minut – cytryny puszczą sok. Przekładamy cytryny do małych słoiczków i zalewamy syropem. Garnek Loremis+ od Ambition ma przezroczystą pokrywkę, dlatego można podglądać cytryny. Likier piernikowy Prosty i szybki likier piernikowy to typowy alkohol deserowy – jest gęsty, aromatyczny i korzenno-słodki. Nie musi leżakować – nadaje się do picia już na drugi dzień. Nasza porcja znikła w ciągu(...)doby. Do jego wykonania potrzebujemy: 0,5 l śmietany kremówki, 250 ml wódki, 0,5 szklanki cukru pudru, 1 tabliczkę gorzkiej czekolady (100 g), 1 łyżkę przyprawy do piernika, 1 laskę cynamonu. Do garnka wlewamy ok. 100 ml śmietany i dodajemy czekoladę połamaną na kawałki. Na malutkim ogniu podgrzewamy, często mieszając, aż czekolada się rozpuści. Wlewamy wtedy stopniowo pozostałą śmietanę
Poezja smakuszybko zleciał i w tym roku już Miśka dzielnie brała czynny udział w wypiekach. Zdanie "pomogę Ci" słyszę na okrągło. Szczególnie teraz, przed Świętami. Nie spodziewałam się nawet, że tak sprawnie poradzi sobie z pełno wymiarowym wałkiem. A szło Jej to naprawdę dobrze. Przygotowałyśmy dwie partie ciasteczek. Na pierwszy rzut ciasteczka maślane z nutą korzenną. Dodatek przyprawy do piernika
Gotowanie z pasjąszybkie do wykonania. Pożywne, bardzo smaczne. Idealne do kawy, ale także do szklanki mleka czy szkolnej śniadaniówki. Polecam Wam gorąco! SKŁADNIKI na 12 muffinek: 240 g mąki ryżowej bezglutenowej 160 g mąki owsianej pełnoziarnistej bezglutenowej 150 g cukru brązowego ( u mnie Demerara) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Kuchnia bezglutenowajeszcze lepiej masło 100 g cukru - najlepiej pudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki cukier waniliowy 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej otarta skórka z cytryny Sposób przygotowania: Mąkę i imbir przesiewam przez sito do miski, mieszam z proszkiem, z cukrem(...)przyprawami. Dodaję miękkie masło i dokładnie siekam nożem - masło ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Wbijam jajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste- formuje kulę Kulę ciasta wkładam do lodówki (można na dobę) a kiedy się schłodzi, natłuszczam brytfannę do pieczenia lub wykładam papierem
Proste PotrawyMięciutkie i lekkie muffiny w świątecznym klimacie. Super wilgotne, nie za słodkie. Z kawałkami czekolady i suszoną śliwką w środku. Można podawać je z powidłami śliwkowymi
cool and mintypolewa czekoladowa "Smak białej czekolady" Delecta polewa czekoladowa "Smak ciemnej czekolady" Delecta kamyczki czekoladowe Decorada Delecty Masło, cukier, żółtko i śmietanę włóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i szybko wymieszaj i wyrób ciasto. Ja zrobiłam to za pomocą malaksera. Odstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na około 5 milimetrów podsypując delikatnie mąką. Wykrawaj małe gwiazdeczki. Piecz(...)stopni C około 10 minut. Po ostudzeniu połowę ciasteczek posmaruj stopioną białą polewą, drugą ciemną czekoladą. Posypuj od razu kamyczkami czekoladowymi. Po zastygnięciu dekoracji przechowuj ciasteczka jak pierniki w puszce. Ciasteczka są cudownie kruche, pachnące cynamonem i czekoladą
Gotuj Sam!Uwielbiam rabarbar. Kocham truskawki. A kompot to już czysta klasyka gatunku, jeśli mówimy o połączeniu tych dwóch składników. Ten z mojego przepisu jest lekko zaostrzony świeżym
Karo in the KitchenPrzepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do zrobienia bez użycia miksera. Bez świątecznej posypki będzie dobra na każdą okazję ;) Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1(...)kandyzowanejPolewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady4 łyżki mlekaposypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem.W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.Formę posmarować masłem i obsypać mąką
Ze smakiem i z pasjąPierniczki po polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po upieczeniu są miękkie i puszyste. Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej kawy(...)sypanej bez fusów 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 g masła 2 jajka rozczyn ½ kostki świeżych drożdży (50 g) 110 ml mleka 3 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru do dekoracji 1 białko 1 szklanka cukru pudru cukrowe perełki Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, cukier, pokruszyć świeże drożdże i wlać mleko. Za pomocą
UgotowaćŚwiąteczny deser last minute :) Mega prosty i szybki w przygotowaniu przekładaniec na bazie pierniczków i twarogu. Smakuje obłędnie :) To także idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru domowych pierniczków. Polecam serdecznie. Przy okazji życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia. Składniki: ok. 300-400 g pierniczków 6-8 łyżek likieru Amaretto 1 kg gładkiego, mielonego twarogu (z wiaderka(...)szkl. cukru pudru 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam tą ) Przygotowanie: W misie miksera utrzeć ser z cukrem pudrem (cukier dosypywać stopniowo i spróbować czy masa jest wystarczająco słodka, ewentualnie zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru) i przyprawą do piernika. Masę podzielić na 2 części. Pierniki połamać i podzielić na 2 części. Na dnie szklanego naczynia o średnicy
Domowa Cookierenka Agipierwsze pierniczki upieczone w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..znalazłam u Dorotki przepis na szybkie pierniczki i takie własnie zrobiłam..Robi je się bardzo szybko i szybko piecze...moje jak widać są jaśniejsze i ciemniejsze..po prostu jedna tura za długo się piekła..moje pierniczki nie są dekorowane...jeszcze będą inne do dekoracji..300 g mąki(...)duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.Ciasto rozwałkować na grubość
Moje domowe kucharzenieNajlepsze ciasteczka to takie, które szybko się robi. U mnie wersja pierniczkowa, nadają się idealnie do powieszenia na choince czy do podarowania komuś bliskiemu. Spróbujcie, są kruche przed ługi czas, więc warto zrobić je już teraz i do świąt przechowywać np w metalowej puszce.Składniki :* 3 szklanki mąki pszennej * 2 jajka* szklanka cukru pudru* pół kostki masła* pół szklanki(...)miodu lipowego* 2 łyżki kakao* łyżeczka przyprawy do piernika* łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie :Masło roztopić z miodem oraz kakao i przyprawą do piernika, wystudzić. Jajka ubić, dodać masło oraz mąkę z sodą i cukier. Ciasto zagnieść, odstawić na 15 minut do lodówki. Cienko rozwałkować. Wycinać ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec 8 minut, wystudzić. Lukrować i dekorować według
Magiczne Życie Martyskładniki: 480 g mąki 500 ml kwaśnego mleka (kefiru naturalnego) 125 ml oleju 200-220 g cukru 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu 2 łyżki kakao
Domowy Smak Jedzeniaformę o średnicy 28 cm) 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 2 jajka 250 g masła 3 - 4 łyżki miodu naturalnego 300 ml mleka Krem: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem. Wierzch polać lukrem
Kuchcik gotujeWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybkie ciasteczka na jesienne chłody. Ciasteczka są jednomiskowe oraz nie potrzebujemy do nich miksera. Pyszne, chrupiące mogą być z orzechami, wiórkami kokosa, otrębami, migdałami, żurawiną, rodzynkami, suszonymi śliwkami. Potrzebujemy: 2 szkl. płatków owsianych 1,5 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. cukru 2 łyżki otrębów 1 łyżka mielonego ostropestu 2 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki(...)cynamonu lub przyprawy do piernika 1 łyżka mleka szczypta soli Dodatkowo: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe. Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy. Jajka mieszamy i dodajemy do suchych składników. Dodajemy dodatki. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodajemy mleko. Mieszamy wszystko łyżką. Masa powinna być gęsta ale łatwo odchodzić od łyżki. Piekarnik nastawiamy na 180C
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/szklanki, przyprawa do piernika 1/2 opakowania, soda oczyszczona 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba kefir, jajka, cukier, przyprawa do piernika, olej rózgą dobrze wymieszać użyłam swoje skórki kandyzowane w płynnym syropie - cały słoik wlać do ciasta i wymieszać dodać mąkę, proszek do pieczenia z sodą, kakako i nie za dokładnie wymieszać forma(...)kominkiem 22 cm - ciasto przełożyć do formy i piec w 200C około 45 minut wystudzone ciasto wyjąć z formy i posypać pudrem cukrem - ciasto jest bardzo wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępierników, które powstały nieco wcześniej). Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą?SKŁADNIKI20 dag margaryny2 jajka100 g cukru pudru\200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich200 g maki pszennej100 g czekolady2 łyżki śmietany50 g wiórek kokosowychWYKONANIEUcieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić
W kuchennym oknie Ewy