pierniczki na swieta - 1512 przepisów (strona:90/101)

Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 101

Piernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen

Korniszonki
Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 116

Piernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen

Gotujemy i jemy
Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym 162

roli deseru dla dorosłych. Jeśli tylko jesteście fanami korzennych, perfumiarskich wręcz kompozycji, piernikowego aromatu i likieru w stylu Baileys – to coś dla Was. Perfekcyjny na jesień, zimę i na święta! (i do piersiówki na zimowy spacer, ale ciii… ja tego nie mówiłam! ) Zapisz Infuzowany rum piernikowy Mocny, wyraźny i z charakterem. To nie jest zwykły alkohol(...)karafki, przechowujemy w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wstrząsamy butelką. Podajemy schłodzony lub w temperaturze pokojowej, w kieliszkach do likieru, posypany dodatkowo szczyptą mielonego cynamonu lub nawet mielonym pierniczkiem. Likier w zależności od daty ważności śmietanki można przechowywać średnio przez 2 tygodnie, tylko i wyłącznie w lodówce.   Nie warto robić od razu dużej porcji – lepiej trzymać czysty, zainfuzowany

Karo in the Kitchen
Choinki z pierników 140

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
Staropolskie pierniki z lawendą wg przepisu z 1892 roku 170

Odwiedzam ostatnio często Toruń i jako miłośniczka kuchni regionalnych oraz książek nie mogłam sobie odmówić kupna książki o wdzięcznym tytule „Piernikowy przepisownik”. Szukałam ostatnio

greenscarf
KETO PIERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 138

Keto piernik w szklance powstał przez przypadek kiedy to zostały mi 2 lekko zeschnięte babeczki korzenne , które w tym przepisie po lekkiej przeróbce pokruszone stanowią bazę

Ola la LCHF
Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego 130

Przepis na nie dostałam wiele lat temu. I to była moja pierwsza przygoda z dojrzewającym ciastem. Warto je przygotować pod koniec listopada lub w okolicach mikołajek

Weekendy w domu i ogrodzie
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 424

wyjątkowe również dzięki domowym wypiekom. Dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować mały poradnik sekrety udanych wypieków i podpowiedzi jakie ciasta możemy przygotować na ten magiczny czas. Zapraszam do wspólnego pieczenia Ciastka - domowe słodkości (Izabela Tyszkiewicz). Przykładowe ciasta na święta Bożego Narodzenia: 1. Bajaderka Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej(...)przesiać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka oraz wlać olej. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać dowolne kształty pierniczków. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C.  5. Ciasteczka

Ciastka - domowe słodkości
Domowy zakwas buraczany (na świąteczny barszcz i do picia) 171

Zakwas buraczany to klucz do przygotowania klasycznego wigilijnego barszczu. Choć trzeba pomyśleć o zrobieniu go na kilka dni przed Wigilią, to naprawdę warto. Przygotowanie składników, by

Dieta bez mleka
Domowy kisiel żurawinowy 110

Domowy kisiel żurawinowy - zdrowy deser dla dzieci i na Wigilię Listopad to czas, kiedy w sklepach dostępna jest świeża żurawina, warto zatem przygotować coś pysznego z

Korniszonki
Domowy kisiel żurawinowy 109

Domowy kisiel żurawinowy - zdrowy deser dla dzieci i na Wigilię Listopad to czas, kiedy w sklepach dostępna jest świeża żurawina, warto zatem przygotować coś pysznego z

Gotujemy i jemy
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 220

Śledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania