Znów coś słodkiego, muszę pomyśleć w końcu nad dodaniem czegoś ”na słono”, ale jak na razie nie opuszcza mnie jak Ja to nazywam ”
madamekuchnia.wordpress.comMoi drodzy, Święta Bożego Narodzenia już za chwilę. Pewnie większość z Was gorączkowo biega po sklepach, zastanawia się czy zdążę jeszcze coś przygotować, co upiec kiedy
Słodkie okruszkiTe ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być
głodny alergikciasto to bardzo fajny pomysł na pyszny podwieczorek, robi się go bardzo szybko do tego brudzi się tylko jedną miskę, no i nie dodajemy do niego cukru i tłuszczu więc nie musimy się aż tak bardzo martwić o naszą figurę kiedy go jemy, dodatek śliwek, jabłek, przypraw korzennych, kakao oraz płatków quinoa sprawia, że ciasto jest bogate w błonnik(...)książki po okładce:) ciasto jest przeeepyszne :) Składniki : 3 kwaśne jabłka 1 banan ok 100 g suszonych śliwek ok 10 orzechów włoskich płaska łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka dosyć czubata kakao 2 jajka pół szklanki mąki pełnoziarnistej (dowolnej) pół szklanki drobnych płatków np. jaglanych, quinoa lub innych Przygotowanie : Jabłka obrać, drobno pokroić
zdrowa vege kuchniamnie się nie chce i nawet czasu nie mam, a w ogóle to pierniki wszyscy znają. My za to z moimi dziewczynami robiłyśmy niedawno ciasteczka piwne i zamiast tradycyjnych pierników na święta też sobie takich napieczemy, a co :) Ciasteczka piwne to smakołyki mojej Babci, nie wegańskie, ale do zweganizowania łatwe. Podaję Wam od razu jak je zrobić w naszej wersji(...)kostka margaryny - oczywiście wegańskiej, Alsan; - zamiast jasnego piwa: - pół szklanki piwa ciemnego, nie napiszę jakiego, żeby nie było, że reklamuję tu jakieś browary. Wykonanie jest banalne, a pieczenie szybkie, no i ciastka można jeść od razu, to najważniejsze :) Wsypujemy do miski mąkę i płatki, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i rozcieramy to wszystko razem w palcach. Kiedy miska jest
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDeser budyniowy - szybki, smaczny i zdrowy. Przygotowując deser użyłam kilku zdrowszych zamienników. Zamiast białego cukru dodałam cukier kokosowy. Tradycyjne pierniczki zastąpiłam ich zdrową, domową wersją - przepis TUTAJ W budyniowy deser mimo wszystko trochę białego cukru się wkradło, ale są to zdecydowanie ilości minimalne. Zdrowy umiar przede wszystkim i cukier nikomu nie zaszkodzi. Do deseru wykorzystałam jagody w żelu marki(...)świetnie sprawdzają się w deserach lub jako dodatek do słodkich śniadań - owsianek, jaglanek czy naleśników. Są niezastąpionym dodatkiem do gofrów i słodkich wypieków. PRZEPIS NA DESER BUDYNIOWY Z PIERNIKAMI Składniki: 300 ml mleka 2% 2 łyżki cukru kokosowego ( lub inny ) 1 jajko 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki 2 łyżki masła orzechowego 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
kolorowotorcikowoDawno mnie nie było, bo opanowały nas choroby i przedświąteczne szaleństwo. Mam nadzieję, że uda mi się szybko nadrobić te zaległości. Przedstawiam Wam przepis na granolę piernikową, który miał być na blogu w grudniu, ale się nie udało. Jeśli chcecie wrócić wspomnieniami do świąt to zdecydowanie zróbcie sobie blachę tej granoli. Mnie jej zapach kojarzy się zdecydowanie z zimą(...)kochających domowe Składniki: 450g płatków owsianych 200g płatków orkiszowych 100g płatków gryczanych (jeśli nie macie innych rodzajów możecie użyć samych owsianych i wtedy należy dać 750g) 100g słonecznika 100g pierników (bez czekolady) startych na tarce 100g orzechów laskowych 100g migdałów 2 kopiate łyżki przyprawy do piernika (ok. 20g) 50g oleju (najlepiej tłoczonego na zimno) 250g miodu 200ml soku jabłkowego/pomara
Mania Wypiekanianastępny post będzie o pierniczkach. Zostałam zaproszona do Grudniowego Wyzwania Blogerek, które dotyczyło wypieków na choinkę, i tak siedząc i myśląc uznałam, że fajnie by było zrobić coś oprócz pierników. Padło na rozetki, bo i dlaczego by nie :) Żeby nie było za kolorowo - stało się mi coś z jedną formą do rozetek. Wściekałam się i ciskałam, ale w końcu(...)lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby nie zalać całej rozetki, bo wtedy bardzo ciężko będzie zdjąć ciastko) i szybko zanurzamy w oleju. Ciastko powinno samo odchodzić, a gdyby nie chciało - warto sobie pomóc widelcem ;) Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK Zapraszam również
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!etap w swoim życiu. Wyprawka dla dziecięcia. Pierwsze ciuszki i te sprawy. Mnie też wzięło. Chociaż wszystkie moje koleżanki, mama i ciocie mówiły, żebym nie przesadzała, bo dziecko szybko wyrośnie i niektórych rzeczy pewnie nawet nie zdąży ponosić. Ojciec co rusz to odbierał paczki od listonosza, a Mama śmiała się , że będę Młodego pięć razy dziennie przebierać(...)się krzywiła. A będę! A jak się okazało, że świeci w ciemności, to już totalnie zwariowałam, ale o tym następnym razem ;) I o czapeczce też. Co ma piernik do wiatraka? Bo tak piszę, o tym body, a gdzie w tym wszystkim obiad? Już mówię. Ubrałam w końcu mojego Bączka w tego kościotrupa. Swoją drogą to ostatni dzwonek, Skubaniec
bastalenasmakują jak piernik, a robi się je o wiele szybciej, mała słodkość do świątecznej kawy SKŁADNIKI Ciasto: 1 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1/2 szkl. pure z dyni, 1/3 szkl. oleju, 1/3 szkl. śmietany 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżki kakao, szczypta soli Polewa: ¼ kostki masła(...)wylewamy do foremek na muffinki, pieczemy 18-20 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy polewą. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto
słodki bratekgdzieś czytałam że soda by lepiej pracować potrzebuje kwaśnego "kolegi" �� i faktycznie z jogurtem buzuje pięknie...... Teraz piekę na święta to mam zamiar dosypać przyprawy korzennej co by pod piernik podchodziło �� a i więcej daktyli daje bo z tą ilością to takie wytrawne dla mnie było ,,,mnie smakowało w oryginale ale nie wszystkim moim gościom �� ODPOWIEDZ Odpowiedzi ALE CIACHOO(...)się, że smakowało:) ODPOWIEDZ ANONIMOWY 22 lutego 2017 15:47 Czym mogę zastąpić daktyle? Czy jak zamiast ich dam jednego banana więcej lub miód to będzie ok? Prosze o szybką odpowiedź bo chce upiec na tłusty czwartek ;) ODPOWIEDZ Odpowiedzi ALE CIACHOO! 23 lutego 2017 02:21 Daktyle można zastąpić innymi suszonymi owocami np.śliwkami bo one pełnią też ważna
Kuchnia MagdaLenynabrać trochę piany na palec i rozetrzeć opuszkami- ziarenka cukru powinny być niewyczuwalne). Po dodaniu całego cukru do sztywnej i białej piany wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i przyprawę do piernika. Teraz całość krótko zmiksować tak by składniki połączyły się z białkami. Tak przygotowaną pianę z białek wyłożyć łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia, tworząc 7 okrągłych bezików o średnicy(...)ubita na sztywno piana nie może czekać!). Bezy wstawić do nagrzanego do 130 st.C piekarnika. Piec przez około 60 minut (lub nieco dłużej). Jeśli Wasze Pavlovy podczas pieczenia za szybko się rumienią, należy obniżyć temperaturę. Zawsze to powtarzam- każdy piekarnik piecze inaczej. Czas i temperatura u każdego może się różnić. Ja na najwyższą półkę w piekarniku wsuwam jeszcze jedną
Nastoletnie Wypiekaniedalej ubijać Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej ubijamy. Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Mieszamy łyżką lub szybko zarabiamy ręką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę lub inne dodatki. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka(...)będą dwie blachy. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Nasze pyszności są gotowe, gdy brzegi są złociste, a wierzch lekko złoty. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmuje z blachy gdy są jeszcze ciepłe i plastyczne. Te amerykańskie słodkości są naprawdę przepyszne i nie można się im oprzeć
Korniszonkidługie i szczegółowe opisy miejsc, uczuć czy zachowań bohatera, jednak gdy już wpadnie się w rytm przestaje się to zauważać i pomimo sporej grubości pochłania się ją w miarę szybko. Głównym bohaterem książki jest Theodore Decker, poznajemy go gdy ma trzynaście lat i w pewien wiosenny dzień udaje się z mamą do nowojorskiego muzeum, które staje się celem ataku(...)przełożone kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki i polane rozpuszczoną gorzką czekoladą. Poza tym, że jest słodkie i aromatyczne to ma fajnie wilgotną i zwartą konsystencję. Swoim smakiem przypomina zwykły piernik, ale robi się je szybciutko i od razu jest miękkie, co w związku ze zbliżającymi się dużymi krokami Świętami i natłokiem spraw z tym związanych jest dużym plusem :) Składniki
Simply Food