko+banan) 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (120 g razem) Masa ze śmietany: 400 ml śmietany 30% (schłodzić) 2 - 3 łyżki cukru pudru galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe
Kuchcik gotujeJuż rękawiczki rano trzeba nosić, dlatego też zima jakoś bardziej jest odczuwalna niż jesień. Rynek już czeka ustrojony na jarmark a półki w marketach uginają się pod piernikami i czekoladowymi figurkami. My jednak chcemy pomału wdrażać się w świąteczny klimat (poczekajmy z tym do grudnia 😃 ) i upiekłyśmy wyczekiwany od dawna makowiec ale jeszcze w jesiennym klimacie. Przepis to do wyboru(...)skórką) -1 średnie jabłko -70g gorzkiej czekolady (opcjonalnie) -4 pełne łyżki skrobi -2 łyżki chia -ksylitol 2 wersja - Składniki (śr: 26 cm): -200g maku mielonego -100g komosy ryżowej -700-800g płynu (4-500g mleka kokosowego i 300g wody) -400g suszonych owoców (żurawina, śliwki, daktyle, rodzynki) -2 średnie jabłka -2 pomarańcze (miąższ z jednego
Candy Pandasprzyprawy do piernika1 łyżka kakao75 g cukru pudru90 g miodu70 g miękkiego masła2 jajkadodatkowo:300 g landrynekMąkę, sodę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciasteczka z otworami. Układać na blasze wyłożnej papierem do pieczenia. Wykałaczką robić(...)schować do szczelnej puszki.Zaraz po upieczeniu pierniczki są miękkie, później twardnieją, a po leżakowaniu znów miękną (żeby przyspieszyć ten proces, do puszki, w której leżą pierniczki, można włożyć kawałek jabłka).Smacznego!Mam nadzieję, że na zdjęciu widać, jak bajecznie wyglądają, kiedy się je podświetli. Sądzę, że na choinkę są idealne! Tymczasem dowiedziałam się, że z moich świątecznych planów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie mogłam się zdecydować, którą dekorację mojego ciasta Wam pokazać, więc są dwie :). Po prawej wersja bardziej elegancka, a z drugiego pomysłu ucieszą się dzieci. Białe
Przepisy Aleksandryprzepis na pierniczki. Czekają w słoju na Wigilię i miękną. Ciekawa jestem czy do świąt dotrwają, bo tata je systematycznie podjada. Żeby szybciej zmiękły dziś włożyłam do słoika skórkę jabłka. Poniższy przepis pochodzi z NAJ poleca Święta pełne magii nr 14/2008 s. 23. Zmieniłam jego nazwę z Piernikowych misiów na zwykłe pierniczki, ponieważ pośród swoich foremek do wykrawania ciastek(...)zdejmowania ciasteczek z blachy, ewentualnie stolnicę. Przygotuj składniki: 1/2 kg mąki, 20 dag miodu, 2 jajka, 20 dag cukru, 5 dag masła, łyżeczkę proszku do pieczenia, przyprawę do piernika, tłuszcz do wysmarowania blachy. Jajka sparz. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Do garnka lub na patelnię przełóż miód. Podgrzewaj
blog.moje-pasje.infoNajlepsze w polewie lukrowej! SKŁADNIKI: (na dwie blachy) 300 g mąki pszennej krupczatki duże jajko 60 g cukru pudru 50 g masła 50 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki sody oczyszczonej lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wsypać do misy miksera i wyrobić do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli(...)wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Możemy np. do puszki z pierniczkami włożyć kawałek jabłka lub kromką chleba. Jabłka wymieniamy co parę dni. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Lukier: Cukier przesypujemy do miseczki i dokładnie ucieramy z likierem/sokiem/wodą do uzyskania jednolitej
Pyry na Gaz