nowe smaki, które świąteczne potrawy możemy przygotować wcześniej oraz w jaki sposób, nie tracąc nerwów, przygotować kolację wigilijną i święta Bożego Narodzenia rozmawiałam z Grzegorzem Sebastian, szefem kuchni w Hotelu i Restauracji Mansor. Czym pachną święta w Twojej kuchni? - Podstawą są dla mnie tradycyjne polskie potrawy, jednak jako kucharz z wieloletnim doświadczeniem staram się(...)Które z wigilijny potraw można przygotować wcześniej, bez obawy że się zepsują ? Jak zaplanować przygotowania do Wigilii ? - Tak naprawdę, przygotowania do Świąt nie muszą być kłopotliwe i uciążliwe, ponieważ wszystkie dania można przygotować wcześniej, a w Święta po prostu ładnie je udekorować i wraz z rodziną, delektować się smakiem. Co więcej, niektóre potrawy nawet należy przygotować
Cztery FajeryŚwięta, Święta i po Świętach. Stare jak świat powiedzenie znów zyskało na wartości. Kilka dni przygotowań, wiele godzin gościny, podjadania, a i całkiem otwartego obżarstwa już za nami. Moja Wigilia była dość tradycyjna, no, może w przypadku dwóch potraw powiało współczesną kuchnią, ale jakże smakowita. I teraz pozostaje mi znów czekać cały rok na tych(...)przepis) Śledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami (przepis) Sałatka jarzynowa Sałatka z tuńczykiem Łódeczki z cykorii z łososiem (przepis) Kompot z suszu Karp smażony Pierniczki (przepis) Muffinki keksowe (przepis
Pasja SmakuPrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!też pięknie i apetycznie się prezentuje. Krem grzybowy z kilku gatunków grzybów świeżych i suszonych, na który przepis opracowała szefowa kuchni Agata Wojda będzie więc tegorocznym hitem naszych świąt. Gęsta, aromatyczna zupa grzybowa krem jest na tyle pożywna, że można ją podawać bez jakichkolwiek dodatków, ale świetnie smakuje też z łazankami lub innym makaronem, grzankami albo z ziemniakami(...)pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Do dekoracji 1 duży por (tylko biała część) 2 łyżki sosu sojowego olej do głębokiego smażenia 2 opakowania creme fraiche twarde pierniczki do starcia sól, pieprz, cukier i ocet balsamiczny do smaku mielone grzyby do dekoracji Przepis na zupę grzybową krem Z suszonych podgrzybków i włoszczyzny gotujemy bulion grzybowy, kiedy będzie gotowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadodatku tłuszczu i cukru, na bazie pełnoziarnistej mąki :) Po otwarciu piekarnika od razu czuć zapach zbliżających się świąt :) Składniki: * 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 250g) * 1 całe jajko i 1 białko * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cynamonu * 2 goździki (rozgnieść) * 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku * 1 1/3 łyżki słodziku w proszku * 1 łyża jogurtu(...)pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minutek w 180 stopniach. Następnie przygotować lukier, łącząc ze sobą potrzebne składniki, które należy wymieszać do uzyskania lepkiej konsystencji. Po upieczeniu smarować pierniczki lukrem, a następnie ozdobić żurawiną
Zdrowie na języku :Pprzekonać się czy jest taki sam jak ten który znam. Potem zapragnęłam upiec je wreszcie w domu ku uciesze domowników. Teraz muszę dobrze je schować by ciasteczka dotrwały do świąt ;-) bo każdego dnia stają się coraz smaczniejsze ... Składniki: na 50 - 100 szt.: 375 g mąki pszennej 150 g melasy 115 g cukru pudru 115 g masła 1 jajko(...)przechowywać w szczelnej puszce. Smak i aromat ciasteczek dojrzewa z czasem. Każdego dnia są coraz smaczniejsze. Smacznego! :-) Przepis z pewnymi modyfikacjami pochodzi od rodziny Swanson __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Niezawodne Pierniczki Zimtsterne - niemieckie migdałowe gwiazdki
maniapieczeniaKolejny przepis świąteczny proponuje się na tegoroczną Gwiazdkę! To chyba pierwszy raz przez te wszystkie lata, kiedy rzeczywiście przed świętami zaczęłam przygotowywać przepisy na bloga. Zwykle dodawałam je już po Świętach, co w sumie mijało się z celem... No, mniejsza z tym. Poprzednim razem, czyli wczoraj, proponowałam Wam pyszną, bezglutenową KOSTKĘ ADWENTOWĄ na bazie mąki owsianej i mielonych(...)upieczenia. Są nieco bardziej kruche i suche od zwykłych pierników, za sprawą dodatku mąki orkiszowej. Niemniej smakują naprawdę dobrze i coś czuję, że będę robić je co roku. SZYBKIE PIERNICZKI PSZENNO-ORKISZOWE* (około 40 sztuk) Składniki 150 g miodu 100 g masła 4 jajka 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 płaska łyżka gorzkiego
W kuchni Karmel-itkiDziś już ostatnia z bożonarodzeniowych inspiracji, tym razem wersji na słodko. Orzechowe ciasteczka choinki nie zawierają ani grama mąki, ani tłuszczu. Powstały między innymi z
Kulinarne przygody Gatityupieczeniu i takie już pozostają :) Robiłam je na początku grudnia i nadal są miękkie :) Przechowuję je w metalowych puszkach (a właściwie to została mi już tylko jedna puszka). Pierniczki można udekorować, polukrować i posmarować polewą - wedle uznania. Dla mnie są idealne.Składniki (robiłam z połowy tej porcji):80 dag mąki pszennej25 dag cukru kryształu4 jajka12 dag tłuszczu (u mnie margaryna(...)skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie.5. Po upieczeniu pierniki studzimy i ewentualnie dekorujemy. Polecam!Smacznego!!! A oto inne małe słodkości, które można zrobić na Święta :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie
Kuchnia domowa AniKruche, wyjątkowe ciasteczka maślane, którym nie można się oprzeć. Za to można polać je kolorowym lukrem czy czekoladą, udekorować, smakować Jest świątecznie, nie tylko pierniczki smakują w Boże Narodzenie – takie ciasteczka z pewnością znajdą swoich fanów Są bardzo kruche, maślano-cynamonowe, pyszne ♥ Inne pomysły na takie ciasteczka? Proszę bardzo wystarczy dodać do takiego ciasta: 70 g wiórków kokosowych, będą(...)schować w pięknym nowym świątecznym pojemniku na ciasta, a i tak wytrzymają tam max. 3 dni No i dobrze, jak się rozpieszczać to na całego! Udanych wypieków i Wesołych Świąt! ♥ Ciasteczka maślano-cynamonowe Składniki: 350 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 130 g masła w temp. pokojowej 2 jajka w temp. pokojowej 1/2 paczki cukru waniliowego skórka otarta
Zasmakuj KuchniDzisiaj, proszę Państwa, wielki dzień. W końcu, niemal miesiąc po terminie, przedstawiam Wam ostatni z serii przepisów bożonarodzeniowych. Nie, żebym czuła się jakoś specjalnie usprawiedliwiona... Po
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a u mnie w domu już pachnie piernikami. Ile one frajdy sprawiają, bo każdy może sobie swojego piernika stworzyć :) A wy już pieczecie? Czekam na choinkę, z utęsknieniem do tego śnieg i będę w raju świątecznej magii :)porcja na ok 160 piernikówSkładniki:200 g masła550 g miodu250 g cukru1200 g mąki(...)proszek do pieczenia, dodać jajka, sól i masę miodową. Zagnieść na gładka masę. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość 0,5 cm wyciskać foremki i gotowe pierniczki układać na dużą blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Pierniczki pieczemy w 180 C przez 12-15 minut. Smacznego
Niezły Młynekwycinać z niego pierniczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 10 minut. Po upieczeniu pierniczki trzeba całkowicie wystudzić. Pierniczki z batatów 460 g surowych batatów 1 łyżka miodu 50 g masła 50 g oleju kokosowego 550 g mąki gryczanej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu(...)rozwałkować na grubość około 4 mm. Wycinać kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 170 stopniach. Wpis dodaję do akcji Dobrze wypieczone święta Link do filmiku
FitKotpełni miłości i ciepła. Chociaż tegoroczne święta są bez śniegu, ale również odczuwa się ten magiczny czas jak co roku... Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej graham 1 szklanka mąki orkiszowej 1/2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)mieć grubość ok. 2-3 mm. Formujemy w swoje ulubione kształty. Wkładamy na papier do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut w 180 stopniach. Gotowe pierniczki powinny mieć lekko złocisty spód. Wystudzone pierniczki ozdabiamy lukrem (ja użyłam z gotowego z torebki, gdyż skład był ok), a następnie posypujemy kolorowymi ozdobami. Smacznego
Truskawkowa Fiesta