ziemniakach piszę do znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty(...)całości. Jeśli używacie dużych kaparów, tzw. ‘jabłuszek’, pokrójcie je na mniejsze kawałki, wielkością podobne do drobnych kaparów. Szczypior drobno siekamy, tak samo postępujemy z filecikami – sikamy jej jak najdrobniej. Ziemniaki myjemy, pozostawiamy je w łupinkach, zalewamy w garnku wrzątkiem, solimy i gotujemy około 20, maksymalnie 25 minut. Te ziemniaki nie mogą się porozpadać, dlatego tak ważne jest by wybrać ziemniaki
Karo in the KitchenUdziec indyka pieczony w rękawie z cebulą, jabłkiem i marchewką to szybkie do zrobienia i bardzo smaczne danie, które możemy podać na sycący obiad dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy to kwestia kilkunastu minut, potem wystarczy poczekać, aż upiecze się w piekarniku. Udziec można podać z ziemniakami i surówką np. z buraczków albo kapusty. Mięso wychodzi miękkie i soczyste(...)cebule średniej wielkości marchew jabłko sól, pieprz, papryka ostra i wędzona, przyprawa go gyrosa (opcjonalnie) Przygotowanie Udziec myjemy, osuszamy i nacieramy pieprzem, paprykami i ewentualnie przyprawą do gyrosa. Przed pieczeniem można też wyjąć kość, żeby potem łatwiej było kroić mięso na plastry, ale nie jest to konieczne. Mięso odstawiamy na godzinę do lodówki. Warzywa i owoce myjemy i obieramy. Cebule
e-PrzepisyKulinarneMożna zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią lub liścmi limonki kaffir (patrz niżej) Czosnek - liście Młode liście czosnku są bardzo często używane w kuchni indyjskiej do pieczonych mięs i sałatek Można zastąpić: szczypiorkiem szalotką Dzięgiel Można zastąpić: lubczykiem estragonem Galangal świeży i suszony Zastępujemy go samym imbirem (świeżym lub suszonym) lub imbirem z dodatkiem suszonej cebuli(...)Mąka ziemniaczana Można zastąpić skrobią kukurydzianą budyniem w proszku (waniliowy, śmietankowy) - tylko w przypadku potraw serwowanych na słodko ugotowanym w mundurku, obranym i zmielonym ziemniakiem - 1 łyżka mąki ziemniaczanej odpowiada około 70-80 g ziemniaka. Mleko kokosowe Można zastąpić mlekiem pełnotłustym z dodatkiem aromatu kokosowego (1 łyżeczka aromatu na szklankę mleka). Ocet jabłkowy Można zastąpić: białym octem winnym octem ryżowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamniejsze porcje. Szykujemy naczynie do pieczenia z pokrywką- żaroodporne szklane, żeliwną lub emaliowaną gęsiarkę czy garnek rzymski. Ważne, żeby pokrywka była dość szczelna. Na dnie naczynia układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, a na cebuli przygotowane mięso. Moje mięsko nie chciało się zmieścić dziś w garnku, więc upchnęłam je w porządnym grubym worku do grillowania ziemniaków (kiedyś kupiłam takie duże
Kocham Czekoladęmniejsze porcje. Szykujemy naczynie do pieczenia z pokrywką- żaroodporne szklane, żeliwną lub emaliowaną gęsiarkę czy garnek rzymski. Ważne, żeby pokrywka była dość szczelna. Na dnie naczynia układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, a na cebuli przygotowane mięso. Moje mięsko nie chciało się zmieścić dziś w garnku, więc upchnęłam je w porządnym grubym worku do grillowania ziemniaków (kiedyś kupiłam takie duże
Kocham Czekoladędobra rybka podana w aromatycznym grzybowym sosie z dodatkiem młodych ziemniaków Pyszny rybny obiad. Dorsz w chrupiącej kruszonce smakuje wspaniale. Składniki: 2 filety z dorsza 4 duże pieczarki 4 borowiki pół szklanki śmietany 18% łyżeczka musztardy sól, pieprz, lubczyk mały pęczek cienkiego szczypioru masło klarowane składniki na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pudru (możecie użyć także drobnego cukru(...)Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy, czyli kruszonkę. Gdy już mamy gotowe wszystkie składniki układamy w naczyniu żaroodpornym filety rybne, polewamy sosem i posypujemy z wierzchu kruszonką. Pieczemy w 180C około 20 minut na środkowej półce bez termoobiegu (jedynie programem grzania góra-dół). Gotową posypujemy drobno posiekanym szczypiorem. Smacznego
Zasmakuj KuchniJeśli szukacie czegoś bezmięsnego na obiad to polecam wam te pyszne klopsy z jajka z dodatkiem żółtego sera i mascarpone. Są miękkie delikatne jednym słowem pyszne
Ala piecze i gotujeJest to pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia na placuszki smażone właśnie z gotowanych ziemniaków z udziałem drożdży. Propozycja na obiadowe danie, kolację ciepłą lub
kgwjanczewoSkładniki: 400 gram filetu z łososia sól pieprz cytrynowy 1/4 cytryny 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz 5 ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej 2
Mango PapajaU mnie nadal truskawkowo. Dzisiaj zapraszam na knedle z dodatkiem twarogu nadziewane truskawką. Podane na musie truskawkowym i polane masełkiem z dodatkiem bułki tartej. Pyszności. Składniki
Ala piecze i gotujeZwykle czekam na nasze polskie ziemniaczki bo najbardziej lubię takie malutkie, ale w tym skusiłam się na importowane. Zachciało mi się pieczonych, pysznie nafaszerowanych a
Smaczna Pyzazdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze 5 min. Ziemniaki przepuścić przez praskę, umieścić w misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika(...)można odgrzać na patelni na masełku lub w mikrofalówce. Smacznego! Piróg biłgorajski Piróg biłgorajski Piróg biłgorajski Piróg biłgorajski listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='600 gr ugotowanych ziemniaki 1 szklanka kaszy gryczanej /650 gr ugotowanej 750 gr sera białego (półtłusty) 500 gr boczku z szynką pół na pół 1 szklanka śmietany 18 % 5 jajek 1 łyżeczka soli
moj przepis naPyszne pieczone ziemniaczki i słodkie bataty do doskonały dodatek do mięska do obiadu. Wyśmienicie smakują również jako przekąska z dodatkiem ulubionego dipu. Można doprawić ulubionymi przyprawami, ja użyłam tymianku i mieszanki do sałatek z młynka. składniki: 1,5-2 kg batatów i/lub ziemniaków tymianek przyprawa do sałatek, u mnie młynek Prymat olej do skropienia Bataty/ziemniaki obrać ze skórki(...)przyprawą do sałatek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut na funkcji termoobieg. W międzyczasie kilka razy przemieszać drewnianą łopatką aby równo się piekły
Monia miesza i gotujespróbować czegoś nowego, proponuję Śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną, czyli młode ziemniaczki z suszonymi pomidorkami, bazylią i parmezanem. Takie ziemniaczki smakują wybornie same w sobie, ale polecam je spróbować w towarzystwie “ Pieczonych szparagów z pomidorkami koktajlowymi i fetą ” i “ Sałatki z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi “. Dzięki temu otrzymujemy pyszne danie obiadowe. Sycące, ale bez mięsa i bez glutenu. Świetne(...)soli morskiej spora garść listków bazylii (tak z małego pęczka) 3 łyżki świeżo startego parmezanu 1 łyżka oliwy extra vergine 6 suszonych pomidorów (użyłam suszone pomidory w oliwie) Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować, przekroić na połówki. 1 kg młodych, małych ziemniaczków (jednakowej wielkości) Zalać zimną wodą, zagotować. Dodać sól, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 15 minut – ziemniaczki mają być miękkie (jeśli
Moja Delicja