pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:320/865)

Wszystko, co warto wiedzieć przed zakupem garnka żeliwnego 52

żeliwnych Jeżeli zastanawiasz się nad zakupem tego naczynia żeliwnego, powinieneś wcześniej poznać jego  charakterystyczne cechy, a w tym zalety. To da ci znacznie lepszy obraz takich garnków do pieczenia.  Jedną z ważniejszych zalet tych naczyń kuchennych jest ich bardzo duża trwałość. Każdy garnek żeliwny przy jego odpowiedniej pielęgnacji posłuży ci w niemal niezmienionym stanie przez wiele(...)Jakie potrawy można przygotować przy pomocy żeliwnego garnka? Garnki żeliwne polskie oraz te, które wykonano poza granicami naszego kraju, są wszechstronnymi naczyniami do gotowania czy pieczenia. Jeżeli masz ochotę przygotować przy ich pomocy zupę, ziemniaki czy gulasz, śmiało możesz to zrobić! Istotną korzyścią, która wynika z posiadania garnka żeliwnego jest to, ugotujesz w nim mnóstwo różnych potraw.  Zdecydowanie warto

Kuchnia MagdaLeny
Wszystko, co warto wiedzieć przed zakupem garnka żeliwnego 52

żeliwnych Jeżeli zastanawiasz się nad zakupem tego naczynia żeliwnego, powinieneś wcześniej poznać jego  charakterystyczne cechy, a w tym zalety. To da ci znacznie lepszy obraz takich garnków do pieczenia.  Jedną z ważniejszych zalet tych naczyń kuchennych jest ich bardzo duża trwałość. Każdy garnek żeliwny przy jego odpowiedniej pielęgnacji posłuży ci w niemal niezmienionym stanie przez wiele(...)Jakie potrawy można przygotować przy pomocy żeliwnego garnka? Garnki żeliwne polskie oraz te, które wykonano poza granicami naszego kraju, są wszechstronnymi naczyniami do gotowania czy pieczenia. Jeżeli masz ochotę przygotować przy ich pomocy zupę, ziemniaki czy gulasz, śmiało możesz to zrobić! Istotną korzyścią, która wynika z posiadania garnka żeliwnego jest to, ugotujesz w nim mnóstwo różnych potraw.  Zdecydowanie warto

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka ziemniaczana z cebulką i kiełbasą-pyszny i szybki obiad+FILM 40

mleka -sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie do smaku  -łyżeczka majeranku -ser żółty -trochę masła Ziemniaki obieramy, kroimy  w dość grube  plastry.  Ziemniaki wrzucamy na gotująca się wodę, solimy do smaku -gotujemy ok 10 minut-odcedzamy z wody-plasterki ziemniaków nie mają być miękkie tylko lekko podgotowane Na patelni rozpuszczamy  masło, podsmażamy cebulę pokrojoną(...)żaroodpornego dajemy warstwę ziemniaków, warstwę cebuli z kiełbasą, na to trochę sosu ze śmietany i jajek, dajemy kolejną warstwę ziemniaków, kiełbasę, sos, i ostatnią warstwę ziemniaków. Posypujemy pozostawionymi plasterkami kiełbasy, posypujemy startym  serem żółtym i zalewamy resztą sosu Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Udka Z Ziemniakami Z Piekarnika - Czyli obiad który robi się sam ;) 1460

nieczystości zostaną usunięte wraz z woda. Udka nie tracą na smaku, robię tak od zawsze. 1. Najpierw zagotowujemy ziemniaki w wodzie i gotujemy je około 10 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy. 2. Obgotowane udka bądź nie, wkładamy do formy do pieczenia i smarujemy oliwą i obsypujemy przyprawami. Możemy ściągnąć skórkę i tak obsypać je przyprawami (ja tak zrobiłam(...)wyszły wcale suche) Ziemniaki kroimy na ćwiartki i układamy po miedzy udkami. Oblewamy je oliwą i obsypujemy papryką ewnt. ostra papryką, solą, tymiankiem i natką koperku. Całość wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na około 1 h. Pieczemy z grzaniem góra - dół. Pod koniec możemy włączyć na 10 minut termoobieg

Gotowanie...to proste !
Pulled pork i panczkraut 159

patelnię wlewamy odrobinę wody, za pomocą szpatułki zeskrobujemy z dna wszystkie drobinki i przelewamy do naczynia z mięsem, pieczemy łopatkę ok 4-5 godziny, raz obracamy, kiedy mięso łatwo rozdzielić za pomocą widelców to znak, że jest gotowe 4. Panczkraut - ziemniaki gotujemy,w osolonej wodzie następnie przepuszczamy przez praskę, kapustę odcedzamy i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem(...)Kapustę odcedzamy, cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju z 1 łyżką masła, przekładamy  do kapusty, łączymy całość z ziemniakami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem 6. Pulled pork podajemy z panczkraut i powstałym z pieczenia łopatki sosem

Słodki Kompromis
Kurczak pieczony w kurmumie 241

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak w kurkumie z pieczonymi ziemniaczkami to doskonała propozycja na prosty i pyszny obiad. Chrupiący kurczak i pyszne ćwiartki ziemniaków – to wszystko przygotujemy w jednym naczyniu. Kurkuma jest to przyprawa z tej samej rodziny co imbir. Jest to jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy(...)jest zdrowa, ale dodaje potrawom ciekawy i fajny smak Zachęcam do przygotowania takiego kurczaka na najbliższy obiad. Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało Post Kurczak pieczony w kurmumie pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
SCHAB WOLNO GOTOWANY Z PURE I PIECZONĄ GRUSZKĄ 139

Dzisiaj pomysł na niecodzienny i elegancki obiad. Pyszny schab tym razem w wersji Light, podany z pure ziemniaczano - jabłkowym i pieczoną gruszką. Pysznie i zdrowo, polecam(...)minut aby doszło. Jabłka i gruszki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy masło z miodem i podpiekamy na nim kawałki owoców. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, wlewamy śmietankę, dodajemy 2 kawałki pieczonego jabłka,chrzan i blendujemy na gładkie puree. Doprawiamy do smaku solą.  Schab wyjmujemy z woreczka. Zdejmujemy przyprawy. Bułkę mielimy z natką pietruszki

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki schabowe z ziemniakami 57

Roladki schabowe z ziemniakami Zaskakująco proste danie obiadowe do przygotowania, bez stania przy patelni, bez tłuszczu. Wstawiasz wszystko do piekarnika i pieczesz a Ty masz czas na wypicie kawy. Roladki schabowe w pysznej marynacie, upieczone razem z ziemniakami. czytaj

Kulinarna Chwila
Smażona cukinia z ziemniakami 186

Smażona cukinia z ziemniakami Pyszna potrawa , która powstała z resztek ziemniaków z dnia poprzedniego i końcówki cukinii . Wszelkie smażonki , są bardzo pyszne i idealnie zgrywają się

Ogrodnik w podróży
FRYTKI INACZEJ -na słodko ! 194

Bardzo lubie piec frytki z przeróżnych warzyw: selera, batatów, marchwi, pietruszki - ostatnio wyparły one klasyczną wersję z ziemniaka. Postanowiłam do ziemniaków powrócić, ale w nieco innym wydaniu, z dodatkiem słodyczy. Wyszło wyśmienicie! Czytaj więcej

Kasia Sarna
Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii - z oliwą, ziołami i ziemniakami 191

papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut, w tym czasie przygotuj oliwę z ziołami. 5. W blenderze zmiksuj zioła z ząbkiem czosnku oraz oliwą. Gdy focaccia trochę podrośnie, zrób w niej końcami palców małe dołki. Posmaruj całą powierzchnię ciasta oliwą z ziołami i czosnkiem (łącznie z brzegami). 6. Przy pomocy tarki o dużych oczkach zetrzyj ziemniaka (razem(...)jego wiórki pokryją całą jej powierzchnię. Na koniec posyp focaccię solą morską. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez ok. 20 minut. Na ostatnią minutę możesz włączyć opcję górnej grzałki, aby nieco bardziej przyrumienić ziemniaka. Podawaj na ciepło lub na zimno. Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej) 182

Jakiś czas temu odkryłam, że pieczone frytki można też robić z innych warzyw, nie tylko z ziemniaków, i na dodatek te frytki są bardzo smaczne. Powiecie, ależ mi odkrycie 😀. Ano tak, ponieważ do tej pory uważałam, ze najlepsze są takie smażone w dużej ilości tłuszczu, czyli po prostu tradycyjne. Okazuje się, że te pieczone

Kulinarne przygody Gatity
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 132

każdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam : ) Potrzebujemy: 350 gr soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 2 ząbki czosnku 3 nieduże cebule(...)utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na jakieś 40 min. Góra ma się ładnie przyrumienić. Zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego

ladykitchen
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 181

każdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam : ) Potrzebujemy: 350 gr soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 2 ząbki czosnku 3 nieduże cebule(...)utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na jakieś 40 min. Góra ma się ładnie przyrumienić. Zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego

ladykitchen
Szparagi z boczkiem, koperkiem i pieczonymi ziemniaczkami 146

pieprzem. Tak lekko, ale nam bardzo smakowało :-). Miłego dzionka :-) Składniki: szparagi 1 opakowanie boczek w plasterkach koperek masło klarowane ziemniaki sól pieprz wędzona papryka olej do wysmarowania formy 1.Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy na niego troszkę oleju. Wrzucamy ziemniaczki, oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Mieszamy, pieczemy w 200 stopniach około 40 minut

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania