Tylko 4 składniki, bez dodawania cukru. Powidła mają słodko-kwaśny smak z mocno korzenną nutą, a to dzięki połączeniu słodkiej czekolady z kwaśnymi śliwkami oraz przyprawy do piernika. Idealnie sprawdzą się podczas świątecznych wypieków i nie tylko... świetne są również jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy też dodatek do sosów. Smakują rewelacyjnie! Nawet same, prosto ze słoiczka 😉 Składniki
Kuchnia MagdaLenyTakie małe pierniki są bardzo fajną ozdobą świątecznego stołu, ładnie wyglądają i w dodatku są bardzo smaczne i wilgotne. Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek w kształcie gwiazdki i choinki. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka utartej marchwi 0,5 szklanki oleju 2 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki
Bajeczna Kuchniainnych nie było. A u mnie zdecydowanie czuć ten piękny i rodzinny okres. Dzisiaj przygotowałam chlebek piernikowy, dla tych co lubią smak piernika na jesienne i zimowe wieczory, a na stole świątecznym również może zagościć. forma keksówka 26 cm Składniki: 5 jajek 180 g cukru 50 g masła 100 g mąki 100 g zmielonych migdałów
Niezły MłynekWitajcie, połączenie jabłek z przyprawą korzenną do piernika okazało się bardzo smaczne - zwłaszcza w świątecznym okresie. Ciasto z jabłkami jest wilgotne a dzięki dużej ilości przyprawy do piernika smakuje i pachnie bardzo smakowicie. Dodatek siekanych migdałów na wierzchu nadaje ciastu dodatkowego orzechowego posmaku. Musicie koniecznie spróbować tego połączenia! Wartości odżywcze na całość: 1812 kcal
Health-Fit-Lifepiernika nie wyobrażam sobie Świąt. Bez jego aromatu nie ma tego specyficznego, magicznego świątecznego klimatu . Dodatek cynamonu i miodu w pierniku jest obowiązkowy i oczywisty, a sam przepis niezwykle prosty. składniki na 4 porcje pół kostki margaryny 4 łyżki miodu szklanka cukru 50 dag mąki 2 jajka pół szklanki mleka 3 łyżki kakao mała torebka proszku
Smakowite Daniagrzybami, kapustą, pieczonym boczkiem z majerankiem, piernikiem i skórką pomarańczy, którą dodaję do sernika. Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję śledzia z piernikiem czy wolno pieczoną kaczkę w tłuszczu ze śliwkami i goździkami – zapach tych potraw w Pierwszym Dniu Świąt jest nieziemski! Jakie potrawy powinny znaleźć(...)wszystkim staropolski piernik , który im wcześniej przyrządzimy, tym lepiej smakuje (nawet miesiąc przed Wigilią). Oprócz tego słone śledzie – jeżeli chcemy, by przeszły smakami przypraw (goździków, śliwki wędzonej), muszą poleżakować. Podobnie ryba po grecku, jeżeli poleży w zalewie przez 3 dni, będzie bardziej delikatna. Polecam też wcześniejsze przyrządzenie pasztetów, galaret i pierogów, aby odjąć sobie pracy w natłoku świątecznych obowiązków. Pierogi
Cztery FajeryNajlepszym początkiem rozpoczęcia przygotowań do tych magicznych świąt jest Piernik staropolski. Właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować ciasto na piernik, które będzie czekało 5-6 tygodni zanim powstaną z niego cudownie miękkie aromatyczne pierniczki które będą zdobić świąteczne drzewko, a z nich będzie wydobywała się piękny korzenny zapach. Oczywiście starczy też ciasta na pierniki przełożony powidłami śliwkowymi
RAROSSAJeśli nie lubisz whisky nie obawiaj się, nie jest ona bardzo wyczuwalna (też nie jestem wielką fanką tego alkoholu). Zapraszam do innych słodkich przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka: – szybki przepis na piernik – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne(...)kremówki 36% – 3 duże jajka – 2 łyżki płynnego miodu – 4 łyżki cukru drobnego do wypieków – 3 łyżki mąki pszennej – 1 łyżka domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru) – 1/3 szklanki suszonej żurawiny i alkohol do jej namoczenia Przygotowanie : Zacznij od namoczenia
nietylkopasta.plJeśli jeszcze nie upiekliście świątecznych pierniczków mam dla Was świetną propozycję :) Te malutkie domki z piernika można serwować nałożone na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną kawę lub herbatę i pyszne ciastko. Ich przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić domków z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać
CiastkozercyMiał być domek z piernika, ostatecznie zdecydowałam się na zwyczajne pierniki. Nie żebym, odpuściła sobie świąteczny, aromatyczny domek, zrobiłam go. Zmierzyłam ściany, dach, wycięłam, wypiekłam, udekorowałam i wzięłam się za sklejanie. Pełna świątecznego nastroju i zadowolona z efektu jak na mój pierwszy dom, sklejam. Pierwsze ściany stoją, biorę się za tyły, został tylko dach. Już myślę, jakie to pochwały zdobędę(...)świetny! J eszcze tylko piesek i możemy się wprowadzać " i w tym momencie wali się cały. Próbuję złapać ściany, ale grawitacja jest szybsza, łamią się, lukier zamiast do piernika, skleja mi się z podłogą. Mam ochotę rzucić domkiem (a raczej jego częściami) przez okno, niech gołębie mają. Zamiast tego ze złością wgryzam się w dach, (o, pycha!) i złość przechodzi
pink envelopeTaki piernik gościł w tym roku na moim świątecznym stole. Przyznam się, że robiłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! Piernik staropolski wyróżnia się od innych pierników sposobem przygotowania, który trwa naprawdę długo. Zaczyna się na około 5 tygodni przed świętami, kiedy to wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w chłodnym miejscu, aż do świąt. Po tych
Nastoletnie WypiekanieZbliża się Boże Narodzenie, a jak wiadomo nie ma świąt bez piernika! Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie, aby podczas świątecznych dni mogło zabraknąć pięknego, korzennego zapachu unoszącego się po całym domu. Piernik kawowy, który dziś chcę Wam zaprezentować jest bardzo prosty w wykonaniu. Jego kolejną zaletą jest to, że można go jeść od razu po wystudzeniu. Nie trzeba czekać
MyCookBook.plsię pod ciężarem ciężkiego śniegu, który mimo lekko dodatniej temperatury nadal „dzielnie” się trzyma. A ja tworzę sobie mini-świąteczną atmosferę, piekąc aromatyczne ciacho z korzennymi przyprawami Wiem, że pewnie niektórzy z was powiedzą, że najlepszy piernik to ten tradycyjny, dojrzewający, ale taka nieoczywista forma z wykorzystaniem batata jest naprawdę strzałem w dziesiątkę, jeśli nie macie cierpliwości czekać(...)mniej kaloryczne ze względu na brak dodatku cukru i wykorzystanie mąki razowej, więc mam nadzieję, że taka wersja „bardziej fit” się spodoba Świąteczny klimat gwarantowany, więc może… #OlejKonwenanse i spróbuj piernika w wersji 2.0? Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) Ciasto: 120 g (1 szklanka) mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Fitkotsklepach i domach pojawiają się choinki z bombkami a w oknach rozświetlają się gwiazdy. W sklepach coraz więcej ludzi poszukujących prezentów dla najbliższych. Kobiety w kuchni przygotowują pierniki, pierogi i inne potrawy świąteczne. Chociaż z roku na rok coraz szybciej sklepy zapraszają nas do świata Mikołaja to ja staram się jednak w listopadzie nie myśleć o nim. Jednak kiedy(...)mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto może być klejące, ale nie powinno się dodawać mąki. Ciasto rozwałkować
Kuchnia w oparachPiernik staropolski dojrzewający to wyśmienite ciasto świąteczne, mimo kilku etapów przygotowania robi się go bardzo prosto. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i krok po kroku wykonać wszystkie etapy, a pyszny smak piernika będzie cieszył nie jedno podniebienie w czasie świąt. składniki na prostokątną formę 29 cm na 16 cm 200g masła 500 g miodu naturalnego 1 i 1/2 szklanki
Smakowite Dania