pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:476/865)

Kurczak z nadzieniem a'la węgierskim 169

przez tydzień będzie się nim żywił. Dzisiaj kurczak pieczony, nadziewany. Możecie odciąć mu skrzydełka oraz szyję i zrobić z nich niewielką ilość wywaru do małej ilości zupy bądź sosu. KURCZAK Z NADZIENIEM A'LA WĘGIERSKIM Składniki: - 1 kurczak - 2 papryki słodkie (najlepiej różnokolorowe) - 1 papryczka chilli - 5 ziemniaków - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek miodu - przyprawy: sól, pieprz(...)Paprykę kroimy w sporą kostkę. Papryczkę chilli najpierw rolujemy w dłoniach, stukamy nią kilka razy o blat, odcinamy końcówkę i wysypujemy z niej nasiona, po czym kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny, przekrawamy wszerz i obie części dzielimy na osiem kolejnych. Czosnek obieramy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem cayenne oraz

Życie zamknięte w smaku
Domowe duszonki 181

przygotowany w rękawie do pieczenia jest świetnym rozwiązaniem - mięso jest miękkie i soczyste, warzywa rozpływają się w ustach, wszystko przechodzi intensywnie swoim smakiem. Dodatkowo nic nie smażymy, nie gotujemy też w wodzie, więc wszystko zachowuje swoje składniki odżywcze. I przypomina... wiosnę, lato i słońce! :) Składniki: /na 5-6 porcji 0,5 kg marchewki 1 kg ziemniaków 5 dużych cebul(...)Obraną marchewkę kroimy w talarki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę (ok. 2-3 cm). A obraną cebulę - siekamy. Całość mieszamy, najwygodniej po prostu ręką. W osobnym pojemniku mieszamy oliwę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek (2 łyżki). Tak przygotowaną marynatą zalewamy warzywa. Mieszamy kurczaka z warzywami i wszystko umieszczamy razem w rękawie do pieczenia, który oczywiście zapinamy. Nasze duszonki nie powinny

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sernik królewski 176

pomysłu moje teściowej są pyszne!  Składniki: (na blaszkę 25x35cm) CIASTO: 250 g mąki pszennej 120g masła 90g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao MASA SEROWA: 1,2kg twarogu 250g miękkiego masła 6 jajek + białko z ciasta 1 szklanka cukru 1 duży budyń (64g) Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki umieścić(...)kamień". MASA SEROWA: Twaróg przecisnąć 3 razy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa. Żółtka zmiksować z cukrem i  masłem na puszystą, gładką masę, dodać twaróg i budyń, zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy serowej. Spód formy i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, następnie

Cakes By Kejt
Ziołowe paluszki ziemniaczane 108

Tradycje Polskiego Stołu” Wiele ciekawych wiadomości na temat m.in. potraw z ziemniaków można w niej znaleźć. Zazwyczaj są to proste dania, np. ziemniaki gotowane , okraszone skwarkami ze słoniny i lekko posolone. Ziemniak bowiem jest sam w sobie pyszny i nie wymaga specjalnych dodatków, aby dobrze smakować. Dziś prezentuje ziemniaki w wersji wzbogaconej o zioła, w formie smażonych paluszków. Są niezwykle(...)miękkie w środku, a z zewnątrz  chrupiące. Mogą stanowić samodzielne danie, ale świetnie będą się komponować z ulubioną surówką czy sosem. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczonego mięsa. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia
Pieczeń wieprzowa z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą 551

Print Pieczeń wieprzowa z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą Przepis dodany przez Marcin Porcja 4 Czas Przygotowania 2 godz  Poziom Trudności średni Przepyszna pieczeń wieprzowa w sosie własnym, z pięknego kawałka schabu, z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty. Serdecznie polecam, pychota! Składniki Mięso: 0.5 kg schab wieprzowy 3 ząbki czosnku 1 kostka wołowa mąka olej woda przyprawy(...)wodą. Dusimy ok. 60 minut Następnie do szklanki wsypujemy łyżkę mąki, oraz wodę, mieszamy. Stopniowo wlewamy do mięsa aby zagęścić sos. Ziemniaki gotujemy, ubijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ziemniaki dzielimy na 4 części nożem, wyciągamy 1/4 ziemniaków, a puste miejsce wypełniamy skrobią ziemniaczaną. Dodajemy jajko, sól pieprz, i ugniatamy na ciasto. Formujemy jak na poniższym zdjęciu Gotujemy wodę, dodajemy

NieziemskiApetyt.pl
Szarpana wołowina 96

szukasz przepisu na wegetariański szarpany Jackfruit, znajdziesz go tutaj . Składniki potrzebne, by zrobić Szarpaną wołowinę Wołowina Pręga 450 gram Pomidory San Marzano 1 puszka Cebula 1sztuka Czosnek 3-5 Ziemniaki 1 kg Roszponka dużo Oliwa z oliwek 1-3 łyżki Miód 1 łyżka Ocet jabłkowy 1 łyżka Sól Pieprz świeżo zmielony do Wędzoną papryka 1-2 łyżeczki Liście laurowe(...)oczywiście poczekaj. Ziemniaki Oczywiście ziemniaki możesz zrobić według własnego uznania, ugotować, zrobić na parze jak ja, lub zrobić purée. Roszponka Podczas gdy ziemniaki się gotują, przygotuj dresing do roszponki, sprawa jest banalnie prosta, wymieszaj oliwę z oliwek z miodem, octem, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem oczywiście polej roszponkę dresing i wymieszaj. Sos pieczeniowy bez pieczenia Oczywiście dobry obiad

RafalCook
Kruche rogaliki z marmoladą 168

szklanki mąki 3/4 zimnego masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru lub zwykłego 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany marmolada bądź czekolada (najlepiej zetrzeć na tarce) Przygotowanie: Mąkę z masłem wyrobić. Ja to robię za pomocą tłuczka do ziemniaków, ponieważ dłońmi zbyt szybko ogrzejemy margarynę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy(...)szerszą część trójkąta kładziemy marmoladę lub czekoladę i zwijamy w rulonik. Końce rogalika zwijamy do siebie aby powstał rogalik. Robimy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki kładziemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy białkiem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach

Amatorka kuchenna
Zapiekane spaghetti 154

osób :) Czas przygotowania to usmażenie mięska i warzyw oraz ugotowanie ziemniaczków, potem chwila w piecu aż serek się przyrumieni i można podawać. Łapcie i wcinajcie ze smakiem, niech moc będzie z Wami a masa nigdy nie spadała :) Składniki: -200g mielonej szynki -400g ziemniaków -190g koncentratu pomidorowego - 1 mozzarella - pół czerwonej papryki - pół zielonej papryki - pół cebuli(...)koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy Do naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsną, na to puree ziemniaczane a na to plastry mozzarelli Piekarnik nagrzewamy do 200 ° C opcja termoobieg i pieczemy około 15 min aż serek się pięknie rozpuści i przyrumieni  Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (1 porcja dla dzika  / 2 porcje dla normalnych śmiertelników):   Wartość odżywcza opracowana

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Piramidki z niespodzianką , czyli obiad z resztek 150

piramidki, w których będzie się jednocześnie piekła i dusiła zawartość. Pakunki wstawiamy na 35 minut do rozgrzanego już piekarnika. Przy odpakowywaniu uważajcie na twarz i palce, ze środka buchnie gorąca para. Zjedliśmy ze świeżym, malinowym pomidorem, małosolnymi ogórkami i szklanką kefiru. Prosto, szybko, pysznie i bez zadęcia. Możecie w takich pakunkach pomieszać ziemniaki z kawałkami np. brokułu i marchwi

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane z gofrownicy z wątróbką i ognistymi pomidorkami. 228

Witajcie kochani :) dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych zdrowych placków ziemniaczanych nie smażonych na oleju a pieczonych w gofrownicy. Pewnie się z dziwicie jak w gofrownicy :) plus taki że nie musici e stać przy patelni i je przewracać , a w tym czasie możecie robić co innego . Lubię placki ziemniaczane ale jak wiadomo smażone na oleju nie są zdrowe(...)łyżki masła klarowanego Jako dodatek - Ogniste pomidorki Eterno Wykonanie:   Ziemniaki, marchew i cebulę obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach.Następnie dodać roztrzepane jajka, przyprawy i mąkę, wymieszać i przyprawić do smaku. Gofrownicę rozgrzać i lekko natłuścić, wlać porcję ziemniaczaną i piec na złoty kolor. Wątróbkę umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozpuścić masło

Sama słodycz i szczypta chili
Łosoś w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i puree z selera naciowego 138

ciasta francuskiego (1/2 gotowego) 5 suszonych pomidorów 40 g sera parmezan 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko świeżo zmielony pieprz SKŁADNIKI PUREE: 1 mały seler naciowy 2 duże ziemniaki 2 łyżki mleka 60 g masła 500 ml wody sól do smaku pieprz do smaku 1. Łososia myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy kawałek że skórą pozbywamy się jej. Dzielimy(...)następnie sklejamy ze sobą kąty ciasta. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 220  ° C  przez 15-20 minut do zarumienienia. 3. Przepis na puree. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojonego drobno selera oraz ziemniaki. 4. Jak warzywa zaczną się rumienić zalewamy całość wodą tak żeby przykryła całą

karolgotuje
RZECZY NIEZBĘDNE W KAŻDEJ KUCHNI - INSPIRACJE 146

może się przydać, bo gotowanie i pieczenie to naprawdę świetna zabawa, a z takimi akcesoriami to sama przyjemność ❤ Opakowania i pojemniki: 1. Forma do klopsików - cena 29,00 zł 2.  Pojemnik na ser - cena 29,00 zł 3. Pojemnik na ziemniaki - cena 34,00 zł 4.  Drewniana herbaciarka, pojemnik na herbatę - cena(...)Misa Asma śr. 65cm - cena 84,00 zł 5. Drewnianta taca śniadaniowa 2 sztuki - 69,99 zł 6. Metalowa cukierniczka - cena 19,99 zł Pieczenie i gotowanie: 1. Siekacz do ciasta - cena 33,90 zł 2.  Praska do zdrowych batoników musli   - cena 66,00 zł 3.  Foremki do gotowania jajek w koszulkach 2 sztuki - cena

Słodko-Słony Świat Ilony
Sznycel po włosku 110

Milanese, czyli sznycel mediolański panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, nie podałam go z sosem pomidorowym, ani z makaronem, podałam z podsmażonymi ziemniakami, sałatą i pomidorem. Dla mnie podawanie smażonego panierowanego kotleta z sosem to jakieś nieporozumienie, po to jest panierka aby była pyszna i chrupiąca, a nie przesiąknięta sosem, z której robi(...)minuty z każdej strony lub po 2 minuty i wkładamy je do naczynia do pieczenia i podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 200 ° C przez 5 minut. Po usmażeniu kotlety doprawiamy jeszcze ewentualnie pieprzem i solą. Podajemy z cząstkami cytryny. Ja podałam jeszcze ziemniaki podsmażone na tym samym tłuszczu od smażenia z dodatkiem świeżego rozmarynu. Smacznego! Takie kotlety po mediolańsku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pełnoziarniste muffinki bananowo-czekoladowe 175

przy pomocy widelca/tłuczka do ziemniaków rozetrzeć na gładki krem (należy to zrobić dokładnie, aby nie było zbyt dużo grudek). Do roztartych bananów dodać pozostałe składniki mokre tj. jajo, syrop z agawy (lub miód), olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do drugiej miski wsypać składniki suche tj. mąkę pszenną pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól i wymieszać. Gorzką

Gospodyni Miejska