Witajcie, ciastem, które musi się znaleźć obowiązkowo na moim świątecznym stole jest piernik. W tym roku zamiast tradycyjnej wersji postanowiłam zmienić go nieco i przygotować na bazie kaszy gryczanej (z której kiedyś już robiłam ciasto LINK . ) Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, aż rozpływa się w ustach. Pachnie przyprawą korzenną, którą czuć w całym domu
Health-Fit-LifeCiasto z piernikami to absolutny świąteczny hit. Po pierwsze można go zrobić 2-3 dni wcześniej by składniki się "przegryzły". Po drugie efektownie wygląda. Po trzecie smak ma wyrazisty, kawowy, smakuje rewelacyjnie. Po następne 😉 może być tylko w wersji dla dorosłych, bo dzieci i tak kawy nie lubią. Same plusy. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty
Dzieje kuchennej Wiewiórywieniec wigilijny , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Całość oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć jeśli chcecie), gorzką czekoladą
Moja DelicjaDomowa skórka pomarańczowa to wspaniały dodatek do wszelkich świątecznych wypieków.Serniki,pierniki,makowce,keksy,ciasteczka i inne wypieki nabierają wspaniałego smaku i aromatu...u Nas w domu zawsze pięknie pachnie...serdecznie więc polecam Wam mój przepis,tym bardziej,ze święta tuż tuż a pomarańcze teraz coraz tańsze... Składniki: skórka z 5 pomarańczy 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki
Niespełnione zdolności kulinarnezaczyna się mój ulubiony miesiąc w roku więc w wiewiórczej kuchni zaczyna pachnieć grudniem czyli korzennymi przyprawami, bakaliami, skórką cytrusów ale i kapustą z grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu
Dzieje kuchennej WiewióryDziś pochwalę się wypiekiem swojej teściowej. Oglądając te wszystkie, piękne przepisy świąteczne na ciasta korzenne, pierniki i orzechowce, napaliłam się bardzo na to, by też coś w świątecznym klimacie upichcić. Tymczasem przyjechałam do teściowej, a tu już czekał na mnie przepyszny, wilgotny murzynek w starym stylu. Poprosiłam zatem o przepis, cyknęłam kilka fotek i jest. Przepis jest stary jak świat
Przepysznik - BLW i nie tylkoTeatr im. Jana Kochanowskiego w Opolu zadbał o Opolskich Blogerów i zaprosił na wyśmienitą komedię " Mayday 1" reżyserii Tomasza Konina. Był to świętny pomysł by odetchnąć od świątecznych zakupów, pieczenia pierników i krojenia śledzi. Kilka chwil na kulturalną konsumpcję w zupełności doładowało mi baterie na dalsze kuchenne podboje podczas Świąt. Przekonałam się, że jeśli komedia to tylko w teatrze
Bon Appetit Małgorzatydeserową czekoladą)- polewa jest z białej czekolady, ale by wyrównać słodycz dałam mniej cukru do masy marcepanowej. Sama masa migdałowa/marcepanowa fantastycznie nadaje się do przełożenia piernika lub innych świątecznych (i niekoniecznie) wypieków :) Migdałowa masa*: * migdały- 200 g * cukier puder- 160 g** * woda- 70 ml * aromat migdałowy- 1 łyżeczka Polewa: * biała czekolada- 150 g * olej kokosowy- 2 łyżki
Kraina Miodem Płynącaprawda my (nie mówimy o męskich pierwiastkach) pijemy "od święta" ale... nawet i to może stać się inspiracją. Z połączenia składników i świątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on, piernik na piwie miodowo-chlebowym, przełożony domowym powidłem i masą piwną z nutą pomarańczy skąpanej miodem, oblany czekoladową polewą . Mistrzostwo smaku. RECEPTURA POTRAWY ZOSTAŁA SKOMPONOWANA SPECJALNIE(...)powidło ze śliwek węgierek. W szampańskim, a w zasadzie piwnym nastroju pozdrawiamy Was i zachęcamy do wypróbowania naszego Mistrzowskiego piernika! :) Wyszedł tak, że jesteśmy pewne, że go pokochacie. Założymy się, że gdy takie cudo wjedzie na stół świąteczny, to goście będą w pozytywnym szoku zwanym... podziwem. On smakuje niezależnie od płci osobnika smakującego. Trzymajcie kciuki :) Jak wygramy
Wypisz Wymalujmiękkie świąteczne pierniczki nadziewane powidłami-milion razy lepsze jak te sklepowe. Ten przepis znalazłam na blogu cynamonowy pył. Pierniczki gorąco polecam-dziś wystarczy zrobić ciasto a upiec jutro :) Są puszyste, wyrośnięte i bardzo pyszne :) SKŁADNIKI *mi wyszło około 70 szt CIASTO -550g mąki pszennej tortowej -200g miodu -1,5 łyżki przyprawy do piernika -150g masła
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupierniczków czekoladowych z nadzieniem, zaś do masy serowej dodałam dodatkowo przyprawę do piernika. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy z wyczuwalną nutą piernika. Wypiek idealny na świąteczny stół, polecam :)) Sernik piernikowy Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki Spód piernikowy: -200 g pierników w czekoladzie z nadzieniem -2 łyżki masła rozpuszczonego Masa serowa
Marta Gotujerazie kupiłam gęś i kaczkę, któraś na pewno się przyda. Teraz obie leżakują w zamrażarce, czekając na swój czas. Słucham także dyskusji moich bliskich na temat świątecznych ciast. Wiadomo, że będzie piernik. Co jeszcze? To otwarta kwestia, bo i gusty są różne. Na razie, w oczekiwaniu na świąteczne smakołyki, upiekłam „Wiewiórkę”. Wykorzystałam przepis z kwestii smaku. O tym cieście słyszałam
W mojej kuchnicałkiem zapomniałam, że mam dla Was jeszcze jeden świąteczny przepis. I to nie byle jaki, bo na pyszny piernik. Wprawdzie powinien się on najpierw pojawić a życzenia świąteczne później, lecz mam nadzieję, że wybaczycie mi nie tą kolejność i chętnie zobaczycie przepis :) W takim razie jeszcze raz - Wesołych Świąt! :) Bardzo prosty piernik do przygotowania nawet w Wigilię. Oczywiście jak chwilę
My simple kitchen