pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:46/865)

Rumiane ziemniaczki w mundurkach. Idealne do obiadu. PRZEPIS 91

Gdyby ktoś obudził nas w środku nocy i zapytał o najprostszy przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika, nie wahalibyśmy się ani chwili. Rumiane, z nutą masła, po prostu pyszne. Przepis na rumiane ziemniaczki w mundurkach z piekarnika Składniki: kilogram ziemniaków, ćwierć kostki masła, 3 łyżki oleju, sól. Zrób tak: ziemniaki dokładnie umyj, a jeśli są mocno zabrudzone, wyszoruj(...)masło i połącz z olejem. Ziemniaki przełóż do brytfanki, posyp solą, oblej mieszanką masła i oleju, po czym wymieszaj dłońmi, nacierając każdy kawałek. Rozłóż równomiernie. Piecz w temp. 190 stopni około 40 min. Ziemniaki są gotowe, gdy się zarumienią. Artykuł Rumiane ziemniaczki w mundurkach. Idealne do obiadu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Tarta na ziemniaczanym spodzie z chipsami z jarmużu 115

się najbardziej nawet perfekcyjnej pani domu. Oczywiście można dzwonić na telepizzę lub centrum wsparcia psychologicznego, ale lepiej opanować nerwy i zrobić pyszną tartę z niczego. Tarta kusząco pachnie pieczonymi ziemniakami, wędzonką i aromatem przypraw. Zamiast wędzonego boczku, jak w przepisie, możecie dodać kiełbasę lub szynkę (cokolwiek macie w lodówce), a zamiast pora – cebulę i generalnie każde miękkie warzywo(...)Umyj i odsącz jarmuż, wyłóż na blaszkę do pieczenia, posyp 1/2 łyżeczki czosnku, delikatnie posól, wymieszaj. Ułóż plastry boczku na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika ziemniaki, jarmuż i boczek. Piecz wszystko 15 minut. Ziemniaki powinny ładnie się zrumienić na brzegach. Krok 3 W międzyczasie pokrój drobno pora, rozgrzej 1/2 łyżki oleju na patelni, wsyp na nią pora, posól

Niedzielny kucharz
Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu 129

się najbardziej nawet perfekcyjnej pani domu. Oczywiście można dzwonić na telepizzę lub centrum wsparcia psychologicznego, ale lepiej opanować nerwy i zrobić pyszną tartę z niczego. Tarta pysznie pachnie pieczonymi ziemniakami, wędzonką i aromatem przypraw. Zamiast wędzonego boczku, jak w przepisie, możecie dodać kiełbasę lub szynkę (cokolwiek macie w lodówce), a zamiast pora – cebulę i generalnie każde miękkie warzywo(...)Umyj i odsącz jarmuż, wyłóż na blaszkę do pieczenia, posyp 1/2 łyżeczki czosnku, delikatnie posól, wymieszaj. Ułóż plastry boczku na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika ziemniaki, jarmuż i boczek. Piecz wszystko 15 minut. Ziemniaki powinny ładnie się zrumienić na brzegach. Krok 3 W międzyczasie pokrój drobno pora, rozgrzej 1/2 łyżki oleju na patelni, wsyp na nią pora, posól

Niedzielny kucharz
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 192

małej dyni kilka czerwonych ziemniaków ze skórką 2 marchewki 1 cukinia 1/2 świeżego brokuła 1 burak kilka ząbków czosnku olej przyprawy Warzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam w miarę niewielkich kawałkach. Czosnek dodałam w ząbkach. Brytfankę wysmarowałam olejem. Pozostały olej doprawiłam solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, oregano. Warzywa wrzuciłam do wielkiej miski, zalałam(...)rozpadnie, chyba, że upieczemy ją w naprawdę dużych kawałkach). Podczas mieszania należy sprawdzać stan upieczenia ziemniaków - jeśli one są dobre to inne warzywa również - mi osiągnięcie stanu upieczenia i przyrumienienia zajęło 1,5 godziny. Jeśli nie lubimy sosu czosnkowego pod koniec pieczenia możemy posypać zapiekankę pokruszoną fetą. Ja sos czosnkowy uwielbiam więc zrobiłam go sporą ilość w proporcjach: 1/3 śmietany

Z butelką mleczka w tle
Łatwy przepis na kremowe puree ziemniaczane 62

ponad górną krawędź ziemniaków), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ziemniaki do miękkości przez około 15-20 minut. W międzyczasie rozgrzać masło na małej patelni, dodać posiekany czosnek i podsmażyć chwilę, aż zacznie ładnie pachnieć. Krok 2. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować przez chwilę. Następnie starannie przetrzeć gorące ziemniaki za pomocą specjalnego sitka, tłuczka lub praski do ziemniaków. Pod koniec wlać(...)długo, gdyż ziemniaki mogą stać się kleiste. Puree ziemniaczane najlepiej smakuje gorące, zaraz po przygotowaniu. Można podawać posypane posiekanym szczypiorkiem, koperkiem albo natką pietruszki. Ilość mleka można dodawać porcjami i dostosować jego ilość, w zależności od konsystencji puree, którą lubimy najbardziej. Oto kilka innych ulubionych przepisów na ziemniaki, które mogą Ci się spodobać: Cytrynowo-ziołowe ziemniaki pieczone Pieczone

Moja Książka Kucharska
Kurczak pieczony w ziołach prowansalskich 382

myć po obiedzie naczyń, więc przygotowuję pieczone w woreczku udka kurczaka na różne sposoby, zmieniam tylko przyprawy i dodatki. Wystarczy tylko 2 posolone, popieprzone udka kurczaka skropić oliwą, dodać 2 łyżeczki ziół prowansalskich, trochę roztartego czosnku (2 ząbki) albo czosnku granulowanego oraz 100 ml soku jabłkowego i zamknąć w woreczku do pieczenia. Zostawić wszystko na kilka godzin(...)wyłożyć na talerz z podsmażonym z czosnkiem świeżym szpinakiem (niezbyt długo, aż stracił surowość) i lekko duszonymi pomidorami koktajlowymi i ziemniakami pieczonymi. Po 30 minutach gdy kurczak się piekł ułożyłam na papierze do pieczenia ćwiartki ziemniaków skropione oliwą oraz również posypane ziołami prowansalskimi, piekły się równocześnie z kurczakiem. Pieczony kurczak to niektórych trywialne, proste i mało atrakcyjne danie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaki pieczone w ziołach i czosnku 371

Pieczone ziemniaki niezwykle aromatyczne, ziołowe i czosnkowe. Przysmak jednogarnkowy, zdrowy. Na końcu skrapiam je lekko sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i posypuję natką. Podaję je z zsiadłym mlekiem, kefirem lub maślanką. Mogą być same lub z ulubionymi dodatkami, np. mięsem, rybą czy surówką. Smakują także z gzikiem (połączenie: twaróg, śmietana, szczypior, rzodkiewka), tylko wtedy nie warto obierać(...)się z twarogiem i świeżym szczypiorkiem. Smacznego:) Składniki: 600 g ziemniaków już obranych (jeśli są młode to nie obieramy tylko dobrze myjemy, tak można też postępować z innymi ziemniakami do pieczenia, uprzednio dobrze je szorując) 3-4 ząbki czosnku przyprawy suszone: majeranek, koperek, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, sól 2 łyżki oleju 1 łyżka masła Przygotowanie: ziemniaki większe kroimy

Zasmakuj Kuchni
Gęś faszerowana ziemniakami 179

przygotowana gęś jest pyszna, ziemniaki pieką się w gęsim tłuszczu, smaczniej być nie może. Wystarczy dorobić surówkę z kapusty i świąteczny obiad gotowy! Upieczenie takiego ptaszyska zajmie nam ok 4 godzin, więc warto wszystko dobrze zaplanować. Może nie jest to najbardziej fotogeniczna potrawa, ale uwierzcie mi - jest pyszna! A gęsia skórka dzięki powolnemu pieczeniu robi się cienka(...)chrupiąca! Polecam! A tutaj inne smakołyki z gęsi: Gęsie nogi pieczone z ziemniakami Gęsie nogi faszerowane Gęsie szyjki faszerowane Czulent Pierś gęsia pieczona II - z imbirem   Pierś gęsia pieczona w majeranku Pierś gęsia pieczona na jabłkach Gęsie szyjki faszerowane pieczone Gęś pieczona z jabłkami Pâté (pasta ) z wątróbki gęsiej   Pasztet

Stare Gary
Ziemniaki z piekarnika 159

wiem ja Wy, ale ja nienawidzę obierać ziemniaków. Ta wersja pieczonych ziemniaków w piekarniku jest moim ulubionym dodatkiem do obiadu

Ditecz
Pieczone ziemniaki 534

żoną od dziecka jesteśmy amatorami ziemniaków. Spójrzcie, jak wyglądają po wyjęciu z piekarnika. My nie potrafimy się im oprzeć. Prawdę mówiąc, nawet nie próbujemy Dzisiaj polecamy przepis na pieczone ziemniaki. 1 godzina 2 os. składniki: 7-8 ziemniaków oliwa z oliwek papryka słodka papryka ostra rozmaryn tymianek sól morska świeżo zmielony pieprz wykonanie: Obieramy ziemniaki i gotujemy(...)miski, która pomieści ziemniaki wlewamy ok. 3 łyżek oliwy i wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, wrzucamy do niej ziemniaki i raz jeszcze mieszamy. Gdy wszystkie ziemniaki będą pokryte przyprawami, przekładamy je do wysmarowanej oliwą brytfanki. Pieczemy bez przykrycia przez 45-50 min, w piekarniku nagrzanym do 200 st.   SMACZNEGO Marcin

Ania i Marcin gotują
Szynka pieczona z ziemniakami 148

Szynka pieczona z ziemniakami jest smaczna i łatwa do przygotowania na obiad. Proste i sycące danie obiadowe nie wymaga od nas dużo czasu ani specjalnych umiejętności, aby je przygotować. Aromatyczna szynka pieczona na pokrojonych w plasterki ziemniakach jest swego rodzaju zapiekanką, którą pod koniec pieczenia można posypać tartym serem. U mnie tym razem bez sera, gdyż stwierdziłam(...)łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz i sól 50 g twardego sera żółtego (opcjonalnie) Jak przygotować szynkę pieczoną z ziemniakami? Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 1 cm plastry i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni

Kuchcik gotuje
Zero waste inspirujące warsztaty z Piotrem Kucharskim i Sokołowem 108

kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek) obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler) głąb kapusty zwiędnięte ulubione zioła 3 cebule średniej wielkości – białe lub czerwone ziele angielskie, liść laurowy, mała gwiazdka anyżu 100 g przecieru pomidorowego ziemniaki: 4 dość duże ziemniaki do pieczenia łodyga z brokuła pozostałości wędlin- mogą być obeschnięte obierki z marchewki pozostałe pieczone mięso(...)pieprz do smaku Składniki na wywar z wyjątkiem przecieru pomidorowego umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu kilka godzin. Aby nie marnować niepotrzebnie gazu lub prądu ziemniaki umieścić na metalowym sitku i ugotować na parze w garnku w którym gotujemy sos. Kiedy sos się zredukuje odcedzić go, dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje

Kuchnia na wzgórzu
Najłatwiejsze pieczone kacze udka 255

Pieczone kacze udka to wyjątkowo prosty sposób na obiad. Jest dość tłusty – wszak ziemniaki pieczemy na kaczym smalcu – ale moim zdaniem nie ma lepszych ziemniaków. Kacze udka pieczone w ten sposób mają chrupiącą skórkę i delikatne mięso. Taki obiad nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Do tego słodko-kwaśny sos do zrobienia w 3 minuty(...)się zarumienią i wytopi się trochę tłuszczu. Tłuszczem polewamy ziemniaki. Mieszamy łyżką, aż się nim oblepią. Udka przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na ziemniakach skórą do góry i posypujemy całość majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C – grzanie góra-dół (lub 180°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 1 godzinę 40 minut (100 min.). Po upieczeniu odstawiamy mięso

Poezja smaku