Niby nic takiego , a smakują każdemu!Mowa o młodych ziemniakach.Delikatne … mięciutkie …Smakują zarówno same , polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem
Ostra na SłodkoSmak jak gołąbki a pracy mniej. Bardzo smaczne. Jak podałam jako zapiekankę, ale można serwować z ziemniakami i z boku położyć kawałek zapiekanki. Sos, możecie użyć sosu gotowego pomidorowego. Ja użyłam mój który zrobiłam latem i przechowywałam w słoiczkach. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, obsmażyć, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą(...)przykryć i tak cały czas piec pod przykryciem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec godzinę i 10 minut. Podawać można w różny sposób jak zapiekankę, ponieważ zawiera ryż lub w inny sposób. Krojąc zapiekankę na kawałki i podawać w towarzystwie ziemniaków
Kuchnia PokoleńSałatka z batata i pieczonej kapusty to jedna z najlepszych sałatek jakie jedliśmy. Super smakuje bez żadnego dresingu, ale jeśli chcesz możesz ją polać ulubionym sosem. Czas: 35 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: 1 duży ziemniak 2 puszki cieciorki (2×400 ml) Kawałek czerwonej kapusty Garść jarmużu (150 g) 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)sicie. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Kapustę posyp majerankiem, batata rozmarynem i oregano, cieciorkę słodką papryką. Posól i popieprz. Krok 3 Nastaw piekarnik na 210 stopni. Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 30 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia. Krok 4 Umyj jarmuż. Rozgrzej patelnię lub rondel. Wsyp na rozgrzane naczynie jarmuż, chwilę podpiekaj
Niedzielny kucharzszukacie pomysłu na cały zestaw obiadowy, to polecam Wam takie trio – pieczone ziemniaczki, surówka z kapusty z suszonymi pomidorami i żurawiną oraz piersi kurczaka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami. Z uwagi na to, że mięso szykujemy w pysznym sosie, świetnie też sprawdzą się ziemniaki gotowane. Pyszności 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 2-3 łyżki oleju(...)mniejsze kawałki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso, aż do ładnego zarumienienia. Podsmażone mięso przekładamy na blaszkę do pieczenia i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-20 minut (należy regulować czas pieczenia w zależności od wcześniejszego podsmażenia i wielkości porcji). Patelnię z tłuszczem po smażeniu
Smaki Na Talerzudużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35 minut (wbity widelec powinien łatwo wchodzić). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Upieczony miąższ dyni wyjąć i zmiksować go blenderem na gładką masę. Wykonanie: Na maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną, zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wszystko zalać bulionem
Pomysłowa kuchniaPomysł zaczerpnęłam z popularnego kanału Smaczny tv, jednak przepis zmodyfikowałam, ponieważ czas gotowania i pieczenia podany w tym przepisie jest nieadekwatny. Potrawa jest naprawdę pyszna,kalafior soczysty, a sos serowy rewelacyjny. Kalafior wystarcza dla 3 osób i nie potrzeba podawać już do niego ziemniaków 1 średni kalafior 350 g mięsa mielonego z karczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku(...)kostkę, dodać do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Kalafior umieścić w misce i mocno dociskając faszerować mięsem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Kalafior owinąć folią aluminiową i piec przez 15 minut. Sos. Masło rozgrzać w rondelku , dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Następnie dolać zimne mleko i energicznie mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia., Dodać przyprawy, i ser, mieszać
Krylowa Kuchniazapomniano o polskich daniach narodowych. Gotowano wonne zupy i pieczono soczyste mięsa. Podstawą były kiełbasy, dziczyzna, wołowina i mięsa duszone. Dziś zajrzymy do kuchni Warmii i przyjrzymy się pysznemu daniu z tego regionu. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo pyszne. Żeberka wieprzowe z Warmii i marchew z ziemniakami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielaskę cynamonu 5-7 goździków 3 liście laurowe 2 cebule czerwone 3 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz kaszę gryczaną lub ziemniaki SPOSÓB WYKONANIA : Mięso myjemy, osuszamy, tniemy ostrym nożem na gulaszową kostkę. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Oprószyć mąką, smażyć partiami na rozgrzanym oleju, mieszając przekładać(...)minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170, dodajemy przekrojone na pół śliwki i pieczemy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby składniki mogły się połączyć i stworzyć jednolitą całość. Gulasz ma słodko-kwaskowaty posmak z nutą cynamonu, goździków. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Danie to na pewno rozgrzeję nas od środka w te coraz bardziej ponure
Basia w kuchnipieczona w sosie pomidorowym z papryką, ogórkami i pieczarkami to jedno z lepszych dań, jakie możecie przygotować z wieprzowiny. Długo pieczona karkówka z ketchupem wprost rozpływa się w ustach, mięso jest tak delikatne, że wręcz się rozpada. Zalewa z ketchupem i ogórkami konserwowymi tworzy pyszny słodko - kwaśny sos, idealny do podania z kluskami (na przykład śląskimi) lub ziemniakami(...)daniu lub zastąpić kilkoma suszonymi leśnymi grzybami. Jeśli chcielibyście dorzucić do mięsa więcej warzyw, dobrze sprawdzi się tu pokrojona w dużą kostkę cukinia albo marchewka. Pikantna karkówka pieczona w plastrach to świetne danie do odgrzewania. Świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad dla rodziny, ale także na imprezę. Polecam, smacznego:) Polecam też mój gulasz cygański z klopsikami : Przepis
Lekcje w kuchniświeżego szpinaku ? 1 pęczek zielonych szparagów ? 2 małe ziemniaki ? 3 opakowania sera mozzarella, kulki po 150 g ? 8 jajek ? 400 g kwaśnej śmietany ? sól, pieprz do smaku ? masło do wysmarowania tortownicy Sos czosnkowy ? 1/2 szklanki śmietany kwaśnej ? 1/2 szklanki joguru ? 3 łyżki majonezu ? 3 ząbki czosnku ? sól do smaku Wykonanie: ? Ziemniaki wyszorować i ugotować w skórce. ? Cukinie umyć i pokroić(...)krążkami cukinii, po czym obłożyć boki. ? Na dnie ułożyć osączone kulki mozzarelli, obrany i pokrojony w kostkę ziemniak oraz odciśniety szpinak. ? Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. ? Do tortownicy wlać masę jajeczną. ? Na wierzchu położyć ozdobnie szparagi. ? Piec w temperaturze 180 st.C przez 30 minut. ? Ostawić tort do wystudzenia, bo wtedy lepiej się kroi. ? Wymieszać wszystkie
To co kochamLiczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 1 godzina | Poziom trudności: łatwy Składniki ok. 800 g ziemniaków 400 g kiełbasy 200 g fasolki szparagowej 150 g żółtego sera 1 cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy w plastry. Można użyć ziemniaków, które zostały z obiadu. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i odcinamy końce. Następnie gotujemy w lekko(...)minut. Kiełbasę kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki, następnie cebulę, kiełbasę i na koniec szparagówkę. Całość posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plNazwa-gołąbki-według historyków, może pochodzić od gołębi zawijanych w liście kapusty, by mięso nie wysychało podczas pieczenia, które jadano na szlacheckich dworach. Uboższe i ubogie warstwy społeczne, zaadoptowały ten przepis na swoje możliwości i w liście kapusty zawijano kaszę i ziemniaki, a i zdarzało się czasami mięso. Lasagne to już inna historia, a kilka ich wersji znajdziesz tutaj
RafalCookPoliki 700 g policzków wołowych 4 duże cebule pokrojone w piórka 5 ząbków czosnku drobno startego 2 łyżki majeranku Sól Pieprz świeżo Ziele angielskie Liście laurowe Babka 2 kg ziemniaków starych na małych oczkach 4-5 jajek 3-5 łyżki mąki 2 cebule pokrojone w kostkę 200 g wędzonego boczku w kostkach Majeranek Sól Pieprz świeżo zmielony Dodatki Ogórki konserwowe(...)dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj pod przykryciem, jakieś 3-4 godziny. W międzyczasie starte ziemniaki odciśnij z płynów. Dodaj podpieczony wcześniej i przestudzony boczek, jajka, mąkę, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszaj. Formę do chleba wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż masę ziemniaczaną do formy, dobrze ugnieć oczywiście czystymi dłońmi, górę dopraw
RafalCookziemniaki szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 50 dag pieczarek 1 cebula 3 jajka 3 łyżki suszonego koperku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, kilka ząbków czosnku, smalec Przygotowanie: Ugotowaną kaszę, ziemniaki oraz przesmażone, pokrojone drobno pieczarki z cebulą i kilkoma ząbkami czosnku zmielić Dodać jajka, przyprawy, dokładnie wymieszać Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać
Proste Potrawydużych ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi umyj i połam je na mniejsze części. Pamiętaj aby wybrać szparagi z wilgotnymi końcówkami. Smaż je na patelni z masłem, solą i pieprzem, następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Smaż ok 5 minut na średnim ogniu. Ostudź. Ziemniaki umyj i pokrój(...)tarty wyłóż papierem pergaminowym, następnie spód i krawędzie wyłóż ciastem francuskim. Do środka włóż szparagi z ziemniakami i zrób cztery wgłębienia, w które wbij jajka. wszystko dopraw jeszcze solą i pieprzem i przykryj płatem ciasta francuskiego. Krawędzie lekko ponacinaj. Wszystko piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Smacznego
Niezły Młynek