Spośród świątecznych wypieków na polskich stołach królują pierniki, serniki i makowce. Ciekawym urozmaiceniem są ciasteczka. Nie ograniczajmy się tu do pierniczków. Domowników na pewno ucieszą super kruche ciasteczka przygotowane na bazie masła orzechowego. Świątecznych akcentów dodają w nich suszone figi i czekolada, a dodatkowych walorów odżywczych - mąka pełnoziarnista
Milion Smakówpełnym komercji. O ile nalewek już nie zdążycie raczej przygotować, o tyle np. zrobienie wykwintnej konfitury z żurawiny zajmie Wam maksymalnie dwie godziny ( tutaj znajdziecie przepis ). Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający , ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi bowiem dojrzewać minimum(...)tygodnie. Wielokrotnie sprawdzon y przepis na piernik staropolski dojrzewający jest dostępny tutaj . Sprzęt, akcesoria i naczynia kuchenne - niezbędne są w każdym domu, ale w mojej opinii dobrze jest najpierw "wybadać" czego dana osoba potrzebuje. Chociaż i tutaj znajdzie się kilka uniwersalnych rozwiązań. Nie mam najmniejszych szans na zrobienie pełnego przeglądu tej grupy prezentów, ale przedstawię poniżej moje "hity" kolekcję
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSiemanko! Tak jak obiecałem po sprawdzeniu przepisu z cudownymi dziećmi, przyszłymi kucharzami przygotowaliśmy mnóstwo pierników, a oto i przepis na nasze świąteczne pyszności. Nieco zmodyfikowany przepis ze strony moje wypieki zarówno ja, jak i moi pomocnicy serdecznie polecamy przepis. A sam jako wykonawca dodam, że jest to jeden z najprostszych przepisów na świąteczne pierniczki! Do przygotowania pierniczków potrzeba
Kuba GotujeChoinka udekorowana? w domu posprzątano? piernik upieczony? A może tak nieco inaczej, bez gonitwy, spokojnie i z rozsądkiem spojrzeć na świąteczne przygotowania. Znaleźć chwilę na odpoczynek, na spakowanie prezentów, na zrobienie dekoracji. Właśnie o dekoracjach będzie dzisiejszy wpis. Kilka dni temu zadzwoniła do mnie pewna miła Pani i zapytała, czy mogłabym umieścić na blogu jakiś pomysł na wykorzystanie słoików(...)Słoik wypełniony domową granolą będzie świetnym pomysłem na jadalny prezent. Można wypełnić go także własnoręcznie upieczonymi i udekorowanymi pierniczkami lub ciasteczkami, obwiązać wstążką z motywem świątecznym i zapakować jako prezent. Takie słoiki z piernikami będą też piękną dekoracją stołu. Możemy zawiesić na nich wizytówki z imieniem osoby obdarowanej, a po obiedzie ta osoba będzie mogła zabrać ten mały słodki upominek
Obiad gotowyogóle z niej spływać oraz zachowywać swój kształt. KOLOROWE LUKRY Kiedy mamy już dwie wersje lukru królewskiego w zasadzie możemy przejść do kolejnego etapu przygotowań do dekorowania pierników, ale jeśli biały kolor wydaje nam się zbyt spokojny i nudny można przy pomocy barwników spożywczych przygotować kolorowe lukry, który na pewno urozmaicą nasze pierniczki. Można to zrobić na dwa sposoby(...)tube, wiedziałam że te pierniczki muszą, po prostu muszą zawisnąć na mojej choince oraz koniecznie muszą trafić do prezentów świątecznych. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a efekt powalający. Obrysowujemy kontur pierniczka lukrem "gęstszym" Pokrywamy cały piernik lukrem "rzadszym" i odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej na całą noc ( minimum 3-4h). Przy pomocy lukru "gęstszego" w kolorze zielonym rysujemy
DefinicjaSmakunaszej kuchni znów pachnie świątecznymi zapachami, po kuchni roznosi się zapach przyprawy do piernika. Zaczął się grudzień, więc można zacząć przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Pierniczki można upiec wcześniej i przechowywać je w metalowej puszce. Upiekłam tym razem piernikowe choinki zdobione za pomocą pisaków cukrowych i żelowych, które wczoraj znalazły się w Mikołajkowej paczce od Dr. Oetkera . W zeszłym roku(...)bliskiej sercu osobie. Do przygotowania pierniczków wykorzystałam foremki w kształcie choinki, nadały pierniczkom Świątecznego charakteru. Upieczone pierniczki udekorowałam po swojemu. Przepis na Piernikowe choinki: Składniki: 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub miękkiego masła, 2,5 szkl. mąki pszennej + do podsypania, 2 łyżeczki przyprawy do piernika Kotanyi 1/2 szkl. miodu lipowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szkl. brązowego cukru pisaki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświąteczne Ciasteczka z makiem Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ Fanpage: Wigilia i Święta
Tradycyjna Kuchnianiż zwykle. Mamy też ochotę na zupełnie inne potrawy, na rozgrzewające i sycące comfort foody, które ratują nas od chłodu. To też egzotyczne smaki pomarańczy, przypraw do piernika, grzanego wina i słodycze. Świąteczne spotkania to ciepło w środku zimy i światłem choinki wśród mroku. Kiedy wreszcie wracamy do domu i siadamy nad ciepłą kolacją nie mamy już ochoty wychodzić znowu
Ugotowane pozamiatanekonfitury z żurawiny na którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający, ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi bowiem dojrzewać minimum
Cztery Fajerykonfitury z żurawiny na którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający, ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi bowiem dojrzewać minimum
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażurawina wielkoowocowa jest bezapelacyjne wspaniałą przekąską – zastąpi jesienią i zimą kupne słodycze. Świetnie sprawdza się jako dekoracja – wygląda jak oblodzona, przysypana śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie ją ‘skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki. Żurawina jest twarda, cierpka i bardzo charakterystyczna
Karo in the Kitchenmelasy (syropu ryżowego). Drugie powalają aromatem pomarańczy i ciemnej melasy. Do tego duże ilości mielonego imbiru, mielonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Żadnych gotowych, kupnych przypraw do piernika!! Poznajcie zapach naszych Świąt!! :) Świąteczne pierniczki (najlepszy przepis na ciasto piernikowe od Mimy Sinclair) Jasne ciasto piernikowe Składniki: 140 g jasnej melasy lub miodu (u mnie syrop ryżowy
Moja Mama Gotujesłodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ Fanpage: Wigilia i Święta
Tradycyjna KuchniaDzisiaj przepis szczególnie poszukiwany w czasie przegotowań świątecznych pierniczków. t do wyrobu pierników używamy zazwyczaj miodu, jednakże czasem w przepisach możemy spotkać się z melasą lub też Golden syrupem. Oczywiście jeśli dobrze się poszuka to można ten produkt kupić w sklepie, jednakże na pewno cena zazwyczaj powala a przecież możliwe jest zrobienie takiego syropu w domowych warunkach. Przyznam szczerze
vaniliowoczekoladowamikser wymiesza nam kruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę do piernika i nabierze ono bardziej świątecznego charakteru. Około jednej czwartej ciasta odejmujemy, zawijamy w folię i odstawiamy na chwilę do lodówki. Resztą ciasta wykładamy okrągłą formę do pieczenia. Przepis jest na formę o średnicy
KasiaiKrzysiu.plCiasto bez mąki? Czemu nie! Idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jeśli chcecie zrobić je w wersji świątecznej - dodajcie łyżeczkę przyprawy do piernika - będzie obłędne :) Do tego kubek gorącej kawy i można się delektować dobrym i wilgotnym kakaowym kawałkiem ciasta :) Ciasto jest dobre dla wegetarian i wegan. Skladniki: - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka lub 2 banany
CookYourselfMiał być domek z piernika, ostatecznie zdecydowałam się na zwyczajne pierniki. Nie żebym, odpuściła sobie świąteczny, aromatyczny domek, zrobiłam go. Zmierzyłam ściany, dach, wycięłam, wypiekłam, udekorowałam i wzięłam się za sklejanie. Pełna świątecznego nastroju i zadowolona z efektu jak na mój pierwszy dom, sklejam. Pierwsze ściany stoją, biorę się za tyły, został tylko dach. Już
Pink Enveloperazem świąteczne muffinki, pachnące jak najlepszy piernik, wilgotne i czekoladowe, wypełnione pysznymi powidłami śliwkowymi upieczone w uroczych papilotkach... Myślę, że nie trzeba większej zachęty :) Składniki na 12 sztuk: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
Chocolate Muffin BlogWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa. Niezastąpiona w świątecznych wypiekach. Świetna do makowców, pierników, ciasteczek czy dekoracji ciast. Smakuje o wiele lepiej niż ze sklepowych półek. Post Kandyzowana skórka pomarańczowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepiekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są. A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej puszki. Migdałowe biscotti na białkach Składniki: (na keksówkę 11x30 cm) 4 białka 120 g cukru 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrze