pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:483/865)

Zapiekanka ziemniaczana z rybą 86

drugą połowę masy bakłażanowej i wyrównaj. Na wierzchu ułóż znowu zachodzące na siebie plasterki ziemniaków. Między plasterki ziemniaków powkładaj pozostałe kawałki ryby. Całość oprósz grubo mielonym czarnym pieprzem i posyp 1 łyżką pozostałego startego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 45 minut

Delicious Place
Delikatne placuszki twarogowe 145

łyżki jogurtu greckiego 250 g twarogu typu klinek 3 jajka 3/4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru (dałam zmieszany kryształ i brązowy) 1 op. cukru wanilinowego szczypta soli masło klarowane do smażenia Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce. Do miski z serem dodajemy pozostałe składniki. Za pomocą blendera miksujemy wszystko

Smaki Na Talerzu
Filet pieczony z warzywami 168

Składniki: 2 filety z kurczaka 1 brokuł 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg pieczarek 1 łyżka przyprawy cafe de Paris 2 łyżki masła słodka papryka jarzynka, pieprz Przygotowanie: Na dnie naczynia do … Czytaj dalej Filet pieczony z warzywami

czarrna od kuchni
Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu 138

nich pół łyżeczki soli oraz mleko a następnie gorące ziemniaki. Całość wymieszać, jednocześnie łamiąc krążki ziemniaczane widelcem. Ziemniaki powinny pozostać w kawałkach ale nie powinny mieć wielkości dużych krążków. Na pateli rozgrzać łyżkę oliwy. Na gorącą oliwę wylać masę ziemniaczano-jajeczną. Piec na bardzo małym ogniu na złoty kolor około 20 minut. Po upływie tego czasu tortillę przewrócić na drugą

mecooks
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami 146

mięso z grzybami (trochę odkładamy),ziemniaki,trochę masy z jajkami, warzywa i mięso i ,ostatnią warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy resztę masy z jajkami i całość posypujemy resztą sera.  Naczynie zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 1h 15  minut. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia,wtedy zapiekanka pięknie się kroi Polecam gorąco :) Smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kurczak srodziemnomorski 128

stopni piekarnika i pieczemy 2 godziny. Co pół godziny obracamy go, aby się równomiernie piekł. Po połowie czasu można dodatkowo spryskać kurczaka wodą, dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skórkę.  Dobrym pomysłem jest ustawienie pod kurczakiem naczynia z warzywami lub młodymi ziemniakami. Tłuszcz kapiący z mięsa nada warzywom doskonały smak i dopełni całego dania :) Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstawiamy

Kuchnia od dwojga
Zapiekanka „Hobbita” 491

przypraw , solimy do smaku i układamy na dnie wysmarowanej olejem formy o wysokich brzegach , zalewamy śmietanką . Na ziemniakach układamy pieczarki , następnie podsmażone mielone, cukinię , cebulę ponownie solimy i pieprzymy . Na koniec pomidory z puszki , całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 160 C przez 2 godziny . Następnie zdejmujemy folię i smarujemy wierzch jogurtem greckim , wymieszanym

Ogrodnik w podróży
Omlet ze szparagami na bogato 168

misce, dodajemy jogurt i oliwę z oliwek. Roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. W okrągłej formie układamy ziemniaki i szparagi. Posypujemy fetą i zalewamy jajkami. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe. Posypujemy bazylią i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i pieczemy 30-40 minut. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Omlet ze szparagami na bogato podajemy na gorąco z sałatą

My Chcemy Jeść
Udka po hiszpańsku - danie z jednej blaszki. 107

polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i wędzonymi paprykami. Mieszamy by dobrze je obtoczyć w przyprawach. Na ziemniaki układamy pokrojone w grube plastry marchewki, pokrojone w ćwiartki cebule i pomidory. A także pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Na samą górę układamy udka. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni na środkowej wysokości przez ok. 2 godzinki. Smacznego

Magia jedzenia.
Kotleciki z mintaja 152

tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i surówką. Można podawać również z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Inne dania z rybą, w tym kotleciki, krokiety i sałatki, a także przepis na pieczonego karpia znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Błyskawiczny piątek - Moskole 153

taki przedświąteczny błyskawiczny piątek . Postanowiłam przygotować coś na szybko i będą to moskole czyli placki pieczone na blasze. Moje będą co prawda smażone i podam je z dodatkiem sosu grzybowego. To doskonałe danie na wigilijną kolację. Zapraszam!  Składniki : * 500g ugotowanych ziemniaków  * 250g mąki pszennej  * 1/2 szklanki kefiru  * 2 jajko  * sól, pieprz  * olej

Magiczne Życie Marty
Zapiekane ziemniaki 108

muszkatołowa do smaku • masło do wysmarowania formy • szczypiorek do posypania Wykonanie: • Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. • Mleko wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Zalać ziemnaki. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 minut. • Podawać na gorąco

To co kocham
Ciapkapusta - proste danie kuchni śląskiej. 122

mieszamy. I to jest wersja podstawowa, danie ludzi ciężko pracujących w polu czy fabrykach. Kapusta i ziemniaki były powszechnie dostępnymi i tanimi produktami. A sama potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu, co było bardzo istotne. Bardziej wypasione wersje to te z pieczonymi żeberkami  lub innym kawałkiem mięsa. Nie można nie wspomnieć, że od czterech lat w gminie Kochanowice

Dieta moja pasja
Tarta z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym A. Polana 204

powrotem do kapusty, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.  Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy

Kubki smaku
Kaczka pieczona w pomarańczach. 110

pomarańczy. Najlepiej zostawić kaczkę na noc w lodówce, ale nie jest to konieczne. Po prostu smaki wejdą bardziej w głąb kaczki. Są różne techniki pieczenia, ale ja lubię jak na początku kaczka piecze się w naczyniu zamkniętym, wszystkie smaki i zapachy nie wydostają się na zewnątrz i nie będzie wysuszona. Do naczynia żaroodpornego gdzie jet kaczka dodać garść grzybków suszonych(...)piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 C i piec 45 minut.. Następnie zdjąć pokrywkę i polać kaczkę powstałym sosem. Gdyby było za mało dolać troszeczkę wody, ale nie dolewać za dużo. Sos z kaczki powinien być tłusty i bardzo aromatyczny, a nie wodnisty. Piec następne 40 minut, polewając sosem podczas pieczenia. Na sam koniec wyjąć

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania