Dzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób(...)lodówce na całą noc. Na drugi dzień kaczkę wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. W między czasie ziemniaki myjemy, wrzucamy na blaszkę, dodajemy masło i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dajemy do piekarnika do kaczki i pieczemy ok. 40 minut. Gotową kaczkę kroimy na plasterki
Kuchenne Wariacjemieszamy. Tak przygotowane mięso rozkładamy na blaszkę do pieczenia, może spokojnie na siebie nachodzić. Jeśli mamy mniej porcji, możemy użyć naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na niecałą godzinę. W tym czasie przygotujmy ziemniaki. Każdego ziemniaka dokładnie szorujemy. Będą pieczone w całości. Wybieramy te mniejsze ziemniaki(...)ziemniaków lub ziół prowansalskich, ale wtedy uważajmy z solą. Nasze mięso miało być w piecu niecałą godzinę. Po połowie tego czasu zdejmujemy folię aluminiową, na wyższy poziom wkładamy ziemniaki. Pieczemy jeszcze pół godziny. Jeśli ziemniaki były większa lub macie słabszy piekarnik, można je uprzednio nieco podgotować. Jeżeli Twój piekarnik ma funkcję wentylatora – użyj go, gdy dołożysz ziemniaki. Teraz wystarczy poczekać
MarcinChefpomidorowego oliwa przyprawa do ziemniaków zioła prowansalskie 1-2 garście tartego sera sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku przez około 10-20 minut. Odcedzamy. Do garnka z ziemniakami wlewamy 2-3 łyżki oliwy oraz wsypujemy 1-2 łyżki przyprawy do ziemniaków, potrząsamy garnkiem, by ziemniaki obtoczyły się w mieszance oleju i przypraw. Ziemniaki przenosimy na blaszkę(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy aż skórka nieco się zarumieni, a środek będzie miękki (u mnie piekły się przez około 20 minut. Czas pieczenia i wcześniejszego gotowania zależny będzie od wielkości ziemniaków, należy kontrolować go na bieżąco). W czasie gdy ziemniaki się gotują/pieką, szykujemy nadzienie. W rondelku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną
Smaki Na TalerzuZIEMNIAKÓW - 4 pieczone duże ziemniaki - kilka grillowanych na ruszcie jabłek - 3 łyżki masła - kilka ząbków czosnku grillowanych na płycie - sól - frankfurterki surowe Balcerzak Kiełbaski grillujemy na złoty kolor. Jabłka i ziemniaki do miękkości. Z upieczonego jabłka ściągnij skórkę, odejdzie bez problemu, miąższ połącz z puree z ziemniaków, dodaj miąższ z pieczonego czosnku, dopraw solą i aby puree
SMYKWKUCHNIwlać śmietanę kremówkę, dodać przyprawę do ziemniaków, przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszając zagotować na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotowaną śmietaną z przyprawami zalać ziemniaki. Ziemniaki piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut, następnie posypać startą mozzarellą i piec kolejne 5 - 10 minut(...)porcja dla 4 - max. 5 osób). Najlepiej, aby ziemniaki były jednego gatunku i w miarę podobnej wielkości. W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić. Należy sprawdzać patyczkiem czy ziemniaki są już miękkie. Mozzarellę należy dodać dopiero jak ziemniaki będą miękkie. Mozzarellę można zastąpić startym żółtym serem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskafrytki które wrzuciłam do garnka i lekko podgotowałam. Potem ziemniaki przerzuciłam do brytfanki, przyprawiłam curry, papryką, gałązkami tymianku i dorzuciłam masła. Wsadziłam do piekarnika i piekłam w temperaturze 200 stopni ok. 30 min aż ziemniaki się zrumieniły. W kolejnym garnku ugotowałam brokuły w lekko osolonej wodzie. W między czasie przygotowałam 2 piersi kurczaka, posypałam solą i pieprzem a potem obtoczyłam(...)masła i 2 łyżki jogurtu i dokładnie mieszamy. Gdy już mamy wszystko gotowe nakładamy wszystko na talerz – nakładamy kurczaka i polewamy go sosem, wokół rozkładamy brokuły a obok pieczone ziemniaki. Smacznego
Kuchenne WariacjePieczone ziemniaki w łupinach ,świetne jako dodatek do obiadu jak i samodzielne danie ,super sprawdzą się też na różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich. 3 średnie ziemniaki 50 ml. mleka 50 g serka twarogowego 100 g boczku wędzonego ok.50 g sera żółtego pieprz duża szczypta rozmarynu mały ząbek czosnku 1 mała cebula Ziemniaki gotujemy w łupinkach.S tudzimy. Boczek(...)masę.Do całości dodajemy boczek z cebulą, wymieszać. Przygotowanym farszem wypełniamy łódeczki z ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok.15 minut, po tym czasie posypujemy ziemniaczki startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 5 minut. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną. Pieczone w foli aluminiowej sprawdzą się na grillu
Andzia Pichcisyropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec razem ze skórką, są smaczniejsze, więc trzeba je porządnie wyszorować pod zimną bieżącą wodą. Potem osuszyć. Następnie kroję w ósemki. W małej miseczce mieszam wszystkie przyprawy oprócz(...)soli i maczam każdy kawałek ziemniaka w ziołowej mieszance i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na której zostawiam miejsce na moje marchewki. Jak już wszystkie ziemniaki mam ułożone na blaszce oprószam solą. Marchewki myję, obieram ze skórki i kroję w grubsze słupki. W małej miseczce mieszam oliwę z syropem klonowym i ziołami i w tej mieszance maczam
Blondynka Gotujeuwielbiam ziemniaczki w takiej postaci, prawie w każdą niedzielę pieczone ziemniaki goszczą u mnie na obiad z różnymi warzywami i mięsem SKŁADNIKI 6 ziemniaków, 4 marchewki, 4 małe buraczki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka przyprawy do ziemniaków , 1 łyżeczka majeranku sól morska drobnoziarnista o'Sole, pieprz, koperek WYKONANIE Obieramy warzywa, ziemniaki kroimy(...)ćwiartki albo na mniejsze kawałki, buraczki w plastry, marchewkę w paski. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków i majerankiem, solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Do rękawa do pieczenia przekładamy ziemniaki, oraz marchew i buraki. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach. Podajemy posypane koperkiem
słodki bratekkrótkiej pojawiam się z tzw. przytupem! Tadammmm! Pysznie! Dorsz, a raczej dorodny dorsz, pieczony w ziołach, maśle i oliwie z oliwek, czytaj idealne połączenie ;-). Podałam z czerwonymi ziemniakami, pieczonymi ze skórką. Mnniammmi!! Ci z Was, którzy są ze mną na fanpagu SmykWKuchni, doskonale wiedzą, że mój chwilowy brak blogowania oznaczał nic innego jak urlop i długo wyczekiwany wyjazd(...)głowę itd. 2. Rybę natrzyj mieszanką przypraw i ziół, wymieszaną z masłem i oliwą z oliwek. 3. Dorsza owiń w folię nie zbyt ciasno, ułóż na blaszce do pieczenia. 4. Ziemniaki umyj, natnij nożem, oprósz solą. 5. Każdy ziemniak owiń folią, dodaj odrobinę masła, lub oliwy z oliwek jak lubisz, można również dodać kawałek czosnku lub cebulki wedle upodobań
SMYKWKUCHNIodsącz wodę i przełóż z powrotem do rondla. Wlej olej i wsyp kurkumę – całość dokładnie wymieszaj łyżką, by przyprawa pokryła wszystkie ziemniaczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia – rozłóż równomiernie ziemniaki, by się nie stykały ze sobą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz z termoobiegiem ok. 20-30 min. w temp. 220 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków
Kulinarny S.O.S.odsącz wodę i przełóż z powrotem do rondla. Wlej olej i wsyp kurkumę – całość dokładnie wymieszaj łyżką, by przyprawa pokryła wszystkie ziemniaczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia – rozłóż równomiernie ziemniaki, by się nie stykały ze sobą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz z termoobiegiem ok. 20-30 min. w temp. 220 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków
Kulinarne S.O.S.używać całości proszku, by potrawa nie była gorzka!). Kawałki ryby włożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć i odstawić na ok. pół godziny do lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić na grube frytki. Formę do pieczenia natłuścić olejem i wyłożyć na nią frytki, a obok(...)ułożyć rybę w rękawie. Rybę i frytki piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. (piekłam młode ziemniaki, na stare trzeba przeznaczyć więcej czasu) W czasie pieczenia ziemniaków i ryby przygotować sos: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W małą kostkę pokroić też korniszonki i pieczywo. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a potem czosnek i imbir. Dorzucić
Weekendy w domu i ogrodziewaste Składniki (na 4 osoby) Wywar/sos: kości z pieczonego mięsa np. żeberka obierki z warzyw głąb kapusty zwiędnięte zioła 3 cebule przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gwiazda anyżu 100 g przecieru pomidorowego Dodatki: 4 ziemniaki do pieczenia łodyga z brokuła wędliny (mogą być obeschnięte) obierki z marchewek pieczone mięso dymka Sposób przygotowania: Składniki na wywar (z wyjątkiem(...)przecieru pomidorowego) umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu kilka godzin. W trakcie umieścić w metalowym sitku ziemniaki i ugotować je na parze (można podobnie zrobić z innymi warzywami, które chcemy wykorzystać w najbliższym czasie). Gdy wywar się zredukuje, odcedzić go. Do przecedzonego płynu dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez jakiś czas aż sos się zagęści
Obiad gotowy