pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:316/865)

Rozgrzewający łosoś skąpany pod puszystą ziołową pierzynką :) 167

kupić kolejną porcję łososia i przyrządzić go znowu. Wyszedł naprawdę pyszny. Trzeba przyznać, że porcja dla 4 osób idealna, a ten aromat w domu podczas pieczenia - bajka :) Łososia pod ziołową pierzynką można podawać z ziemniakami, ryżem, wszelkiego rodzaju kaszami, jak również z pieczywem :) Składniki: 500g surowego łososia 250ml śmietanki kremówki (30%) 2 jajka 1 łyżeczka mąki pszennej 2 ząbki czosnku(...)poszatkowaną natkę pietruszki, koperek i resztę przypraw. Całość miksujemy około 2 minuty mikserem na najwyższych obrotach, po czym wylewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywając całego łososia. Łososia pod ziołową pierzynką pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku około 30 minut, po tym czasie jest gotowy do konsumpcji

Smakowy Raj
Kiełbasiara, czyli baba ziemniaczana z kiełbasą 139

szklanki). Kiełbasę kroimy w plastry i przysmażamy na patelni. Gorącą dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę układamy w natłuszczonej formie (na wysokość 7-8 cm). Pieczemy 60-90 minut w 180 stopniach. Upieczoną babę możemy podać z sosem śmietanowym

Marder&Marder Manufacture
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 189

wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.  Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: - ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek.  Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem(...)kilkanaście minut. Upieczone mięso oddzielić od kostki. Przełożyć na talerze wraz z warzywami. Podawać z buraczkami zasmażanymi i sosem koperkowym. Mięso upieczone w taki sposób zachowuje wszelkie walory pieczeni, a jednocześnie nie jest suche. Warzywa podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone, a w środku idealnie miękkie. Dlaczego patelnia Woll Saphir Lite? Jest wygodna w użyciu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prawdziwe oszczypki 120

taką informację. Żywność Łemków mało się różni od górali polskich. Zamiast chleba żytnego lub pszennego, który jako łakocie kupują sobie czasem po miastach, pieką oni oszczypki, t.j.placki z mąki owsianej zmięszanej z odgotowanemi i tartemi ziemniakami. Jak to się stało, że oszczypek, czy jak to się mawia używając komercyjnego seplenienia - oscypek, kojarzy nam się z czymś zupełnie innym niż(...)Składniki: - ziemniaki - płatki owsiane  Wykonanie: Płatki owsiane miksujemy na proszek. Ziemniaki gotujemy, ucieramy lub ugniatamy i ugniatamy z mąką owsianą w stosunku objętościowym 1 do 1.  Ja upiekłem w tortownicy, ale trzyma się to tak dobrze, że można spokojnie bez. Wątpię, żeby Łemkowie używali form do pieczenia.  W każdym razie nagrzewam piekarnik na 180 stopni Celsjusza

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa-krem ziemniaczana z pieczonym czosnkiem 187

Gesta, kremowa i- mimo niewielkiej ilości składników- sycąca, a przede wszystkim o wyjątkowo ciekawym i subtelnym smaku czosnku. Subtelnym, bo pieczony czosnek traci swoją charakterystyczną ostrość na rzecz łagodnego lecz mimo to kapitalnie aromatycznego, słodkiego i jakby maślanego smaku. Jednak trzeba uważać, by czosnku nie spalić, bo inaczej będzie gorzki i... niejadalny! Dziś zupę podałam bez żadnych dodatków(...)sól- do smaku * natka pietruszki- do ozdoby Całe główki czosnku przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w 200 stopniach (jeżeli zaczną się przypalać, to przykryć folią aluminiową). W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, a ziemniaki w kostkę i przełożyć do garnka z rozgrzanym masłem. Smażyć około 5 minut, często mieszając, a następnie wlać bulion

Kraina Miodem Płynąca
FOCACCIA Z ZIEMNIAKAMI 67

dokładnie wyrobić mikserem i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.  Focaccia pieczona w mniejszej blaszce, będzie wyższa i będzie piekła się dłużej, w dużej blaszce, np. z wyposażenia piekarnika, będzie miała więcej chrupiącej skórki i dodatków w postaci pomidorków. Krótszy też będzie czas pieczenia.  Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, pokrojona na kawałki i maczana w oliwie (krótko(...)Przed podaniem warto podgrzać ją na suchej patelni.  _________________________ SKŁADNIKI / na blachę z wyposażenia piekarnika 500 g mąki pszennej 300 g puree z ziemniaków 300 ml wody 4 g suchych drożdży  (w przypadku, gdy chcemy piec tego samego dnia, ilość drożdży należy podwoić) 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru DODATKOWO: 3 łyżki oliwy, rozmaryn, pomidorki cherry _________________________ WYKONANIE Wszystkie

cool and minty
Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i zielonymi szparagami 137

trzonkiem do góry, a raz główką. Na szparagi wyłożyć śmietanowy sos. Wierzch udekorować dowolnie np. plastrami pomidora. Posypać oregano. Piec w 190C przez 30-40minut.                 Artykuł Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i zielonymi szparagami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zupa dyniowo paprykowa z chipsem z boczku 110

rosołu 1 szkl wody 2 ziemniaki 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 szkl pure z pieczonej dyni 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski bazylia oregano śmietana boczek wędzony surowy Pure z dyni przygotować wcześniej, Należy kawałek dyni upiec skropiony oliwą przez ok 30 min w temp 170 st z termoobiegiem, Osączyć na durszlaku i zmiksować przy pomocy blendera(...)Rosół wlać do garnka, uzupełnić wodą, dodać ziemniaki, marchewkę, cebulę i paprykę (lekko pokrojone) i przyprawy do smaku. Ugotować do miękkości, zmiksować przy pomocy blendera , dodać pure z dyni i jeszcze raz zagotować. Podawać ze śmietaną i dobrze przyrumienionym na patelni boczkiem

Gotowanie jest łatwe
Łopatka obiadowa wg Aleex 188

jeśli jest w kawałku, pokroić w plastry. 4. Mięso dokładnie oprószyć przyprawami, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Włożyć do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką. 5. Do mięsa dołożyć resztę składników: boczek, cebulę, osączone ziemniaki, majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Trzeba to zrobić tak, aby mięso I ziemniaki były obtoczone warstewką majonezu. 6. Do rękawa wlać ½ szklanki wody

W mojej kuchni
Knedle ze śliwami 222

przy prędkości 12, a następnie przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na kilka minut (do uzyskania złotego koloru). Kruszonkę studzimy, a następnie ponownie miksujemy na prędkości 12. Kolejnym etapem jest przygotowanie ciasta: W misie umieszczamy ostrze do wyrabiania. Przekładamy ziemniaki, mąkę i jajka. Wyrabiamy najpierw przez 30 sekund na prędkości(...)momentu wypłynięcia na wierzch. Obtaczamy w roztopionym maśle i kruszonce cynamonowej. Sposób przygotowania tradycyjny: Obrane ziemniaki zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy- najlepiej dzień wcześniej. Składniki na kruszonkę siekamy nożem, a następnie wyrabiamy dłońmi. Przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na kilka minut (do uzyskania złotego koloru

Kuchnia w czekoladzie
Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 232

przyjmujemy, że każde 0,5KG wołowej polędwicy to pieczenie przez 2 godziny do stanu medium rare (~2.20h w przypadku innych fragmentów mięsa) . Pieczeń o wadze kilograma pieczemy w niskiej temperaturze przez około 4-4,30h.   Jaką temperaturę powinno osiągnąć mięso w środku? Jeśli szykujecie pieczeń z polędwicy wołowej temperatura mięsa po upieczeniu dla stanu rare(...)uzyskania wewnętrznej temperatury 65 ⁰ C – medium ). Gotową pieczeń (najłatwiej sprawdzić to termometrem z sondą, wbijając sondę w sam środek pieczonego kawałka mięsa) odstawiamy na 10-20 minut, żeby soki rozeszły się po mięsie, następnie kroimy pieczeń na cienkie plastry. Podajemy od razu, z lekkimi i nietłumiącymi smaku mięsa dodatkami – z ziemniakami z wody, ziemniakami fondant lub z frytkami, zieloną

Karo in the Kitchen
PIECZONY KALAFIOR Z FIOLETOWYMI ZIEMNIAKAMI I CZOSNKIEM 189

chilli Przygotowanie Czosnek obierzcie, wrzućcie do moździerza, posypcie solą i rozgniećcie na pastę. Odstawcie na kilka minut. W międzyczasie tak zwanym wyszorujcie ziemniaki, kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki. Nagrzejcie piekarnik do 200 st, przygotujcie naczynie do pieczenia. Rozgnieciony czosnek wymieszajcie z olejem i płatkami chilli (olej w ilości potrzebnej do pokrycia wcześniej przygotowanego kalafiora i ziemniaków) i wlejcie przygotowana

OliveandThyme
Krem z ziemniaków z chrzanem 111

siateczki, a każda jest opisana zgodnie z przeznaczeniem. Jak sytuacja wygląda na straganach to sami wiemy. Na naszych stołach królują ziemniaki w formie papki do obiadu (czas zrobić przepis na idealne „pióre”), w sałatkach lub pieczone. Ja mam dla was propozycję zupy. Pewnie powiecie, że ueeeee ziemniaczkanka. No nie taka znowu ziemniaczanka. Krem z ziemniaków z chrzanem

ladykitchen
Pieczone kotlety ziemniaczane (fit) 262

ziemniaczane, jednak jak pomyślałam o ich kaloriach zeszłam na ziemię i przygotowałam wersję uzdrowioną z dodatkiem otrębów. Pokombinowałam i podałam wersję pieczoną w sosie grzybowym na jogurcie naturalnym. Było zdrowo, smacznie i zaspokoiłam swoją żądzę na ziemniaki. Polecam je jako świetną alternatywę dla osób dbających o linię :) Składniki na 5 średnich sztuk: 3-4 ugotowane ziemniaki w zależności(...)wielkości (ostudzone) 2 łyżki otrąb pszennych 1 jajko ¾ łyżeczki przyprawy do ziemniaków Prymat Sól Pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendować. Formułować z nich kule, spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. W połowie czasu  pieczenia obkręcić je. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania