Ku mojej radości od kilku dni w centralnej Polsce mamy w końcu śnieg, który utrzymuje się na powierzchni dłużej, niż przez 2 dni. Lekki mróz, skrzypiący pod butami śnieg i jego drobinki mieniące się w blasku zimowego słońca lub księżycowej pełni, to rzeczy, które budzą we mnie najszczerszą radość! :) A po mroźnym spacerze, z różowymi, zimnymi policzkami i śniegiem we włosach czas na wewnętrzne rozgrzanie, dlatego zapraszam na talerz kremowej dobroci. Zima to sezon, w którym łatwo o topinambur, czyli słonecznik... czytaj dalej...
Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?
Czytaj dalej...Problemy z pamięcią i koncentracją mogą wynikać w szczególności z tego co spożywamy. Podczas wzmożonego wysiłku naszego mózgu, potrzebuje on dużej ilości glukozy, gdyż podczas nauki pracuje on na podwyższonych obrotach.
Czytaj dalej...Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)