pierniczki na swieta - 1512 przepisów (strona:85/101)

Torcik piernikowy bez pieczenia 110

Święta to czas… kiedy brakuje na wszystko czasu. Szczególnie, jeśli bierzemy czynny udział w przygotowaniach do Wigilii. Dla osób zapracowanych lub takich, którzy nie lubią piec (albo wręcz przeciwnie – piekarnik jest u nich ciągle zajęty!) mam bardzo prosty przepis na pyszny torcik piernikowy bez pieczenia. Robi się go błyskawicznie. Potrzeba tylko kilku składników. Mimo dość kalorycznych(...)kruchych ciastek / pierników na dno Pierniki dzielimy na trzy kupki równej wielkości. Jedną rozdrabniamy na bardzo drobne okruszki (najlepiej w malakserze, ale można też za pomocą palców), a pierniczki z dwóch pozostałych części łamiemy po prostu na mniejsze kawałki. Mascarpone miksujemy wraz ze śmietaną, cukrem pudrem i cynamonem – najpierw na małych obrotach, potem na największych, aż masa zgęstnieje

Poezja smaku
Pora na Piernik Staropolski 141

pewno będzie pyszny ! Z podanej porcji wyjdzie naprawdę spory kawał ciasta a nawet dwa. Zawsze cześć ciasta przeznaczam na słodki prezent dla najbliższych przyjaciół. Z ciasta możecie zrobić także pierniczki.  Pora zabrać się do pracy.  Zdjęcie gotowego piernika jest z zeszłego roku, ale zagniecione ciasto jej dzisiejsze ;) Aby otrzymać 3 grube blaty ciasta piernikowego o wymiarze blaszki 40cm(...)Najlepsze będzie chłodne miejsce o temperaturze do 5 stopni.  Ja wkładam do lodówki. Ciasto powinno odpoczywać około 6 tygodni. Kiedyś zagapiłam się i nastawiłam piernik 3 tygodnie przed świętami i też był pyszny. Ciasto piekę tydzień przed świętami i przekładam domowymi powidłami śliwkowymi. Możecie przełożyć konfiturą pomarańczową, albo masłem orzechowym. Wypróbowaliśmy wszystkie te opcje i  domownikom

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Piernikowe ciasteczka 221

Kolejna odsłona pysznych piernikowych ciasteczek, nie tylko na święta. Rozgrzeją w mroźne dni, poprawią nastrój i z pewnością będą smakowały i dzieciom i dorosłym :) Składniki - ilość na około 25-30 ciastek 400 g mąki pszennej 70 g miękkiego masła 1/3 szklanki miodu 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko  3-4 łyżki stołowe mleka 1 czubata łyżka przyprawy(...)twarde - mleka) zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.  Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach około 2 cm od siebie i piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pierniczki można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Świąteczne pierniczki 224

Wielkimi krokami zbliża się pora na pieczenie pierników. Ich aromat jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Pachną i smakują świętami. Są bardzo wdzięcznym wypiekiem- do ich przygotowania można zaangażować dzieci. Wycinanie kształtów i dekorowanie to świetna zabawa dla dużych i małych domowników. Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ(...)ciasta kulę i chłodzimy przez około 30 minut w lodówce, dzięki czemu będzie się lepiej wałkowało. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 3 mm i wycinamy pierniczki w dowolnych kształtach. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcecie zawiesić pierniki na choince musicie jeszcze przed pieczeniem zrobić w nich dziurki (np słomką do napojów). Pierniki pieczemy

Smakowity Blog Kulinarny
Bezglutenowe ciasteczka speculoos 109

glutenu, laktozy i miodu. Ciasteczka idealnie zastępują tradycyjne pierniki – pięknie pachną i w smaku przypominają te tradycyjne. Możesz je również dowolnie dekorować. Co więcej, ciasteczka możesz przygotować przed świętami i trzymać je w metalowej puszce – zachowają swoją chrupkość Ja ze względu na swoją dietę użyłam cukru jako słodziwa. Jeśli chcesz możesz go zamienić na przykład na ksylitol(...)całość wymieszaj i zagniataj elastyczne ciasto. Gotowe podziel na 3 części, dwie owiń folią spożywczą. Pierwszą część rozwałkuj na ok. 2 – 3 mm i wycinaj z niej ciastka. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 – 12 minut. Pilnuj, aby się nie przypaliły. Gotowe ciasteczka przechowuj w metalowej puszce. Jeśli chcesz możesz je dowolnie udekorować

365 dni dookoła kuchni
Lukier królewski Lukier do pierników 106

Bardzo prosty przepis na lukier idealny do ciastek czy pierników. Lukier królewski bardzo dobrze się barwi (używam barwników żelowych Wilton). Lukier królewski używam również do dekoracji

Rusty Fork
Pierniczki klasyczne na miodzie i maśle 131

Kochani to już ostatnia chwila żeby przygotować jadalne ozdoby na choinkę i myślę tu oczywiście o piernikach, które Was będą wabić zapachem przez całe Święta, a może nawet dłużej jeśli ich nie zjecie. Uwielbiam je robić, wykrawać, lukrować i co najważniejsze wieszać na Świątecznym Drzewku!. Nie zapomnijcie zrobić dziurki, aby można było przez nią przeciągnąć ozdobną tasiemkę. Składniki(...)klei się do dłoni. Wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny aby odpoczęło, (nie musi być w lodówce). 3. Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, wycinamy foremkami pierniczki, w każdym robimy dość dużą dziurkę na sznurek do powieszenia. Podczas pieczenia dziurka się zmniejszy więc weźcie to pod uwagę, lepiej większa niż za mała! 4. Pierniczki pieczemy

Apetyczna babeczka
Pierniczki bezglutenowe z ciecierzycy 145

radę). Jeśli weźmiecie się za nie teraz i dodatkowo umieścicie w pojemniczku kawałek cytryny lub pomarańczy, ciasteczka spokojnie zdążą wam jeszcze zmięknąć i będziecie mogli się nimi zajadać podczas świąt Co do samego ciasta – jest bardzo elastyczne i fajnie wyrasta, myślę że powinno pójść tak samo gładko jak z tradycyjnymi piernikami. Bezglutenowe pierniki z ciecierzycy(...)resztę mąki z ciecierzycy i lodowatą wodę. Wyrabiaj kilka minut, powinno powstać elastyczne, nieklejące ciasto. Wysyp stolnicę dodatkową, niewielka ilością mąki z ciecierzycy, następnie wałkuj ciasto małymi partiami. Wycinaj pierniczki i przenoś delikatnie na blaszkę z papierem do pieczenia (im grubsze, tym łatwiej je podnieść bez utraty kształtu). Piecz w zależności od grubości ciasta 5-10 minut w 170 stopniach

Powiedz dietom nie
SERNIK RETRO PIERNIKOWY 138

Sernik powstał z kilku moich ulubionych przepisów, a chcąc zamknąć w nim moje ulubione smaki jak pierników,śliwek czy pomarańczy, to musiała powstać jeden jedyny sernik

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pachnie korzennymi przyprawami i pomarańczą 83

Jutro pierwszy niedziela adwentowa . Wreszcie będzie trochę jaśniej, kiedy zawieszę dekorację w oknach. W domu już pachnie korzennie i pomarańczami. Upiekłam ciasto piernikowe o smaku pomarańczowym

codojedzenia
Norweskie ciastka świąteczne last minute 103

Święta już u progu. Lśnią bombki na choinkach i migoczą w oknach światełka.  Domy wypełniają się ciepłymi zapachami potraw wyczekiwanych przez cały rok.  I kiedy na naszych stołach co roku gości tradycyjna dwunastka wigilijnych potraw, w Norwegii obowiązującą w tym czasie liczbą jest słodka siódemka.  A słodka dlatego, że cała siódemka to słodkie wypieki, które(...)Bardzo korzenne z rozgrzewającą nutką czarnego pieprzu umilą świąteczne podjadanie i dodadzą skandynawskiego charakteru.  To także idealna opcja dla tych, którzy nie zdążyli w tym roku z pierniczkami.  Pieprzowe ciasteczka świetnie sprawdzą się jako zastępcy, a czas ich przygotowania to około 40min łącznie z pieczeniem!   Poza tym…coś trzeba zostawić wieczorem dla Brzuchatego Brodacza w czerwonym skafandrze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik 300

obecny na stołach w ważnych okresach. Czy sernik przynależy bardziej do Bożego Narodzenia, czy jednak do Wielkanocy? Nie mi oceniać. Na naszym stole sernik ląduje w czasie obu Świąt, bo Świąt bez sernika nie ma. Ale wróćmy do przepisu. Jest idealny dla początkujących. Nie ma tutaj spodu, bo sam sernik doskonale smakuje. Spód, oczywiście możecie zrobić z dowolnego(...)ciast z posypkami, proponuję zwykły cukier puder. ja normalnie podaję ten sernik w wersji gołej, jednak tym razem mój sernik ze zdjęcia ma polewę czekoladową. Zostało mi po smarowaniu pierniczków czekolady i nie bardzo było co z nią zrobić. Padło na użycie jej w serniku. Mąż się skrzywił i zapowiedział, że najwyżej będzie ostentacyjnie odłupywał czekoladę. Dzięki temu, że polewa

Mieszam w Garnku
Pierniczki z białym lukrem! 133

Magiczny czas! Uwielbiam te małe, piękne momenty, które możemy celebrować w niejeden zimowy dzień, oczekując na Święta Bożego Narodzenia. Nie wiem, jak Wy, ale ja cieszę się każdą najmniejszą rzeczą, uśmiecham się szeroko do ludzi, uśmiecham się do siebie. Dopieszczam każdą chwilę, czuje się jak mało dziecko, które z radości przebiera nóżkami i wyciąga ręce po prezent(...)doceńcie to co macie, a może dojrzycie kogoś kto w tym czasie potrzebuje Waszej pomocy, choćby chwili uwagi czy rozmowy.  Podarujcie bliskim coś od serca, jak własnoręcznie zdobione pierniczki. Pieczone z miłością smakują rozkosznie ;-) PIERNICZKI: - 300 g mąka orkiszowa typ 650 - 250 g mąka orkiszowa pełne ziarno - 300 g miodu - 100 g cukru - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody

SMYKWKUCHNI
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 167

specjalnie do piernika. Jej nazwa jest jak najbardziej trafna - trudno wyobrazić sobie bardziej nastrojowy jesienny lub zimowy wieczór niż ten, który będzie otulony czekoladowym aromatem z korzenno-cytrusową nutką. Świętami nam zapachniało i smak również iście świąteczny całkowicie nas ujął. Szczerze mówiąc, bez niej piernik nie byłby TAKI aromatyczny, ani taki smaczny. Polecamy! Warto :)"CZEKOLADA DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR(...)proszek to nic innego jak: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier. Wszystko to razem wzięte tworzy genialną bazę do bezglutenowego pierniczka. SYROP DO NASĄCZANIA CIASTA/BAZA POD NALEWKĘ:Gotowana w ten sposób pigwa daje nam nie tylko smaczny owoc do piernika, ale i... coś pysznego, co możemy wykorzystać jako bazę

Wypisz Wymaluj
Pierniczki 119

zrobienie świątecznych pierniczków. Jako że w zeszłym roku mój przepis był przekombinowany w tym roku zastosowałam tradycyjne najprostsze z możliwych ciasto. Przepis z przyprawy do pierników prymat. Moje pierniczki na drugi dzień stwardniały ale 4 dnia stały się znowu pyszne. W tygodniu dorabiam drugą partię bo niestety nie doczekają. Składniki (na opakowaniu pisze na 6 porcji... nie wiem(...)wkładamy do pieca w 170 stopni na 10 minut. Czasu lepiej nie przekraczać bo pierniki wyjdą twarde. A i jeszcze jedno: dekorowanie lepiej zostawić na parę dni przed świętami chyba że ktoś planuje tylko lukier lub cukrową posypkę bo sądzę że to nie powinno się zestarzeć. My dekorujemy czekoladą

Lubczyk i Wanilia