Uwielbiam chatki z piernika wykonane własnoręcznie. Wprowadzają do domu prawdziwy, niepowtarzalny, świąteczny klimat. Jest to moja 3 chatka, ale śmiało mogę przyznać, że z roku na rok wychodzi mi ładniejsza. Nie jest idealna, ale jest moja. W tym roku postanowiłam poszperać w internecie. Znalazłam prawdziwe cudeńko na tym blogu i postanowiłam w tym roku wypróbować właśnie ten przepis. Serdecznie
Wielki apetytpasem, postanowiłam ułatwić Wam trochę poszukiwania pomysłów na ciasta i w jednym poście zebrałam 15 przepisów na słodkości, które moim zdaniem można przygotować na świąteczny stół. Orzechowiec http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/11/orzechowiec.html Szybki piernik "last minute" z powidłami śliwkowymi http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/10/szybki-wilgotny-piernik-last-minute-z.html Ciasto z masą krówkową, śmietaną i orzechami http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/04/ciasto-z-masa-krowkowa-smietana-i.html Ciasto Snickers http://www.zrobtosmacznie.pl/2016/11/ciasto-snickers_5.html Ciasto
Zrób to smacznieWitajcie, pachnące przyprawą korzenną pierniczki to "must have" świątecznego okresu. W tym roku zamiast tradycyjnych pierników pokusiłam się o zrobienie bezglutenowej wersji tego przysmaku. Dla osłody dodałam miodu i oczywiście dużo przyprawy do piernika:) Są proste i dość szybkie w przygotowaniu, tylko ich dekorowanie może zająć więcej czasu...:) Według mnie to najlepszy przepis na pierniki jaki udało mi się zrobić
Health-Fit-LifeCześć! Będąc wciąż w klimacie świątecznym napiszę dziś o moich muffinach piernikowych. Bardzo fajny pomysł na udekorowanie świątecznego stołu i bardzo smaczny przyznam. Miłośnicy pierników nie zawiodą się! Te muffinki smakują jak pierniczki. Dodając miód stają się bardziej twarde, ale z czasem miękną. Czyli wersja dla łasuchów: bez miodu :) Upiekłam moje muffiny w foremkach firmy Stella. Stella
Pieprzyć z Fantazjąniepozorne ciasto zasmakowało wszystkim domownikom:). Mi kojarzy się głównie ze Świętami, pełno w nim świątecznych składników - rodzynki, orzechy i przyprawa do piernika. Można udekorować je w dowolny sposób, według mnie najlepiej smakuje posmarowane cienką warstwą lukru. 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 4 jajka
Szefowa kuchnigrubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka) wycinaliśmy foremkami do ciastek i pierników marki Stella . Polecamy – idealne do wycinania świątecznych kształtów. Polecam również inne produkty Stella jak papier do pieczenia w arkuszach . Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom, grzanie dół
Słodkie okruszkiZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami na bożonarodzeniowe ciasta:). Każdy z nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html 4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html
Szefowa kuchniczekamy, zabieramy się do pieczenia. Za chwilę dom wypełni się cudnym, korzennym aromatem. Tak pachną nadchodzące święta… Czujecie je? Szczegółowa instrukcja tutaj: pieczenie pierników – etap II A jutro zapraszam na świąteczny makowiec :) Aleex
W mojej kuchnikaszy manny jest łatwy do wykonania i można, a nawet trzeba go zrobić kilka dni wcześniej, niż będziemy go jeść. Ciasto strukturą jest podobne do piernika, wspaniale smakuje i świetnie wygląda na świątecznym stole. Ten miodownik znany jest również jako stefanka. Kiedyś omijałam to ciasto, gdyż wydawało się pracochłonne, ale wcale tak nie jest. Przed świętami wręcz oszczędza nasz czas
Kuchcik gotujeFaworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru
królestwo garówsprawdzonego przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”, w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam
królestwo garówobrazić, po prostu trzeba trochę więcej umiejętności. Ale jest łatwiejszy sposób na ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega na połączeniu dwóch ciast
królestwo garówktórzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa
Ze smakiem i z pasjąSpieszę Wam już z ostatnim świątecznym przepisem w tym roku, a mianowicie Piernik ucierany na piwie przełożony powidłami i musem jabłkowym - pyszny :) Przepis znalazłam w książce "Wypieki Siostry Marii" wydawnictwa Martel. Idealny do jedzenia już na drugi dzień, gdy ciasto zrobi się wilgotne od powideł i musu. Składniki: 0,5 kg mąki, 250 g cukru, 3 jajka, 70 g margaryny
Aga w kuchniOkres zimowy, a zwłaszcza świąteczny, wielu osobom kojarzy się z zapachem piernika. U mnie w kuchni już drugi miesiąc leżakuje piernik staropolski, ale w międzyczasie zrobiłam sobie krem. Czytaj więcej
Kasia SarnaZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami na bożonarodzeniowe ciasta:). Każdy z nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html 4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html 5. Tarta piernikowa z powidłami
Szefowa kuchniŚwięta już niebawem więc na pewno wszyscy piekący:) mają na myśli wypieki, które wzbogacą świąteczny stół. Tym niezdecydowanym chcę zaproponować pyszny piernik herbaciany, który jest niezwykle delikatny i puszysty. Przełożony masą mleczną i polany białą czekoladą otula nas słodyczą, którą przełamują powidła. Do powtórzenia nie raz. Zapraszam... Skala smaku 10/10 Jeżeli masa mleczna wyjdzie gęsta należy ją przełożyć
Kubki smakuPrzepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia . Co miesiąc w Piekarni tworzy się magiczne wypieki, jednak ten pozostawi po sobie niezatarte wspomnienie. Ruiskuorinen olutlimppu, czyli fiński chleb świąteczny jest bardzo aromatyczny. Pachnie i smakuje piernikiem, anyżem i jest delikatnie słodki. Ma chrupiącą i popękaną skórkę, jednym słowem marzenie każdego łasucha. Będę go piekła na Boże Narodzenie, a przez resztę roku będziemy
Codziennik Kuchennypyszne, pachnące zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia. Jeśli ktoś chce zawiesić je na choince wystarczy zrobić otworki np. rurką przed ich upieczeniem. Składniki na kruche ciasteczka świąteczne (3 blachy): 1/2 opakowania przyprawy do piernika jajko 1/4 kostki masła 130 g miodu 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody 2-3 szklanki mąki Wymieszać przyprawę z odrobiną wody aż do jej rozpuszczenia
Karola gotujemłynku i wszystkie przyprawy mieszamy. My zrobiłyśmy 2 takie porcje, bo u nas pierniczków robimy bardzo, bardzo dużo. Gotowe jak znalazł do pierniczków i do piernika. Wystarczy niewiele by nadać im obłędny świąteczny zapach. SMACZNEGO
Lili w kuchniNiedługo święta i wszyscy będziemy zajadać się piernikami i pierniczkami. U mnie dziś przedsmak świątecznych łakoci. Składniki: - 250 g masła - 3 szklanki mąki - ½ szklanki cukru - 4 łyżki miodu - 2 jajka - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Przygotowanie: Masło i miód podgrzewamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z wszystkimi suchymi składnikami. Dodajemy masło
Kulinarne życieSzybka, piernikowa przekąska do świątecznej kawki. Jeśli jakimś cudem znaleźliście swoje pierniki w puszcze, z zeszłego roku - polecam Wam ten szybki przepis na piernikowe trufelki. Jeśli nie macie, możecie użyć świeżo upieczonych lub kupnych. Kombinacji jest wiele - do wyboru, do koloru. U mnie w wersji śnieżnej - z cukrem pudrem, kakaowe i w orzechach :) Trufelki idealnie sprawdzą się jako prezent gwiazdkowy
CookYourselfzimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone czekoladowe: Blaszka: 25/30 cm ½ kostki masła 1 szklanka wody 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki ciemnego kakao Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wanilia i Kardamon