składniki: 480 g mąki 500 ml kwaśnego mleka (kefiru naturalnego) 125 ml oleju 200-220 g cukru 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu 2 łyżki kakao
Domowy Smak Jedzeniaformę o średnicy 28 cm) 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 2 jajka 250 g masła 3 - 4 łyżki miodu naturalnego 300 ml mleka Krem: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem. Wierzch polać lukrem
Kuchcik gotujeWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybkie ciasteczka na jesienne chłody. Ciasteczka są jednomiskowe oraz nie potrzebujemy do nich miksera. Pyszne, chrupiące mogą być z orzechami, wiórkami kokosa, otrębami, migdałami, żurawiną, rodzynkami, suszonymi śliwkami. Potrzebujemy: 2 szkl. płatków owsianych 1,5 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. cukru 2 łyżki otrębów 1 łyżka mielonego ostropestu 2 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki(...)cynamonu lub przyprawy do piernika 1 łyżka mleka szczypta soli Dodatkowo: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe. Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy. Jajka mieszamy i dodajemy do suchych składników. Dodajemy dodatki. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodajemy mleko. Mieszamy wszystko łyżką. Masa powinna być gęsta ale łatwo odchodzić od łyżki. Piekarnik nastawiamy na 180C
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/szklanki, przyprawa do piernika 1/2 opakowania, soda oczyszczona 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba kefir, jajka, cukier, przyprawa do piernika, olej rózgą dobrze wymieszać użyłam swoje skórki kandyzowane w płynnym syropie - cały słoik wlać do ciasta i wymieszać dodać mąkę, proszek do pieczenia z sodą, kakako i nie za dokładnie wymieszać forma(...)kominkiem 22 cm - ciasto przełożyć do formy i piec w 200C około 45 minut wystudzone ciasto wyjąć z formy i posypać pudrem cukrem - ciasto jest bardzo wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępierników, które powstały nieco wcześniej). Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą?SKŁADNIKI20 dag margaryny2 jajka100 g cukru pudru\200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich200 g maki pszennej100 g czekolady2 łyżki śmietany50 g wiórek kokosowychWYKONANIEUcieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić
W kuchennym oknie EwyZapraszam na kawałek przepysznego ciasta z gruszką. Mocno kakaowe z korzenną nutą, wilgotne i pyszne dzięki gruszkom. Przy okazji warto wspomnieć, że jest szybkie w przygotowaniu a nawet zrobimy go bez pomocy miksera. W oryginale gruszki powinny pozostać na powierzchni ale moje zanurkowały w cieście. Oryginalny przepis znajdziecie klikając tu ;) . Składniki: 250 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego(...)jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 cm kawałek świeżego startego imbiru 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao 2 łyżki miodu dodatkowo: 4 gruszki cukier puder do posypania Przygotowanie: Na początek powinniśmy przygotować sobie 2 miski ;) W jednej łączymy mokre składniki tj. jajka
Życie zaczyna się w kuchniCzerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To spektakularna, szybka i pyszna przemiana. Spróbujcie! Chałka do tego puddingu najlepsza będzie już lekko sucha. Czerstwa. Jeśli Wasza słodka bułka jeszcze wykazuje oznaki świeżości, pokrójcie ją w kostkę i włóżcie na blachę(...)temperaturze 150⁰C w zupełności wystarczy. Jabłko i brzoskwinię obieramy, wyjmujemy pestki i drobno kroimy. Mieszamy owoce z rodzynkami. W misce ubijamy jajka z cukrem i przyprawą do piernika oraz kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Dodajemy rozpuszczone masło i mleko, całość bardzo dokładnie mieszamy. 2/3 pokrojonej chałki wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko masłem. Przyciskamy dłonią i rozkładamy pokrojone owoce
Karo in the KitchenKeks pieczemy na święta, ale nie tylko wtedy. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość...nasz jest marchewkowy. Chcemy Was zachęcić do przygotowanie tego keksu... ...a co na Wielkanoc tez może być; ) Składniki; 4 jajka(...)szklanka cukru, 4 szklanki startej marchewki, 2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczki soli, przyprawa do piernika, 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, bakalie Wykonanie; Utrzeć jajka z cukrem. Dodac olej, mąkę i wymieszać. Dodac rzyprawy i bakalie /nasz jest bez bakali/ . Na koniec dodajemy startą marchewkę. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 C Przygotowanie krok
Anioły w kuchniKorzenno-miodowa kasza jaglana z suszonymi jabłuszkami , o idealna propozycja na chłodne jesienne lub zimowe dni. Szybka, prosta, sycąca i co najważniejsze smaczna Kaszę możecie wzbogacić również np. o żurawinę lub rodzynki. Spróbujcie Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej około 1 – 1 i 1/2 szklanki wody duża szczypta cynamonu 1 opakowanie jabłka suszonego bez skórki z cynamonem Amkez około(...)łyżka syropu korzennego z miodem* *użyłam takiego jak w tym przepisie na korzenne ciasto, można zamienić na miód i np. szczyptę przyprawy do piernika (bez mąki) Przygotowanie: Kaszę przepłukujemy na sitku, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnka, dodajemy pokrojone suszone jabłka (3-4 zostawiamy do dekoracji), mieszamy. Całość posypujemy cynamonem. Zalewamy wodą (na początku 1 szklanka
Słodkie okruszki" Coraz więcej czasu powinnam spędzać nad książkami, studiując nowe pojęcia do zbliżających się nieuchronnie egzaminów na uczelni. Tak, powinnam, ale tego nie robię, bo każdą wolną
Słodkie PrzyjemnościCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!błonnika, cynku, żelaza i magnezu- odkwaszają organizm. Można dodać i ulubione słodkie przyprawy- cynamon, anyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom ciasteczek polecam czekoladę- zwykłą albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas(...)obłędna. Wsypcie to, co lubicie i czego potrzebujecie. Pamiętając o drobnym pokrojeniu, żeby bakalie dobrze połączyły się z masą i żeby finalnie nie była za sucha. Te ciasteczka niestety szybko się psują- są wilgotne, nie mają w sobie sody czy proszku do pieczenia, nie są długo pieczone. Zostają miękkie, przypieka się tylko ich wierzch. Zjedzcie je szybko
Karo in the Kitchenpomocą cukierniczego rękawa wycisnąć podłużne paski, prawie jeden obok drugiego. Bezowy deser z szafranem to typowy świąteczny deser. Śmietanę wymieszałam z żurawiną, z której wcześniej zrobiłam na szybkiego konfiturę. Użyłam mrożonej żurawiny ale konfiturę można zrobić ze świeżej. Zamiast żurawiny można dodać czerwona borówkę. Bezowy deser świąteczny Składniki: na 8 porcji 4 duże białka szczypta soli 180 g cukru(...)amaretto 80 g zmielonych migdałów 3 łyżki skrobii kukurydzianej Nadzienie 300 ml śmietanki, 36% 50 g żurawiny, u mnie mrożona 2 łyżki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka utartych pierników do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, 90 g. Rozpuść szafran w amaretto i dodaj do piany
codojedzenia